Back to top

Újdonság a kukorica-vetőmag piacon

Kiváló minőségű, hagyományos nemesítési eljárással előállított kukoricahibridjeit mutatta be Magyarországon a Bc Institut Zagrab és hazai vállalata a BCI Magyarország Kft. Az érdeklődök a hibridek teljesítményét a szántón is megtekinthették Börcsök Zoltán, a Róna Kft. tulajdonosának jóvoltából.

A Bc Institut Zagrab nemesítéssel és vetőmag előállítással foglakozó horvát vállalkozás, saját nemesítési programjukkal a legfontosabb szántóföldi növények szaporító anyagát állítják elő. A cég a szaporító anyag piacon 18 országban van jelen, feldolgozással és értékesítéssel. A Bc Institute 1897-ben jött létre mint intézet, mai formájában 1997 óta működik. Horvátországban piacvezető búza- és kukorica-vetőmag előállításban. Szortimentjük 250 termékből áll: a legfontosabb kalászosokból, kukoricából, szójából, napraforgóból, repcéből és takarmánynövényekből.

p1230659.jpg

Fotó: Tóth Viktória
Magyarországon a legfontosabb termék a hibridkukorica, amiből már 9 fajtát forgalmaznak is. A hibridek előállításakor legfontosabb szempont a terméshozam, a stabilitás, a GMO mentesség, az extrém körülményekhez való alkalmazkodás és a végfelhasználó igényei, illetve a karotin tartalom.

A hibridek a FAO 290 és 480 éréscsoportba tartoznak, minőségi lófogú kukoricák. Új hibrid az Alibi, a Thriller, a BC306, a BC344, a BC406 és a BC424.

bci.jpg

Fotó: Tóth Viktória
A rendezvényen megjelent a horvát anyacég vezetősége, Kristijan Puskaric és Ivica Ikic , és nemesitő szakembere is, illetve a hazai cég vezetője Molnár Krisztián is.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Díjazták a különleges rágcsálnivalót Dubajban is

Dubajban és Párizsban is rangos díjat nyert a Caramoon, a Mogyi saját fejlesztésű, karamell bevonatú pattogatott kukoricája.

Átlag feletti, de rekord alatti kukoricatermés Zalában

Befejeződött a kukorica betakarítása Zala megyében, a 34 560 hektáros területen az átlaghozam meghaladta a 7 tonnát - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

Piaci zavarokat okozhat a megújuló energiatermelés újraszabályozása

A megújuló energiaforrások használatának ösztönzését célzó jogszabálytervezet megszüntetné az eddigi kukorica- és repcetermelők terményének piaci alapú felvásárlását, ez csak Magyarországon több mint 2 millió tonna kukoricát érintene. Jobb, ha ezt a régióban dolgozzák fel, amellyel érdemben hozzá tudnának járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez is - mondta Czerván György Brüsszelben.

Jelentősen elmarad a rekordtól az idei kukoricahozam

Akár 25-30 százalékkal elmarad a tavalyi rekord mennyiségtől az idei kukoricatermés Magyarországon, ám a minőség továbbra is megfelelő - közölte a Concordia Közraktár Zrt.. A termés minőségét idén nem is annyira a magas toxinszintek veszélyeztetik, inkább a túlzott szárításból eredő hősérült, és a nem megfelelő árumozgatás miatt keletkező törött szemek haladhatják meg az előírt értékeket.

Áttörés a kukorica tápértékének növelésében

Egy új kutatásban arra keresték a választ, hogyan csökkenthető az állati takarmányok mennyisége és az élelmiszer-termelési költségek a kukorica arányának növelésével. A tudósok hatékony módszert találtak arra, hogy javítsák a kukorica tápértékét egy baktérium génjének beiktatásával, amely egy új vizsgálat szerint kulcsfontosságú tápanyagot termel, ami a metionin.

Átlagos napraforgó, és gyenge kukoricaterméssel zárják az évet a békési gazdák

Befejezték a napraforgó betakarítását Békés megyében. A gazdák átlagos évet zártak, a tavalyinál több termés lett, ám a beltartalmi értékek elmaradnak az egy évvel korábbitól - nyilatkozta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek. "A gazdák sírni fognak", negatív kukoricarekordok várhatóak, a tavalyi termés körülbelül felére van kilátás.

Mezőhegyes működik, és köszöni jól van

„Mezőhegyes küldetése, hogy a gazdálkodáson túl példát mutasson a magyar agráriumnak”- hangsúlyozta Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél tartott kihelyezett ülésén. Bár tizenöt milliárd forintnyi vagyont működtetnek, ehhez nem igényelnek költségvetési támogatást. Ugyanakkor a beruházásokat a cég nem tudja önállóan megvalósítani.

Sült krumpli, csoki és kávé – avagy mentsük meg az ételeinket!

Nem csak az állatokat, de sok vetőmag kultúrát is a kihalás veszélye fenyeget. Akkor vajon miért szorul ennyire háttérbe az agrobiodiverzitás? Ez az értékes, elérhető, és tápláló élelmiszerforrás eltűnhet, ha nem cselekszünk.

Indiától Brazíliáig vetik a Syngenta ócsai zöldségféléit

Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen - összesen 12 növényfaj nemesítésén - dolgoznak a szakemberek. Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.

Egyre fontosabbak a jó silózók

Az idei, XI. Kaposvári állattenyésztési Napok kísérőrendezvénye volt a VI. Állattartás Gépesítése Konferencia, amelyen a hallgatóság a kukoricaszilázs készítésének és felhasználásának korszerű gépesítésével kapcsolatos újításokat vehette számba.