Back to top

Újdonság a kukorica-vetőmag piacon

Kiváló minőségű, hagyományos nemesítési eljárással előállított kukoricahibridjeit mutatta be Magyarországon a Bc Institut Zagrab és hazai vállalata a BCI Magyarország Kft. Az érdeklődök a hibridek teljesítményét a szántón is megtekinthették Börcsök Zoltán, a Róna Kft. tulajdonosának jóvoltából.

A Bc Institut Zagrab nemesítéssel és vetőmag előállítással foglakozó horvát vállalkozás, saját nemesítési programjukkal a legfontosabb szántóföldi növények szaporító anyagát állítják elő. A cég a szaporító anyag piacon 18 országban van jelen, feldolgozással és értékesítéssel. A Bc Institute 1897-ben jött létre mint intézet, mai formájában 1997 óta működik. Horvátországban piacvezető búza- és kukorica-vetőmag előállításban. Szortimentjük 250 termékből áll: a legfontosabb kalászosokból, kukoricából, szójából, napraforgóból, repcéből és takarmánynövényekből.

p1230659.jpg

Fotó: Tóth Viktória
Magyarországon a legfontosabb termék a hibridkukorica, amiből már 9 fajtát forgalmaznak is. A hibridek előállításakor legfontosabb szempont a terméshozam, a stabilitás, a GMO mentesség, az extrém körülményekhez való alkalmazkodás és a végfelhasználó igényei, illetve a karotin tartalom.

A hibridek a FAO 290 és 480 éréscsoportba tartoznak, minőségi lófogú kukoricák. Új hibrid az Alibi, a Thriller, a BC306, a BC344, a BC406 és a BC424.

bci.jpg

Fotó: Tóth Viktória
A rendezvényen megjelent a horvát anyacég vezetősége, Kristijan Puskaric és Ivica Ikic , és nemesitő szakembere is, illetve a hazai cég vezetője Molnár Krisztián is.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Indiától Brazíliáig vetik a Syngenta ócsai zöldségféléit

Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen - összesen 12 növényfaj nemesítésén - dolgoznak a szakemberek. Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.

Egyre fontosabbak a jó silózók

Az idei, XI. Kaposvári állattenyésztési Napok kísérőrendezvénye volt a VI. Állattartás Gépesítése Konferencia, amelyen a hallgatóság a kukoricaszilázs készítésének és felhasználásának korszerű gépesítésével kapcsolatos újításokat vehette számba.

A világ mudiai Nyíregyházán

Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban rendezik meg szeptember 7-10. között az I. Mudi Világtalálkozót. A rendezvényen a mudit, az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajtát népszerűsítik. A szakmai világtalálkozó megnyitóján a Földművelésügyi Minisztérium nevében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

Körte és szilva Pölöskén

Az idén a második bemutatóra került sor Pölöskén, ezúttal körte- és szilvafajtákat láthattak az érdeklődők. A körte az egyik legváltozatosabb gyümölcsünk, érésidőben, alakban, méretben és színben is nagy a sokféleség, ennek ellenére a fajtahasználat rendkívül maradi. A szilva sem csak kék lehet, hanem sárga vagy piros, nem is beszélve a ringlókról.

Sikerrel zárult a 35. Plantarium

Kiállítók és látogatók egyaránt üdvözölték a kiállítási terület számos pontján tapasztalt új elrendezést és a kiegészítő rendezvényeket, bemutatókat. A szakmai napon regisztrált 9835 látogató kevesebb volt ugyan mint az előző években, a hét végén a Plantariumra kiváncsi nagyközönség azonban javította, 15765-re emelte a látogatói létszámot.

Jó lehet a napraforgótermés

A nyár végi forróság miatt a megszokottnál korábban kezdődhet idén a kukorica betakarítása. Az előzetes becslések szerint az ország jelentős részén csak közepes vagy gyenge termésre számíthatnak a gazdák, csupán a Dunántúlon és a hajdú-bihari löszhátságon ígéretesebbek a kukoricatáblák.

Hét tonnás kukorica-termésátlag várható

A kukorica termésátlaga hektáronként 7 tonna lehet átlagosan, ugyanakkor sok csapadék szükséges még ehhez. Az agrárkamara elnökségi szóvivője úgy értékelt, hogy a búzatermés kisebb a tavalyinál, de belföldre lesz elég mennyiség.

Genetika és termesztés technológia

Teljes technológiai sorral és tanácsokkal készültek az idén is a szántóföldi bemutatóval egybekötött szakmai napra a KWS szakemberei és partnereik. Emellett növénybiztosításokról is szó esett. A nap végén kukorica és napraforgó fajtabemutató mellett a gazdák megtekinthették a Valtra traktorok legújabb generációját, illetve a kiváló minőségű lazító és tárcsa munkáját.

Megdőlő hőségrekordok, senyvedő növények

Megsínylette a kukorica a múlt heti forróságot és a tartós vízhiányt. A meteorológiai intézet adatai szerint több helyen a 40 fokot is meghaladta a csúcshőmérséklet, a növény a szárazabb helyeken már furulyázni kezdett, amit az elmúlt napok esőzése enyhített, de van olyan tábla ahol már elkésett a csapadék. Mekkora a terméskiesés?

Csak a terméskiesés biztos a kukoricapiacon

Későn jött a kukoricának és a napraforgónak a vasárnapi és hétfői eső, de legalább a kár növekedésétől megóvta a termelőket - írja keddi számában a Világgazdaság.