Back to top

Újdonság a kukorica-vetőmag piacon

Kiváló minőségű, hagyományos nemesítési eljárással előállított kukoricahibridjeit mutatta be Magyarországon a Bc Institut Zagrab és hazai vállalata a BCI Magyarország Kft. Az érdeklődök a hibridek teljesítményét a szántón is megtekinthették Börcsök Zoltán, a Róna Kft. tulajdonosának jóvoltából.

A Bc Institut Zagrab nemesítéssel és vetőmag előállítással foglakozó horvát vállalkozás, saját nemesítési programjukkal a legfontosabb szántóföldi növények szaporító anyagát állítják elő. A cég a szaporító anyag piacon 18 országban van jelen, feldolgozással és értékesítéssel. A Bc Institute 1897-ben jött létre mint intézet, mai formájában 1997 óta működik. Horvátországban piacvezető búza- és kukorica-vetőmag előállításban. Szortimentjük 250 termékből áll: a legfontosabb kalászosokból, kukoricából, szójából, napraforgóból, repcéből és takarmánynövényekből.

Fotó: Tóth Viktória
Magyarországon a legfontosabb termék a hibridkukorica, amiből már 9 fajtát forgalmaznak is. A hibridek előállításakor legfontosabb szempont a terméshozam, a stabilitás, a GMO mentesség, az extrém körülményekhez való alkalmazkodás és a végfelhasználó igényei, illetve a karotin tartalom.

A hibridek a FAO 290 és 480 éréscsoportba tartoznak, minőségi lófogú kukoricák. Új hibrid az Alibi, a Thriller, a BC306, a BC344, a BC406 és a BC424.

Fotó: Tóth Viktória
A rendezvényen megjelent a horvát anyacég vezetősége, Kristijan Puskaric és Ivica Ikic , és nemesitő szakembere is, illetve a hazai cég vezetője Molnár Krisztián is.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jön az eső a kukoricára

Az előttünk álló héten záporos, zivataros időre kell készülni. Különösen a hét közepén és elsősorban az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék, mely a növények számára már jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság azonban továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő.

FlowerTrials 2018 – élő katalógus

Azoknak az egynyári- és balkonnövény-termelőknek, akik követni szeretnék a legfrissebb trendeket, tilos kihagyni a FlowerTrials négy napját. A Németországban és Hollandiában 32 helyszínen mintegy 60 szaporítóanyag-termelő és nemesítő cég várta immár 15. alkalommal a szakmai közönséget.

Hétvégétől pihenhetnek a kombájnok

A végéhez közeledik az aratás Heves megye szántóin, a búzatermés néhol tizedével meghaladja a tavalyit. Bár korán munkába álltak a kombájnok, sok helyen hátráltatta a betakarítást a naponta hulló kevés csapadék.

Példamutató gazda Nagykőrösön

Kustár Tamás 1800 hektáron gazdálkodik Nagykőrösön, és 100 gazdát integrál. Pályája jókora vargabetűt írt le, amíg ebbe az irányba fordult, ugyanis eredetileg építőmérnök a végzettsége. Ám a tanulást azóta sem hanyagolja.

Szarvasmarha-hizlalás Peruban

Peruban a lakosság élelmezése szempontjából a sertés és a szárnyasok a legjelentősebb fajok, ugyanakkor az ország állattenyésztésében máig ható következményei vannak annak, hogy az itt élők már a spanyol hódítás előtt háziasítottak egyes teveféléket (guanakó, láma, alpaka, vikunya). Az országban ma csak alpakából 4, lámából 5 millió állat van.

Jó termés lesz a fontosabb gabonákból

Jó termésre számít idén a fontosabb gabonákból a Concordia Közraktár Zrt., az előzetes adatok alapján a takarmány- és malmi búzákból sem kell hiányra számítani, a minőség is megfelelő.

Nem bírnak a vadakkal, sok a hívatlan vendég a földön

Végeztek az őszi árpa aratásával, javában zajlik a repce és a búza betakarítása. Szépen fejlődik a kukorica is, ám a szarvasok már előszeretettel látogatják a földeket. A gazdák és a vadásztársaságok minden erővel próbálnak védekezni a vadak ellen.

Ibolyán túli és távoli vörös

A hagyományos vegyi anyagok és biológiai készítmények kiegészítéseként alkalmazott UV-kezelések révén a BioLumic új lehetőséget kínál a gazdálkodóknak a termésátlag és a növények ellenállóságának növelésére. A cég ultraibolya fényt kibocsátó, szabadalmaztatott világítórendszerével a vetőmagokat és a magoncokat kezeli.

Változott a szabályozás: vetőmag és növényfajták

A növényfajták állami elismeréséről szóló rendelet módosításának célja a növényfajták állami elismeréséhez szükséges fajtavizsgálatokat végző szervre vonatkozó eljárási szabályok kialakítása.

Időjárás: a sok csapadék hátráltatja a betakarítást

A hétvége hűvös, de a legtöbb helyen száraz időjárása után a hét közepén csak kis mértékben melegszik az idő, és egy mediterrán ciklon hatására szerdán sokfelé kell esőre, majd csütörtökön és pénteken az eső mellett záporokra, zivatarokra is számítani.