Back to top

Döntöttek a harmadik zártkert megújítási pályázatról

Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium a Zártkerti Revitalizációs Programot, így 34 település mintaprogramja valósulhat meg 300 millió forintos támogatásból – mondta a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a 2017. évi Zártkerti Revitalizációs Program pályázatának eredményéről tartott sajtótájékoztatón, Nagymaroson.

V. Németh Zsolt beszédében kiemelte: az előző két évhez hasonlóan a program az idei évben is szép sikereket mutat fel; a zártkerti szőlők és gyümölcsösök megújítására benyújtott 38 pályázatból 34-et részesítettek támogatásban, projektenként 6-10 millió forintos összeggel.

A támogatott mintaprogramok kiválasztása során kiemelt szempontok voltak: a tervezett megvalósítás során a zártkerti besorolás, a termelési erőforrásokhoz való hozzájuttatás és a támogatásban részesülők felkészítése, szakmai nyomon követése és segítése a projekt teljes futamideje alatt.

A program első két évében 50 településen 477 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések, melyek során az önkormányzatok az osztatlan közös tulajdonban lévő gondozatlan földrészleteket felvásárolták, összevonták.

A tájfajtákat megőrizve ötvenezer facsemetét, szőlőtövet ültettek el és 80 hektár területet újítottak meg.

Az idén a legtöbb pályázat Zala és Vas megyékből érkezett. A nyertes önkormányzatok a szerződéskötést követően, támogatási előleg igénybevételével már az idén elkezdhetik értékteremtő, tájfenntartó és génmegőrző munkájukat; így olyan fajták maradnak meg, mint a tüskés körte, a cigányalma, a csörgőalma vagy az aszalókörte.

V. Németh Zsolt végül kitért arra, hogy az ország 69 településéről összegzik a mintaprogram tapasztalatait, és ennek alapján új, önálló Zártkerti Programot dolgoznak ki, amelynek elindítására 2 milliárd forint hazai forrású keretösszeg áll majd rendelkezésre.

Az újabb pályázatot várhatóan néhány héten belül hirdeti meg a Földművelésügyi Minisztérium.

Forrás: 
MTI/FM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vasbor a bácskai Tisza-partról

Délvidéken, a bácskai Tisza-part mellett fekvő Ada község határában, folyó egykori árterében termeszt feketeszedret és készít termékeket a Török család, közel harminc éve. Török Árpád és felesége, Törökné Dancsó Katalin a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének keretében mutatkozott be az OMÉK-on.

Jövedelmező, biztonságos és fenntartható

Eredményes a magyar GMO-stratégia – derült az OMÉK szakmai tanácskozásán, ahol bemutatták a GMO-mentes védjegyet. Magyarországon 2011 óta rögzíti az Alaptörvény a genetikailag módosított növények és állatok termesztésének, tenyésztésének tilalmát, s bár a szabályozást a politika és lobbi szervezetek folyamatosan támadják, a piac is a jogalkotókat igazolta.

Világexportban már jók vagyunk, de itthon még kevés nyúlhús fogy

Megérkezett az OMÉK-ra is az FM, az Agrármarketing Centrum és a Nyúl Terméktanács nyúltermékeket népszerűsítő programsorozata. Az érdeklődők különböző nyúlhúsból készült ételeket kóstolhattak meg. Megtudhatták azt is, hogy a nyúl élvezeti értéke kiemelkedő, igen változatosan elkészíthető.

Bővülő agrárkapcsolatok a Fülöp-szigetekkel

Új szakaszba léptek az agrárkapcsolatok Magyarország és a Fülöp-szigetek között – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) tárgyalt Emmanuel F. Piñol, Fülöp-szigeteki agrárminiszterrel.

Mire jó az eredetvédelem?

A minisztérium által indított eredetvédelmi program célja, hogy minél több fölrajzi árujelzős termék legyen hazánkban, és a termelők élvezhessék az általa elérhető értékesítési biztonságot és magasabb árakat - hangzott el az OMÉK Eredetvédelem a termelők szolgálatában című tanácskozásán. Az oltalmazott termékekkel előnyt élveznek a termelők az elővásárlás és az előhaszonbérlet estében.

DNS-vizsgált kutyakölykök

2018. január 1-től magyar fajtájú kölyökkutya csak DNS-vizsgálatot követően kaphat törzskönyvet - tudtuk meg az OMÉK-on megrendezett Kiemelt Genetikai Erőforrások védelme – őshonos kutyáink című konferencián. Jelentős változások lesznek a közeljövőben a magyar őshonos kutyafajták tenyésztésében, hiszen mind a kilenc fajta veszélyeztetettnek számít.

A Magyar Államkincstár megkezdi a 2016. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések kifizetését

Felhívjuk a termelők figyelmét, hogy az ügyfél-nyilvántartásban szereplő bankszámlaszámuk és egyéb, a kifizetéshez szükséges adataik helyességét ellenőrizzék! Amennyiben az adataikban bekövetkező változásról nem tették meg a jogszabályban előírt bejelentést, azt haladéktalanul tegyék meg, különben október 15. után elveszítik jogosultságukat a kifizetésre.

A Kárpát-medence tanyái

A gazdálkodás színtere, egyben lakóhely is volt egykoron a tanya. A háború után, a téesz-szervezések időszakában megpecsételődött a tanyák sorsa, hiszen útban voltak a nagy táblák kialakításakor. Csupán egy részük maradt fenn.

A madárinfluenza járvány elleni védekezésben dolgozókat tüntettek ki

A madárinfluenza járvány elleni védekezésben nyújtott áldozatos munkájuk elismeréseként huszonhatan vehettek át Miniszteri Elismerő Oklevelet Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkártól a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett ünnepségen.

Megjelent az állatbetegségek és zoonózisok felszámolásának idei finanszírozásáról szóló rendelet

Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete az egyes állatbetegségek és zoonózisok (állatról emberre vagy emberről állatra terjedő megbetegedés) felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló nemzeti programok 2017. évi finanszírozásának szabályairól.