Back to top

Gigászok és pléhkutyák a Fendt-től

Akkumlátoros elektromos erőgépet, kukoricavetést segítő robotokat és rekorddöntögető új kombájnt mutatott be a Fendt szeptember eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban.

„Az európai mezőgépgyártás számára az elmúlt 12 hónapban jelentősen javult a gazdasági környezet”- köszöntötte a megjelenteket az AGCO/Fendt 2017. szeptember 8-án tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban Peter-Josef Paffen, a Fendt EME márkaigazgatója és alelnöke, az AGCO/Fendt cégvezetés elöljárója. Mint elmondta, a marktoberdorfi kutatási és fejlesztési központban több mint 400 mérnök dolgozik a meglévő traktorok és silózók továbbfejlesztésén, és az új termékeiken.

A korábbi időszakot követően, amely során évente 60-62 millió eurót fordítottak fejlesztésre, a 2017-es évben ezt az összeget 65 millió euróra emelték.

Az újdonságok közül érdemes kiemelni a 380-646 LE tartományban kínált Fendt hevederes traktorokat. Az új Fendt 900 Vario MT és Fendt 1100 MT hevederes erőgépeket a professzionális gazdák és bérvállalkozók számára ajánlják. A Fendt 900 Vario MT kifejlesztése során az egyik legfőbb cél a menettulajdonságok lényeges javítása volt a közúti-, ill. a szántóföldi haladás során. Az új rugózási rendszer négy elemből áll össze, a légrugós vezetőülésből, a kétpontos fülkerugózásból, az új elsődleges rugózásból (SmartRide) és az áttervezett heveder ConsantGrip rugózásból.

A cég számára az elektronizálás mindig is fontos terület volt,

most a Fendt e100 Varioval az első gyakorlatban is alkalmazható, akkumulátorral rendelkező elektromos erőgépet mutatták be, amely átlagos felhasználás mellett akár egy teljes munkanapot képes töltés nélkül végigdolgozni.

15.jpg

Egy megbízható traktor az e-világból
Fotó: viniczai

Szokatlanul hatott, a pléhkutyákra emlékeztető robotok látványa a bemutatón. A MARS projekt (Mobile Agricultural Robot Swarms) lényege, hogy kisméretű – alig ötven kilós -, rajokban  dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezzék, felügyeljék és pontosan dokumentálják a kukoricavetést. A műholdas navigáció és a felhő alapú adatmenedzsment lehetővé teszi a napi 24 órán keresztüli munkát.

mars.jpg

"Pléhkutyák" a gazdák szolgálatára
Fotó: viniczai

Az új Fendt VarioPull rendszerrel egy automatikusan szabályozott munkaeszköz-felfüggesztést fejlesztettek ki, amely a munkagép tömegét is felhasználja a jobb trakció eléréséhez. A VarioPull segítségével a traktor melső és hátsó tengelyére eső terhelés optimalizálásra kerül, és ezáltal a jármű tömege a legjobban terheli a talajt.

Csupa legekkel rendelkezik az új Fendt IDEAL nagyteljesítményű kombájn. A leghosszabb rotor a piacon (4,85m), a kombájnok között a legnagyobb térfogatú - 17100 liter, ami 18 százalékkal több a konkurenciához képest – magtartály, s másodpercenkénti 210 literes ürítési teljesítménye ugyancsak rekordokat döntöget a piacon.

fendt_ideal.jpg

Egy gigász a földeken
Fotó: viniczai

 

Viniczai Sándor marktoberdorfi, első kézből szerzett élményeiről, tapasztalatairól bővebben a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatnak. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

80 milliárd forint a nemzeti gépfinanszírozási programra

Indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nemzeti gépfinanszírozási programja, a kedvezményes kamatozással igényelhető hitel- és lízingprogramok kerete 80 milliárd forint, amelyből mezőgazdasági gépek gyártására, forgalmazására, vásárlására lehet igényelni- közölte az MFB hétfőn az MTI-vel.

A vállalati műveletek digitális összekapcsolása számtalan előnnyel jár

Számtalan ipari vállalat vezet be műveletoptimalizáló digitális technológiákat. Akár részterületek specifikus megoldásairól, akár teljes digitális átállásról van szó, a legtöbb szervezetnek segítségre van szüksége az új megoldások megtervezésében, kivitelezésében és karbantartásában, vagy abban, hogy a lehető legtöbb értéket teremtse meg számukra a digitalizálás.

A rovarszívók új generációi

Nem új gondolat, hogy a káros rovarokat erős légárammal távolítsuk el a növényekről, az első kísérletek az 1950-es években indultak a pneumatikus növényvédő berendezésekkel az USA gyapotföldjein. A Physical Control Methods in Plant Protection című könyv alapján ismertetünk néhány új változatot.

A robotok a paradicsomszüretben is segíthetnek

A mesterséges intelligencia és a gépek által kivitelezhető mozdulatok komplexitása most váltak kellően éretté a gép megalkotásához.

A XXI. század mezőgazdasága

Képes a földgolyó 10 milliárd ember eltartására? Képes az agrárszektor fenntartható módon elegendő élelmiszert és takarmányt termelni a jövőben? Ilyen léptékű és fajsúlyú kérdések várnak megválaszolásra néhány évtizeden belül. Több más szektorral együtt a mezőgazdaság óriási kihívások előtt áll az elkövetkezendő évtizedekben.

Íme, a 2018-as AGROmashEXPO Termékdíjasai

A január 24-27. között nyitva tartó 36. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 8. AgrárgépShow Termékversenyére 36 hazai és nemzetközi fejlesztést neveztek. Kétfordulós értékelés után, komoly szakmai vitákat követően, Input, Gépesítés és Logisztika kategóriákban ítélték oda a díjakat.

Két történelmi márka uniója

A hosszú és terjedelmes áruk kezelésére szolgáló oldalvillás targoncák gyártása újra középpontba kerül. Az OMG újrateremtette a Fiora márkát és bejelentette egy fontos projekt megkezdését: a két történelmi olasz márka targoncáinak összeolvadását.

Precíziós hizlalás 3D kamerás súlybecsléssel

Egy fénykép – egy mérés. Akár egy telefonnal is követhetjük már, hogy mennyit gyarapodott a jószág. Az okos kamera az állatok mozgatása, zaklatása nélkül is segít megállapítani a hízók testtömegét, nagyban megkönnyítve ezzel a vágások előtti válogatást.

Egyre több Tesla-kamiont rendelnek az élelmiszeripari multik

Az utóbbi napokban a nagyvállalatok körében egyre keményebb licitverseny kezd kialakulni arra vonatkozóan, hogy ki rendel több Tesla-kamiont. A sort a Wal-Mart kezdte, 15 darabos rendeléssel, majd a vendéglátóipari és közétkeztetési szektorban aktív Sysco 50, végül a Pepsi 100 darabos igényről szóló bejelentése következett.

CLAAS TERRA TRAC – Mindent a talajért

Sok évnyi gyakorlati tapasztalat és a több mint 25 000 elégedett ügyfél: a CLAAS az Agritechnica kiállításon egy JAGUAR silózó és egy AXION nagytraktor példáján megmutatta, milyen magas szintű tudással rendelkezik a TERRA TRAC gumihevederes járószerkezetek fejlesztése, továbbfejlesztése és gyártása terén.