Back to top

Gigászok és pléhkutyák a Fendt-től

Akkumlátoros elektromos erőgépet, kukoricavetést segítő robotokat és rekorddöntögető új kombájnt mutatott be a Fendt szeptember eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban.

„Az európai mezőgépgyártás számára az elmúlt 12 hónapban jelentősen javult a gazdasági környezet”- köszöntötte a megjelenteket az AGCO/Fendt 2017. szeptember 8-án tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban Peter-Josef Paffen, a Fendt EME márkaigazgatója és alelnöke, az AGCO/Fendt cégvezetés elöljárója. Mint elmondta, a marktoberdorfi kutatási és fejlesztési központban több mint 400 mérnök dolgozik a meglévő traktorok és silózók továbbfejlesztésén, és az új termékeiken.

A korábbi időszakot követően, amely során évente 60-62 millió eurót fordítottak fejlesztésre, a 2017-es évben ezt az összeget 65 millió euróra emelték.

Az újdonságok közül érdemes kiemelni a 380-646 LE tartományban kínált Fendt hevederes traktorokat. Az új Fendt 900 Vario MT és Fendt 1100 MT hevederes erőgépeket a professzionális gazdák és bérvállalkozók számára ajánlják. A Fendt 900 Vario MT kifejlesztése során az egyik legfőbb cél a menettulajdonságok lényeges javítása volt a közúti-, ill. a szántóföldi haladás során. Az új rugózási rendszer négy elemből áll össze, a légrugós vezetőülésből, a kétpontos fülkerugózásból, az új elsődleges rugózásból (SmartRide) és az áttervezett heveder ConsantGrip rugózásból.

A cég számára az elektronizálás mindig is fontos terület volt,

most a Fendt e100 Varioval az első gyakorlatban is alkalmazható, akkumulátorral rendelkező elektromos erőgépet mutatták be, amely átlagos felhasználás mellett akár egy teljes munkanapot képes töltés nélkül végigdolgozni.

15.jpg

Egy megbízható traktor az e-világból
Fotó: viniczai

Szokatlanul hatott, a pléhkutyákra emlékeztető robotok látványa a bemutatón. A MARS projekt (Mobile Agricultural Robot Swarms) lényege, hogy kisméretű – alig ötven kilós -, rajokban  dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezzék, felügyeljék és pontosan dokumentálják a kukoricavetést. A műholdas navigáció és a felhő alapú adatmenedzsment lehetővé teszi a napi 24 órán keresztüli munkát.

mars.jpg

"Pléhkutyák" a gazdák szolgálatára
Fotó: viniczai

Az új Fendt VarioPull rendszerrel egy automatikusan szabályozott munkaeszköz-felfüggesztést fejlesztettek ki, amely a munkagép tömegét is felhasználja a jobb trakció eléréséhez. A VarioPull segítségével a traktor melső és hátsó tengelyére eső terhelés optimalizálásra kerül, és ezáltal a jármű tömege a legjobban terheli a talajt.

Csupa legekkel rendelkezik az új Fendt IDEAL nagyteljesítményű kombájn. A leghosszabb rotor a piacon (4,85m), a kombájnok között a legnagyobb térfogatú - 17100 liter, ami 18 százalékkal több a konkurenciához képest – magtartály, s másodpercenkénti 210 literes ürítési teljesítménye ugyancsak rekordokat döntöget a piacon.

fendt_ideal.jpg

Egy gigász a földeken
Fotó: viniczai

 

Viniczai Sándor marktoberdorfi, első kézből szerzett élményeiről, tapasztalatairól bővebben a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatnak. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Képes géptelenségek

A szervezők kitettek magukért, a mezőgazdaság működéséhez szükséges teljes gépesítési gépkínálatot sikerült felvonultatni a fedett és szabadtéri területen.

CLAAS bemutatja az új érintőképernyős CEBIS MOBILE-t minden 700/600 modellhez

A LEXION 700/600 sorozathoz kínált CEBIS MOBILE terminállal a CLAAS új mértéket állított fel az elismert asszisztencia rendszerek, a CRUISE PILOT, CEMOS DIALOG és a CEMOS AUTOMATIC kezelésének területén. Az új CEBIS MOBILE 12 collos színes és érintőképernyős kijelzője érintőképernyővel összefogja az összes elérhető asszisztencia rendszer funkcióit.

Egyre fontosabbak a jó silózók

Az idei, XI. Kaposvári állattenyésztési Napok kísérőrendezvénye volt a VI. Állattartás Gépesítése Konferencia, amelyen a hallgatóság a kukoricaszilázs készítésének és felhasználásának korszerű gépesítésével kapcsolatos újításokat vehette számba.

Kezd beindulni a digitális agrárstratégia végrehajtása

Szeptemberre elkészül a kormányzati stratégia a mezőgazdasági termelés digitalizálására, hogy a lehullott esőcseppek mennyiségétől a betakarított magokra jutó nyereségig minden adat hasznosuljon.

Precíziós borászrobot és a magyar kapcsolat

Akár negyvenöt fokos lejtőn is felmegy a vinbot nevű európai kutatási projekt borászrobotja: pontosan felméri és térképre viszi a szőlőültetvény egyes részeinek termőképességét. A fejlesztők szerint ezzel segít az európai borászoknak a versenyképességük javításában. A fejlesztő konzorciumnak magyar tagja is van, az Orgoványi Gazdaszövetkezet.

Lökésszerű beruházási hullám indulhat az ősszel az agráriumban

Megkérdőjelezhetetlen eredményeket ért el az elmúlt években a magyar mezőgazdaság. Javult az agrárcégek versenyképessége, nőtt a termelési kedv, és a támogatásoknak köszönhetően a hatékonyság is évről évre javul. Az előttünk álló időszakban azonban még így is akad bőven kihívás: a termésingadozások csökkentése, a szakemberhiány és a technológiai fejlődés terén egyaránt van még tennivaló.

Ipari és mezőgazdasági gépek a DM-KER Kft.-től

A DM-KER Kft. közel tíz éves múltra tekint vissza. A dinamikusan fejlődő vállalat mára meghatározó piaci szereplő az agrár- és építőipari gépek forgalmazása és szervizelése terén. Vezető üzletágai közé sorolható továbbá az az alkatrész-forgalmazás és a bérgépszolgáltatás is.

Bemutatkozik a FARKAS SZERVIZTECHNIKA Kft.

A 2004-ben alakult Farkas Szerviztechnika Kft. tulajdonosi körének több mint 30 éves gépészeti tapasztalatát és szakértelmét hasznosítja a javítástechnológiai eszközök értékesítése és karbantartása területén.

KISKORPÁD GÉPKER KFT.

Cégünk, a KISKORPÁD GÉPKER KFT. mezőgazdasági erő- és munkagépek forgalmazásával foglalkozó családi vállalkozás. Telephelyünk somogy megyében, Kaposvártól 15 km.-re a 61. főútvonalon, Kiskorpád határán található.

Wirax-Hungária Kft.

Mezőgazdasági munkaeszközök és alkatrészek kis és nagykereskedelme!