Back to top

Gigászok és pléhkutyák a Fendt-től

Akkumlátoros elektromos erőgépet, kukoricavetést segítő robotokat és rekorddöntögető új kombájnt mutatott be a Fendt szeptember eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban.

„Az európai mezőgépgyártás számára az elmúlt 12 hónapban jelentősen javult a gazdasági környezet”- köszöntötte a megjelenteket az AGCO/Fendt 2017. szeptember 8-án tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban Peter-Josef Paffen, a Fendt EME márkaigazgatója és alelnöke, az AGCO/Fendt cégvezetés elöljárója. Mint elmondta, a marktoberdorfi kutatási és fejlesztési központban több mint 400 mérnök dolgozik a meglévő traktorok és silózók továbbfejlesztésén, és az új termékeiken.

A korábbi időszakot követően, amely során évente 60-62 millió eurót fordítottak fejlesztésre, a 2017-es évben ezt az összeget 65 millió euróra emelték.

Az újdonságok közül érdemes kiemelni a 380-646 LE tartományban kínált Fendt hevederes traktorokat. Az új Fendt 900 Vario MT és Fendt 1100 MT hevederes erőgépeket a professzionális gazdák és bérvállalkozók számára ajánlják. A Fendt 900 Vario MT kifejlesztése során az egyik legfőbb cél a menettulajdonságok lényeges javítása volt a közúti-, ill. a szántóföldi haladás során. Az új rugózási rendszer négy elemből áll össze, a légrugós vezetőülésből, a kétpontos fülkerugózásból, az új elsődleges rugózásból (SmartRide) és az áttervezett heveder ConsantGrip rugózásból.

A cég számára az elektronizálás mindig is fontos terület volt,

most a Fendt e100 Varioval az első gyakorlatban is alkalmazható, akkumulátorral rendelkező elektromos erőgépet mutatták be, amely átlagos felhasználás mellett akár egy teljes munkanapot képes töltés nélkül végigdolgozni.

Egy megbízható traktor az e-világból
Fotó: viniczai

Szokatlanul hatott, a pléhkutyákra emlékeztető robotok látványa a bemutatón. A MARS projekt (Mobile Agricultural Robot Swarms) lényege, hogy kisméretű – alig ötven kilós -, rajokban  dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezzék, felügyeljék és pontosan dokumentálják a kukoricavetést. A műholdas navigáció és a felhő alapú adatmenedzsment lehetővé teszi a napi 24 órán keresztüli munkát.

"Pléhkutyák" a gazdák szolgálatára
Fotó: viniczai

Az új Fendt VarioPull rendszerrel egy automatikusan szabályozott munkaeszköz-felfüggesztést fejlesztettek ki, amely a munkagép tömegét is felhasználja a jobb trakció eléréséhez. A VarioPull segítségével a traktor melső és hátsó tengelyére eső terhelés optimalizálásra kerül, és ezáltal a jármű tömege a legjobban terheli a talajt.

Csupa legekkel rendelkezik az új Fendt IDEAL nagyteljesítményű kombájn. A leghosszabb rotor a piacon (4,85m), a kombájnok között a legnagyobb térfogatú - 17100 liter, ami 18 százalékkal több a konkurenciához képest – magtartály, s másodpercenkénti 210 literes ürítési teljesítménye ugyancsak rekordokat döntöget a piacon.

Egy gigász a földeken
Fotó: viniczai

 

Viniczai Sándor marktoberdorfi, első kézből szerzett élményeiről, tapasztalatairól bővebben a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatnak. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajművelési ABC – Tarlóápolás

Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvből szemlézünk, ezúttal a nyári aratás befejezéséhez közeledve a tarlógondozás és -ápolás kerül a fókuszba.

A génektől a gépekig: Magyartarka szakmai nap

A jövő állattenyésztését a precíziós gazdálkodás szolgálatába kell állítani – összegezhetnénk a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének teveli szakmai napján elhangzottakat. Tíz év múlva már csak az a fajta lesz versenyképes, aminek küllemi és a belső tulajdonságai lehetővé teszik a termelés szinte teljes gépesítését.

A „gépesített” szarvasmarháké a jövő: Kistermelők Lapja július

A városiak is csodájára járnak az önfenntartó falunak. A mesterséges intelligencia szinte minden munkafolyamatot átvesz a növénytermesztésben. A szarvasmarhák génállományát a precíziós gazdálkodáshoz hangolják. Kistermelők Lapja ajánló:

Hagymafélék fölszedése

A vöröshagymát hazánk ökológiai viszonyai között az egyszerűbb és olcsóbb kétmenetes módszerrel takarítják be, így is jó minőségű, jól tárolható termék lesz belőle.

Tűzvédelem aratáskor: betakarítás legyen, ne oltás!

A betakarítási munkálatoknál a súrlódó alkatrészekkel működő mezőgazdasági gépek, a hőség és a szárazság miatt fokozottan tűzveszélyes állapot alakulhat ki, hangsúlyozta Helt Ákos hadnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Terményszámláló robotok a nemesítők szolgálatában

A növénynemesítők feladata a terméshozam növelése, miközben a fajták ellenállóságát is javítják, hogy azok alkalmazkodni tudjanak a változó éghajlathoz. Ehhez azonban a legjobb, magas hozamot adó génekkel bíró búzaszálakat kell megtalálni a szántóföldeken: mintha tűt keresnének a szénakazalban.

Meguin: A nagy hagyományokkal rendelkező olajmárka eljut Magyarországra

Egy hosszú múltra visszatekintő olajmárka először jut el Magyarországra: Meguin. A nagy hagyományú márka elsősorban az agrárszektort, a járműpark-üzemeltetőket és az ipari ügyfeleket célozza meg. A márkát kizárólagos jelleggel a siófok-kiliti Autó-Doktor Horváth értékesíti.

Tejtermelés tudományos alapokon

A klímaváltozással járó gazdasági kényszer, hogy az állattartó gazdák mind komolyabban számoljanak a nyári hőségnapok következményeivel, és az állattartás tudományos hátterét adó kutatás minél pontosabban feltárja az okokat, a következményeket, és végül, de nem utolsósorban a hőség okozta károk mérséklésének lehetőségeit.

Kiégett kombájn a Tiszántúlon, lángoló gabona Füzesabonynál - rosszul indul az aratás

A tűzoltók negyven perc alatt megfékezték a lángokat a hétfő délután egy füzesabony melletti gabonatáblában fellobbant tűznél.

A pályázatok mozgatják a géppiacot idén is

Kétévi visszaesés után 2017-ben végre magára talált, és újra növekedésnek indult a hazai mezőgép-piac, és a prognózisok szerint idén is folytatódhat a bővülés. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet júniusi Agrárpiaci Információk című kiadványának gépértékesítési adataiból azonban az látszik, hogy átalakulóban van a gépkereslet.