Back to top

Gigászok és pléhkutyák a Fendt-től

Akkumlátoros elektromos erőgépet, kukoricavetést segítő robotokat és rekorddöntögető új kombájnt mutatott be a Fendt szeptember eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban.

„Az európai mezőgépgyártás számára az elmúlt 12 hónapban jelentősen javult a gazdasági környezet”- köszöntötte a megjelenteket az AGCO/Fendt 2017. szeptember 8-án tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban Peter-Josef Paffen, a Fendt EME márkaigazgatója és alelnöke, az AGCO/Fendt cégvezetés elöljárója. Mint elmondta, a marktoberdorfi kutatási és fejlesztési központban több mint 400 mérnök dolgozik a meglévő traktorok és silózók továbbfejlesztésén, és az új termékeiken.

A korábbi időszakot követően, amely során évente 60-62 millió eurót fordítottak fejlesztésre, a 2017-es évben ezt az összeget 65 millió euróra emelték.

Az újdonságok közül érdemes kiemelni a 380-646 LE tartományban kínált Fendt hevederes traktorokat. Az új Fendt 900 Vario MT és Fendt 1100 MT hevederes erőgépeket a professzionális gazdák és bérvállalkozók számára ajánlják. A Fendt 900 Vario MT kifejlesztése során az egyik legfőbb cél a menettulajdonságok lényeges javítása volt a közúti-, ill. a szántóföldi haladás során. Az új rugózási rendszer négy elemből áll össze, a légrugós vezetőülésből, a kétpontos fülkerugózásból, az új elsődleges rugózásból (SmartRide) és az áttervezett heveder ConsantGrip rugózásból.

A cég számára az elektronizálás mindig is fontos terület volt,

most a Fendt e100 Varioval az első gyakorlatban is alkalmazható, akkumulátorral rendelkező elektromos erőgépet mutatták be, amely átlagos felhasználás mellett akár egy teljes munkanapot képes töltés nélkül végigdolgozni.

15.jpg

Egy megbízható traktor az e-világból
Fotó: viniczai

Szokatlanul hatott, a pléhkutyákra emlékeztető robotok látványa a bemutatón. A MARS projekt (Mobile Agricultural Robot Swarms) lényege, hogy kisméretű – alig ötven kilós -, rajokban  dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezzék, felügyeljék és pontosan dokumentálják a kukoricavetést. A műholdas navigáció és a felhő alapú adatmenedzsment lehetővé teszi a napi 24 órán keresztüli munkát.

mars.jpg

"Pléhkutyák" a gazdák szolgálatára
Fotó: viniczai

Az új Fendt VarioPull rendszerrel egy automatikusan szabályozott munkaeszköz-felfüggesztést fejlesztettek ki, amely a munkagép tömegét is felhasználja a jobb trakció eléréséhez. A VarioPull segítségével a traktor melső és hátsó tengelyére eső terhelés optimalizálásra kerül, és ezáltal a jármű tömege a legjobban terheli a talajt.

Csupa legekkel rendelkezik az új Fendt IDEAL nagyteljesítményű kombájn. A leghosszabb rotor a piacon (4,85m), a kombájnok között a legnagyobb térfogatú - 17100 liter, ami 18 százalékkal több a konkurenciához képest – magtartály, s másodpercenkénti 210 literes ürítési teljesítménye ugyancsak rekordokat döntöget a piacon.

fendt_ideal.jpg

Egy gigász a földeken
Fotó: viniczai

 

Viniczai Sándor marktoberdorfi, első kézből szerzett élményeiről, tapasztalatairól bővebben a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatnak. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két mezőgazdaságigép-gyártó óriás aratott az Agritechnicán

A hannoveri Agritechnica kiállítás legfontosabb eseményei „Az Év Gépe 2018”, „Az Év Traktora 2018” és a termékdíj pályázat nyerteseinek kihirdetése volt. A 2018-as évben az AXIÁL Kft. két beszállítójának újdonságai is viselhetik a megtisztelő címeket.

AGRITECHNICA 2017: Innovatív technológiák a mezőgazdaság jövőjéért

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépesítési kiállítása az idén november 12-18. között ad lehetőséget az agrárium szereplőinek találkozására. Amint az ismert, a hannoveri vásárközpontban kétévenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel – neves elméleti és kutató szakemberekkel, illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.

Harmadával csökkenhetnek a termésátlagok a klímaváltozás miatt

Az EU mezőgazdasága összességében jó évet zárt, de a globális éghajlatváltozásból fakadó egyre szeszélyesebb időjárás miatt egyre nagyobb az eltérés a tagállamok között. Magyarország két legfontosabb mezőgazdasági terménye, a búza és a kukorica is a kiszolgáltatottabbak közé tartozik az éghajlatváltozás szempontjából. Termésátlaguk 30 százalékkal csökkenhet a század végére több tanulmány szerint.

„Termelünk, feldolgozunk és értékesítünk is”

Olyan egy jó iskola, mint az élet, népszerű mai szóhasználattal: multifunkcionális. Pápán a Batthyányi Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban jól felszerelt tantermek mellett tanműhely, tangazdaság, mintafarm, tankonyha várja a jelentkező diákokat, akik sokrétű ismeretekre tehetnek szert a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén.

Precíziós gazdálkodás: most vagy soha

Most a legalkalmasabb az idő arra, hogy a gazdálkodók belevágjanak a precíziós mezőgazdaságba, hisszen a kedvező kamatkörnyezet mellett egyre nagyobb fenyegetést jelent a támogatási rendszer átalakulása.

Precíziós gazdálkodási továbbképzés indul

2018 februárjában, keresztféléves kezdéssel, „Precíziós gazdálkodás” címen három féléves szakirányú továbbképzés indul Székesfehérváron az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében.

Új CLAAS elektronikai fejlesztőközpont nyílt

A CLAAS új elektronikai fejlesztőközpontot nyitott meg Alsó-Szászország Dissen városában. A felügyelőbizottság elnöke, Cathrina Claas-Mühlhäuser az ünnepélyes megnyitón az alsó-szászországi földművelődésügyi miniszter, Olaf Lies mellett több politikust és gazdasági szakembert üdvözölhetett.

Arató-cséplőgépek nagyító alatt

Havonta megjelenő gépesítési mellékletünkben lehetőséget kínálunk a hazai mezőgépgyártóknak és gépforgalmazóknak, hogy rövid ismertetővel és fotóval ajánlják termékeiket a gazdálkodóknak, mezőgazdasági vállalkozóknak. Ezúttal a piacon kapható újabb arató-cséplőgépeket (gabonakombájnokat) mutatjuk be.

A „gördülő” gépkereskedő és gépgyártó

Innovatív családi vállalkozás Albertirsán a Lakkos Kft., amely 2009-re vezeti vissza a gyökereit. A cég ügyvezetője, Povázsai Szilvia, már előtte is a mezőgazdasági gépértékesítésben dolgozott, MTZ kis-és nagykereskedelemben. A cégnevükben szereplő görög „lakkos” szó gördülő sziklát jelent, ami a cég filozófiáját szimbolizálja: haladnak a korral, ugyanakkor stabilitást és összetartozást képviselnek.

A méret a lényeg az ember nélküli termesztésnél is

Az emberiség nagyjából 10.000 éve foglalkozik növénytermesztéssel, és ezalatt főleg igásállatok segítségével gondozta a földeket. Épp csak az előző évszázadban váltotta fel az állatit a gépi erő, és ezzel óriási lépést tett előre a mezőgazdaság a hatékonyság és a táblaméretek terén. Az elmúlt néhány évben pedig új technológiák is megjelentek a mezőgazdaságban, mint a drónok és az önvezető gépek.