Back to top

Gigászok és pléhkutyák a Fendt-től

Akkumlátoros elektromos erőgépet, kukoricavetést segítő robotokat és rekorddöntögető új kombájnt mutatott be a Fendt szeptember eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban.

„Az európai mezőgépgyártás számára az elmúlt 12 hónapban jelentősen javult a gazdasági környezet”- köszöntötte a megjelenteket az AGCO/Fendt 2017. szeptember 8-án tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban Peter-Josef Paffen, a Fendt EME márkaigazgatója és alelnöke, az AGCO/Fendt cégvezetés elöljárója. Mint elmondta, a marktoberdorfi kutatási és fejlesztési központban több mint 400 mérnök dolgozik a meglévő traktorok és silózók továbbfejlesztésén, és az új termékeiken.

A korábbi időszakot követően, amely során évente 60-62 millió eurót fordítottak fejlesztésre, a 2017-es évben ezt az összeget 65 millió euróra emelték.

Az újdonságok közül érdemes kiemelni a 380-646 LE tartományban kínált Fendt hevederes traktorokat. Az új Fendt 900 Vario MT és Fendt 1100 MT hevederes erőgépeket a professzionális gazdák és bérvállalkozók számára ajánlják. A Fendt 900 Vario MT kifejlesztése során az egyik legfőbb cél a menettulajdonságok lényeges javítása volt a közúti-, ill. a szántóföldi haladás során. Az új rugózási rendszer négy elemből áll össze, a légrugós vezetőülésből, a kétpontos fülkerugózásból, az új elsődleges rugózásból (SmartRide) és az áttervezett heveder ConsantGrip rugózásból.

A cég számára az elektronizálás mindig is fontos terület volt,

most a Fendt e100 Varioval az első gyakorlatban is alkalmazható, akkumulátorral rendelkező elektromos erőgépet mutatták be, amely átlagos felhasználás mellett akár egy teljes munkanapot képes töltés nélkül végigdolgozni.

Egy megbízható traktor az e-világból
Fotó: viniczai

Szokatlanul hatott, a pléhkutyákra emlékeztető robotok látványa a bemutatón. A MARS projekt (Mobile Agricultural Robot Swarms) lényege, hogy kisméretű – alig ötven kilós -, rajokban  dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezzék, felügyeljék és pontosan dokumentálják a kukoricavetést. A műholdas navigáció és a felhő alapú adatmenedzsment lehetővé teszi a napi 24 órán keresztüli munkát.

"Pléhkutyák" a gazdák szolgálatára
Fotó: viniczai

Az új Fendt VarioPull rendszerrel egy automatikusan szabályozott munkaeszköz-felfüggesztést fejlesztettek ki, amely a munkagép tömegét is felhasználja a jobb trakció eléréséhez. A VarioPull segítségével a traktor melső és hátsó tengelyére eső terhelés optimalizálásra kerül, és ezáltal a jármű tömege a legjobban terheli a talajt.

Csupa legekkel rendelkezik az új Fendt IDEAL nagyteljesítményű kombájn. A leghosszabb rotor a piacon (4,85m), a kombájnok között a legnagyobb térfogatú - 17100 liter, ami 18 százalékkal több a konkurenciához képest – magtartály, s másodpercenkénti 210 literes ürítési teljesítménye ugyancsak rekordokat döntöget a piacon.

Egy gigász a földeken
Fotó: viniczai

 

Viniczai Sándor marktoberdorfi, első kézből szerzett élményeiről, tapasztalatairól bővebben a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatnak. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drónokkal egyszerűsítenék a juhászok mindennapjait

A tengerentúlon a dróntechnológia juhokra gyakorolt hatásait vizsgálták. A kutatók szerint a modern technológia hatalmas segítséget jelenthet akár a kisebb gazdaságoknak is.

Precíziós gazdálkodás: 10 milliárd dolláros üzlet lesz 2024-re

A globális precíziós gazdálkodás piaca várhatóan túlszárnyalja a 10 milliárd dollárt 2024-re a Global Market Insights Inc. felmérése szerint. A világ növekvő népességének ellátásához növelni kell az agrárium termelékenységét, ami a precíziós gazdálkodással lehetséges. A fejlett országok gazdálkodói ennek érdekében nagyon gyorsan sajátítják el a modern mezőgazdasági gyakorlatokat és eszközöket.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő mezőgazdasági szoftvert?

A mezőgazdasági technológia robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. Kezdve a precíziós gazdálkodástól a drónokon, geo-térképezésen, szüretelőrobotokon keresztül egészen az önvezető traktorokig. Mindez csepp a tengerben, mára a technológia végleg átvette a főszerepet az agráriumban.

Mesterséges intelligencia a paradicsomtermesztésben

A LetsGrow.com önmagukat tanítani képes algoritmusok alkalmazásával kifejlesztett módszere a paradicsomtermesztésben 90 százalék fölötti pontossággal becsüli meg a várható termés mennyiségét.

Újabb nagyberuházást indít a Linamar Magyarországon

A kanadai hátterű Linamar Hungary Zrt. 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen kétszáz új munkahelyet teremt, 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.

3,6 millió abroncs Tatabányáról

Kiemelkedően sikeres üzleti évet zárt a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., amely tavaly 47 százalékkal, 53,1 milliárd forintra növelte értékesítésének árbevételét. Az eredmények jelentős növekedésének hátterében a cég által 85 milliárd forintos beruházással megvalósított kapacitásbővítés és technológiafejlesztés áll.

Korszakváltás előtt az agrárium

A számítástechnika, az új technológiák és a korszerű tudás adaptálása – ezen múlik a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javítása, és így a versenyképes agrárium jövője. A PREGA megnyitóján az előadók azt is hangsúlyozták, hogy a változások megvalósítása a versenytársak miatt is egyre erősebb kényszerré vált.

Mit érdemes tudni "Az év magyar mezőgépéről"?

A 36. AGROmashEXPO és 8. AgrárgépShow kiállításon ünnepélyes keretek között átadták „Az év magyar mezőgépe 2018” díjat, melyet a CLAAS Magyarországon tervezett, kifejlesztett és gyártott CLAAS CORIO kukoricacső-törőadapter családjának egyik tagja nyert el.

Mire jó az arcfelismerő program a tehenészetben?

Az arcfelismerés és a mesterséges intelligencia fejlődése nem áll meg az emberi arcok azonosításánál és a várható viselkedés előrejelzésénél. A Cargill egy dublini gépi érzékeléssel foglalkozó céggel, a Cainthussal fogott össze, hogy az arcfelismerő technológiát világszerte meghonosítsák a tejtermelő gazdaságokban is.

Vízsugaras vetőgéppel kísérleteznek

Akár a jövőt is képviselheti az a ma még fejlesztés alatt álló vetőgép, amelynél a vetőcsoroszlyák szerepét nagy nyomású vízsugarak veszik át. Az első hallásra meglepő ötlet ugyanakkor kiválóan illeszkedhet a forgatás nélküli talajműveléshez, hiszen így a rétegek megbolygatása nélkül lehetne földbe juttatni a magokat.