Back to top

A jövő szuperélelmiszere az alga

Az IKEA-hoz tartozó külső innovációs laboratórium, a Space10 három fiatal építésszel együttdolgozva alkotta meg azt a négy méter magas bioreaktor-dómot, melyben mikro-algákat lehet termelni. A dómot múlt héten helyezték el a CHART Art Fair művészeti kiállításon.

algae-dome-space10-design_dezeen_2364_col_5.jpg

Fotó: Niklas Adrian Vindelev
Space10 szerint ez egy „élelmiszertermelő építészeti pavilon”. A futurisztikus dóm belsejében egy foto-bioreaktor van – egy olyan zárt rendszer, ami elősegíti a zöld mikro-algák magas hatékonyságú termelését.

A dómot múlt héten helyezték el a koppenhágai CHART ART Fair művészeti kiállításon azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az algák jelentőségére, a jövő egyik lehetséges fenntartható szupernövényeként betölthető szerepére.

A mikro-alga tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és esszenciális aminosavakkal, a spenótnál ötvenszer több vasat, és a húsoknál kétszer több fehérjét tartalmaz.

„Az egyik terület, amit igyekszünk feltérképezni, az élelmiszerek jövője, és hogy hogyan tudnánk javítani az élelmiszer előállítás rendszerén” nyilatkozta a Space10. „Hiszünk benne, hogy az algák megoldást kínálhatnak a világ legnagyobb problémáira, beleértve az alultápláltságot és a klímaváltozást.”

Az Alga Dómot azután mutatták be az idei eseményen, hogy megnyerte a művészeti kiállítás építészeti versenyét. Az építészek - Aleksander Wadas, Rafal Wroblewski, és Anna Stempniewicz - a dóm tervezésében és megépítésében együttműködtek a Space10 biotechnológiával foglalkozó munkatársával, Keenan Pinto-val.

algae-dome-space10-design_dezeen_2364_col_28.jpg

Az építmény kiválóan alkalmas arra, hogy társasági események helyszíne legyen.
Az építmény kiválóan alkalmas arra, hogy társasági események helyszíne legyen.
Fotó: Niklas Adrian Vindelev
„Ez az építmény nagyon hívogató, mégis a zárt forma védettséget kínál és a társasági élet számára egy oázist hoz létre” mondták az építészek.

A dómot egy 320 méteres feltekert csőrendszer öleli körbe, amit úszó mikro-algák töltenek meg. A vásár három napja alatt a szerkezet több, mint 450 liter mikro-algát termelt.

Hogy még élménydúsabb legyen, a látogatók a dómon belül megkóstolhatták a Space10 szakácsa, Simon Perez által kifejlesztett spirulina (=egy algafaj) csipszet.

algae-dome-space10-design_dezeen_2364_col_8.jpg

A dómban növekvő mikro-algák.
A dómban növekvő mikro-algák.
Fotó: Niklas Adrian Vindelev
A koppenhágai központú stúdió indítványa szerint a jövőben több mikro-alga fajt lehetne használni, például:

  • tápanyagban gazdag alternatívaként szója helyettesítésre az állati takarmányokban,
  • a biodízelek fejlesztésében,
  • a légkörben lévő széndioxid és más üvegházgázok mennyiségnek csökkentésére,
  • olyan eljárások kidolgozására, mellyel az ipari szennyvizeket kezelhetnénk.

algae-dome-space10-design_dezeen_2364_col_0.jpg

A látogatók a dómon belül megkóstolhatták a spirulina csipszet is.
A látogatók a dómon belül megkóstolhatták a spirulina csipszet is.
Fotó: Niklas Adrian Vindelev
„A mikro-algák segítségével felvehetnénk a harcot az alultápláltsággal, csökkenthetnénk a fosszilis energiahordozóktól való függésünket, megállíthatnánk az esőerdők pusztítását, javíthatnánk a levegő minőségét, és csökkenthetnénk a szennyezés mértékét” mondta a Space10 képviselője. „Képzeljünk el egy olyan lakóépületet, ami egy ehhez hasonló foto-bioreaktorral van felszerelve és nemcsak növelné a helyi oxigénszintet, spirulinát is termelne, amit a lakók felhasználhatnának táplálék kiegészítőként.”

algae-dome-space10-design_dezeen_2364_col_1-1.jpg

A spirulinát kenyértésztába is bele lehet keverni, így például a hotdoghoz való kifli is készülhet belőle.
A spirulinát kenyértésztába is bele lehet keverni, így például a hotdoghoz való kifli is készülhet belőle.
Fotó: Niklas Adrian Vindelev

„Vagy képzeljük el, hogy a buszmegállókban algák vannak, melyek megkötik az üvegház gázokat a légkörből és közben spirulinát termelnek, amiből erősítő kenyeret lehet sütni az éhező családok számára” – tette hozzá.

Pinto úgy foglalta össze: „Végső soron, az Alga Dóm célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen arról, hogyan tudnánk nagy mennyiségű tápanyagban gazdag élelmiszert előállítani a városainkon belül, hogyan tudnánk csökkenteni a bolygóra gyakorolt negatív hatásunkat, és hogyan használjuk a biológiát a világ legnagyobb problémáinak megoldására.”

A Space10-ről:

2015 novemberében indult el a Space10 az IKEA támogatásával, mely egy kutatási központ és kiállítási hely Koppenhágában. Termék prototípusokat tesztelnek, és igyekeznek megoldásokat találni a fogyasztók életminőségének javítására. Más élelmiszer-alapú projektjeik között volt egy vizuális kutatás is, ami során azt vizsgálták, hogy a következő 20 év élelmiszer modelljei milyen hatással lesznek a húsgolyóra. A stúdió víziója szerint a húsgolyók a jövőben mesterségesen növesztett állati szövetekből és ropogós rovar fehérjékből fognak készülni.

fotók: Niklas Adrian Vindelev.

https://www.dezeen.com/2017/09/10/ikea-space10-algae-producing-pavilion-copenhagen/

Forrás: 
www.dezeen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új üzemet épít a Spar Üllőn

Több mint 1,2 milliárd forintos beruházással új üzemet épít a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a vállalat üllői logisztikai központjának területén, a létesítményben majonézes saláták és szendvicsek összeállítását végzik majd.

Vendéglátásból jeles

A saját termelésből származó élelmiszerekre épített vendéglátásban hisz Hancsik József, dobronaki gazdálkodó. Mintegy negyven hektár szántóföldön gazdálkodik, ezt egészíti ki tizennyolcezer tőke szőlő, s a falusi vendéglátás. Melegkonyhával, muraközi ízekkel várják vendégeiket, amelyekből az OMÉK látogatói is ízelítőt kaphattak.

Kicsi, egészséges és eladható

A japán császárok tuberkulózis ellen ették, Kínában pedig ma is gyógyszerként használják – vagy inkább fogyasztják. Az antioxidánsban gazdag aprócska fürjtojás ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet tartalmaz, mint a tyúktojás – fele annyi koleszterin mellett.

Székelygyümölcs az OMÉK-on

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a székely zöldség és gyümölcstermelők friss és feldolgozott termékeinek egész sorát vonultatta föl a 78. OMÉK-on, a Kárpát-medencei közösségi standon. Az idén 25 éves alapítvány egyik projektje a Székelygyümölcs Program, amely 2009-ben indult székelyföldi gyümölcs tájfajták összegyűjtésével és termesztésbe vonásával.

Vasbor a bácskai Tisza-partról

Délvidéken, a bácskai Tisza-part mellett fekvő Ada község határában, folyó egykori árterében termeszt feketeszedret és készít termékeket a Török család, közel harminc éve. Török Árpád és felesége, Törökné Dancsó Katalin a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének keretében mutatkozott be az OMÉK-on.

Ínyencségek vidékről

Bodzabogyó lekvár, Bogárzó juhgomolya, Galántai-féle vecsési savanyúkáposzta, kevi birkapörkölt és kevi lakodalmas perec... Mindez csak töredéke annak a 159 terméknek, amely az elmúlt években elnyerte a HÍR – Hagyományok-Ízek-Régiók – védjegyet.

Bővült a Szingapúrba szállítható magyar termékek köre

2017 júliusában a szingapúri Agrár-Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság (AVA) három szakembere tartott egyhetes ellenőrzést hazánkban. A sikeres auditot követően immár nyúlhús, szarvasmarha és bivalyhús, illetve ezekből származó készítmények termékcsoportjaiban is lehetősége nyílik a magyar vállalkozásoknak a kiszállításra.

Megállapodás a fehérjefüggőség oldására

Az OMÉK-on két, a hazai agrárgazdaság importfehérje függőség enyhítését célzó stratégiai együttműködési megállapodást is aláírtak. A partnerség célja, hogy a szója- és egyéb fehérjenövények magyarországi termesztésének terjedését elősegítsék és a gyakorlati ismereteket és innovációs eredményeket az agrárgazdasági kutatásokhoz még hatékonyabban használják fel.

Aranyat érő cseppek

A Birkás Pálinkafőzde széles szortimenttel jelent meg az OMÉK-on, s bár szinte minden termékcsaládjukból hoztak mutatóba, mégsem tudják az összes terméküket bemutatni a látogatóknak. Így is 23 féle terméket kínálnak. Hoztak a mézesekből, az ágyaspálinkákból, a 40, a 48 százalékos és az 56 fokos párlatokból. „Emellett különlegességként itt van a sárgarépa párlatunk is”- hívta fel a figyelmet Birkás István cégtulajdonos.

Fejlesztés nélkül nincsen fejlődés

A magyar mezőgazdaság versenyképességének, jövőjének biztosításához szükséges a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Feldmann Zsolt. Az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az OMÉK „Az innovációs gyakorlatok a mezőgazdaságban” című konferenciáján kiemelte a „hálózatosodást”, ami más országokban már bevett gyakorlat.