0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A jövő szuperélelmiszere az alga

Az IKEA-hoz tartozó külső innovációs laboratórium, a Space10 három fiatal építésszel együttdolgozva alkotta meg azt a négy méter magas bioreaktor-dómot, melyben mikro-algákat lehet termelni. A dómot múlt héten helyezték el a CHART Art Fair művészeti kiállításon.

Space10 szerint ez egy „élelmiszertermelő építészeti pavilon”. A futurisztikus dóm belsejében egy foto-bioreaktor van – egy olyan zárt rendszer, ami elősegíti a zöld mikro-algák magas hatékonyságú termelését.

A dómot múlt héten helyezték el a koppenhágai CHART ART Fair művészeti kiállításon azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az algák jelentőségére, a jövő egyik lehetséges fenntartható szupernövényeként betölthető szerepére.

A mikro-alga tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és esszenciális aminosavakkal, a spenótnál ötvenszer több vasat, és a húsoknál kétszer több fehérjét tartalmaz.

„Az egyik terület, amit igyekszünk feltérképezni, az élelmiszerek jövője, és hogy hogyan tudnánk javítani az élelmiszer előállítás rendszerén” nyilatkozta a Space10. „Hiszünk benne, hogy az algák megoldást kínálhatnak a világ legnagyobb problémáira, beleértve az alultápláltságot és a klímaváltozást.”

Az Alga Dómot azután mutatták be az idei eseményen, hogy megnyerte a művészeti kiállítás építészeti versenyét. Az építészek – Aleksander Wadas, Rafal Wroblewski, és Anna Stempniewicz – a dóm tervezésében és megépítésében együttműködtek a Space10 biotechnológiával foglalkozó munkatársával, Keenan Pinto-val.

„Ez az építmény nagyon hívogató, mégis a zárt forma védettséget kínál és a társasági élet számára egy oázist hoz létre” mondták az építészek.

A dómot egy 320 méteres feltekert csőrendszer öleli körbe, amit úszó mikro-algák töltenek meg. A vásár három napja alatt a szerkezet több, mint 450 liter mikro-algát termelt.

Hogy még élménydúsabb legyen, a látogatók a dómon belül megkóstolhatták a Space10 szakácsa, Simon Perez által kifejlesztett spirulina (=egy algafaj) csipszet.

A koppenhágai központú stúdió indítványa szerint a jövőben több mikro-alga fajt lehetne használni, például:

  • tápanyagban gazdag alternatívaként szója helyettesítésre az állati takarmányokban,
  • a biodízelek fejlesztésében,
  • a légkörben lévő széndioxid és más üvegházgázok mennyiségnek csökkentésére,
  • olyan eljárások kidolgozására, mellyel az ipari szennyvizeket kezelhetnénk.

„A mikro-algák segítségével felvehetnénk a harcot az alultápláltsággal, csökkenthetnénk a fosszilis energiahordozóktól való függésünket, megállíthatnánk az esőerdők pusztítását, javíthatnánk a levegő minőségét, és csökkenthetnénk a szennyezés mértékét” mondta a Space10 képviselője. „Képzeljünk el egy olyan lakóépületet, ami egy ehhez hasonló foto-bioreaktorral van felszerelve és nemcsak növelné a helyi oxigénszintet, spirulinát is termelne, amit a lakók felhasználhatnának táplálék kiegészítőként.”

„Vagy képzeljük el, hogy a buszmegállókban algák vannak, melyek megkötik az üvegház gázokat a légkörből és közben spirulinát termelnek, amiből erősítő kenyeret lehet sütni az éhező családok számára” – tette hozzá.

Pinto úgy foglalta össze: „Végső soron, az Alga Dóm célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen arról, hogyan tudnánk nagy mennyiségű tápanyagban gazdag élelmiszert előállítani a városainkon belül, hogyan tudnánk csökkenteni a bolygóra gyakorolt negatív hatásunkat, és hogyan használjuk a biológiát a világ legnagyobb problémáinak megoldására.”

A Space10-ről:

2015 novemberében indult el a Space10 az IKEA támogatásával, mely egy kutatási központ és kiállítási hely Koppenhágában. Termék prototípusokat tesztelnek, és igyekeznek megoldásokat találni a fogyasztók életminőségének javítására. Más élelmiszer-alapú projektjeik között volt egy vizuális kutatás is, ami során azt vizsgálták, hogy a következő 20 év élelmiszer modelljei milyen hatással lesznek a húsgolyóra. A stúdió víziója szerint a húsgolyók a jövőben mesterségesen növesztett állati szövetekből és ropogós rovar fehérjékből fognak készülni.

fotók: Niklas Adrian Vindelev.

IKEA lab Space10 creates algae-producing pavilion in Copenhagen

Forrás: www.dezeen.com