Back to top

Veszélyben a finom magyar gyümölcs?

A mezőgazdasági termékek árváltozása a gabonafélék és állati termékek esetében nem okozott meglepetést, a zöldség-gyümölcsféléknél azonban egy igen komoly fordulat figyelhető meg, ami felhívja a figyelmet az ágazat jelenlegi nehézségeire – értékelte a legfrissebb KSH adatokat a K&H.

„A KSH által publikált júliusi adatok alapján a mezőgazdasági termékek árának alakulása a szántóföldi gabonák és az állati termékek esetében nem hozott nagy meglepetést, hiszen az eddig trendek folytatódása látható. Ami viszont a nyári gyümölcsszezon tapasztalatai alapján megfigyelhető, és egyre erőteljesebben kirajzolódik a számokban is, az az, hogy a gyümölcs- és zöldségtermesztő ágazat az eddig megszokotthoz képest jóval nagyobb figyelmet érdemel” – tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

„A gyümölcsöknél tapasztalható, átlagosan 23 százalékos áremelkedés mögött leginkább az áll, hogy az elmúlt 10-20 évben nem történt meg az ültetvények korszerűsítése, így azok többsége elöregedett. Így mára az ágazat sem minőségben, sem mennyiségben nem tudja kiszolgálni a vevői igényeket, ami sajnos az importtermékek növekedését eredményezi, miközben a gazdák sem tudnak hatékonyan termelni” – hívta fel a figyelmet az ágazat nehézségeire Tresó István.

„Ahhoz, hogy a következő évtizedekben Magyarország gyümölcsökből és zöldségekből önellátó tudjon maradni, illetve a termelők hatékonysága is növekedjen, olyan felújításokra, korszerűsítésekre van szükség, amelyek perspektívát adnak az ágazat számára a következő 20 évre” – hangsúlyozta ki a szakember.

Forrás: 
K&H Bank sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vegán, vagy vegetáriánus?

A fogyasztók magas szintű egészségvédelmének megvalósítása mellett uniós jogszabály biztosítja, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak, ami alapján élelmiszereket választanak vásárlásra és fogyasztásra.

Közös érdek az élelmiszerkönyv aktualizálása

Egyeztetés zajlott a Szent István Egyetem és a Magyar Húsiparosok Szövetsége között az élelmiszerkönyv lehetséges módosításáról.

Húst hússal esznek a magyarok

Mi magyarok még mindig nem figyelünk eléggé magunkra, húst eszünk hússal, keveset sportolunk, nem fogyasztunk elég zöldséget és gyümölcsöt - derül ki a Philadelphia legfrissebb reprezentatív kutatásából.

Díjazták a különleges rágcsálnivalót Dubajban is

Dubajban és Párizsban is rangos díjat nyert a Caramoon, a Mogyi saját fejlesztésű, karamell bevonatú pattogatott kukoricája.

Görögszéna magból fejlesztenek gyógyélelmiszert

A cukorbetegség megelőzésében és kiegészítő terápiájában lehet hasznos az a speciális gyógyélelmiszer, amelyet a Debreceni Egyetem ipari szereplőkkel közösen fejleszt. A kutatási projekt három évig tart, gyártást is terveznek.

Természet- és tájhű borok a Millenárison

Tizenegy borvidék csaknem 30 termelőjének több mint 100 természethű bora lesz kóstolható az 7. Mitiszol fesztiválon szombaton a Millenáris parkban, ahol számos, organikus alapanyagokat használó gasztrokiállító is várja a látogatókat.

Inkább csokit nassolunk, mint csipszet

Nem igazán tartják egészségesnek az édesipari termékeket a fogyasztók – derül ki a TÉT Platform reprezentatív felméréséből. A fiatalabbak azonban meglepően sokat áldoznak a cukorkákra, csokira a zsebpénzükből.

Európai szintű innováció a TájGazda minőségtanúsítási rendszer

Nemzetközi pályázaton indulhat egy magyar innováció, a TájGazda minőségtanúsítási rendszer. Ennek lényege, hogy a program képes tanúsítani a tájgazdálkodást, azaz a termék előállításánál a gazdák a táj adottságainak megfelelő módon termeltek és tartották az állataikat. Ez segíti a termőföld minőségének megőrzését, nem beszélve a kiváló beltartalmi értékekről.

A nemzeti parki termékek is hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez

A nemzeti parki védjegyprogram a magyar minőséget, a vidék értékeit fejezi ki, az értékek bővülése támogatja a gazdasági növekedést - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a nemzeti parki termékvédjegy-körút szarvasi állomásán.

Francia piacra készül majd a vajazott éticsiga Kisvárdán

Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le pénteken.