0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Centenáriumi megemlékezés Kalocsán

Száz éve alapították a Kalocsai Fűszerpaprika és Vegykisérleti Állomást. Ebből az alkalomból centenáriumi konferenciát szervezett a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsán a városháza dísztermében.

Az ünnepségen megemlékeztek a kalocsai intézet fűszerpaprika nemesítőiről, kutatókról és az intézmény igazgatóiról, közülük is az alapító Obermayer Károlyról. A fűszerpaprika nemesítésben az első nagy fordulatot az hozta, hogy 1927-ben Horváth Ferenc egy kalocsai paprika állományban talált egy csípősségmentes tövet. Annak továbbszaporításával új fejezet nyílt meg a fűszerpaprika termesztésben.

A helyszín, a kalocsai városháza, azért is volt stílusos, mert 1917 október elsején éppen ennek az épületnek az alagsorában kezdte meg működését – a világon elsőként – a Kalocsai Paprikakutató és Vegyvizsgáló Állomás. Laboratóriumának felszerelését az akkori fűszerpaprika termelők finanszírozták.

Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója a fűszerpaprika származásáról és kalocsai múltjáról beszélt, Kapitány József, a Kalocsai Fűszerpaprika Nonprofit Kft. nyugalmazott igazgatója pedig a nemesítésben és kutatómunkában érdemeket szerzett szakemberekről, kutatókról és az intézményt 100 éves története során igazgató kollégákról emlékezett meg. Somogyi György nyugalmazott nemesítő a nemesítési feladatokról és a nemesítő munka kezdeteiről tartott személyes hangú beszámolót. Pék Miklós a NAIK Kalocsai Önálló Kutatási Osztályának kutatója a fűszerpaprika fajták születésének körülményeit, a nemesítői feladatokat mutatta be, Bráj Róbert a szegedi kutatóállomás igazgatója pedig a fűszerpaprikával kapcsolatos tudományos munkákról beszélt.

Kókai Zoltán a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának tanára a fűszerpaprika piaci szerepéről illetve a fogyasztói, vásárlási szokások változásáról tartott igen élvezetes előadást, Somogyi Norbert, a NAIK stratégiai főigazgató helyettes pedig a magyar fűszerpaprika lehetséges pozicionálásáról, a belőle készült termékek piaci megjelenéséről, promóciójáról adott színes nemzetközi áttekintést. Megjegyezte, hogy

a termelők összefogása nélkül valószínűleg a francia vagy a spanyol fűszerpaprika termelők sem lennének ilyen sikeresek a világpiacon.

Bemutatták a résztvevőknek az erre az alkalomra a NAIK gondozásában megjelent könyvet, a fűszerpaprika kutatás 100 évéről.

A vendégek megkóstolhatták a környék egyik gasztronómiai különlegességét, a paprikás kalácsot is, amelynek elkészítése, illetve a paprika töltelék ízesítése falvanként és háztartásonként változik. Mindegyikben közös azonban, hogy a hagyományos kelt tésztába nem mákból vagy lekvárból, hanem fűszerpaprikából készítik a tölteléket. Igazi különlegesség, a kalocsaiaknak mindennapos csemege.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu