0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Egyre több a francia alpesi kecske hazánkban

Hazánk kecskeállományának fajtaösszetételében a tejhasznosításúak játszanak meghatározó szerepet, így e fajták iránti érdeklődés is előnyt élvez egy új állomány kialakítása során. A francia alpesi kecske kedvező honosulási és termelési képességeinek köszönhetően egyre népszerűbb Magyarországon, ezért várhatóan nem fog csalódást okozni tenyésztőjének, ha tartási, takarmányozási igényeit kielégítik.

Az alpesi kecske a Francia Alpokban őshonos. Kiváló tejelő, mely az intenzív termelésre szakosodott tenyészetekben is megtalálható a szánentáli mellett. Állománynagyságát tekintve napjainkban a legjelentősebb francia kecskefajta. A mintegy 450 ezer anyából 159 ezret tejtermelés-ellenőrzésben tartanak. Napjainkban a francia alpesi 1100 tenyésztőjével, a kecskeállomány 55 százalékát képviselve a legjelentősebb fajta Franciaországban.

Szőrköntöse különböző színváltozatokban létezik: a zergeszínű a legelterjedtebb, amely viszonylag homogén, de lehet pirított zsemle, barna fekete végtagokkal és hátcsíkkal vagy fekete színű. Egy-egy populáción belül a szőrköntös nagyon változatos színű lehet, tiszta fehér vagy tarka, barna, fakó, szürke, fekete vagy vörös pigmentáltsággal.

Közepes testméretű, az anya 50-80, a bak 80-100 kilogramm. Testarányai a tejelő típusnak felelnek meg: nagyon nyúlánk, száraz végtagokkal, széles, kissé lejtős medencével, csapott farral. A tőgyek terjedelmesek, jól illesztettek. A tőgybimbók előreállóak, párhuzamosak, kézi és gépi fejésre egyaránt alkalmasak. Szaporulati százaléka 170, tejtermelése 300 napos laktációban 1000 liter körül alakul.

Dr. Toldi Gyula, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának nyugalmazott tudományos főmunkatársa írása alapján összeállította Tóth Zsigmond. A részletesebb cikk a Kistermelők Lapja szeptemberi számában olvasható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu