0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kaposváron is népszerűek voltak a magyar óriásnyulak

Idén hagyományteremtő szándékkal magyar óriásnyúl showbírálatot láthattunk a Kaposvári Állattenyésztési Napokon (KÁN), ahová 16 nyúllal neveztek hazánk több kiemelkedő tenyészetéből is.

Már a rendezvény kezdete előtti napokon nagy volt az érdeklődés a magyar óriásnyulak iránt, amit bizonyít, hogy olykor alig lehetett hazánk egyetlen őshonos nyúlfajtájának ketreceihez hozzáférni. A látogatók között volt Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese is.

A szervezők igen nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy nemzetközileg is elismert szaktekintély értékelje az állatokat úgy, hogy a közönség jól láthassa, miképpen végzi munkáját, és eközben el is magyarázza, hogy az adott példány miért kapta/nem kapta meg a pontokat.

A tapasztalatok alapján egyre több a fajtatiszta nyúl az országban, s a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesületéhez is egyre többen csatlakoznak. Több és több ember érzi úgy, hogy fontos számára a magyar nyúlfajták tartása, s hogy ezek a nyulak lássák el értékes húsukkal családjaikat. Örömteli dolog, hogy sok a fiatal a jelentkezők között, nem egy közülük a fiatal gazda pályázatra is készül nyulaival.

Az utóbbi hónapokban megindult a kapcsolatfelvétel a tenyésztőszervezet és a magyar mezőgazdasági felsőoktatási intézmények között. Ez nemcsak a fajta népszerűsítésére ad jó lehetőséget, de arra is jó, hogy a nyúltenyésztés, mint tantárgy minél több helyen bekerülhessen a kötelező tananyagba. Alapvető cél, hogy minden alsó-, közép- és felsőfokú mezőgazdasági oktatási intézményből kikerülő ifjú ne csak ismerje a magyar óriásnyulat, hanem annak külső és belső tulajdonságaival is tisztában legyen.

A KÁN-on kiállított nyulakat igencsak szigorú mérce alapján bírálták, jelenleg a legfontosabb tenyészcél ugyanis a fajtaleírásban foglaltak szigorú megőrzése, nem feledve a kiemelkedő belső tulajdonságok – így a jó szaporodó és nevelő képesség – megőrzését sem.

Sajnos az internetes portálokon gyakorta ajánlanak bizonytalan eredetű magyar óriásnyulakat, melyekben az új tulajdonosok csalódnak. Ezért a fajtagazda tenyésztőszervezet vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy magyar óriás tenyésznyulat inkább csak származási lappal, egyedi azonosító jellel vásároljanak az érdeklődők.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu