0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Vízinövények károsítói

Akinek kerti tava vagy dézsatava van, a nyár folyamán gyakran találkozik kár- és kórképekkel a vízinövényeken, elsősorban a legmutatósabb fajon, a tündérrózsán. A soktápnövényű károsítók mellett néhány fajspecifikus kártevőre is számítani lehet. Némelyiknek egészen különleges szokásai vannak.

A vízinövények károsítói ellen nem könnyű védekezni. Mivel a víz jóval érzékenyebb élőhely, nem permetezhetünk bármivel, különösen akkor, ha halakat is nevelünk a tóban. A védekezés itt még inkább a megelőzésen alapul. A megelőző védekezésben – bármely kultúrnövény esetében – nagyon fontos, hogy fölismerjük, milyen kártevő vagy kórokozó támadta meg növényünket. A kártétel megakadályozása csak akkor lehet sikeres, ha a károsítók fejlődési ciklusait is jól ismerjük; tudjuk, hogy hol és milyen alakban telelnek, hány nemzedékük fejlődik egy évben, melyik fejlődési alakjuk károsít és arra mikor kell számítani. Kizárólag ép és egészséges növényt vásároljunk a kertészetekben. A leértékelt, satnya növényekkel hamar meggyűlhet a bajunk.

Molytetvek

A különböző molytetűfajok meleg időben igen gyorsan szaporodnak szabadföldi körülmények között is. Megtámadják vízi hidőrt és a tündérrózsát is. A leveleket szívogatják, amik így gyorsan elsárgulnak. Ürülékükön, a mézharmaton megtelepszik a korompenész. A tóparti növényeken a molytetű felszaporodását környezetbarát, növényiolaj-tartalmú (pl. Agrol Plusz) vagy káliszappan hatóanyagú (BioSect) készítményekkel lehet megfékezni, ha viszonylag korán észleljük, és a kártevő még kis egyedszámban van jelen a növényen. Ügyeljünk rá, hogy a készítmény ne mosódjon bele a tóba. A tavi növényekről erős vízsugárral mossuk le a rovarokat.

Takácsatkák

A takácsatkák szintén meleg, száraz időben támadnak, és szinte bármely növényt „behálózhatják”. Rendkívül gyorsan szaporodnak, így kedvező feltételek mellett nagy területen képesek károsítani. Apró szívásnyomuk következtében a növények levelei a klorofillelhalás miatt szürkék, „lisztes” kinézetűek lesznek, amit azonban nem lehet róluk ledörzsölni. A levelek később teljesen elbarnulnak, és finom selyemhez hasonlító szövedéket is észlelhetünk. A károsított leveleket azonnal távolítsuk el, az említett készítményekkel kezeljük a növényt.

Levéltetvek

A levéltetvek is soktápnövényű fajok. A kerti tóba általában fertőzött növényekkel kerülnek be, de a tó közelében levő gyümölcsfákról is áttelepülhetnek. A már említett növényi olaj- vagy káliszappan-tartalmú készítményekkel védekezhetünk ellenük, de legegyszerűbb, ha erős vízsugárral belemossuk őket a tóba, ahol a halak, békák elfogyasztják azokat. A visszatelepülés megelőzése érdekében kovafölddel szórjuk be a tündérrózsa levelét. Ha permeteznünk kell, a molytetveknél leírtak szerint járjunk el.

Tündérrózsa-levélbogár

Ezek a kis barnás-fekete bogarak nyáron tömegesen támadhatják meg a tündérrózsa levelét, és nagyon falánkak. A fekete lárvák messziről úgy tűnnek, mintha apró madárürülék lenne a leveleken, közelebbről azonban jól felismerhetők a barázdált testű, 4-5 milliméteres lárvák és a hasonló méretű, barnás-fekete, narancssága hasú bogarak (imágók). A tündérrózsa-levélbogár lárvája és imágója is károsít; a lárva cikcakkosra rágja a leveleket, a bogár inkább csak hámozgat. Hideg vizekben évente 2 nemzedéke fejlődik, de meleg időben, túlzottan felmelegedő, kis méretű tavakban, illetve hévizekben akár 4 nemzedéke is lehet. Így sok esetben akár a tojást, a lárvát és a kifejlett alakot is láthatjuk egyszerre. Súlyos kártétel esetén az erek között teljesen lerághatja a levéllemezt, így csak a levél csontvázszerű erezete marad utána. Jó hír, hogy a nagyobb halak (koik) szívesen fogyasztják a lárvákat, ezért elegendő, ha erős vízsugárral rendszeresen belemossuk őket a levél felületéről a tóba. A károsított leveleket távolítsuk el. Súlyos kártétel esetén a tündérrózsát emeljük ki a tóból, helyezzük egy vízzel telt vödörbe, és kezeljük le burgonyabogár ellen használatos készítménnyel. Környezetbarát választás a Bacillus thuringiensis-tartalmú Novodor FC.

Díszes vízimoly

Ez az apró, 25-30 mm szárnyfesztávú molyfaj a vízinövények lebegő levelére helyezi tojásait. A kikelő lárvák 2-3 centiméter átmérőjű, kerek vagy ovális darabokat rágnak ki a levéllemezből. Ezeken a kis „levélcsónakokon” szabadon úsznak a tóban, és ha egy újabb levélbe ütköznek, egy vékony selyemzsinór-szerű váladékkal hozzátapasztják magukat a levélhez, és a levéldarabka védelmében rágcsálnak. A levélkárosítás súlyos is lehet. A legjobban tesszük, ha a gyanús, karéjosan megrágott leveleket eltávolítjuk a tóból, és az úszó hernyócsónakokat összeszedjük és megsemmisítjük. Mivel a lárvák a levéldarabkák védelmében károsítanak, vegyszerrel nem érjük el őket, így felesleges bármivel is permetezni.

Levélaknázó árvaszúnyog

Ha kacskaringós járatokat észlelünk a tündérrózsa levelén, az erek közötti bőrszövet alatt, akkor a levélaknázó árvaszúnyog lárvájának kártételére kell gyanakodnunk. Ez a szúnyogfaj a vízinövények levelére helyezi tojásait. A lárvák vízszerűen áttetszők, így alig észrevehetők, csak jellegzetes kárképük jelzi jelenlétüket. A károsított leveleket távolítsuk el. Súlyos kártétel esetén a növényt emeljük ki a vízből, és permetezzük le Bacillus thuringiensis-tartalmú Dipel készítménnyel.

Vízi csigák

A vízi csigák alapjában véve hasznos állatok a kerti tó ökoszisztémájának, biológiai egyensúlyának fönntartása, az algásodás megelőzése érdekében. Bár a csigák alapvetően elhalt növényi részekkel, algákkal táplálkoznak, ha azonban túlszaporodnak, a vízi dísznövények levelein szabálytalan rágásokat ejtenek. Egy idő után a madarak és más csigafogyasztó élőlények megtizedelik őket. Telepítsünk a tóba kevésbé szapora fajokat, például nagy tányércsigát, tófelület-négyzetméterenként 3 darabot. A mocsári csiga nagyon gyorsan túlszaporodik, így akár károkat is okozhat.

Ramuláriás levélfoltosság

A betegségek közül viszonylag gyakori a ramuláriás levélfoltosság, ami elsősorban a tündérrózsát fertőzi. A leveleken apró barna közepű, vörhenyes szegélyű lázfoltok formájában jelentkezik. Ha ilyet tapasztalunk, az egész növényt emeljük ki a tóból, helyezzük egy vödör vízbe, vágjuk le az összes levelét, és 1-2 alkalommal kezeljük felszívódó gombaölő szerrel (pl. Amistar). Akkor helyezzük vissza a tóba, ha már az új levelek kezdenek kifejlődni.

Fuzáriumos tőrothadás

A fuzáriumos tőrothadás a tündérrózsa legrettegettebb betegsége, ami elsősorban fertőzött növénnyel kerül a tóba. Fontos, hogy soha ne vegyünk meg olyan növényt, aminek a levele sárgul! A rossz erőnlétben lévő növények még érzékenyebbek a betegségre, éppen ezért ne tegyük ki a növényt stresszhelyzeteknek. Ilyen lehet a kevés napfény, a víz hirtelen hőingása, illetve a tápanyaghiány. Ne hagyjuk, hogy a növény túlnője az ültetőkosarat. Az ültetéshez, átültetéshez használjunk jó minőségű tóföldet. A legstresszérzékenyebb faj a sárga tavirózsa.

A fuzáriumos tőrothadásra kell gyanakodnunk, ha a látszólag egészséges növényünk hirtelen leromlik, levelei sárgulnak, pödrődnek és a levelet meghúzva könnyen leválik a tőről. Az ilyen növényt a legjobb teljesen megsemmisíteni. Alkalmazható készítmény a Streptomyces baktérium-hatóanyagú Mycostop készítmény, amit a tóból kiemelt, elkülönített növényen alkalmazhatunk. A kezelést 6 hetes karantén alatt végezzük el. Ha a növény újra kihajt, visszahelyezhetjük a tóba.

 

Forrás: Kerti Kalendárium