Back to top

OMÉK 2017 Szakmai nap

2017. szeptember 19.
Budapest
Hungexpo (1101. Budapest, Albertirsai út 10.). Bejárat: 3-as kapun gyalogosan.

Aki valaha megfordult már az OMÉK-on, tudhatja, hogy milyen nagy népszerűségnek örvend, számos érdeklődő vesz részt rajta minden alkalommal. Mi lenne, ha idén, még a nagyközönség megérkezése előtt kilátogathatna az eseményre - ráadásul díjmentesen?

A csaknem százezer látogatót vonzó kiállítás forgatagában a színes programok mellett nem könnyű minden kiállítói standot bejárni, minden szakmai információhoz és tudáshoz hozzáférni és előfordulhat, hogy az ember önkéntelenül is lemarad egyes dolgokról.

 

További információ itt!

Messziről érkeztek az első embriók

Nemzetközi elismerésben részesült a Kaposvári Egyetem a Murray Grey fajta hazai meghonosítása érdekében tett innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységéért. A kanadai Rio Alto szervezet díját a 78. OMÉK-on vette át Borbás Zoltán kancellár. A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyekből öt nő- és öt hímivarú egyed született.

100 ezer körül mozgott a látogatók száma az idei OMÉK-on

Az Országos Mezőgazdasági Kiállításon és Vásáron (OMÉK) a látogatók száma 100 ezer körül mozgott, nagy számban vettek részt fiatalok is és mintegy 1000 kiállító mutatta be termékeit a rendezvényen - mondta Fazekas Sándor, a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

Több mint egy tonna élelmiszer gyűlt össze jótékony célra az OMÉK-on

Nagy sikere volt az Agrármarketing Centrum (AMC) jótékony célú felhívásának az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK). A rendezvény kiállítói a rendezvény végén az el nem adott, még bontatlan csomagolású, kiváló minőségű, illetve tartós élelmiszereket karitatív célra ajánlhatták fel.

Miből lesz a gyapjúkabát?

A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás utolsó napján tekinthették meg az érdeklődök a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének juh nyírási bemutatóját. Szakértő segítséggel követhették nyomon a hagyományos kézi-, és a gépi nyírást.

Kicsi, egészséges és eladható

A japán császárok tuberkulózis ellen ették, Kínában pedig ma is gyógyszerként használják – vagy inkább fogyasztják. Az antioxidánsban gazdag aprócska fürjtojás ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet tartalmaz, mint a tyúktojás – fele annyi koleszterin mellett.

Nem a kevesek privilégiuma az innováció

Megtartották az idei Ecotrophelia élelmiszer innovációs verseny díjátadó ünnepségét, az OMÉK G pavilonjában. Formabontó ötletekben most sem volt hiány, a főnyereményt egy fogszuvasodást gátló rágógumi hódította el.

Kényelmes a gazdának, dolgozik, és nem hibázik

Nem kér fizetést, nincs járulék és bármennyit dolgozhat. Magyarországon is megjelentek a fejőrobotok. A nálunk még kevesek által használt technológiáról több leírást is találtam, s bár az ismertetők mindig vonzóak, egy 120-130 ezer eurós beruházás előtt nem árt az alapos tájékozódás. Megtérül-e ez a beruházás? Mit tud a gép és mit nem tud az ember – kérdeztünk dr. Húth Balázst.

Komoly összefogás segíti a vidéket

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Vidékhálózat (MNVH) elnöke, Sáringer-Kenyeres Tamás, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs.

Az év magyar íja

Szombaton tartották az Év magyar íja versenyt az OMÉK-on, amelyen íjkészítők mérettették meg magukat. A zsűri nemcsak a hatékonyságuk, hanem a kialakításuk alapján is rangsorolta a fegyvereket. A vetélkedést a Magyar Íj Alapítvány bonyolította le. Bencsik Péter, az alapítvány társképviselője ismertette köszöntőjében a verseny menetét.

72-en a legszebbek

Az OMÉK zárónapján osztották ki a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program országos díjait. A 72 egyéni díj mellett települési, megyei és koordinátori díjakat is kiosztottak.

Már több, mint 50 ezren voltak a 78. OMÉK-on

Pénteken érkezett az OMÉK-ra az a család, aki 50 ezredikként lépett be a kiállításra, ebből az alkalomból pedig ajándékcsomagot vehettek át.

78. OMÉK Termékdíjasok

A Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft., valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében pályázatot hirdetett különböző kategóriákban a kiállítók között. A szaktárca kategóriánként egy-egy díjat adományozott. A nyertes pályázók az OMÉK megnyitó ünnepsége után vehették át elismeréseiket.

Az élelmiszer viszi a magyar gazda hírét

Változatos élelmiszertermékek érdemelték ki idén Kiváló Magyar Élelmiszer elismerést, a díjazottak között húskészítmény, pálinka és szárított gombakészítmény is volt.

Kapu előtt a sertéspestis

Zsúfolásig megtelt a Hungexpo nagy konferenciaterme, még a széksorok mellett is álltak a sertéstenyésztők, sertéstartók. Rekord számban, több mint hatszázan regisztráltak a rendezvényre. Nem véletlen, hiszen a tanácskozás fő témáját a követező kérdésben fogalmazták meg a rendezők: van-e esélye a magyar sertéságazatnak az afrikai sertéspestissel szemben?

Bővülő agrárkapcsolatok a Fülöp-szigetekkel

Új szakaszba léptek az agrárkapcsolatok Magyarország és a Fülöp-szigetek között – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) tárgyalt Emmanuel F. Piñol, Fülöp-szigeteki agrárminiszterrel.

A láncoknak a legnagyobb sem számít

Egyedül nem megy a zöldség-gyümölcságazatban sem, a szövetkezésnek 100-150 éves hagyományai vannak Nyugat-Európában. Az Európai Unió a támogatás alapegységének tekinti a termelői értékesítési szervezeteket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácskozása arra kereste a választ, hogy miért halad ilyen vontatottan a szövetkezések szerveződése Magyarországon és mivel lehetne gyorsítani a folyamatot.

Megállapodás a fehérjefüggőség oldására

Az OMÉK-on két, a hazai agrárgazdaság importfehérje függőség enyhítését célzó stratégiai együttműködési megállapodást is aláírtak. A partnerség célja, hogy a szója- és egyéb fehérjenövények magyarországi termesztésének terjedését elősegítsék és a gyakorlati ismereteket és innovációs eredményeket az agrárgazdasági kutatásokhoz még hatékonyabban használják fel.

Székely egyetemi virtus

„A kertészmérnöki az egyik legrégebbi szakunk, ami 2002-ben jött létre”- Kentelki Endre, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kertészmérnöki Tanszékének adjunktusa, hogy mára akkreditáltak, s eddig mintegy 250 hallgató szerzett náluk diplomát. A szakember kiemelte, nem elsősorban a számokra büszkék, hanem arra, hogy a frissen diplomázottak otthon keresik a boldogulást.

Aranyat érő cseppek

A Birkás Pálinkafőzde széles szortimenttel jelent meg az OMÉK-on, s bár szinte minden termékcsaládjukból hoztak mutatóba, mégsem tudják az összes terméküket bemutatni a látogatóknak. Így is 23 féle terméket kínálnak. Hoztak a mézesekből, az ágyaspálinkákból, a 40, a 48 százalékos és az 56 fokos párlatokból. „Emellett különlegességként itt van a sárgarépa párlatunk is”- hívta fel a figyelmet Birkás István cégtulajdonos.

Légtüneménytan az okosfarmokon

Meteorológia az agrárium szolgálatában címmel rendezett konferenciát az Országos Meteorológiai Szolgálat az OMÉK második napján. A konferencia célja az volt, hogy megismertessék a magyar mezőgazdaság szereplőivel jelenlegi és még kidolgozás alatt lévő szolgáltatásaikat, termékeiket. Az OMSZ standján az érdeklődők megismerkedhettek egy meteorológiai állomás csúcstechnológiájú eszközeivel.

Fejlesztés nélkül nincsen fejlődés

A magyar mezőgazdaság versenyképességének, jövőjének biztosításához szükséges a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Feldmann Zsolt. Az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az OMÉK „Az innovációs gyakorlatok a mezőgazdaságban” című konferenciáján kiemelte a „hálózatosodást”, ami más országokban már bevett gyakorlat.

Íjászkodnak kicsik és nagyok is

Az íjász foglakozások főleg rossz idő esetén nagy népszerűségnek örvendenek. Megállás nélkül érkezek az érdeklődő fiatalok, sőt, az idősebbek is. Minden korosztály ellátogat ide, hogy többet tudjon meg erről az érdekes és hagyományos sportról.

Ősi búzából sört

A rég elfeledett, ám manapság újra a reflektorfénybe kerülő alakorbúzából főz biosört egy kisvállalkozás, amely az OMÉK alkalmával kóstolással is várja az érdeklődőket.

A fenntartható reggeli titka

A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében a Kincsem Park Panoráma termében ifjúsági oktató programot szervezett az Agrárgazdasági Kutató Intézet, az AMC és a FAO. A téma a mindenki által jól ismert reggeli, kalács és kakaó összetevői voltak. A program célja a 13-16 éves fiatalok szemléletformálása és agrárgazdasági alapismeretek játékos formában történő átadása.

Fontos, hogy fennmaradjon az uniós támogatás

Jól teljesít a mezőgazdaság, de sok múlik a 2020 utáni támogatási rendszer részletein, amelyek ma még nem ismertek. Annyi biztos, hogy a zöld szempontok erősödnek, szigorúbb környezetvédelmi előírásokra kell számítani már 2018-tól.

Pénzt vagy életet

A pénzintézetek széles választékkal állnak rendelkezésre, amiből megfelelően tudnak a termelők a saját igényük szerint választani. Olyan időszakot élünk, amikor ezeket a lehetőségeket ki is kell használni.

Szövetkezés – a vidék felemelkedésének kulcsa

Gyakran hallani, hogy a szövetkezetek a régmúlt vállalkozások formái, már kimentek a divatból. Az embereket nem érdekli, egy részük pedig teljesen elutasítja a szocialista múlt miatt. Az érdektelenség leginkább a tudatlanságból adódik, pedig a szövetkezés a vidék felemelkedésének motorja lehetne – mondta Patay Vilmos az OMÉK keretében szervezett konferencián.

A Kárpát-medence tanyái

A gazdálkodás színtere, egyben lakóhely is volt egykoron a tanya. A háború után, a téesz-szervezések időszakában megpecsételődött a tanyák sorsa, hiszen útban voltak a nagy táblák kialakításakor. Csupán egy részük maradt fenn.

Kutatás és innováció kell a biogazdálkodásban

A tudományos kutatás és az innováció fontosságát hangsúlyozta Feldman Zsolt az OMÉK szerdai nyitónapján megrendezett BioEast konferencián. Az eseményen elhangzott: a biogazdaságban beruházásokra, további fejlesztésekre, és az uniós szakpolitikák jobb összehangolására van szükség a jövőben.

Halra magyar!

Halfogyasztás tekintetében egész Európában a sereghajtók közé tartozunk. „Pedig a halételek egészségesek, ráadásul a magyar halak ízletesek, és akadnak jó, változatos receptjeink is”- hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet az OMÉK-on a halfogyasztás népszerűsítése érdekében szerveztek.

Az agrárkapcsolatok további bővítéséről tárgyalt Fazekas Sándor japán kollégájával

Állategészségügyi kérdésekről és a kétoldalú mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok élénkítésének lehetőségeiről egyeztetett hivatalában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Taniai Maszaaki a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium állam-miniszterével. A kelet-ázsiai ország delegációja a 78. OMÉK-ra érkezett, amelyen Japán a partnerország.

„Aki jó magot vet, jó aratást vár”

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár hazánk patinásan nagyszabású agrárgazdasági rendezvénye. Évszázados tradíció ez, ahol a magyar gazdák bemutatkozhatnak ország-világ előtt. Nagy hozzáértés és komoly szakmai tudás birtokában érkeznek az idei rendezvényre is.

Partnerország: Japán

A 127 milliós népességű, relatíve magas átlagéletkorú Japán a világ ötödik legerősebb gazdasága. Az ország gazdasági erejét jól érzékelteti, hogy míg területe csak a négyszerese, a népessége pedig hozzávetőleg 13-szorosa a magyarnak, addig a bruttó hazai terméke, vagyis a GDP-je 18-szorosa a miénknek.

Szakmai Nap az üzletkötés jegyében

Az OMÉK nulladik napján megrendezett szakmai nap egyedülálló kombinációja a színvonalas szakmai előadásoknak, a kapcsolatépítési, networking lehetőségnek, valamint a párbeszédre épülő, úgynevezett Nyitott Tér eseménynek – mondta el hírportálunknak Bolyki Bence.

Egyre erősebb igény mutatkozik a kézműves és bioélelmiszerek iránt

Az OMÉK bemutatja a Kárpát-Medence legjobb élelmiszertermékeit, az itteni agrárium és élelmiszerfeldolgozás legjavát – mondta el hírportálunknak Mészáros Gábor, az In Integrum Kft. ügyvezetője.

Fontos a szakma is az OMÉK-on

Nem csupán kirakodóvásárnak, hanem a szakmai közönséget is vonzó eseménynek kell lennie az OMÉK-nak, amely egyben jó lehetőséget ad a networkingre is – véli Kapronczai István. Az ismert szakember a számos érdeklődőt vonzó szakmai napon is előadást tartott, amelyben a hazai agrobiznisz helyzetét a számok tükrében értékelte.

Szakmai nappal indul az OMÉK

Szakértőknek szóló előadásokkal és konferenciákkal nyílt meg az OMÉK nulladik napján a szakmai nap, ahol a mezőgazdaságban és élelmiszertermelésben tevékenykedő szereplők egymással is tárgyalhatnak.

Ízek, élmények, koncertek az OMÉK-on

A legízletesebb kézműves élelmiszerekkel, biotermékekkel, a már hagyományos állatbemutatókkal, mezőgazdasági gépkiállítással, kertészeti pavilonnal és közönség programokkal várja 2017. szeptember 20-tól látogatóit Magyarország legnagyobb élelmiszeripari és mezőgazdasági rendezvénye, a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK).

Utazzon féláron az OMÉK-ra!

Kedvezményes, 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a vonatjegyek árából a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. a 2017. szeptember 20-24. között megrendezendő 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK) utazók részére.

Legyen Ön az első az idei OMÉK-on!

Aki valaha megfordult már az OMÉK-on, tudhatja, hogy milyen nagy népszerűségnek örvend, számos érdeklődő vesz részt rajta minden alkalommal. Mi lenne, ha idén, még a nagyközönség megérkezése előtt kilátogathatna az eseményre - ráadásul díjmentesen?

OMÉK: A Kárpát-medence magyarságának ünnepe

Az idei, 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, amit szeptember 20. és 24. között rendeznek meg a hagyomány és az újdonság jegyében, a vidék magyarságának, a magyar gazdáknak, vagy ahogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fogalmazott, a Kárpát-medence magyarságának ünnepe lesz.

Ízek, élmények, koncertek - OMÉK

A legízletesebb kézműves élelmiszerekkel, biotermékekkel, a már hagyományos állatbemutatókkal, mezőgazdasági gépkiállítással, kertészeti pavilonnal és közönség programokkal várja 2017. szeptember 20-tól látogatóit Magyarország legnagyobb élelmiszeripari és mezőgazdasági rendezvénye.

Keresik az OMÉK legjobb szakácsait

2017. szeptember 23-án, szombaton ismét lesz OMÉK Főzőverseny, amelyre 3 kategóriában - birkapörkölt, halászlé, lecsó - lehet nevezni.

Főszerepben a magyar gazdák

Készülőben az országos agrárszakmai seregszemle, a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) reklámfilmje. Több helyszínen forgott számtalan, az agráriumnak fontos karakterrel, és az elmaradhatatlan állatokkal. A forgatás második napján a rendezővel és a kreatív vezetővel beszélgettünk a film motivációjáról, tartalmáról, történetéről és üzenetéről.

Konyhakertek versenye idén ötödször

Az idén ötödik alkalommal megrendezett „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos verseny települési fordulói a végükhöz közelednek. Néhol még zajlanak ugyan a második kertszemlék, sok helyütt azonban már eredményt hirdetnek.

Fergeteges programokkal várja látogatóit a 78. OMÉK

Szakmai nappal, Bioszigettel, Gyermekszigettel, Civil térrel, megnövelt területen várja látogatóit szeptember 20-24. között a HUNGEXPO-n és a Kincsem Parkban a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK).

Merre tart a hazai agribusiness?

Az idei, 78. OMÉK, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szakmai közönség számára minden eddiginél gazdagabb programot nyújtson, ezért a vásár történetében először nulladik, azaz Szakmai Napot tartanak. A rendezvény első szakmai partnere az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Keresik a legkreatívabb iskolakertészeket

Videópályázatot hirdet az Iskolakertekért Alapítvány az Agrármarketing Centrum, hogy a nagyközönség is megismerkedhessen a legkreatívabb iskolakertekkel és az azokat működtető közösségekkel. A 10 legjobb kisfilmről az OMÉK közönségszavazása dönt majd.

Készülődés az országos seregszemlére

Idén a legfontosabb unión kívüli exportpiacunk lesz a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár partnerországa - mondta az agrártárca vezetője. Kosuge Junichi japán nagykövet szerint többek között japán séfek mutatják be tradícionálils magyar alapanyagokból készített ételkülönlegességeiket, továbbá az ország élelmiszereit és mezőgazdasági gépéit is megismerhetik a látogatók.

Élelmiszer innovációs ötletek versenyezhetnek az OMÉK-on

Az Ecotrophelia nemzetközi élelmiszer innovációs verseny magyarországi fordulóját az idén a szeptemberben tartandó 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében rendezik, a főiskolás és egyetemi hallgatókból álló csapatok jelentkezését augusztus 31-ig várják a szervezők - közölte az Agármarketing Centrum.

Július végéig még lehet kiállítóként jelentkezni az OMÉK-ra

Összességében két hónappal, 2017. július 31-ig hosszabbítja meg a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripar Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói jelentkezéseinek határidejét a rendezvényt szervező Agrármarketing Centrum (AMC). Még minden kategóriában vannak kiadó helyek.

Szakmai nappal bővül az OMÉK

Az OMÉK történetében most először, szeptember 19-én szakmai nappal indul a rendezvénysorozat. Erre az Agrármarketing Centrum nem csupán szakmai konferenciákkal, szakmai fórumokkal és workshopokkal készül, hanem emellett teret enged a bel és külpiaci, üzleti kapcsolatok kiépítését, továbbá a meglévő piaci kapcsolatok erősítését szolgáló üzletember-találkozóknak is.

Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díj és Ökoszigetek az OMÉK-on

Számos újdonsággal, így például a biotermelők és biotermékek reflektorfénybe állításával készül idén a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az OMÉK. A különálló biosziget mellett a fenntarthatóság és a környezettudatosság kérdését állítja középpontba az OMÉK alkalmából kiírt, az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet díjazó pályázat is.

Ne várjon tovább – még 15 napig jelentkezhet kiállítónak az OMÉK-ra!

Közeleg Magyarország legnagyobb agrárszakmai seregszemléje, a 2017. szeptember 20-24. között, a HUNGEXPO és Kincsem Park területén megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripar Kiállítás és Vásár (OMÉK).

Diákcsoportoknak és hallgatóknak idén ingyenes az OMÉK!

Ingyen látogathatnak el 2017. szeptember 20-24. között a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK) azok az általános, középiskolai diákok, akik kísérő tanárukkal, legalább 10 fős csoportban regisztrálnak az OMÉK oldalára. Emellett térítésmentesen léphetnek be a rendezvényre a diákigazolványukkal előzetesen beregisztráló egyetemi és főiskolai hallgatók és oktatók is.

Természetesen természetes! - Bioszigettel és biopiaccal is vár a 78. OMÉK

A magyar föld legjavát a korábbi éveknél egységesebb és hangsúlyosabb megjelenéssel mutatják be a biogazdák, biotermelők és szakmai szervezetek a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). A HUNGEXPO G pavilonjában 2017. szeptember 20-24. között bioszigettel és biopiaccal több száz négyzetméteren várják a látogatókat.