0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Új agrárforradalom előtt

A termelők, a feldolgozók, szolgáltatók, az oktatás és az államigazgatás összefogása szükséges ahhoz, hogy valóban a digitalizációs forradalom nyertese legyen a hazai agrár- és élelmiszergazdaság - így summázható a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár nulladik, szakmai napján Erős Veronika, az Agrárinformatikai Klaszter képviselője előadása.

Jelenleg az ötödik innovációs hullám forradalma előtt áll az agár- és élelmiszergazdaság, ahhoz azonban, hogy valóban profitáljon is belőle elsősorban szemléletváltás szükséges a termelők, feldolgozók, a szolgáltatószektor és az államigazgatás részéről is – hangzott el a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár nulladik, szakmai napján Erős Veronika, az Agrárinformatikai Klaszter képviselője előadásában.

A mezőgazdaság fejlődési iránya egyértelmű: a hagyományos mezőgazdaságot a közeljövőben kiegészítő precíziós gazdálkodási módszerek, illetve hálózatos alapú gazdálkodás, a dróntechnológia, a szenzoros információszerzési és továbbítási technológia, illetve a mesterséges intelligencia használata egyre inkább beépül majd a mindennapokba.

Gyorsabb és komplexebb lesz a napi működés, mint eddig bármikor.

Ahhoz azonban, hogy ebből működőképes üzleti modell is legyen, szükséges az is, az agrárszereplők kellően nyitottak legyenek az új technológiákra, de az is, hogy a dolgozókat is felkészítsék ezek működtetésére – hangsúlyozta Erős Veronika. Ehhez azonban az államigazgatás, illetve az oktatási intézmények is nélkülözhetetlenek: előbbiek a ma még nem is sejtett jogi problémák megoldására, illetve a nélkülözhetetlen szaktanácsadási szolgáltatások biztosítására, utóbbiak pedig az új technológiákhoz igazított képzések kidolgozásával tudnák segíteni az alkalmazkodást.

Szükség lenne arra is, hogy a támogatási rendszerek úgy alakuljanak át, hogy a termelők támogatással tudják beszerezni a hosszú távú versenyképességet megalapozó technológiákat, szolgáltatásokat – tette hozzá Erős Veronika a Magyar Mezőgazdaság kérdésére.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu