Back to top

Kezdetét vette az agrár- és élelmiszergazdaság 78. ünnepe

A Kárpát-medence értékeit, a magyar gazdák munkájának eredményét mutatja be a kiállítás. A szervező partnerország, Japán a saját tradicionális élelmiszertermékeit hozta a rendezvényre.

A magyar mezőgazdaság teljesítménye mintegy 200 ezer magyar gazda egész évnyi munkájának eredménye, amelyet ugyan befolyásolhatnak külső tényezők és piaci viszonyok, ám a legfontosabb mégis a befektetett munka - mondta el a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: az agrárium az elmúlt években húzóágazattá nőtte ki magát, növekedési pályára állt a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés és az agrárexport. A mezőgazdasági foglalkoztatás az elmúlt években bővült, és az új uniós ciklusban a Magyarországnak jutó támogatások összege is nőtt. Az Agrár Széchenyi Kártya hitelösszege mára eléri a 70 milliárd forintot, döntő részét őstermelők és egyéni gazdálkodók vették igénybe. A sikerek mellett ugyanakkor ki kell jelentenünk, hogy "még mindig hátrébb vagyunk, mint ahol lehetnénk".

 

Nagy megtiszteltetés Japán számára, hogy szervező partnerként vehetünk részt az OMÉK rendezvényén - jelentette ki a megnyitó ünnepségen Masaaki Taniai, japán miniszterhelyettes. Japán sokat készült arra, hogy részt vehessen az eseményen, és minőségi, tradicionális élelmiszertermékekkel jelenik meg a kiállításon.

Ezek között vannak a híres wagyu marhahús készítmények, a szaké, és különféle rizsborok, amelyeket érdemes megkóstolni.

 

Az OMÉK az az ünnepi esemény, amikor a magyar gazdák bemutatják munkájuk gyümölcsét, és a Kárpát-medence élelmiszerkincseit a nagyközönség elé tárják - mondta el a megnyitón Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter kifejtette: az OMÉK néhány napja a hazai élelmiszergazdaság szereplői közti összefogásnak az eredménye. A kiállítás ráadásul lehetőséget ad 122 határon túli termelő bemutatkozására is.

A miniszter kitért Japán szerepvállalására is: "a hagyományos japán konyha az Unesco által elismert érték, amely a tradíciókra épül. Összeköt minket a hagyományok tisztelete." A magyar konyha is a magyar identitás elválaszthatatlan része, az OMÉK pedig kiváló lehetőséget ad ezen értékek bemutatására - tette hozzá Fazekas Sándor.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Németország bioforradalma: 10 milliárdos rekordforgalom

Február derekán 93 ország 3.218 kiállítója részvételével Nürnbergben megtartották az idei Biofach szakkiállítást, melyet 134 országból 50 ezer látogató keresett fel. 2017-ben a bio-élelmiszerek értékesítése 10 milliárd eurós forgalmat jelentett Németországban. Legjobban a tej és tejtermékek, a húsok és húskészítmények, tojás és szárított termékek kereslete nőtt.

Németországban a húsfogyasztás megfelezéséért kampányolnak

Húsfogyasztásuk felére csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei „Húsatlasz”-ban a Zöldek pártjához közeli Heinrich Böll alapítvány és a Németországi Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) szakértői. Szerintük országuk egyelőre nem lehet példakép Európának a haszonállatok védelmében, legfeljebb a középmezőnyben található.

Fazekas: az uniónak támogatnia kell a családi gazdaságokat

A családi gazdaságok érdekeit kell szolgálnia az új Közös Agrárpolitikának – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően. A magyar kormány ellenzi a dél-amerikai országokkal megkötendő EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást

Nürnbergben a biovilág

Első ízben lépte át a háromezret a kiállítói létszám nürnbergi Biofach kiállításon, és két új csarnokot is berendeztek a nagy érdeklődésre való tekintettel. Úgy tűnik, a biovilág megállíthatatlanul növekszik. A bioélelmiszer-felhozatalt nézve az idei legnagyobb trendnek az élelmezési célra használható fehérjeforrások, az algák és a vitaminnal dúsított ételek tűnnek, és a vegán termékek élretörése.

A mi erdőnk a FeHoVán

A hagyományokhoz híven, a 25. Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi kiállításon is egységes arculattal, közösen várja a látogatókat a 22 állami erdészeti részvénytársaság a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztériummal karöltve.

Megnyílt a horgászok és vadászok „paradicsoma”, a FeHoVa

Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal közösen lép fel az ellen, hogy az EU a terrorizmus elleni védelemre hivatkozva korlátozni akarja a vadászok fegyvertartását - mondta Semjén Zsolt a 25. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás, a FeHoVa megnyitóján. A rendezvény az eltelt évek alatt igazi közösségi térré vált – hazai és külföldi vadászok és horgászok találkozóhelye lett.

Borokról kapnak nevet az alagutak

Zöld utat kapott Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, hogy hamarosan térségi borokról, pécsi cirfandliról, villányi francról, zöldvelteliniről és szekszárdi bikavérről nevezzék el az M6-os autópálya Baranya és Tolna megye határán található négy alagútját.

Kiköltözik a természetbe az idei Euroflora kiállítás

Az idei, sorban a 11. kiállítás „kivonul” a természetbe, a genovai kiállítási csarnok helyett a Nervi Parkban rendezik meg összesen 17 ezer négyzetméteren. A négy fő elem (tűz, víz, levegő, föld) köré szerveződő témakörökben láthatjuk a dísznövénytermesztés és -alkalmazás legkülönfélébb elemeit Olaszországban, Genovában idén április 21. és május 6. között.

Biotermesztés és hibridvetőmag – kizárják egymást vagy jó barátok?

A mainstream biofelfogással szemben a holland zöldségnemesítő Bejo azon a nézeten van, hogy a korszerű hibridek nagyon is jól illenek az ökológiai gazdálkodásba. A szerdán, február 14-én nyitó nürnbergi Biofach kiállításon pedig mini-szimpózium keretében mutatják be a cég szakemberei, miként nemesítenek kifejezetten biotermesztésre szánt fajtákat, és hogyan zajlik náluk a biovetőmag-előállítás.

Kókuszchips nyerte az innovációs díjat Berlinben

Kihirdették a Fruit Logistica Innovation Award nyertesét: egy olaj és zsír nélkül készülő kókuszchipset talált a legmenőbbnek a berlini kiállítás szakmai közönsége. A második helyezett egy ízletes és sokáig eltartható barna paradicsom lett, a harmadik pedig egy felerészben bio-fűrostokból készülő csomagolóanyag.