Back to top

Kezdetét vette az agrár- és élelmiszergazdaság 78. ünnepe

A Kárpát-medence értékeit, a magyar gazdák munkájának eredményét mutatja be a kiállítás. A szervező partnerország, Japán a saját tradicionális élelmiszertermékeit hozta a rendezvényre.

A magyar mezőgazdaság teljesítménye mintegy 200 ezer magyar gazda egész évnyi munkájának eredménye, amelyet ugyan befolyásolhatnak külső tényezők és piaci viszonyok, ám a legfontosabb mégis a befektetett munka - mondta el a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: az agrárium az elmúlt években húzóágazattá nőtte ki magát, növekedési pályára állt a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés és az agrárexport. A mezőgazdasági foglalkoztatás az elmúlt években bővült, és az új uniós ciklusban a Magyarországnak jutó támogatások összege is nőtt. Az Agrár Széchenyi Kártya hitelösszege mára eléri a 70 milliárd forintot, döntő részét őstermelők és egyéni gazdálkodók vették igénybe. A sikerek mellett ugyanakkor ki kell jelentenünk, hogy "még mindig hátrébb vagyunk, mint ahol lehetnénk".

 

Nagy megtiszteltetés Japán számára, hogy szervező partnerként vehetünk részt az OMÉK rendezvényén - jelentette ki a megnyitó ünnepségen Masaaki Taniai, japán miniszterhelyettes. Japán sokat készült arra, hogy részt vehessen az eseményen, és minőségi, tradicionális élelmiszertermékekkel jelenik meg a kiállításon.

Ezek között vannak a híres wagyu marhahús készítmények, a szaké, és különféle rizsborok, amelyeket érdemes megkóstolni.

 

Az OMÉK az az ünnepi esemény, amikor a magyar gazdák bemutatják munkájuk gyümölcsét, és a Kárpát-medence élelmiszerkincseit a nagyközönség elé tárják - mondta el a megnyitón Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter kifejtette: az OMÉK néhány napja a hazai élelmiszergazdaság szereplői közti összefogásnak az eredménye. A kiállítás ráadásul lehetőséget ad 122 határon túli termelő bemutatkozására is.

A miniszter kitért Japán szerepvállalására is: "a hagyományos japán konyha az Unesco által elismert érték, amely a tradíciókra épül. Összeköt minket a hagyományok tisztelete." A magyar konyha is a magyar identitás elválaszthatatlan része, az OMÉK pedig kiváló lehetőséget ad ezen értékek bemutatására - tette hozzá Fazekas Sándor.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

Kiállítás Rákosmentén immár negyvenkilencedszer

A Rákosmenti Kisállattenyésztők Egyesülete idén is megrendezte hagyományos bemutatóját a Jókai Mór Referomátus Általános Iskola tornatermében Rákoscsabán. Közel félezer kisállatot láthattunk: legtöbbjük galamb volt: a frank dobostól kezdve kingeken át a magyar díszpostáig sok szép fajta gyönyörű egyedei tették felejthetetlenné az eseményt.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.

Megnyitotta kapuit az idei Bakony Expo

A hazai agrárium felemelkedésének kulcsa a magyar termék, ezáltal a magyar gazdák versenyképességének megerősítése, az agrárfoglalkoztatás növelése és a magasabb hozzáadott értékkel rendelkező mezőgazdasági termékek, élelmiszerek piacra jutásának elősegítése – hangsúlyozta Viski József Veszprémben, a Bakony Expo ünnepélyes megnyitóján.

Jó piaca lesz Kína a magyar prémium termékeknek

Jó kilátásai vannak a magyar exportáruknak Kínában, mert a kínai középosztály, amely Magyarországnak fontos vásárló lehet, évről évre milliós nagyságrendben gyarapszik - közölte az agrárminiszter csütörtökön a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában.

Bakony Expó: remek családi program a hétvégén

Kulináris különlegességek, kulturális és családi programok is várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Bakony Expón Veszprémben.

Prémium minőségű magyar élelmiszerek Sanghajban

Nagy István agrárminiszter megnyitotta a magyar standot a Kínai Nemzetközi Import Kiállítás agrárpavilonjában, majd magyar termékek piaci megjelenéséről tárgyalt a helyi kereskedelmi vállalatok vezetőivel Sanghajban.

A vanília az adventi orchidea kiállítás központi tematikája

A vanília lesz a központi témája az idei Nemzetközi orchidea- és bromélia kiállításnak és vásárnak, amelynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont november 8. és 11. között.