Back to top

Kezdetét vette az agrár- és élelmiszergazdaság 78. ünnepe

A Kárpát-medence értékeit, a magyar gazdák munkájának eredményét mutatja be a kiállítás. A szervező partnerország, Japán a saját tradicionális élelmiszertermékeit hozta a rendezvényre.

A magyar mezőgazdaság teljesítménye mintegy 200 ezer magyar gazda egész évnyi munkájának eredménye, amelyet ugyan befolyásolhatnak külső tényezők és piaci viszonyok, ám a legfontosabb mégis a befektetett munka - mondta el a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: az agrárium az elmúlt években húzóágazattá nőtte ki magát, növekedési pályára állt a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés és az agrárexport. A mezőgazdasági foglalkoztatás az elmúlt években bővült, és az új uniós ciklusban a Magyarországnak jutó támogatások összege is nőtt. Az Agrár Széchenyi Kártya hitelösszege mára eléri a 70 milliárd forintot, döntő részét őstermelők és egyéni gazdálkodók vették igénybe. A sikerek mellett ugyanakkor ki kell jelentenünk, hogy "még mindig hátrébb vagyunk, mint ahol lehetnénk".

 

Nagy megtiszteltetés Japán számára, hogy szervező partnerként vehetünk részt az OMÉK rendezvényén - jelentette ki a megnyitó ünnepségen Masaaki Taniai, japán miniszterhelyettes. Japán sokat készült arra, hogy részt vehessen az eseményen, és minőségi, tradicionális élelmiszertermékekkel jelenik meg a kiállításon.

Ezek között vannak a híres wagyu marhahús készítmények, a szaké, és különféle rizsborok, amelyeket érdemes megkóstolni.

 

Az OMÉK az az ünnepi esemény, amikor a magyar gazdák bemutatják munkájuk gyümölcsét, és a Kárpát-medence élelmiszerkincseit a nagyközönség elé tárják - mondta el a megnyitón Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter kifejtette: az OMÉK néhány napja a hazai élelmiszergazdaság szereplői közti összefogásnak az eredménye. A kiállítás ráadásul lehetőséget ad 122 határon túli termelő bemutatkozására is.

A miniszter kitért Japán szerepvállalására is: "a hagyományos japán konyha az Unesco által elismert érték, amely a tradíciókra épül. Összeköt minket a hagyományok tisztelete." A magyar konyha is a magyar identitás elválaszthatatlan része, az OMÉK pedig kiváló lehetőséget ad ezen értékek bemutatására - tette hozzá Fazekas Sándor.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év traktora 2018: tarolt a Valtra

Az Agritechnica szakkiállításon immár 21. alkalommal adták át az év legjobb traktorainak ítélt „Év Traktora 2018” kitüntető címet három kategóriában. A legnevesebb európai mezőgép folyóiratok jól ismert szakíróiból álló zsűri 14 gyártó 23 „piacérett” traktorújdonsága közül válogatta ki kategóriánként azt az 5-5 típust, amelyeket különféle tesztelések eredményei alapján rangsoroltak.

Gyönyörű díszbaromfik, ritka galambok éves seregszeméje

Az ismertebb, és a hazai tenyésztésben is gyakoribb fajták kiváló példányai mellett igazi különlegességeket, ritka magyar galambfajtákat, egyéb díszbaromfifélék különleges színváltozatú egyedeit is láthattak a madárbarát érdeklődők a hétvégén a Rákosmenti Kisállattenyésztő Egyesület hagyományos éves kiállításán.

Elkapkodták a ritka gekkókat a Terra-Akván

Idén második alkalommal rendezték meg a Terra-Akva kiállítás és vásárt, a hazai akvarisztika és terrarisztika egyik legrangosabb eseményét. Szárazföldi teknősből kevesebbet, a különféle gekkókból, törpehörcsögből, egérből, patkányból, sőt, tartástechnológiai eszközökből is többet vettek Dinamikusan növekszik az ízeltlábúak kínálata is: jelentős az élő, ám preparátumnak szánt lények forgalma is.

Hatszáz macska a Lurdy Házban

Igen nagy élményben volt része azoknak a macskabarátoknak, akik november 3. hétvégéjén ellátogattak a budapesti Lurdy Házba, Közép-Európa egyik legrangosabb macskás kiállítására. Több különleges, ritkább fajtát - mint a hagyományos és kanadai szfinx, a skót lógófülű, vagy az orosz kék macska - is testközelből szemlélhettek meg az érdeklődők.

Két mezőgazdaságigép-gyártó óriás aratott az Agritechnicán

A hannoveri Agritechnica kiállítás legfontosabb eseményei „Az Év Gépe 2018”, „Az Év Traktora 2018” és a termékdíj pályázat nyerteseinek kihirdetése volt. A 2018-as évben az AXIÁL Kft. két beszállítójának újdonságai is viselhetik a megtisztelő címeket.

Jövőre 1,2 milliárd jut tanyafejlesztésre

Tanyafejlesztésre 2010-2018 között összesen 16,3 milliárd forintot szánt a kormány, az idén az FM-nél 800 millió forintos keretre lehetett pályázni. Jövőre 50 százalékkal nő a támogatási forrás. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta ez a pályázati lehetőség egyedülálló hazánkban, amellyel egy fontos nemzeti értéket, örökséget, a hungarikummá nyilvánított tanyákat támogatják.

Egyre több diák tanul a cégeknél a Hajdúságban

Az elmúlt hat évben 50 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, és a következő években várhatóan hasonló nagyságrendben lesz szükség új, korszerű tudással bíró munkaerőre - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Hajdúböszörményben. Így a helyi képző intézmény és a munkaadók duális képzési együttműködését példamutatónak nevezte.

Két évig vizsgálják a muzeális borokat

Elindult a Nemzeti Borkincstár Program, ezzel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik - tájékoztatott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván. A kormány másfél milliárd forintot biztosít a 2019 végéig tartó programra.

Partnerség az agrárkutatás és a közép-európai gazdák fejlődéséért

Együttműködési megállapodást kötöttek a mezőgazdasági kutatások és tudományos tevékenységek összehangolására a visegrádi országok (V4) agrárkutatási intézményei. A közös problémákkal közösen kell szembe nézni - mondta el köszöntőjében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Fazekas: élelmiszergazdasági szemlélettel lehetünk sikeresek

A magyar mezőgazdaság Európa leggyorsabban fejlődő mezőgazdasága, és az a cél, hogy ez a jövőben is így maradjon - mondta Fazekas Sándor a Tállyán az Agrárium-vidékfejlesztés helyzete című konferencián. A miniszter szerint élelmiszergazdasági szemléletre kell áttérni, vagyis jóval eredményesebb ha az alapanyagot feldolgozva, termékként juttatja a piacra.