Back to top

Kezdetét vette az agrár- és élelmiszergazdaság 78. ünnepe

A Kárpát-medence értékeit, a magyar gazdák munkájának eredményét mutatja be a kiállítás. A szervező partnerország, Japán a saját tradicionális élelmiszertermékeit hozta a rendezvényre.

A magyar mezőgazdaság teljesítménye mintegy 200 ezer magyar gazda egész évnyi munkájának eredménye, amelyet ugyan befolyásolhatnak külső tényezők és piaci viszonyok, ám a legfontosabb mégis a befektetett munka - mondta el a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: az agrárium az elmúlt években húzóágazattá nőtte ki magát, növekedési pályára állt a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés és az agrárexport. A mezőgazdasági foglalkoztatás az elmúlt években bővült, és az új uniós ciklusban a Magyarországnak jutó támogatások összege is nőtt. Az Agrár Széchenyi Kártya hitelösszege mára eléri a 70 milliárd forintot, döntő részét őstermelők és egyéni gazdálkodók vették igénybe. A sikerek mellett ugyanakkor ki kell jelentenünk, hogy "még mindig hátrébb vagyunk, mint ahol lehetnénk".

 

Nagy megtiszteltetés Japán számára, hogy szervező partnerként vehetünk részt az OMÉK rendezvényén - jelentette ki a megnyitó ünnepségen Masaaki Taniai, japán miniszterhelyettes. Japán sokat készült arra, hogy részt vehessen az eseményen, és minőségi, tradicionális élelmiszertermékekkel jelenik meg a kiállításon.

Ezek között vannak a híres wagyu marhahús készítmények, a szaké, és különféle rizsborok, amelyeket érdemes megkóstolni.

 

Az OMÉK az az ünnepi esemény, amikor a magyar gazdák bemutatják munkájuk gyümölcsét, és a Kárpát-medence élelmiszerkincseit a nagyközönség elé tárják - mondta el a megnyitón Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter kifejtette: az OMÉK néhány napja a hazai élelmiszergazdaság szereplői közti összefogásnak az eredménye. A kiállítás ráadásul lehetőséget ad 122 határon túli termelő bemutatkozására is.

A miniszter kitért Japán szerepvállalására is: "a hagyományos japán konyha az Unesco által elismert érték, amely a tradíciókra épül. Összeköt minket a hagyományok tisztelete." A magyar konyha is a magyar identitás elválaszthatatlan része, az OMÉK pedig kiváló lehetőséget ad ezen értékek bemutatására - tette hozzá Fazekas Sándor.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

Most kell jelentkezni a moszkvai Prodexpo közösség standjára

Oroszországban keres üzleti partnert? Akkor irány a moszkvai Prodexpo február 11–15. között. Az AMC segít a szervezésben, október elsejéig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire.

A magyar mezőgazdaság a jövő kihívásaival is képes megbírkózni

A mezőgazdaság előtt álló feladatokra kell fel készíteni a jövő generációját, ebben az agrárszakképzés és agrár-felsőoktatás szerepe megkerülhetetlen – fogalmazott Farkas Sándor, a VIII. Jász-Expo keretében megrendezett gazdasági fórumon Jászberényben.

Sertéspestist észleltek Japánban, de nem az afrikait

Több mint negyedszázad elteltével ismét sertéspestist mutattak ki Japánban. A Gifu tartományi központban kimutatott sertéspestis kórokozója a mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint nem azonos a Kínában pusztító afrikai sertéspestis vírusával. Japánban 26 éve nem fordult elő sertéspestis-fertőzés. 

Honvéd kertbarátok bemutatója

Sokszínű élményben volt része annak, aki fölkereste a Honvéd Kertbarát Kör idei terménybemutatóját a Honvéd Kulturális Központban. Budapestről és a környező településekről hozták el legszebb terményeiket és kézműves alkotásaikat a kiállítók. A kertbarát kört 1972-ben hívta életre Bálint György, ma közel ötvenen vesznek részt a rendezvényeiken.

Madárinfluenza esetén is mehet a magyar baromfi Japánba

A jövőben egy esetleges madárinfluenza járvány esetén már nem az egész ország, hanem csak a fertőzött területről származó baromfitermékekkel szemben vezet be korlátozásokat Japán. A magyar élelmiszerexportot érintő újabb siker egy másfél éve tartó tárgyalássorozat eredménye, melyet az új állategészségügyi bizonyítvány elfogadásával erősített meg nemrég a japán hatóság.

Most kell jelentkezni a Biofach közösségi standjára

Ha biobiznisz, akkor február, Nürnberg és Biofach. Az AMC a korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is épít magyar közösségi standot, szeptember végéig jelentkezhet, aki részt szeretne venni. Kizárólag biotermékekkel lehet megjelenni.

Jubileumi faiskolai börze Szombathelyen

Csütörtökön a szakembereket, pénteken pedig a nagyközönséget is várja a 25. jubileumi faiskolai börze a szombathelyi Arena Savaria sportcsarnokban, a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete szervezésében. A hazai díszfaiskolák, évelőkertészetek és szaporítóanyag-termelők mellett holland, belga, cseh és szlovák termelők is bemutatják választékukat.

Az ázsiai gyümölcskereskedelem legjobbjai

Hong Kongban kiosztották az Asia Fruit Awards díjakat a földrész legjobban teljesítő frisspiaci szereplőinek. Az ünnepélyes díjátadásra az Asia Fruit Logistica keretében került sor. Négy kategóriában értékelik a vállalkozásokat: a legjobb marketingkampány, az év importőre, az év kereskedője, és az idén díjazták először azt, aki a legnagyobb hatást tette a frisspiaci ágazat fejlődésére Ázsiában.