Back to top

Kezdetét vette az agrár- és élelmiszergazdaság 78. ünnepe

A Kárpát-medence értékeit, a magyar gazdák munkájának eredményét mutatja be a kiállítás. A szervező partnerország, Japán a saját tradicionális élelmiszertermékeit hozta a rendezvényre.

A magyar mezőgazdaság teljesítménye mintegy 200 ezer magyar gazda egész évnyi munkájának eredménye, amelyet ugyan befolyásolhatnak külső tényezők és piaci viszonyok, ám a legfontosabb mégis a befektetett munka - mondta el a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: az agrárium az elmúlt években húzóágazattá nőtte ki magát, növekedési pályára állt a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés és az agrárexport. A mezőgazdasági foglalkoztatás az elmúlt években bővült, és az új uniós ciklusban a Magyarországnak jutó támogatások összege is nőtt. Az Agrár Széchenyi Kártya hitelösszege mára eléri a 70 milliárd forintot, döntő részét őstermelők és egyéni gazdálkodók vették igénybe. A sikerek mellett ugyanakkor ki kell jelentenünk, hogy "még mindig hátrébb vagyunk, mint ahol lehetnénk".

 

Nagy megtiszteltetés Japán számára, hogy szervező partnerként vehetünk részt az OMÉK rendezvényén - jelentette ki a megnyitó ünnepségen Masaaki Taniai, japán miniszterhelyettes. Japán sokat készült arra, hogy részt vehessen az eseményen, és minőségi, tradicionális élelmiszertermékekkel jelenik meg a kiállításon.

Ezek között vannak a híres wagyu marhahús készítmények, a szaké, és különféle rizsborok, amelyeket érdemes megkóstolni.

 

Az OMÉK az az ünnepi esemény, amikor a magyar gazdák bemutatják munkájuk gyümölcsét, és a Kárpát-medence élelmiszerkincseit a nagyközönség elé tárják - mondta el a megnyitón Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter kifejtette: az OMÉK néhány napja a hazai élelmiszergazdaság szereplői közti összefogásnak az eredménye. A kiállítás ráadásul lehetőséget ad 122 határon túli termelő bemutatkozására is.

A miniszter kitért Japán szerepvállalására is: "a hagyományos japán konyha az Unesco által elismert érték, amely a tradíciókra épül. Összeköt minket a hagyományok tisztelete." A magyar konyha is a magyar identitás elválaszthatatlan része, az OMÉK pedig kiváló lehetőséget ad ezen értékek bemutatására - tette hozzá Fazekas Sándor.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

Farönkből főznek alkoholt a japánok

A fafeldolgozás egészen új ága bontakozik ki Japánban. Tudósok azzal kísérleteznek, miként lehetne biztonságosan, finom alkoholos italokat készíteni fadarabokból. Bár még az egészségügyi szervezetek nem hagyták jóvá, az első főzetek ígéretesek.

Főszerepben a dísznövények Fehérvárcsurgón

A kultúra nem csak irodalom, zene vagy képzőművészet, hanem tájépítészet és kertészet is, gondoljunk csak az angolkertekre, vagy a kastélyparkokra, amelyek ugyanúgy a kikapcsolódást, a pihenést szolgálják, mint egy zenemű, vagy egy jó könyv. Ennek a gondolatnak a jegyében rendezték meg az idén 14. alkalommal az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban.

Egy autó áráért kelt el egy pár dinnye Japánban

Egy új autó áráért, 3,2 millió japán yenért, átszámítva közel 8 millió forintért kelt el az idei első gyümölcsaukción egy pár yubari dinnye. Ezzel a státuszszimbólumnak számító gyümölcs megdöntötte a két évvel ezelőtti 3 millió yenes rekordárat.

Pápa huszonkettedszer

Az idei, immár XXII. Pápai Agrárexpón ismét helyet kapnak a szakmai újdonságok, valamint a gazdálkodók fórumokon vitathatják meg a különféle szakmai témákat. Fontos célja az is, hogy a gazdálkodók megismerkedhessenek az innovatív termékekkel és technológiákkal, eljussanak hozzájuk a legújabb szakmai információk. Idén is tízezernél több látogatót várnak a szakmai és családi programokra.

60 nemesítő cég kínálata

Június 12. és 15. között rendezik meg idén Hollandiában (Westland és Aalsmeeer térség), illetve Németországban (Rheinland Westfalen) a Flower Trials bemutatót. Hatvan nemesítőcég cserepes és virágágyi növény újdonságait láthatjuk a világ minden tájáról.

Egy hétig ismét a botanikáé a főszerep Egerben

A Botanika Hete rendezvénysorozat öt helyszínen várja idén az érdeklődőket. A rendezvények között növénykiállítások, bemutatók és vásár is szerepel, illetve számos előadáson és szakmai tanácsadáson is részt lehet venni.

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

Kevesebb a mezőre járó galamb

Még egy-két emberöltővel ezelőtt is a házigalambok jellemzően a mezőre jártak ki, s a határban gyűjtöttek annyi magot, mellyel bőségesen fenn tudták magukat tartani, sőt utódaikat is. Napjaink magyar vidékét járva azonban alig-alig láthatunk a táblákban vagy akár az út szélén gyűjtögető galambokat. Miért van ez így?

Riminiben a zöldség-gyümölcs biznisz krémje

A világ vezető kiskereskedelmi láncainak jelenléte az egyik fő érv, ami miatt azt javasolják a szervezők, hogy ne hagyjuk ki az idén sem a Riminiben rendezett Macfrut kiállítást.