0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kezdetét vette az agrár- és élelmiszergazdaság 78. ünnepe

A Kárpát-medence értékeit, a magyar gazdák munkájának eredményét mutatja be a kiállítás. A szervező partnerország, Japán a saját tradicionális élelmiszertermékeit hozta a rendezvényre.

A magyar mezőgazdaság teljesítménye mintegy 200 ezer magyar gazda egész évnyi munkájának eredménye, amelyet ugyan befolyásolhatnak külső tényezők és piaci viszonyok, ám a legfontosabb mégis a befektetett munka – mondta el a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: az agrárium az elmúlt években húzóágazattá nőtte ki magát, növekedési pályára állt a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés és az agrárexport. A mezőgazdasági foglalkoztatás az elmúlt években bővült, és az új uniós ciklusban a Magyarországnak jutó támogatások összege is nőtt. Az Agrár Széchenyi Kártya hitelösszege mára eléri a 70 milliárd forintot, döntő részét őstermelők és egyéni gazdálkodók vették igénybe. A sikerek mellett ugyanakkor ki kell jelentenünk, hogy „még mindig hátrébb vagyunk, mint ahol lehetnénk”.

 

Nagy megtiszteltetés Japán számára, hogy szervező partnerként vehetünk részt az OMÉK rendezvényén – jelentette ki a megnyitó ünnepségen Masaaki Taniai, japán miniszterhelyettes. Japán sokat készült arra, hogy részt vehessen az eseményen, és minőségi, tradicionális élelmiszertermékekkel jelenik meg a kiállításon.

Ezek között vannak a híres wagyu marhahús készítmények, a szaké, és különféle rizsborok, amelyeket érdemes megkóstolni.

 

Az OMÉK az az ünnepi esemény, amikor a magyar gazdák bemutatják munkájuk gyümölcsét, és a Kárpát-medence élelmiszerkincseit a nagyközönség elé tárják – mondta el a megnyitón Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter kifejtette: az OMÉK néhány napja a hazai élelmiszergazdaság szereplői közti összefogásnak az eredménye. A kiállítás ráadásul lehetőséget ad 122 határon túli termelő bemutatkozására is.

A miniszter kitért Japán szerepvállalására is: „a hagyományos japán konyha az Unesco által elismert érték, amely a tradíciókra épül. Összeköt minket a hagyományok tisztelete.” A magyar konyha is a magyar identitás elválaszthatatlan része, az OMÉK pedig kiváló lehetőséget ad ezen értékek bemutatására – tette hozzá Fazekas Sándor.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu