0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nyitottan a kertészetről

Az OMÉK szakmai napján délután a mezőgazdasági ágazatok szakemberei az 1. Magyar nyitott tér agrár workshop keretében külön-külön beszélhették meg az üzleti környezet, a szabályozás és az erőforrások szerepét a munkájukban és az ágazatok fejlődésében. Öntözésfejlesztést, megfontoltabb jogalkotást és támogatáspolitikát, és a fogyasztók felé irányuló kommunikáció javítását is sürgették.

Nehéz volt azonban különválasztani az egyes témaköröket a sok átfedés miatt, így a kertészeti szekcióban folyamatosan beszélgettek a résztvevők.

A kertészetben különösen nagy feladat alkalmazkodni a villámgyorsan változó fogyasztói igényekhez, amit a zöldséghajtatók könnyebben tudnak teljesíteni, mint a gyümölcstermesztők. Hatalmas beruházásra van szükség mindkét esetben, de az üvegházban gyorsan lehet váltani a fajták között.

Alapvető azonban, hogy a beruházásba pontos értékesítési terv alapján szabad belevágni, tudni kell, hogy frisspiacra vagy a feldolgozóiparnak, hazai vagy exportpiacra dolgozunk-e. A piaci munkát hátráltatja az átláthatóság hiánya, a sokat emlegetett feketekereskedelem, amit fajtól függően 25-40 százalékosra becsül a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

A termesztők fájlalják, hogy az újságokban drágának minősítik a friss árukat, mindenféle összehasonlítás nélkül.

Senki nem veti össze egy kiló alma árát mondjuk egy gombóc fagylalttal vagy egy kapucsínóval.

Ezen a fogyasztókhoz való közeledéssel, több információval lehetne segíteni.

A fogyasztást megfelelő csomagolással lehet növelni, de ez környezetvédelmi szempontból zsákutca, és az élelmiszerekre vonatkozó előírások is korlátozzák például az újrahasznosított anyagok használatát a csomagolásban.

Kulturális kérdés, hogy a lédig árunál mindig „megnézik az alsót”, mint az egyik hozzászóló fogalmazott, tehát az áruházláncokba, ahol a magyar zöldség-gyümölcs fele talál gazdára, csomagolt árut kell szállítani.

A láncok szigorúan ellenőrzik is a termékeket növényvédőszer-maradvány szempontjából, tehát egy profi termesztőnek eszébe sem jut a megengedettől eltérő szereket használni, vagy a szükségesnél többször permetezni.

Fölvetették a jogalkotók felelősségét is, hiszen a gyakran változó jogi, támogatási környezethez nagy erőfeszítéssel lehet csak alkalmazkodni, ha sikerül egyáltalán. A támogatáspolitika nem alkalmazkodik a különböző ágazatok adottságaihoz, többen elhibázottnak tartották a földalapú támogatást, ami helyett értékalapú rendszert javasoltak.

A beruházási támogatásokra sem érdemes várni, akkor hasznosak, ha beleillenek az üzem üzleti terveibe.

Szlovákia legnagyobb paradicsomtermelő vállalkozása, a tészként működő Green Coop elnöke elmondta, hogy ők üzleti alapon, a kereskedelmi problémák kezelésére alakították meg a termelői szervezetet. Közösen jobban tudják megoldani a logisztikát, amiben a leginkább elmaradtak a holland paradicsomtermelőktől.

Ma már olcsó hitelekhez lehet jutni, amivel megvalósíthatók a fejlesztések. A bankok nem fedezetre, hanem az üzleti terv megvalósíthatóságára alapozzák a döntésüket – mondta el az UniCredit Bank képviselője.

Aki törvényesen adózik és hiteles számokat tud bemutatni, az kap hitelt – tette hozzá az egyik legnagyobb szövetkezetünk vezetője.

Magyarország termőföldjei a világ legjobbjai közé tartoznak, erkölcsi kötelességünk is megművelni – hangzott el a beszélgetésben. A biztonságos termesztés legnagyobb gátja az, hogy alig öntözünk, ezért is esett vissza jónéhány zöldségféle termőterülete az utóbbi évtizedekben.

Sajnos egészen másként gondolkodik az öntözésről a termesztő, a vízügyi szakember és a természetvédelemért felelős jogalkotók, egyelőre kibékíthetetlennek látszik az ellentét.

Együtt kellene fölszólalni a mezőgazdasági termelőknek, hogy legalább a természetes vizeinkből lehessen öntözni – hangzott el a javaslat.

Az alapvető infrastrukturális beruházásokat az államnak kellene megvalósítani, ugyanúgy, ahogy a gázvezetéket elviszik a lakóházakig, a víznek is a termesztők rendelkezésére kellene állnia. Nagyon nagy előnyünk lenne a geotermikus energia, a termálvíz kihasználása, amit ugyancsak a jogszabályok miatt nem lehet nagyobb mértékben hasznosítani.

Kormányokon átívelő agrárstratégiára lenne szükség, amiben meghatározzák azokat az elemeket, amihez senki nem nyúl, akármelyik párt kormányoz – tették hozzá a fórum résztvevői. 

Stratégia ugyanis az, amihez van pénz és politikai döntés is, anélkül csak álmodozunk. Hasonlóan fontos lenne a termelők közti együttműködés minden szinten, különben sokan abbahagyhatják a gazdálkodást. A kertészetben annyi fejlődési lehetőségünk van, amit az importból vissza tudunk nyerni- hívták fel a termelők figyelmét a fórum résztvevői. 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu