0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Alapítványi kezességgel a vidék fejlődéséért

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdasági vállalkozások finanszírozásában. Az alapítvány stratégiájáról, féléves eredményeiről és a jövő kihívásairól Herczegh András ügyvezető igazgatót kérdeztük.

– Mi az alapítvány stratégiai célja?

Az alapítvány célja a vidéki és agrárvállalkozások forrásbevonási képességének növelése, hitelhez jutási feltételeinek javítása, ezáltal hosszú távú kiegyensúlyozott és eredményes működésük biztosítása. Az alapítvány kapocs a bankok, a vállalkozások és a kormányzat között.

– Hogyan változott az alapítvány hitelállománya az utóbbi években?

2016-ban a kezességi ügyletek száma, illetve kezességgel biztosított hitelösszeg nemcsak országos szinten, de régiónként külön-külön is emelkedést mutatott. A kezességi ügyletek száma 2017. első félévében már meghaladta az 5000-et, ami több mint a kétszerese a néhány évvel ezelőtt hasonló időszakban kiadottnak. Az ügyletek több mint 86 százaléka a mikrovállalkozásokat segíti, ezen belül kiemelten az őstermelőket, családi gazdálkodókat, legyen szó akár növénytermesztésről, akár állattenyésztésről.

– Hogyan értékeli, mi várható a finanszírozásban a közel jövőben?

A támogatások továbbra is fontos mozgatói a beruházási döntéseknek. A Vidékfejlesztési Program pályázati nyertesei számára az alapítvány számos kezességi lehetőséget kínál. A támogatási előleghez történő hozzáférést az AVHGA a bankok által kiadott bankgaranciához nyújtott kezességgel segíti. A pályázaton elnyert vissza nem terítendő támogatás a beruházási költségeknek csak egy részét fedezi, emellett az önerő és a projekt működtetéséhez nélkülözhetetlen forgóeszközök finanszírozását is biztosítania kell a vállalkozásnak, a legtöbb esetben hitelfelvétellel. Figyelembe kell venni a támogatások utólagos folyósítását is, így a támogatás-előfinanszírozás szintén megoldandó feladat. Az AVHGA kezessége minden felmerülő finanszírozási igény kielégítését képes segíteni, akár 80 százalékban is átvállalva a bankok kockázatát. Az Alapítvány és az EIF megállapodásnak eredményeként a COSME viszontgarancia is bővíti a gazdálkodók finanszírozási lehetőségeit.

Forrás: magyarmezogazdasag