0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az élet sója

Ahogyan elmondta, az étkezési mellett legalább százféle felhasználási módja van az ott bányászott sónak.

„A magyar séfek, konyhafőnökök szempontjából ez a legértékesebb sótermék”- hangsúlyozta, hogy csúcsminőségű termékről van szó. Naponta ezer kilónyi mennyiség készül belőle – amit mindig a geológiai adottságok határoznak meg, jól látható, mikor kerül a kitermelés abba a stádiumba, amikor érdemes vele foglalkozni.

„Vásárlóink között azok szerepelnek, akik olyan termékre vevők, ahol nem tesznek mellé semmit”- magyarázta, hogy natúr termékről van szó, ami nem csak kézműves, de ezer éve használjuk. Az Erdélyből származó parajdi só a világon az egyik legjobb minőségű, 84-féle ásványi anyagot tartalmazó természetes só.

Mindazt tartalmazza amit a legtöbb a piacon kapható sótermékből kivonnak, mivel azokat sok esetben finomítják, feldolgozzák, színezik. „Mi a só alatt nem a hagyományos értelemben vett finomított konyhasót értjük, hanem a természetben előforduló, eredeti állapotban előforduló sókat, melyben különböző minőségű és mennyiségű ásványi anyagok vannak”- emelte ki a szakember. Ezen ásványi sók nélkülözhetetlenek szervezetünk számára. Az itteni sóképződés fő időszaka a földtörténeti miocén kor. Az ősóceán kiszáradásakor magába zárta a számunkra oly nélkülözhetetlen az ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ez a kézzel bányászott és aprított só mentes mindennemű környezeti szennyeződéstől, adalékanyagtól. A parajdi só abban különbözik a többi sótól, hogy nem vonják ki belőle a természetes iszapot, ami egyedülálló természetes olajesszenciát tartalmaz. Ez az igen értékes szürkés iszap, mely a nyomelemeket tartalmazza megtalálható az étkezési sóban is.

A magyar konyhafőnökök jelentős része vevő rá. Ők hozták létre az „Aranyszalag” díjat, amely olyan alapanyagokat fog össze, amiket szívesen ajánlanak  a csúcskategóriában. Ezt az elismerést megkapta a parajdi só. A hungarikum élelmiszerek egyre nagyobb hányadában találkozhatunk vele.

Ugyan a napi ezer kilós kitermelés korlátozza az értékesítési lehetőségeket, ám szeretnék elérni, hogy a Parajdra látogatók ne csak a légzésszervi vagy izületi betegségekből való gyógyulásért, a látványért menjenek oda, hanem az egyedülálló étkezési sórért is. A lakosság számára egykilós, míg a nagyobb felhasználóknak igény szerinti kiszerelésben szállítják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu