0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Fejlesztés nélkül nincsen fejlődés

A magyar mezőgazdaság versenyképességének, jövőjének biztosításához szükséges a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Feldmann Zsolt. Az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az OMÉK „Az innovációs gyakorlatok a mezőgazdaságban” című konferenciáján kiemelte a „hálózatosodást”, ami más országokban már bevett gyakorlat.

A szakember hozzátette, fontos, hogy a gyakorlatban is alkalmazható innovációról beszéljünk. Ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaságban megkezdődött fejlődés, megújulási folyamat folytatódjon, tudományos kutatói munkára és fejlesztésekre van szükség. Ehhez adottak a szervezeti lehetőségek is, mivel megalakult a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, amely egy egységes agrárkutató-intézetként jött létre néhány éve. Az intézet megfelelő hátteret kíván biztosítani az ágazati kutatómunkához.

A konferencián négy külföldi EIP AGRI Operatív Csoport és a WiNetwork tematikus hálózat hazai partnere, az egri Eszterházy Károly Egyetem, Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont munkatársa mutatta be projektét. A rendezvény célja, hogy a hazai potenciális EIP AGRI Operatív Csoport tagok számára mutasson be jó példákat az innovációra, együttműködésre és tudásátadásra. A teljes mezőgazdaságot átívelő tanácskozás több ponton is kitért a határon túli együttműködésre, az alapkutatások megosztásában rejlő lehetőségekre.

A számtalan témából érdemes kiemelni Burghart Natasa, az Eszterházy Károly Egyetem projekt koordinátorának előadását, aki a szőlő aranyszínű sárgasága és a szőlő korai tőkepusztulása terén szerzett tapasztalatait osztotta meg.A WINETWORK egy olyan európai együttműködésen alapuló projekt, melynek célja az európai bortermelő vidékek közötti innovatív tudástranszfer és információcsere biztosítása, elősegítve a szektor termelékenységét és fenntarthatóságát. Európa 7 országának 11 résztvevője 3 éven át cserélte ki tapasztalatait a szőlőültetvényeket érintő két jelentős betegségről, a szőlő tőkebetegségeiről (GTDs) és a szőlő aranyszínű sárgaságáról (Flavescence dorée).

E két betegség már jól ismert a szőlőültetvényekben, Európa különböző országaiban évek óta folyamatosan terjednek, ezáltal nagy gazdasági hatással vannak az európai bortermelésre.

Mivel számos bortermelő törekszik innovatív és fenntartható módszerekkel fellépni e két betegség ellen, igen hasznos lenne az így született ötleteket összegyűjteni, majd az európai országok között egymással megosztani.

A WINETWORK projekt – közvetlenül és közvetve – hozzávetőleg 180 embert von be a munkába, hogy az egész kontinensről összegyűjtse és összegezze a „jó gyakorlatokat” és a kutatási eredményeket, majd megossza azokat a közösség minden résztvevőjével.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu