0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ősi búzából sört

A rég elfeledett, ám manapság újra a reflektorfénybe kerülő alakorbúzából főz biosört egy kisvállalkozás, amely az OMÉK alkalmával kóstolással is várja az érdeklődőket.

Az ősi búzafajtából, az alakorból főz biosört a Körös-Maros Biofarm Kft. Czirle Csaba, a vállalkozás kereskedelmi igazgatója lapunknak elmondta: a Gyula határában, bioviszonyok között termelt alakorból egyelőre budapesti bérfőzéssel készíttetnek sört, ám már épül a cég saját kisüzemi sörfőzdéje. A felső erjesztésű, vörös sört szűrt és szűretlen változatban is értékesítik, bioboltokban, valamint nagyobb kereskedelmi láncoknál is kapható.

Az alakor egy ősi, 10 ezer éves búzafajta. Ezt a különleges gabonát Martonvásáron nemesítették, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában, majd többéves kísérleti munkát követően szántóföldi termesztését elsőként a Körös-Maros Biofarm földterületein valósították meg. Az alakor jellegzetes tulajdonságokkal bíró növény, amely jól tűri a hideget, akár a decemberi vetést is bírja. Ellenálló a betegségekkel szemben, és beltartalmi értékei kedvezőek. Hátránya ugyanakkor, hogy a terméshozama jóval elmarad a ma használatos búzafajtáknál megszokott értékektől.

A biotermesztésre ugyanakkor kiválóan alkalmas növény felhasználásával a Budapesti Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékén dolgozták ki az első magyar biosör receptúráját, melynek alapján 2013 tavaszán megkezdődhetett az Alakor sör készítése egy kézműves sörfőzdében. A termesztés és a sör készítése során tapasztalható viszonyokat a Biokontroll Hungária ellenőrei vizsgálták, így kapta meg az ital a biosör minősítést.

Az Alakor standjánál komoly érdeklődés volt, amely nyilván nem független attól, hogy a sör készítői kóstolást is biztosítottak a rendezvény látogatóinak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu