0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bővülő agrárkapcsolatok a Fülöp-szigetekkel

Új szakaszba léptek az agrárkapcsolatok Magyarország és a Fülöp-szigetek között – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) tárgyalt Emmanuel F. Piñol, Fülöp-szigeteki agrárminiszterrel.

A két ország kapcsolata nem új keletű, idén tavasszal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fülöp-szigeteki látogatása alkalmával Gazdasági Vegyesbizottság felállításáról írt alá egyezményt Ramon Lopez kereskedelmi miniszterrel, emellett a filippínó agrárminiszter néhány hete már tiszteletét tette Magyarországon. A miniszteri vizit óta meg is élénkültek az agrárkapcsolatok, 2017 első felében Magyarország legfőbb exportterméke az élelmiszer és élő állat termékcsoport volt a szigetországba. Emellett kilenc hazai cég kezdeményezte az egyedi akkreditációs eljárás megindítását, ami feltétele a kivitelnek.

Czerván György a tárgyalások után elmondta: a Fülöp-szigeteken mintegy százmillióan élnek, lakossága döntő többségben katolikus, azaz nem tilalmas a sertéshús és a bor fogyasztása. Az ország deklaráltan behozatalra szorul sertéshúsból, baromfihúsból és tenyészállatból, ezeken a területeken Magyarország komoly exportpotenciállal rendelkezik. Jelentős lehetőségek vannak a kutatás-fejlesztési együttműködésben is, elsősorban az öntözéses növénytermesztés, valamint a rizsnemesítés területén.

A Fülöp-szigetek egyébként önálló standdal van jelen a budapesti OMÉK-on, rizs ételeket, trópusi szörpöket, halféléket és szárított gyümölcsöket kínálnak a látogatóknak.

Forrás: FM Sajtóiroda