0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megállapodás a fehérjefüggőség oldására

Az OMÉK-on két, a hazai agrárgazdaság importfehérje függőség enyhítését célzó stratégiai együttműködési megállapodást is aláírtak. A partnerség célja, hogy a szója- és egyéb fehérjenövények magyarországi termesztésének terjedését elősegítsék és a gyakorlati ismereteket és innovációs eredményeket az agrárgazdasági kutatásokhoz még hatékonyabban használják fel.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, a Magyar Szója Nonprofit Kft. és az Agrárgazdasági Kutatóintézet, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének Takarmánygyártók tagozatának és az Agrárgazdasági Kutatóintézet egyaránt megállapodást kötött egymással a hazai fehérjefüggőség csökkentése érdekében.

A partnerség célja, hogy a szója- és egyéb fehérjenövények magyarországi termesztésének terjedését elősegítsék és a gyakorlati ismereteket és innovációs eredményeket az agrárgazdasági kutatásokhoz még hatékonyabban használják fel. Ezen felül a résztvevők arra törekednek, hogy a magyarországi takarmánygyártás folyamatos helyzetértékelését biztosítsák, szem előtt tartva az állattartás környezetterhelésének csökkentését, illetve az együttműködés során az ismereteket és eredményeket a nemzeti fehérjetakarmány-program megvalósításához is aktívan felhasználják.

Az eseményen Gyuricza Csaba, a NAIK megbízott főigazgatója kijelentette: a mostani ünnepélyes aláírás egy már meglévő partnerséget foglal keretbe. Az együttműködés hosszútávú vállalás, amely legkevesebb 5-6 éven belül hoz érdemi változást – tette hozzá.

Juhász Anikó, az AKI főigazgatója kijelentette: korábban az érintett szervezetek nem tudták, hogy a másik pontosan min dolgozik, a jövőben viszont nem dolgoznak párhuzamosan ugyanazon a területen, hanem összehangolt együttműködést várnak.

Bustyaházai László, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének Takarmánygyártók tagozatának elnöke egyetértett azzal, hogy az érintett szervezetek hosszútávú utat tesznek meg, ám ezen „együtt könnyebb végigmenni” – fogalmazott.

A tudástranszfer, a kutatás fontosságát hangsúlyozta ki a megállapodás kapcsán Novák László. A Magyar Szója Nonprofit Kft. ügyvezetője emlékeztetett: a K+F-re és innovációra fordítható források jelentősek, ezért érdemes ilyen irányú együttműködésben gondolkodni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu