0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mire jó a busa, a sertésszűzpecsenye, a házinyúlcomb vagy a vaddisznógerinc?

Szakácstanulók versengtek a C pavilonban a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum felhívására. Négy kiemelt alapanyagból kellett olyan ételeket alkotniuk, amelyek a közétkeztetésben is felhasználhatók vagy a háziasszonyok is egyszerűen elkészíthetik.

Busa, sertés szűzpecsenye, házinyúlcomb és vaddisznógerinc, valamint a szervezők által összeállított további alapanyagok, fűszerek kerülhettek a fazekakba vagy a sütőbe. Két óra állt a szaktanár és két-két tanuló alkotta csapatok rendelkezésére, hogy az alapoktól indulva elkészítsék ételeiket, ugyanis semmilyen félkész vagy készterméket nem használhattak.

Mint Windt György versenyigazgatótól megtudtuk, az ország minden szakképző intézménye megkapta a versenyfelhívást, és a leggyorsabban jelentkezők kaptak „rajtengedélyt”. A csapatok két nap alatt, délelőtt és délután alkotják meg ételeiket a különböző alapanyagokból. Minden faladatot külön értékel a zsűri, Zsolnay Gábor mesterszakács, a Vendéglátó Szakoktatók Országos Egyesületének elnöke.

Az első körben öt csapat vállalkozott a versengésre, a BVHSZC Dobos C. József VSZI, a Giorgio Perlasco VSZI, valamint a Gundel Károly VSZI, a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Heller János szakképző iskola Mosonmagyaróvárrról és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthori István Szakképző Iskolája.

Mint a délelőtti értékelés során elhangzott, hazánkban nagyon kevés halat fogyasztunk, ezért lényeges, hogy sikerült olyan fogásokat alkotni, amelyeket minden fogyasztó bátran megkóstolhat. A rántott busát párosították gnocchival és gombamártással, vagy készülhet zsályás snidlinges morzsában sütve, grillezett zöldségekkel, burgonyapürével, fehérboros mártással.

Érdekes megoldás a fish and chips busából, csalamádéval, vagy a fehérborban posírozott busaderék tejszínes kapros pirított laskával, grillezett cukkinivel és sárgarépacsíkokkal. A laskagombát fehérboros mártásnak elkészítve, metélőhagymás tört burgonyával is elkészítették a busát, fokhagymával és fűszerekkel párolva.

A versenyt halhús kategóriában a Gundel Károly VSZI, sertéshús kategóriában pedig a Giorgo Perlasca VSZI csapata nyerte.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu