0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Nem a kevesek privilégiuma az innováció

Megtartották az idei Ecotrophelia élelmiszer innovációs verseny díjátadó ünnepségét, az OMÉK G pavilonjában. Formabontó ötletekben most sem volt hiány, a főnyereményt egy fogszuvasodást gátló rágógumi hódította el.

Az eredményhirdetés Az agrárszakképzéstől az innovációig konferencia keretein belül zajlott le, amelyet Kristóf Ákos a Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának főosztályvezető-helyettese nyitott meg.

„Úgy gondolom, hogy az OMÉK egy fontos helyszín, amely aláhúzza az innováció kérdését.” – szögezte le a szakember, majd hozzátette, hogy az alkotótevékenységeknek a kiteljesedése nem az elméleti ismereteknek a puszta birtoklása, hanem éppen a gyakorlati kihívásokra való válaszadás képessége. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az innováció nem a kevesek privilégiuma: „A mai világban az összetett kihívásokra, együttműködésben lehet választ adni”.

A díjátadó ünnepséget Viola Katalin, az Agrármarketing Centrum munkatársa vezényelte le.
„A fő célja ennek a versenynek, hogy a csapatok egy olyan élelmiszert alkossanak meg, amely öko-innovatív.” – mondta el a szakember.

A verseny menete szerint minden jelentkező ország megtart egy hazai fordulót, amelynek győztesei képviselhetik az adott nemzetet Londonban, az Ecotrophelia 2017-en. Az országok indulás óta 75 nemzeti, illetve 6 nemzetközi versenyt szerveztek meg, amelyben közel háromezer egyetemi hallgató lett mozgósítva. Az Ecotrophelia Magyarországot 2013 óta bonyolítják le. 2015 kitüntetett év volt a sorozat életében, ugyanis a Corvinus Egyetem diákjainak sikerült a fődíjat elhódítaniuk Milánóban, a VeSage elnevezésű, zöldség alapú kolbászukkal.

Az idei győztes csapat az AceBugTeam egy cukor és allergén-mentes, gyümölcskivonatot tartalmazó rágógumit alakítottak ki, amely fogszuvasodás gátló hatással bír. A második helyezett a Kupama lett, amely egy dúsított száraztészta családot fejlesztett ki. A harmadik befutó az Ehető illatok csapata lett, akik egy torma port mutattak be, amelyet, ha vízzel összekeverünk, akkor egy étvágygerjesztő hatást vált.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu