Back to top

Puszító hatása lenne az afrikai sertéspestisnek a húsiparra is

Mind a sertéstartói, mind a feldolgozói oldalt erősen próbára tenné, ha Magyarországon is előfordulna afrikai sertéspestises eset, ezért a teljes hazai sertéságazatnak össze kell fognia betegség magyarországi megjelenésének megakadályozása érdekében – hangsúlyozta Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója az OMÉK-on a témában tartott tanácskozáson.

A sertés szektor minden szereplőjét megviselné, ha itt is felbukkanna a vírus: az élősertésexport akár 60-70 százalékkal is visszaeshet a vevők visszalépése miatt, ami hosszabb távon az élőállat állomány csökkenésével járna, ezért a teljes hazai sertéságazatnak össze kell fognia betegség magyarországi megjelenésének megakadályozása érdekében – hangsúlyozta Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége által (MSTSZ) az OMÉK-ra szervezett, a vírus felbukkanásával kapcsolatos tudnivalóknak szentelt tanácskozáson.

Ez a mondat visszafordította, és a rövidke előadás végéig ott is tartotta a miniszter köszöntője, illetve az országos főállatorvos a fertőzés megelőzését célzó intézkedéseket ismertető előadása után a termet elhagyni tervező sertéságazati szereplőket.

Lengyelországban például, ahol 2014-ben mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, a távol-keleti exportpiacok leállását követően mintegy 15-20 százalékkal esett csökkent az állomány – ismertette a szomorú példát a vezérigazgató.

A lengyel húsexport pedig új piacokat igyekezett találni, nem véletlenül nőtt jelentősen a hazai piacon az onnan érkező alapanyag mennyisége.

Egy ASP kitörés után gyakorlatilag azonnal elveszítheti valamennyi unión kívüli jól fizető piacát hosszú évekre a hazai húsipar – mondta Pókos Gergely.

Ez nagyjából a teljes sertéshús és húskészítmény-export 30-40 százalékának raktárban maradását jelentené, vagyis azt, hogy legfeljebb csak az unióban olcsóbban, vagy belföldön és olcsóbban lehetne értékesíteni. Rövid távon ugyanis nagyjából 15-30 százalékos árcsökkenés jelentkezne a húsértékesítésben a hirtelen a belpiacon ragadó mennyiségek miatt.

Egyúttal jelentősen visszaesne az élősertés felvásárlási ára is.

Hosszabb távon mind a sertéstartói, mind a feldolgozói oldalt erősen próbára tenné egy ilyen krízis. Két forgatókönyv elképzelhető: a kevésbé felkészült, rugalmas, vagy tőkeerős szereplők, főleg az elsődleges feldolgozással foglalkozók, vélhetőleg befejezik a tevékenységüket. Jó lenne, ha ebből lenne a kevesebb - hangsúlyozta a szakember. Szerinte egyébként a hatékonyabb szereplők gyors piac-, netán tevékenységváltással - vagyis saját vágás helyett a hirtelen olcsóbbá váló hús vásárlására való áttéréssel - képesek lesznek túlélni egy, az ágazatot ennyire súlyosan érintő helyzetet is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ASP bekavar a húspiac alakulásába

A Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) megmozgathatja a világpiacot – derül ki az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyzetelemzéséből. A termelők és a feldolgozók költségeinek emelkedése itthon az árak számottevő emelkedését indokolná.

Kínai kistermelők: az ASP csak kamuhír

Kína-szerte már 14 helyen azonosították az afrikai sertéspestist házi sertésekben, röpke 1 hónap alatt. Azonban számos kisüzemi méretekben gazdálkodó farmer, mint Wang Wu, nem hiszi el, hogy a betegség valóban veszélyezteti a megélhetését.

Még tovább növekedne Csányi vágóhídja

Néhány éven beindulna a második műszak a mohácsi vágóhídon, amely már jelenleg is az ország legnagyobb ilyen jellegű üzeme. A mostani egyműszakos termelésben az idén 900 ezer állatot vágnak, hamarosan ez a duplájára nőhet.

Súlyosbodik a helyzet Romániában, már tucatnyi megyét érint a sertéspestis

Romániában a korábbi adatokhoz képest kettővel több, tizenkét megyét érint az afrikai sertéspestis, amely már 207 településen van jelen, és csaknem kilencszáz fertőző gócpontról tudnak a hatóságok – közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság.

Nagy az áremelési nyomás a hússzektoron

A Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) megmozgathatja a világpiacot - írta a Világgazdaság az agrárkamara szakértőinek helyzetelemzésére hivatkozva. A becslések szerint legkevesebb 11 millió tonna sertéshús eshet ki a kínálati oldalról, miközben a termék világkereskedelme 8 millió tonnát mozgat meg évente.

Betiltják a cink-oxidot a sertéstakarmányokban

Túlzott környezetkárosító hatása miatt 2022-re az Európai Unió teljes mértékben betiltja a cink-oxid adalékok felhasználását a sertéstakarmányokban. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is kerül bele ez az ártalmas vegyület a választási malacok takarmányába?

Tiszaföldvári sertéshorror: börtön is lehet a vége a tetemek „elvermelésének”

A vizsgálatok éppen csak elkezdődtek, de a szakértő szerint az állati hullák „elvermelése” a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését súrolják, ami miatt több év börtönt is kaphat a felelős.

Sertéspestist észleltek Japánban, de nem az afrikait

Több mint negyedszázad elteltével ismét sertéspestist mutattak ki Japánban. A Gifu tartományi központban kimutatott sertéspestis kórokozója a mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint nem azonos a Kínában pusztító afrikai sertéspestis vírusával. Japánban 26 éve nem fordult elő sertéspestis-fertőzés. 

Vizsgálat indult a sertéspestis terjedése miatt

Vizsgálatot indított Romániában a legfőbb ügyészség, amely azt veszi górcső alá, hogy történt-e mulasztás a román állami intézmények részéről az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

Garantáltan nincs fertőzött házisertés az országban

Nagy István kijelentette: garantált, hogy egyelőre nincsen fertőzött házisertés az országban. A magyar sertéságazat nemzetgazdasági szinten attól függ, hogy sikerül-e megelőzni, hogy a vaddisznók megfertőzzék a házi sertéseket