Back to top

Puszító hatása lenne az afrikai sertéspestisnek a húsiparra is

Mind a sertéstartói, mind a feldolgozói oldalt erősen próbára tenné, ha Magyarországon is előfordulna afrikai sertéspestises eset, ezért a teljes hazai sertéságazatnak össze kell fognia betegség magyarországi megjelenésének megakadályozása érdekében – hangsúlyozta Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója az OMÉK-on a témában tartott tanácskozáson.

A sertés szektor minden szereplőjét megviselné, ha itt is felbukkanna a vírus: az élősertésexport akár 60-70 százalékkal is visszaeshet a vevők visszalépése miatt, ami hosszabb távon az élőállat állomány csökkenésével járna, ezért a teljes hazai sertéságazatnak össze kell fognia betegség magyarországi megjelenésének megakadályozása érdekében – hangsúlyozta Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége által (MSTSZ) az OMÉK-ra szervezett, a vírus felbukkanásával kapcsolatos tudnivalóknak szentelt tanácskozáson.

Ez a mondat visszafordította, és a rövidke előadás végéig ott is tartotta a miniszter köszöntője, illetve az országos főállatorvos a fertőzés megelőzését célzó intézkedéseket ismertető előadása után a termet elhagyni tervező sertéságazati szereplőket.

Lengyelországban például, ahol 2014-ben mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, a távol-keleti exportpiacok leállását követően mintegy 15-20 százalékkal esett csökkent az állomány – ismertette a szomorú példát a vezérigazgató.

A lengyel húsexport pedig új piacokat igyekezett találni, nem véletlenül nőtt jelentősen a hazai piacon az onnan érkező alapanyag mennyisége.

Egy ASP kitörés után gyakorlatilag azonnal elveszítheti valamennyi unión kívüli jól fizető piacát hosszú évekre a hazai húsipar – mondta Pókos Gergely.

Ez nagyjából a teljes sertéshús és húskészítmény-export 30-40 százalékának raktárban maradását jelentené, vagyis azt, hogy legfeljebb csak az unióban olcsóbban, vagy belföldön és olcsóbban lehetne értékesíteni. Rövid távon ugyanis nagyjából 15-30 százalékos árcsökkenés jelentkezne a húsértékesítésben a hirtelen a belpiacon ragadó mennyiségek miatt.

Egyúttal jelentősen visszaesne az élősertés felvásárlási ára is.

Hosszabb távon mind a sertéstartói, mind a feldolgozói oldalt erősen próbára tenné egy ilyen krízis. Két forgatókönyv elképzelhető: a kevésbé felkészült, rugalmas, vagy tőkeerős szereplők, főleg az elsődleges feldolgozással foglalkozók, vélhetőleg befejezik a tevékenységüket. Jó lenne, ha ebből lenne a kevesebb - hangsúlyozta a szakember. Szerinte egyébként a hatékonyabb szereplők gyors piac-, netán tevékenységváltással - vagyis saját vágás helyett a hirtelen olcsóbbá váló hús vásárlására való áttéréssel - képesek lesznek túlélni egy, az ágazatot ennyire súlyosan érintő helyzetet is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most sikerült elcsípnie a vírust a Nébihnek

A Nébih újfent felhívja a figyelmet a hús és húskészítmények Ukrajnából történő behozatalának tilalmára, illetve a sertéstartó telepeken a járványvédelmi intézkedések, különösen az élelmiszerhulladék (moslék) etetésére vonatkozó tilalom betartására.

Megvédhetjük-e a vaddisznókat a sertéspestistől?

Az afrikai sertéspestis a vaddisznókra is legalább akkora veszélyt jelent mint a malacokra. Az ENSZ FAO ezért továbbképzést szervez európai, így magyar szakértők számára is, hogy a betegség kezelésében együttműködés alakuljon ki az erdő- és vadgazdálkodók, vadászok és az állategészségügyi szakemberek között.

Megkapták a kínai exportengedélyt a legnagyobb tejipari cégeink

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) több éves egyeztetéseinek köszönhetően péntektől lehetővé vált 13 magyar létesítmény számára, hogy tejet és tejtermékeket szállítson a Kínai Népköztársaság területére - közölte a tárca.

Keményebb cseh fellépés a sertéspestis ellen

Elrendelték a háztáji sertések levágását az afrikai sertéspestis csehországi gócpontjában, a kelet-morvaországi Zlín régió egy részében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését. Magyarországon továbbra sem észlelték még a betegséget.

Szinte megállíthatatlan az afrikai sertéspestis

Álnok vírus, amely ugyan csak az állatok 10 százalékát betegíti meg, de olyan gyorsan öl, hogy szinte lehetetlen időben azonosítani. Évente 50-100 kilométert halad a betegség nyugat felé, idén szeptemberben már csupán 3 kilométerre járt a magyar határtól.

Messziről érkeztek az első embriók

Nemzetközi elismerésben részesült a Kaposvári Egyetem a Murray Grey fajta hazai meghonosítása érdekében tett innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységéért. A kanadai Rio Alto szervezet díját a 78. OMÉK-on vette át Borbás Zoltán kancellár. A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyekből öt nő- és öt hímivarú egyed született.

100 ezer körül mozgott a látogatók száma az idei OMÉK-on

Az Országos Mezőgazdasági Kiállításon és Vásáron (OMÉK) a látogatók száma 100 ezer körül mozgott, nagy számban vettek részt fiatalok is és mintegy 1000 kiállító mutatta be termékeit a rendezvényen - mondta Fazekas Sándor, a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

Több mint egy tonna élelmiszer gyűlt össze jótékony célra az OMÉK-on

Nagy sikere volt az Agrármarketing Centrum (AMC) jótékony célú felhívásának az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK). A rendezvény kiállítói a rendezvény végén az el nem adott, még bontatlan csomagolású, kiváló minőségű, illetve tartós élelmiszereket karitatív célra ajánlhatták fel.

Miből lesz a gyapjúkabát?

A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás utolsó napján tekinthették meg az érdeklődök a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének juh nyírási bemutatóját. Szakértő segítséggel követhették nyomon a hagyományos kézi-, és a gépi nyírást.

A húspép, a mákos kalács és a Könyv esete

A hús- és sütőipari vállalkozásokat fél éves előkészítés után is meglepte a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépése - derült ki az élelmiszeripar aktualitásainak szentelt konferencián. A húspép-tartalom méréséről, és a védett sütőipari megnevezésekről is bővebben hallhattak az érdeklődők.