Back to top

Puszító hatása lenne az afrikai sertéspestisnek a húsiparra is

Mind a sertéstartói, mind a feldolgozói oldalt erősen próbára tenné, ha Magyarországon is előfordulna afrikai sertéspestises eset, ezért a teljes hazai sertéságazatnak össze kell fognia betegség magyarországi megjelenésének megakadályozása érdekében – hangsúlyozta Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója az OMÉK-on a témában tartott tanácskozáson.

A sertés szektor minden szereplőjét megviselné, ha itt is felbukkanna a vírus: az élősertésexport akár 60-70 százalékkal is visszaeshet a vevők visszalépése miatt, ami hosszabb távon az élőállat állomány csökkenésével járna, ezért a teljes hazai sertéságazatnak össze kell fognia betegség magyarországi megjelenésének megakadályozása érdekében – hangsúlyozta Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége által (MSTSZ) az OMÉK-ra szervezett, a vírus felbukkanásával kapcsolatos tudnivalóknak szentelt tanácskozáson.

Ez a mondat visszafordította, és a rövidke előadás végéig ott is tartotta a miniszter köszöntője, illetve az országos főállatorvos a fertőzés megelőzését célzó intézkedéseket ismertető előadása után a termet elhagyni tervező sertéságazati szereplőket.

Lengyelországban például, ahol 2014-ben mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, a távol-keleti exportpiacok leállását követően mintegy 15-20 százalékkal esett csökkent az állomány – ismertette a szomorú példát a vezérigazgató.

A lengyel húsexport pedig új piacokat igyekezett találni, nem véletlenül nőtt jelentősen a hazai piacon az onnan érkező alapanyag mennyisége.

Egy ASP kitörés után gyakorlatilag azonnal elveszítheti valamennyi unión kívüli jól fizető piacát hosszú évekre a hazai húsipar – mondta Pókos Gergely.

Ez nagyjából a teljes sertéshús és húskészítmény-export 30-40 százalékának raktárban maradását jelentené, vagyis azt, hogy legfeljebb csak az unióban olcsóbban, vagy belföldön és olcsóbban lehetne értékesíteni. Rövid távon ugyanis nagyjából 15-30 százalékos árcsökkenés jelentkezne a húsértékesítésben a hirtelen a belpiacon ragadó mennyiségek miatt.

Egyúttal jelentősen visszaesne az élősertés felvásárlási ára is.

Hosszabb távon mind a sertéstartói, mind a feldolgozói oldalt erősen próbára tenné egy ilyen krízis. Két forgatókönyv elképzelhető: a kevésbé felkészült, rugalmas, vagy tőkeerős szereplők, főleg az elsődleges feldolgozással foglalkozók, vélhetőleg befejezik a tevékenységüket. Jó lenne, ha ebből lenne a kevesebb - hangsúlyozta a szakember. Szerinte egyébként a hatékonyabb szereplők gyors piac-, netán tevékenységváltással - vagyis saját vágás helyett a hirtelen olcsóbbá váló hús vásárlására való áttéréssel - képesek lesznek túlélni egy, az ágazatot ennyire súlyosan érintő helyzetet is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hét nógrádi települést nyilvánítottak fertőzött területté

Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek a napokban és megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.

Szigorodtak a sertéspestis miatti járványügyi intézkedések - FRISSÍTETT

Összeírják az ország valamennyi sertésállományát, ellenőrzik a járványvédelmi intézkedések betartását is. Az ASP megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében új országos főállatorvosi határozat lépett életbe Magyarországon. Számos változást tartalmaz az eddigi intézkedésekhez képest.

ASP: Az ellenszer: tisztaság és műveltség

Létezik uniós (társfinanszírozott tagállami) támogatás a helyzet kezelésére - hangzott el egy, a közelmúltban az afrikai sertéspestis stratégiai menedzsmentjével foglalkozó konferencián, amelyen átfogó képet kaphattak a résztvevők azon közép-európai országok járványügyi és sertéspiaci helyzetéről is, ahol már nemcsak vaddisznókban, hanem házisertésekben is felbukkant a vírus.

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a jövő őszre megvalósuló 700 millió forintos beruházás kivitelezői szerződését kedden írták alá a somogyi megyeszékhelyen - tájékoztatta a Kaposvári Egyetem az MTI-t.

Sertéspestis: az vár ránk is, ami a lengyelekkel történt?

A lengyelországi tapasztalatok hasznosak lehetnek az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi kezelésében. Bár ott nem számolták még fel a betegséget, de a sertéságazatban tevékenykedőknek meg kellett tanulniuk együtt élni vele.

ASP-ügy: ajánlati ár segítheti az állattartókat

Az afrikai sertéspestis vállalati és piaci szinten is gondot okoz. A krízismenedzsmenti szabályok betartásával és a NAK munkacsoportja által kialakítandó ajánlati árral ezeket kezelni lehet.

A Duna-deltában házisertésre is átterjedt a sertésvírus

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát azonosították házi sertésekben a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságok a Duna-deltában, az ukrán határ szomszédságában fekvő Ceatalchioi és Salceni falvakban – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Duplájára nő a magyar-dán sertésfarm

Dán befektetők érkeztek kedden a Gádoros határában működő Dan-Farm Hungary Kft. sertéstelepére, hogy megnézzék Békés megyében egy magyar-dán cég sertéstenyésztői gyakorlatának a sikerét.

ASP: a tárca dolgozik a kárenyhítési lehetőségeken

Az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi megjelenése miatt az elmúlt időszakban estek a felvásárlási árak, ám semmi nem indokolja azt, hogy ez a folyamat folytatódjon – mondta el a magyarmezogazdasag.hu-nak Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. A tárca még július elején kifizeti a közel 2,5 milliárd forintnyi hízók utáni állatjóléti támogatást.

Újabb sertéspestises vaddisznót találtak

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) egy, az ukrán-magyar-román hármashatár közelében elpusztult vaddisznó tetemében - közölte az Agerpres hírügynökség csütörtökön.