A sertés szektor minden szereplőjét megviselné, ha itt is felbukkanna a vírus: az élősertésexport akár 60-70 százalékkal is visszaeshet a vevők visszalépése miatt, ami hosszabb távon az élőállat állomány csökkenésével járna, ezért a teljes hazai sertéságazatnak össze kell fognia betegség magyarországi megjelenésének megakadályozása érdekében – hangsúlyozta Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége által (MSTSZ) az OMÉK-ra szervezett, a vírus felbukkanásával kapcsolatos tudnivalóknak szentelt tanácskozáson.
Ez a mondat visszafordította, és a rövidke előadás végéig ott is tartotta a miniszter köszöntője, illetve az országos főállatorvos a fertőzés megelőzését célzó intézkedéseket ismertető előadása után a termet elhagyni tervező sertéságazati szereplőket.
Lengyelországban például, ahol 2014-ben mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, a távol-keleti exportpiacok leállását követően mintegy 15-20 százalékkal esett csökkent az állomány – ismertette a szomorú példát a vezérigazgató.
A lengyel húsexport pedig új piacokat igyekezett találni, nem véletlenül nőtt jelentősen a hazai piacon az onnan érkező alapanyag mennyisége.
Ez nagyjából a teljes sertéshús és húskészítmény-export 30-40 százalékának raktárban maradását jelentené, vagyis azt, hogy legfeljebb csak az unióban olcsóbban, vagy belföldön és olcsóbban lehetne értékesíteni. Rövid távon ugyanis nagyjából 15-30 százalékos árcsökkenés jelentkezne a húsértékesítésben a hirtelen a belpiacon ragadó mennyiségek miatt.
Egyúttal jelentősen visszaesne az élősertés felvásárlási ára is.
Hosszabb távon mind a sertéstartói, mind a feldolgozói oldalt erősen próbára tenné egy ilyen krízis. Két forgatókönyv elképzelhető: a kevésbé felkészült, rugalmas, vagy tőkeerős szereplők, főleg az elsődleges feldolgozással foglalkozók, vélhetőleg befejezik a tevékenységüket. Jó lenne, ha ebből lenne a kevesebb – hangsúlyozta a szakember. Szerinte egyébként a hatékonyabb szereplők gyors piac-, netán tevékenységváltással – vagyis saját vágás helyett a hirtelen olcsóbbá váló hús vásárlására való áttéréssel – képesek lesznek túlélni egy, az ágazatot ennyire súlyosan érintő helyzetet is.