0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Puszító hatása lenne az afrikai sertéspestisnek a húsiparra is

Mind a sertéstartói, mind a feldolgozói oldalt erősen próbára tenné, ha Magyarországon is előfordulna afrikai sertéspestises eset, ezért a teljes hazai sertéságazatnak össze kell fognia betegség magyarországi megjelenésének megakadályozása érdekében – hangsúlyozta Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója az OMÉK-on a témában tartott tanácskozáson.

A sertés szektor minden szereplőjét megviselné, ha itt is felbukkanna a vírus: az élősertésexport akár 60-70 százalékkal is visszaeshet a vevők visszalépése miatt, ami hosszabb távon az élőállat állomány csökkenésével járna, ezért a teljes hazai sertéságazatnak össze kell fognia betegség magyarországi megjelenésének megakadályozása érdekében – hangsúlyozta Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége által (MSTSZ) az OMÉK-ra szervezett, a vírus felbukkanásával kapcsolatos tudnivalóknak szentelt tanácskozáson.

Ez a mondat visszafordította, és a rövidke előadás végéig ott is tartotta a miniszter köszöntője, illetve az országos főállatorvos a fertőzés megelőzését célzó intézkedéseket ismertető előadása után a termet elhagyni tervező sertéságazati szereplőket.

Lengyelországban például, ahol 2014-ben mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, a távol-keleti exportpiacok leállását követően mintegy 15-20 százalékkal esett csökkent az állomány – ismertette a szomorú példát a vezérigazgató.

A lengyel húsexport pedig új piacokat igyekezett találni, nem véletlenül nőtt jelentősen a hazai piacon az onnan érkező alapanyag mennyisége.

Egy ASP kitörés után gyakorlatilag azonnal elveszítheti valamennyi unión kívüli jól fizető piacát hosszú évekre a hazai húsipar – mondta Pókos Gergely.

Ez nagyjából a teljes sertéshús és húskészítmény-export 30-40 százalékának raktárban maradását jelentené, vagyis azt, hogy legfeljebb csak az unióban olcsóbban, vagy belföldön és olcsóbban lehetne értékesíteni. Rövid távon ugyanis nagyjából 15-30 százalékos árcsökkenés jelentkezne a húsértékesítésben a hirtelen a belpiacon ragadó mennyiségek miatt.

Egyúttal jelentősen visszaesne az élősertés felvásárlási ára is.

Hosszabb távon mind a sertéstartói, mind a feldolgozói oldalt erősen próbára tenné egy ilyen krízis. Két forgatókönyv elképzelhető: a kevésbé felkészült, rugalmas, vagy tőkeerős szereplők, főleg az elsődleges feldolgozással foglalkozók, vélhetőleg befejezik a tevékenységüket. Jó lenne, ha ebből lenne a kevesebb – hangsúlyozta a szakember. Szerinte egyébként a hatékonyabb szereplők gyors piac-, netán tevékenységváltással – vagyis saját vágás helyett a hirtelen olcsóbbá váló hús vásárlására való áttéréssel – képesek lesznek túlélni egy, az ágazatot ennyire súlyosan érintő helyzetet is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu