0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tavalyi jó termés húzza az exportot

Akár az eddigi rekordot is meghaladhatja idén az agrár- és élelmiszeripari termékek kivitele – értékelte az első fél év adatait Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Az agrár-külkereskedelemben tavaly éves szinten 2,9 milliárd eurós többlet keletkezett a mintegy 8 milliárd eurós export és 5,2 milliárd eurós import mellett. Az idén az első fél évben az export 4,38 milliárd eurót ért el, 2,75 milliárd euró import mellett – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. Így az agrár-külkereskedelmi többlet ez év első hat hónapjában 1,63 milliárd eurót tett ki, ami 289 millió euró­val, 21,5 százalékkal több, mint 2016 első fél évében volt.

Az első féléves adatok elemzéséből kiderül, hogy az agrár-élelmiszeripari termékek exportvolumene 34,8 százalékkal, az import mennyisége pedig 4,5 százalékkal bővült 2017 első fél évében, miközben értékben – euróban számolva – a kivitel 14,2, a behozatal pedig ennél kevésbé, 10,2 százalékkal emelkedett.

A legerőteljesebb mértékben – 258,8 millió euróval – a gabonafélék kiviteléből származó exportárbevétel nőtt, de a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 17 exportértéke emelkedett az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében.

A gabonaexport növekedése a tavalyi kiugróan jó termésnek köszönhető. A kukorica értéke 30,4 százalékkal, a búzáé pedig 72 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az állati és növényi zsírok és olajok árbevétele 63,6 millió euróval nőtt, elsősorban azért, mert a napraforgómag-olaj exportértéke egyharmadával, 243,3 millió euróra bővült. Húzóerőt jelentett a kivitel értékének növekedésében, hogy az olajos magvak és a tejtermékek exportja egyaránt 47,3 millió euróval, az italok és szeszek árucsoporté pedig 42,4 millió euróval emelkedett.

A legnagyobb, 10,4 millió eurós exportérték-csökkenés a kávé, tea, fűszer árucsoport esetében történt. A húsfélék exportértéke 6,8 millió euróval volt kevesebb a tavalyi első féléves adathoz képest. A zöldségfélék exportja 3,4 millió euróval mérséklődött.

Importoldalon a húsféleségek importértéke nőtt legjobban, 73 millió euróval, elsősorban a sertéshúsimport bővülése miatt.

Érdemes kiemelni az élő állatok külkereskedelmét, amely az AKI jelentése szerint élénkült az idei első fél évben, amiben viszont az import játszott szerepet. Az export értéke némileg csökkent, a behozott élő állatokért viszont 44 százalékkal többet fizettek az importőrök. Az élőállat-külkereskedelem egyenlege 13 millió eurót tett ki, szemben a tavaly első félévi 61 millió euróval.

Az egyenlegromlást főleg az élő sertés behozatalának növekedése eredményezte: a 13,3 tonnás exportvolumen 12,8 százalékkal volt alacsonyabb, az import viszont nagymértékben, 52,4 százalékkal emelkedett, 42,9 ezer tonnára. Némileg tompította a negatív hatásokat, hogy az exportátlagár 37, az importátlagár pedig ettől elmaradva, 30 százalékkal nőtt.

A tejtermékek, a tojás és a méz importértéke 41,5 millió euróval nőtt. A legnagyobb importérték-csökkenés az olajos mag, takarmány esetében történt: 19,8 millió euróval mérséklődött a behozatal, mert a napraforgómag behozatala visszaesett. A cukor, cukorkaáruk importértékének 16,7 millió eurós csökkenését elsősorban a nád- és a répacukor importárának esése okozta.

Forrás: Világgazdaság