0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kis kertészetek erőgépei

A kerti traktorokat célszerű két nagy csoportba osztani. Az elsőbe azokat a hobbigépeket soroljuk, amelyeket elsősorban a kis kertészetekben használnak és inkább a kiegészítő gazdaságra jellemző feladatok ellátására alkalmasak. A másikba tartoznak a kertészeti árutermelésben használt erőgépek.

A két csoport között azonban nincs éles határvonal, hiszen a kis gazdaságokban is alkalmazhatnak kisebb teljesítményű kéttengelyes traktorokat, és azok előfordulhatnak a kertészeti árutermelő gazdaságokban is. Nem árt, ha azok, akik adott munkához keresnek gépeket, rendelkeznek a kiválasztásukhoz, majd szakszerű üzemeltetésükhöz szükséges ismeretekkel.

Először az első csoportba tartozó erőgépekkel célszerű megismerkedni, a legegyszerűbb eszközöktől a növekvő teljesítmény felé haladva.

Motoros kapák

A kertészeti motoros kapák elsősorban hobbikertekben és kisebb méretű díszkertekben használatosak. Erőforrásuk általában kétütemű Ottó-motor, munkaeszközük talajmaró (rotációs kapa), amelyet legtöbbször közvetlenül a motor hajt, esetleg fogaskerék áttétellel csatlakozik az erőforráshoz. A motor és a munkaeszköz között röpsúlyos tengelykapcsoló teremt automatikus és rugalmas kapcsolatot.

Példaként a hazai gyártmányú, erősített tolókaros, Briggs 675 motorral szerelt rotációs kapa látható. Jellemzője a jól terhelhető hajtómű és tengelykapcsoló. Olajfürdős, csigatengellyel hajtott bronzkerekes hajtóművel szerelték föl. A KF-04 adapterek közül használható hozzá burgonyakiszedő, csoroszlya, töltögető eke, sarabolókapa, jobbra forgató eke, körmös kapaszkodókkal fölszerelt kerék, gumiabronccsal ellátott járókerék, valamint kultivátor. A gép univerzális sebességfelezővel dolgozik.

Az Egyesült Államokból származó Briggs 675 sorozatú motor 190 köbcentiméter űrtartalmú, 4 kW (5,5 LE) teljesítményű. A rugóacélból készült kapatagok kötött talajban is jól dolgoznak. A kétoldalt lévő zárótárcsák munka közben megakadályozzák a talaj oldalra szóródását és segítik a gép iránytartását. Munkaszélessége hat kapataggal 80 centiméter, munkamélysége 22 centiméter.

Egytengelyes

Több szolgáltatásra alkalmasak az egytengelyes kistraktorok. Azzal, hogy a gép eleje járókerékre/kerekekre támaszkodik, a kapcsolható munkaeszközök kínálata is bővül. A talajmaró mellett kultivátor kapa, töltögető eketest, alternáló vagy rotációs kasza, permetezőberendezés, öntözőszivattyú üzemeltethető vele. Jól használható a hó eltakarításához is. Ebben az esetben hómaróval éppúgy fölszerelhető, mint tolólappal. Pótkocsival kapcsolva kisebb szállítási munkákra is alkalmas, akkor kezelőüléssel látható el.

Erőforrása 3-4 kW alatt két- vagy négyütemű Ottó-motor, nagyobb teljesítményű változataikat gyakran dízelmotorral szerelik föl. A motor hatásos hűtéséről ventilátor gondoskodik. A motor és a járószerkezet között súrlódó tengelykapcsoló, 2-3 előre- és egy hátrameneti sebességfokozat, valamint a nagyobb áttétel érdekében egy csiga- vagy csavarkerekes hajtómű van. A járószerkezet lehet egy- és kétkerekes megoldású. Ez utóbbi esetben a két kerék merev tengellyel vagy kiegyenlítőművel (differenciálmű) kapcsolódhat egymáshoz. Merev kapcsolatnál az irányváltozáskor a kerekek csúszásával kell számolni. Kiegyenlítőmű alkalmazása esetén a járószerkezetet differenciálzárral is fölszerelik. A sebességtartomány jobb kihasználása érdekében gyakran látják el a traktorokat ékszíjas fokozat nélküli sebességváltóval (variátor). Ilyen felszereltség mellett sebességtartományuk fokozat nélkül 0-15 km/h.

Az egytengelyes traktorok előnye az alacsony ár, a sokoldalúság, hátrányuk a kezelésükhöz szükséges nagy kézi erő, hiszen a gépet a kezelőfogantyúk segítségével kell irányítani.

Példaként a Grillo G 107 d típusú, olasz gyártmányú traktort mutatjuk be, amelyet Lambardini, Robin vagy Subaru motor hajt. Benzinmotoros (Robin/Subaru) változata 265 köbcentiméter űrtartalmú, 6 kW (8,3 LE) teljesítményű, elektromos indítású. Sebességváltója 4 előre, 3 hátra fokozatú. Dízelmotoros változatban is forgalmazzák, ekkor 440 köbcentiméter űrtartalmú, 8 kW (10,9 LE) teljesítményű Lambardini motor az erőforrás.

Kicsi, kéttengelyes

A kéttengelyes kistraktorokat a termesztőberendezésekben, parkokban, törpe- és bogyósgyümölcsösökben, keskeny sorközű szőlőültetvényekben alkalmazzák előszeretettel, illetve kommunális traktorként is használhatók. Erőforrásuk 10-20 kW teljesítményű dízelmotor. A motor teljesítményét súrlódó tengelykapcsoló közvetíti 6-12 előre- és 1-4 hátrameneti sebességfokozatú hajtóművön, kiegyenlítőművön, véglehajtáson át a hajtott kerekekhez. Lehetnek kétkerék-hajtásúak, ebben az esetben az első kerekek kormányozottak, a hátsók hajtottak, és négykerék-hajtásúak, amikor a négy kerék azonos méretű és minden kerék hajtott. A mellső kerekek hajtását ebben az esetben kardántengely adja. Természetesen ekkor a hátsó és a mellső tengely is kiegyenlítőművel szerelt. Kormányzása lehet ebben az esetben is mellsőkerék-kormányzás, de gyakran alkalmazzák az ízelt kormányzást, amikor a traktor első és hátsó része függőleges csap körül elfordulhat. Olyankor a mellső kerekeket hajtó kardántengely forgáspontja megegyezik a csuklóponttal. Az ízelt kormányzás nagy előnye a kisebb fordulási sugár, az elfordítás mértéke akár 45 fok is lehet. A traktorok nyomtávolsága 0,9-1,1 méter közötti, ami 1,4-1,6 méter sortávolságú ültetvényben biztonságos üzemeltetést tesz lehetővé. A traktorokat hárompont-függesztőszerkezettel szerelik föl, így sokféle munkagép csatlakoztatható hozzájuk. Miután a vezető ülésen foglal helyet, a műveletek sebessége nem korlátozott. Hátrányuk, hogy kis adhéziós tömegük miatt vonóerejük mérsékelt. A kistraktorok fülkével és anélkül is üzemeltethetők.

Amerikai kistraktor

Ebben a kategóriában a Branson 2100 a kiterjedt Branson-sorozat legkisebb képviselője. A Branson Tractors amerikai cég az egész világon értékesíti kiváló minőségű, megbízható termékeit, és Európa jelentősebb államaiban is kiépült a kereskedőhálózata. A traktorok alaptípusait a világszínvonalú gyártóbázissal rendelkező dél-koreai Kukje Machinery cég gyártja. Magyarországon is megkezdődött a Branson traktorok értékesítése.

A traktor erőforrása háromhengeres, vízhűtéses, Tier 3 kategóriás, négyütemű szívómotor, amely a hazánkban is jól ismert Cummins motorcsalád tagja. A motor lökettérfogata 1058 köbcentiméter, teljesítménye 15,3 kW (21 LE). A motor teljesítményét egytárcsás száraz tengelykapcsoló közvetíti a hajtásláncra. Mechanikus sebességváltója 6 előre és 2 hátra fokozatú. Bekapcsolható négykerék-hajtással is működtethető. Szabad magassága meghaladja a 300 millimétert, ami segíti a terepen való biztonságos mozgását. Legnagyobb sebessége 20 km/h. A traktor mellsőkerék-kormányzású, hidraulikus szervokormánnyal, nagy aláfordulási szöggel, ami kiváló manőverezési lehetőséget enged. Hárompont-függesztő szerkezete 1 kategóriás, helyzetszabályozós rendszerű. Emelőképessége vonólapon 650 kilogramm. A hátul kivezetett TLT 540/ 540E (960) fordulatszámú. A középen kivezetett 2500/perc TLT kiváló például rotációs fűkaszák hajtásához.

Állítható vezetőülése mellett ergonómiai szempontból optimalizált a kezelőszerv-elrendezése, ami megkönnyíti a vezető munkáját. Borulásgátló kerete szükség esetén lehajtható, amivel csökkenthető a traktor magassága. Kihasználása fokozható azzal, hogy homlokrakodóval, hátsó hidraulikus forgórakodóval is fölszerelhető, és pótkocsivontatásra is alkalmas. A traktor mellső függesztőszerkezettel is ellátható, a fronthidraulika emelőképessége 500 kilogramm. A mellső függesztőszerkezet kiegészíthető elöl kivezetett, 2000/perces TLT-vel, hidraulikus vezérlőszeleppel, és hidraulikus gyorscsatlakozókkal.

A traktor félig zárt, illetve zárt vezetőfülkével is kapható, amely elöl és hátul rezgéscsökkentő felfüggesztésű, fűtési és szellőzési lehetőséggel, mindkét oldalon zárható üvegajtóval, színezett üveggel, a hátul szerelt munkagépek könnyebb kezelése érdekében nyitható hátsó szélvédővel.

Mint korábban hangsúlyoztuk, ezek a traktorok már a kertészeti árutermelésben is használhatók, sokoldalú felhasználhatóságuk, teljesítményük erre alkalmassá teszi őket.

Olasz gyártmány

A kéttengelyes kistraktorokra példaként a nálunk nagy számban megtalálható Antonio Carraro Tigre 3100 típust mutatjuk be, amely az Antonio Carraro gépcsalád legkisebb tagja. Kis méretei ellenére a traktor mindazokkal a műszaki és kényelmi berendezésekkel rendelkezik, amelyekkel nagyobb változatai. A Tigre 3100-as a kertészetek, faiskolák, fóliasátrak közkedvelt erőgépe. Előnye a kis befoglaló méret, az erős motor és az átlagon felüli mozgékonyság. Kéthengeres, levegőhűtésű motorja 17 kW (23 LE) teljesítményű. Az elsőkerék-kormányzású gép hidraulikus szervokormánnyal rendelkezik. Tizenkét fokozatú szinkronizált sebességváltója 8 előre és 4 hátra fokozatú. Teljesítményleadó tengelye 540/perc motorarányos fordulatszámú, emellett járókerék-arányos fordulatszámmal is üzemeltethető. Hidraulikus gyorscsatlakozóval szerelték föl. Legkisebb szélessége 1060 milliméter, hasmagassága 275 milliméter, tömege 950 kilogramm. Fülkével és anélkül is készítették, a típus gyártását 2013-ban beszüntették.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet