Back to top

Szakmai nap a NÉBIH a Monorierdői Fajtakitermesztő Állomáson

2017. szeptember 27.
Monorierdő
NÉBIH Fajtakitermesztő Állomás

Szakmai napot tart a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a nemes nyár, fűz és akác fajtavizsgálatok hazai és európai tapasztalatairól.

A rendezvény időpontja:

2017. szeptember 27. (szerda) 10-16 óráig

A rendezvény helyszíne:

NÉBIH Fajtakitermesztő Állomás

 2213 Monorierdő, Beton út 86.

(GPS: 47.313426, 19.488106) 

A rendezvény programja:

 • 09.30-10.00 Regisztráció
 • 10.00-11.00 Általános tájékoztató előadások:
  • Az állomás munkájának bemutatása (Srágliné Mikola Krisztina állomásvezető)
  • A fajtaelismerés rendszere és módszertana (Némethné Kisgyörgy Boglárka, NÉBIH témavezető)
  • Áttekintés a monorierdői fajtakísérletekről (dr. Bordács Sándor, NÉBIH osztályvezető)
 • 11.00-12.00 EU-POP: nemesített nyár fajták nemzetközi összehasonlító                    kísérletének bemutatása (dr. Bordács Sándor, NÉBIH osztályvezető és Némethné Kisgyörgy Boglárka, NÉBIH témavezető)
  • Fűz fajták DUS vizsgálata, az új bejelentések első megmérettetése (Némethné Kisgyörgy Boglárka, NÉBIH témavezető)
 • 12.00-13.00 Ebéd
 • 13.00-15.30 Terepi bemutatók:
  • Fekete nyár faalakú géngyűjtemény bemutatása (dr. Bach István, erdészeti szakértő)
  • Új, intenzív növekedésű nyár, fűz, akác és császárfa fajták gazdasági értékvizsgálata (dr. Bordács Sándor, NÉBIH osztályvezető)
  • Nyár bemutató fajtasor: Magyarországon bejelentett, illetve vizsgált fajták bemutató állománya (Pintér Beáta, NÉBIH témavezető)
 • 15.30-16.00 Program zárása, hazautazás

 

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az e célra létrehozott jelentkezési lap kitöltésével és szkennelést követő (pdf formátumú) visszaküldésével lehet.

Változások 2018

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2018 címmel rendez évnyitó konferenciát március 2-án a Szent István Egyetem aulájában.

Malacvisítás Túrkevén

Már javában zajlik a XII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó előkészítése, amit 2018. február 16-17 között tartanak Túrkevén. Határon túli böllércsapatok az idén is beszállnak a versenybe.

Innováció és terjeszkedés jellemzi az Auchant

Az Auchan Retail Magyarország az elmúlt esztendőben 19 áruházban és 18 töltőállomáson 350,4 milliárd forint éves bruttó forgalmat és 3,8 százalékos forgalmi fejlődést ért el, ugyanakkor 43 milliós blokkszámmal, 3 százalékos vásárlószám-növekedéssel zárta az elmúlt esztendőt.

Jogász és politikus

Jó agrárminiszter az esőt is meghozza, hallatszott a sorokból, rövid időre megnyíltak az ég csatornái, amikor a Magyar Mezőgazdasági Múzeum városligeti épülete előtt felavatták Darányi Ignác, egykori földművelésügyi miniszter szobrát.

Szupertáborába keres önkénteseket a Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark nyári napközis tábora évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend: sokan már eleve visszatérőként érkeznek a Vackor Táborba, a lelkes általános iskolásoknak és szüleiknek köszönhetően a turnusok szabad helyei szinte pillanatok alatt betelnek.

Faóriások, túrák, hajókirándulás a gemenci szezonnyitón

Háromnapos programsorozattal, nosztalgiavonat- és hajókirándulással, gyalogtúrákkal nyílik meg a hosszú hétvégén az idei ökoturisztikai szezon a Gemencben.