0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A napokban kezdik az újabb méhészeti támogatások kifizetését

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2016/2017-es végrehajtási évéhez kapcsolódóan az elmúlt hónapokban nyolc alintézkedés keretében már összesen 267 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek.

A Földművelésügyi Minisztérium a források hatékonyabb kihasználása érdekében szeptemberben engedélyezte a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban szereplő támogatási keretösszegek közötti átcsoportosítást, aminek köszönhetően a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása, és a méhanya támogatás alintézkedésekre igénybe vehető támogatási keretösszegek megemelkedtek. A keretátcsoportosítással egyúttal az is lehetővé vált, hogy a 2016/2017-es végrehajtási évben a kérelmekben foglalt jogos támogatási igények visszaosztás nélkül, 100 százalékban kifizethetőek legyenek.

A Magyar Államkincstár rövid határidővel, a keretátcsoportosítás jóváhagyását követő egy héten belül elvégezte a támogatások kifizetéséhez szükséges feladatokat, így a támogatások utalása a fent említett két alintézkedést érintően is megkezdődhetett 2017. szeptember 26-án.

A 2016/2017. végrehajtási évben benyújtott kérelmekben foglalt jogos támogatási igények alapján a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatására mintegy 6 520 méhész-gazdálkodónak összesen 825,2 millió forintot, míg a méhanya támogatásra 2 240 méhész-gazdálkodónak összesen 125,4 millió forintot fizet ki a Magyar Államkincstár a napokban.

Forrás: Magyar Államkincstár