0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Milliókat érő díszmadarak

Még mielőtt bárkit is fellelkesítenénk a gyászkakaduk tartására, jó tudni, hogy igen kockázatos vállalkozásról van szó, komoly gondoskodást igényel, ráadásul egy ilyen madár értéke akár több tízezer euróban is mérhető. Hazánkban állatkertben ez idáig nem tartották, így viszonylag kevés madárbarát láthatott élőben ilyen ritkaságot.

A gyászkakaduk a természetben is viszonylag kis populációkban fordulnak elő, ritka madarak, ugyanakkor állományuk stabilnak mondható. Testméretük 50-65 centi körül mozog, így tartásukhoz csak hatalmas volier a megfelelő, melyhez fagymentes védőház is csatlakozik, így máris leszűkül azoknak a tábora, akik tarthatják ezeket a különleges madarakat. Táplálásuk sem kis kihívás, hiszen szerepük megfelel a mi harkályainkénak a kenguruk földjén, bár nagyobb mennyiségben fogyasztanak növényi táplálékot, mint a mi fáink doktorai.

A gyászkakaduk (hívják őket olykor hollókakaduknak is) meglehetősen intelligens, ugyanakkor igencsak éber állatok. Ha nagyobb rajban mozognak, akkor is 4-8 fős kisebb csoportokra bomlanak, s ezek külön-külön őrszemet állítanak. Mivel általában alkonyatkor és korahajnalban mozognak, így igen ritkán kerülnek szem elé, a ragadozók is csak ritkán tudják őket zsákmányolni. Rendkívül hosszú életű madarak, a természetben is gyakorta megérik a 20 éves kort, fogságban akár félszáz évig is elélnek. Párválasztó madarak, a hím a nősténnyel hosszas udvarlás után áll csak párba, s a frigy jellemzően egy életre szól.

Ivarérettségüket és kifejlett kori tollazatukat négyéves korukra érik el. A gyászkakaduknál az ivari kétalakúság igencsak kifejezett, a tojók a fajnévben is szereplő színű pöttyöket, sávokat is viselnek testükön. Ez alól kivétel a vörösfarkú gyászkakadu, mely tojóinál a pöttyök színe aranysárga.

Amennyiben ilyen nagy befektetésre szánjuk magunkat, legyünk óvatosak, mert a még ki nem színeződött hím fiókák igencsak hasonlítanak a tojókra, s ezeknek a fajoknak az esetében is jóval több a hím, mint a tojó, tehát egy nem becsületes tenyésztő egy leendő tenyészpár helyett két hímet is ránk sózhat. Mivel párválasztó állatokról van szó, hiába a legnagyobb szakértelem, a lelkiismeretes gondoskodás: a sikerhez jó adag szerencse is szükséges.

A gyászkakaduk tartásáról, tenyésztéséről részletesebben a Kistermelők Lapjában a közeljövőben olvashatunk részletesebben.

Forrás: Kistermelők Lapja