Back to top

Középpontban a növények Zundertben

Megnyílt a hollandiai Zundertben a térség legnagyobb díszfaiskolai kiállítása, a Groot Groen Plus 2017. A kifejezetten a kereskedők számára rendezett szakvásáron a növényeket helyezték előtérbe. A szakvásáron október 4-től 6-ig, három napon át több mint 300 kiállító várja a nemzetközi látogatókat.

A megnyitót egy „zöld város” főterének berendezett központi téren, kellemes, reggelizős környezetben és hangulatban tartották. David Bömer a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy fontos céljuk, hogy még nemzetközibbé tegyék a kiállítást, és mind több külföldi kiállítót és látogatót vonjanak be. A kiállítás középpontjába a növényt helyezték. A kiállító cégek megjelölhették, melyek a kedvenc növényeik, amelyekre jobban rá szeretnék irányítani a vásárlók figyelmét. A szakmai látogatók a néhány éve újdonságként bemutatott növényeket értékelhették. A közönségszavazás eredményét a zárónapon teszik közzé.

A kiállítók kínálatuk legjavát mutatták be évről évre a Groot Groen Plus-on
A kiállítók kínálatuk legjavát mutatják be évről évre a Groot Groen Plus-on
Fotó: Pap Edina

Az esemény kétségkívül a legizgalmasabb része az újdonságdíjak és a standdíjak átadása. A 12 jelölt növényújdonság közül ötöt díjaztak; 2 bronz, 1 ezüst és 2 arany minősítést osztottal ki. A zsűri az idén bronzérmet adott az Ilex meserveae Annys Dwarf és a Chamaecyparis lawsoniana Twisted Ball fajtáknak. Ezüst minősítést kapott a Caryopteris clandodensis Lissteph. Aranyérmes lett a Fargesia murieliae Elias, valamint a Buddleya alternifolia Pmoore12 (kereskedelmi neve Unique).

Buddleya alternifolia Pmoore12
Buddleya alternifolia Pmoore12
Fotó: Pap Edina

A Boskoopi Királyi Kertészeti Társaság (KVBC) az idén is kiosztotta a többéves szabadföldi teszteken legjobban teljesítő növénynek járó díjat, amit az idén a japán nemesítésű Hydrangea You and Me Together kapta, amelynek fajtavédelmét a Plantipp látja el.

Peter van Rijssen, a Plantipp ügyvezetője (jobbra) és Ronald Houtman, a KVBC fajtaszakértője (balra) mutatja be a You and Me Together hortenziát
Peter van Rijssen, a Plantipp ügyvezetője (jobbra) és Ronald Houtman, a KVBC fajtaszakértője (balra) mutatja be a You and Me Together hortenziát
Fotó: Pap Edina

Standok közül a legjobb helyi kiállítónak járó „Imago" díjat a zsűri a Hergo faiskolának ítélte oda. A Groot Groen Plus alapítójáról elnevezett, legszebb standnak járó Jac Lodders-díjat a szintén helyi Special Plant Zundert kertészet kapta, aki a saját kertben nevelhető teacserjét és a belőle készíthető zöldteát népszerűsítette, képzett barista közreműködésével.

A legszebb és egyben a leginformatívabb standnak járó Jan van Dongen-díjat a holland független növény-egészségügyi és minőségellenőrző szolgálat, a Naktuinbouw érdemelte ki. Standjukon a manapság legégetőbb növényvédelmi problémákra kaphattak megoldási javaslatokat az érdeklődők, egyebek mellett a Xylella fastidiosa baktérium terjedését megelőző higiéniai intézkedésekről is.

A Special Plant Zundert nyertes standja
A Special Plant Zundert nyertes standja
Fotó: Pap Edina

A rendezvényről részletesen a Kertészet és Szőlészet hetilapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Első alkalommal rendezik meg az Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferenciát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Kaposvári Egyetemmel és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen 2018. szeptember 27-én ingyenes szakmai rendezvényt tart I. Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferencia címmel.

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

Most kell jelentkezni a moszkvai Prodexpo közösség standjára

Oroszországban keres üzleti partnert? Akkor irány a moszkvai Prodexpo február 11–15. között. Az AMC segít a szervezésben, október elsejéig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire.

Ha a fele védett, az egész védett

Hatékonyan vissza lehet szorítani a burgonya fitoftórás betegségét, ha regionális szinten megszervezik, melyik parcellákon teremjenek rezisztens fajták. A teljes régió akkor tekinthető kellően védettnek, ha összességében a termőterület ötven százalékán fitoftórarezisztens burgonyát ültetnek – állítja doktori disszertációjában a Wageningen Egyetem kutatója, Francine Pacilly.

A magyar mezőgazdaság a jövő kihívásaival is képes megbírkózni

A mezőgazdaság előtt álló feladatokra kell fel készíteni a jövő generációját, ebben az agrárszakképzés és agrár-felsőoktatás szerepe megkerülhetetlen – fogalmazott Farkas Sándor, a VIII. Jász-Expo keretében megrendezett gazdasági fórumon Jászberényben.

Nem csak termelékenyebb, zöldebb is a jövő

A termelékenység mellett az ökológiai szempontok is kiemelt szerepet kapnak a jövőben a gazdálkodás során, ez pedig megteremti a precíziós gazdálkodás új fázisát – hangzott el a Bábolnai Gazdanapokon a díszvendég Hollandia által szervezett találkozón.

Honvéd kertbarátok bemutatója

Sokszínű élményben volt része annak, aki fölkereste a Honvéd Kertbarát Kör idei terménybemutatóját a Honvéd Kulturális Központban. Budapestről és a környező településekről hozták el legszebb terményeiket és kézműves alkotásaikat a kiállítók. A kertbarát kört 1972-ben hívta életre Bálint György, ma közel ötvenen vesznek részt a rendezvényeiken.

Most kell jelentkezni a Biofach közösségi standjára

Ha biobiznisz, akkor február, Nürnberg és Biofach. Az AMC a korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is épít magyar közösségi standot, szeptember végéig jelentkezhet, aki részt szeretne venni. Kizárólag biotermékekkel lehet megjelenni.

Jubileumi faiskolai börze Szombathelyen

Csütörtökön a szakembereket, pénteken pedig a nagyközönséget is várja a 25. jubileumi faiskolai börze a szombathelyi Arena Savaria sportcsarnokban, a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete szervezésében. A hazai díszfaiskolák, évelőkertészetek és szaporítóanyag-termelők mellett holland, belga, cseh és szlovák termelők is bemutatják választékukat.