Back to top

Középpontban a növények Zundertben

Megnyílt a hollandiai Zundertben a térség legnagyobb díszfaiskolai kiállítása, a Groot Groen Plus 2017. A kifejezetten a kereskedők számára rendezett szakvásáron a növényeket helyezték előtérbe. A szakvásáron október 4-től 6-ig, három napon át több mint 300 kiállító várja a nemzetközi látogatókat.

A megnyitót egy „zöld város” főterének berendezett központi téren, kellemes, reggelizős környezetben és hangulatban tartották. David Bömer a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy fontos céljuk, hogy még nemzetközibbé tegyék a kiállítást, és mind több külföldi kiállítót és látogatót vonjanak be. A kiállítás középpontjába a növényt helyezték. A kiállító cégek megjelölhették, melyek a kedvenc növényeik, amelyekre jobban rá szeretnék irányítani a vásárlók figyelmét. A szakmai látogatók a néhány éve újdonságként bemutatott növényeket értékelhették. A közönségszavazás eredményét a zárónapon teszik közzé.

dsc09678.jpg

A kiállítók kínálatuk legjavát mutatták be évről évre a Groot Groen Plus-on
A kiállítók kínálatuk legjavát mutatják be évről évre a Groot Groen Plus-on
Fotó: Pap Edina

Az esemény kétségkívül a legizgalmasabb része az újdonságdíjak és a standdíjak átadása. A 12 jelölt növényújdonság közül ötöt díjaztak; 2 bronz, 1 ezüst és 2 arany minősítést osztottal ki. A zsűri az idén bronzérmet adott az Ilex meserveae Annys Dwarf és a Chamaecyparis lawsoniana Twisted Ball fajtáknak. Ezüst minősítést kapott a Caryopteris clandodensis Lissteph. Aranyérmes lett a Fargesia murieliae Elias, valamint a Buddleya alternifolia Pmoore12 (kereskedelmi neve Unique).

dsc09555.jpg

Buddleya alternifolia Pmoore12
Buddleya alternifolia Pmoore12
Fotó: Pap Edina

A Boskoopi Királyi Kertészeti Társaság (KVBC) az idén is kiosztotta a többéves szabadföldi teszteken legjobban teljesítő növénynek járó díjat, amit az idén a japán nemesítésű Hydrangea You and Me Together kapta, amelynek fajtavédelmét a Plantipp látja el.

dsc09613.jpg

Peter van Rijssen, a Plantipp ügyvezetője (jobbra) és Ronald Houtman, a KVBC fajtaszakértője (balra) mutatja be a You and Me Together hortenziát
Peter van Rijssen, a Plantipp ügyvezetője (jobbra) és Ronald Houtman, a KVBC fajtaszakértője (balra) mutatja be a You and Me Together hortenziát
Fotó: Pap Edina

Standok közül a legjobb helyi kiállítónak járó „Imago" díjat a zsűri a Hergo faiskolának ítélte oda. A Groot Groen Plus alapítójáról elnevezett, legszebb standnak járó Jac Lodders-díjat a szintén helyi Special Plant Zundert kertészet kapta, aki a saját kertben nevelhető teacserjét és a belőle készíthető zöldteát népszerűsítette, képzett barista közreműködésével.

A legszebb és egyben a leginformatívabb standnak járó Jan van Dongen-díjat a holland független növény-egészségügyi és minőségellenőrző szolgálat, a Naktuinbouw érdemelte ki. Standjukon a manapság legégetőbb növényvédelmi problémákra kaphattak megoldási javaslatokat az érdeklődők, egyebek mellett a Xylella fastidiosa baktérium terjedését megelőző higiéniai intézkedésekről is.

dsc09666.jpg

A Special Plant Zundert nyertes standja
A Special Plant Zundert nyertes standja
Fotó: Pap Edina

A rendezvényről részletesen a Kertészet és Szőlészet hetilapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év traktora 2018: tarolt a Valtra

Az Agritechnica szakkiállításon immár 21. alkalommal adták át az év legjobb traktorainak ítélt „Év Traktora 2018” kitüntető címet három kategóriában. A legnevesebb európai mezőgép folyóiratok jól ismert szakíróiból álló zsűri 14 gyártó 23 „piacérett” traktorújdonsága közül válogatta ki kategóriánként azt az 5-5 típust, amelyeket különféle tesztelések eredményei alapján rangsoroltak.

Az életmódváltás már a piaci statisztikákban is látszik

Életmódváltást jelez a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kis mértékű növekedése, de elsősorban az, hogy egyre többféle zöldséget és gyümölcsöt keresnek a vásárlók - derült ki a Budapesti Nagybani Piac elkérésére a GfK Hungária által készített kutatásból.

Gyönyörű díszbaromfik, ritka galambok éves seregszeméje

Az ismertebb, és a hazai tenyésztésben is gyakoribb fajták kiváló példányai mellett igazi különlegességeket, ritka magyar galambfajtákat, egyéb díszbaromfifélék különleges színváltozatú egyedeit is láthattak a madárbarát érdeklődők a hétvégén a Rákosmenti Kisállattenyésztő Egyesület hagyományos éves kiállításán.

Elkapkodták a ritka gekkókat a Terra-Akván

Idén második alkalommal rendezték meg a Terra-Akva kiállítás és vásárt, a hazai akvarisztika és terrarisztika egyik legrangosabb eseményét. Szárazföldi teknősből kevesebbet, a különféle gekkókból, törpehörcsögből, egérből, patkányból, sőt, tartástechnológiai eszközökből is többet vettek Dinamikusan növekszik az ízeltlábúak kínálata is: jelentős az élő, ám preparátumnak szánt lények forgalma is.

Hatszáz macska a Lurdy Házban

Igen nagy élményben volt része azoknak a macskabarátoknak, akik november 3. hétvégéjén ellátogattak a budapesti Lurdy Házba, Közép-Európa egyik legrangosabb macskás kiállítására. Több különleges, ritkább fajtát - mint a hagyományos és kanadai szfinx, a skót lógófülű, vagy az orosz kék macska - is testközelből szemlélhettek meg az érdeklődők.

Két mezőgazdaságigép-gyártó óriás aratott az Agritechnicán

A hannoveri Agritechnica kiállítás legfontosabb eseményei „Az Év Gépe 2018”, „Az Év Traktora 2018” és a termékdíj pályázat nyerteseinek kihirdetése volt. A 2018-as évben az AXIÁL Kft. két beszállítójának újdonságai is viselhetik a megtisztelő címeket.

Milyen bort iszunk?

Tavaly 2,2 millió hektoliter bort engedtünk le a torkunkon, mintegy 315 milliárd forint értékben. Ebből a habzóborok piaca mennyiségileg 6,4 százalékkal, értékben pedig 9,5 százalékkal részesedik. De az is kiderült a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által végeztetett belföldi piackutatásból, hogy több a női borfogyasztó, ám a férfiak isznak többet éves szinten a hegy levéből.

Válogatott focista és kamion

Nagy Ádám válogatott focista szereti a tejet, sőt a tejfölt, de a Túró Rudi a kedvence, hiányzik is neki, különösen az utóbbi időben, amióta a Bologna FC csapatában játszik. Többek között ezt is megtudhatták tőle Telki község Pipacsvirág Általános Iskolájának tanulói, amikor iskolájukba érkezett a tejkamion, vele a fiatal focista is, mint a tej nagykövete.

November végén lesz a negyedik Mézes Reggeli

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium idén, 2017. november 24-én (pénteken) rendezi meg az Európai Mézes Reggeli programot.

Márkaépítés felsőfokon: a Villányi Franc

Idén már harmadik éve rendezik meg Villányban a Franc and Franc fórumot és kóstolónapot november 24-én. Most a gasztronómia mellett azokat a lehetőségeket járják körbe, amit a magyar borpiac tartogat a Cabernet franc termelőinek, kedvelőinek.