Back to top

Középpontban a növények Zundertben

Megnyílt a hollandiai Zundertben a térség legnagyobb díszfaiskolai kiállítása, a Groot Groen Plus 2017. A kifejezetten a kereskedők számára rendezett szakvásáron a növényeket helyezték előtérbe. A szakvásáron október 4-től 6-ig, három napon át több mint 300 kiállító várja a nemzetközi látogatókat.

A megnyitót egy „zöld város” főterének berendezett központi téren, kellemes, reggelizős környezetben és hangulatban tartották. David Bömer a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy fontos céljuk, hogy még nemzetközibbé tegyék a kiállítást, és mind több külföldi kiállítót és látogatót vonjanak be. A kiállítás középpontjába a növényt helyezték. A kiállító cégek megjelölhették, melyek a kedvenc növényeik, amelyekre jobban rá szeretnék irányítani a vásárlók figyelmét. A szakmai látogatók a néhány éve újdonságként bemutatott növényeket értékelhették. A közönségszavazás eredményét a zárónapon teszik közzé.

A kiállítók kínálatuk legjavát mutatták be évről évre a Groot Groen Plus-on
A kiállítók kínálatuk legjavát mutatják be évről évre a Groot Groen Plus-on
Fotó: Pap Edina

Az esemény kétségkívül a legizgalmasabb része az újdonságdíjak és a standdíjak átadása. A 12 jelölt növényújdonság közül ötöt díjaztak; 2 bronz, 1 ezüst és 2 arany minősítést osztottal ki. A zsűri az idén bronzérmet adott az Ilex meserveae Annys Dwarf és a Chamaecyparis lawsoniana Twisted Ball fajtáknak. Ezüst minősítést kapott a Caryopteris clandodensis Lissteph. Aranyérmes lett a Fargesia murieliae Elias, valamint a Buddleya alternifolia Pmoore12 (kereskedelmi neve Unique).

Buddleya alternifolia Pmoore12
Buddleya alternifolia Pmoore12
Fotó: Pap Edina

A Boskoopi Királyi Kertészeti Társaság (KVBC) az idén is kiosztotta a többéves szabadföldi teszteken legjobban teljesítő növénynek járó díjat, amit az idén a japán nemesítésű Hydrangea You and Me Together kapta, amelynek fajtavédelmét a Plantipp látja el.

Peter van Rijssen, a Plantipp ügyvezetője (jobbra) és Ronald Houtman, a KVBC fajtaszakértője (balra) mutatja be a You and Me Together hortenziát
Peter van Rijssen, a Plantipp ügyvezetője (jobbra) és Ronald Houtman, a KVBC fajtaszakértője (balra) mutatja be a You and Me Together hortenziát
Fotó: Pap Edina

Standok közül a legjobb helyi kiállítónak járó „Imago" díjat a zsűri a Hergo faiskolának ítélte oda. A Groot Groen Plus alapítójáról elnevezett, legszebb standnak járó Jac Lodders-díjat a szintén helyi Special Plant Zundert kertészet kapta, aki a saját kertben nevelhető teacserjét és a belőle készíthető zöldteát népszerűsítette, képzett barista közreműködésével.

A legszebb és egyben a leginformatívabb standnak járó Jan van Dongen-díjat a holland független növény-egészségügyi és minőségellenőrző szolgálat, a Naktuinbouw érdemelte ki. Standjukon a manapság legégetőbb növényvédelmi problémákra kaphattak megoldási javaslatokat az érdeklődők, egyebek mellett a Xylella fastidiosa baktérium terjedését megelőző higiéniai intézkedésekről is.

A Special Plant Zundert nyertes standja
A Special Plant Zundert nyertes standja
Fotó: Pap Edina

A rendezvényről részletesen a Kertészet és Szőlészet hetilapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tájértékek és turizmus az Etyek-Budai borvidéken

A turisztikai márka felépítésének etyeki tapasztalatairól jelent meg tanulmány az MTÜ szakmai folyóiratában, a Turizmus Bulletin legújabb számában. A szerzők célkitűzései között szerepelt a táj, a tájelemek, a tájértékek és a turizmus kapcsolatának vizsgálata az Etyek-Budai borvidék borturizmusának tükrében.

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

Durum Nap Nádasdon

Egy termékpálya, így a durumbúza jövőjét is az határozza meg, hogy a szereplői jól tudnak-e együtt dolgozni, piaci és szakmai alapon jövedelmezően gazdálkodni. A támogatási rendszer ugyanis csak kiegészítő pénzforrás a fejlesztésekhez, hangsúlyozta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer által szervezett nádasdi Durum Napon.

Első lett

A Hydrangea paniculata ‘Berg14’ (Polestar) fajta nyerte az idén először megrendezett hollandiai Garden Trials és Trade 2018 kiállítás első díját.

Egy hét múlva lesz magyar dinnye

A sok csapadék és napsütés kiváló dinnyeidényt ígér, a fogyasztók jó minőségű friss hazai terméseknek örülhetnek, ráadásul a szokásosnál 1-2 héttel korábban. Ahhoz azonban, hogy a termesztők is jó évet zárjanak, fokozni kell az együttműködésüket, és még jobban kell alkalmazkodni a piaci igényekhez - hangsúlyozták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dinnyeszezont beharangozó sajtótájékoztatóján.

Harmadjára is felmérik a borvásárlási szokásokat

Harmadik alkalommal indult el májusban a Nagy Bor Teszt, amely az ország legnagyobb online boros felmérése. Ezzel a kutatók az internetet használók borvásárlási és borfogyasztási szokásait elemzik.

A termesztett gyógynövényeké a jövő

Újjáalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyógynövény alosztálya, amely a Gyógynövény Szövetség és Terméktanáccsal (GYSZT) is szorosabbá fűzte kapcsolatát. Cél a termesztett és a gyűjtött gyógynövények arányának megfordítása az előbbi javára.

Főszerepben a dísznövények Fehérvárcsurgón

A kultúra nem csak irodalom, zene vagy képzőművészet, hanem tájépítészet és kertészet is, gondoljunk csak az angolkertekre, vagy a kastélyparkokra, amelyek ugyanúgy a kikapcsolódást, a pihenést szolgálják, mint egy zenemű, vagy egy jó könyv. Ennek a gondolatnak a jegyében rendezték meg az idén 14. alkalommal az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban.

Éjjel-nappal chatelhetünk az Aldival

Az Aldi Magyarország az Aldi nemzetközi hálózatán belül, és a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban is elsőként indította el chatbot-szolgáltatását a Facebook Messengeren. Az üzenetküldő szolgáltatásba beépített chatrobot a nap 24 órájában próbál válaszolni a beérkező kérdésekre, hiszen az információkhoz gyorsan hozzáfér, és meg is jeleníti azokat.

Újabb fipronillal szennyezett tojások kerültek elő

Hollandiában újra fipronillal szennyezett tojásokat találtak. Az érintett gazdaság az előző botránynál is szennyezettnek bizonyult, most 45 ezer tojás és 3000 tojótyúk megsemmisítését rendelték el.