Back to top

Középpontban a növények Zundertben

Megnyílt a hollandiai Zundertben a térség legnagyobb díszfaiskolai kiállítása, a Groot Groen Plus 2017. A kifejezetten a kereskedők számára rendezett szakvásáron a növényeket helyezték előtérbe. A szakvásáron október 4-től 6-ig, három napon át több mint 300 kiállító várja a nemzetközi látogatókat.

A megnyitót egy „zöld város” főterének berendezett központi téren, kellemes, reggelizős környezetben és hangulatban tartották. David Bömer a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy fontos céljuk, hogy még nemzetközibbé tegyék a kiállítást, és mind több külföldi kiállítót és látogatót vonjanak be. A kiállítás középpontjába a növényt helyezték. A kiállító cégek megjelölhették, melyek a kedvenc növényeik, amelyekre jobban rá szeretnék irányítani a vásárlók figyelmét. A szakmai látogatók a néhány éve újdonságként bemutatott növényeket értékelhették. A közönségszavazás eredményét a zárónapon teszik közzé.

A kiállítók kínálatuk legjavát mutatták be évről évre a Groot Groen Plus-on
A kiállítók kínálatuk legjavát mutatják be évről évre a Groot Groen Plus-on
Fotó: Pap Edina

Az esemény kétségkívül a legizgalmasabb része az újdonságdíjak és a standdíjak átadása. A 12 jelölt növényújdonság közül ötöt díjaztak; 2 bronz, 1 ezüst és 2 arany minősítést osztottal ki. A zsűri az idén bronzérmet adott az Ilex meserveae Annys Dwarf és a Chamaecyparis lawsoniana Twisted Ball fajtáknak. Ezüst minősítést kapott a Caryopteris clandodensis Lissteph. Aranyérmes lett a Fargesia murieliae Elias, valamint a Buddleya alternifolia Pmoore12 (kereskedelmi neve Unique).

Buddleya alternifolia Pmoore12
Buddleya alternifolia Pmoore12
Fotó: Pap Edina

A Boskoopi Királyi Kertészeti Társaság (KVBC) az idén is kiosztotta a többéves szabadföldi teszteken legjobban teljesítő növénynek járó díjat, amit az idén a japán nemesítésű Hydrangea You and Me Together kapta, amelynek fajtavédelmét a Plantipp látja el.

Peter van Rijssen, a Plantipp ügyvezetője (jobbra) és Ronald Houtman, a KVBC fajtaszakértője (balra) mutatja be a You and Me Together hortenziát
Peter van Rijssen, a Plantipp ügyvezetője (jobbra) és Ronald Houtman, a KVBC fajtaszakértője (balra) mutatja be a You and Me Together hortenziát
Fotó: Pap Edina

Standok közül a legjobb helyi kiállítónak járó „Imago" díjat a zsűri a Hergo faiskolának ítélte oda. A Groot Groen Plus alapítójáról elnevezett, legszebb standnak járó Jac Lodders-díjat a szintén helyi Special Plant Zundert kertészet kapta, aki a saját kertben nevelhető teacserjét és a belőle készíthető zöldteát népszerűsítette, képzett barista közreműködésével.

A legszebb és egyben a leginformatívabb standnak járó Jan van Dongen-díjat a holland független növény-egészségügyi és minőségellenőrző szolgálat, a Naktuinbouw érdemelte ki. Standjukon a manapság legégetőbb növényvédelmi problémákra kaphattak megoldási javaslatokat az érdeklődők, egyebek mellett a Xylella fastidiosa baktérium terjedését megelőző higiéniai intézkedésekről is.

A Special Plant Zundert nyertes standja
A Special Plant Zundert nyertes standja
Fotó: Pap Edina

A rendezvényről részletesen a Kertészet és Szőlészet hetilapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még mindig a nyomtatott lap vezet

Az agrárhirdetések szerkezete alapvetően különbözik a reklámtorta egészétől, és hasonló szerkezeti különbségek figyelhetők meg a hazai és a globális trendek között is – fejtette ki az AgromashExpo keretében a Magyar Mezőgazdaság Kft. által szervezett médianapon Szőke Péter. Az agrárhirdetések világa továbbra is sajátos terület, amelyben még mindig a nyomtatott lapoknak van kiemelkedő szerepe.

Németország bioforradalma: 10 milliárdos rekordforgalom

Február derekán 93 ország 3.218 kiállítója részvételével Nürnbergben megtartották az idei Biofach szakkiállítást, melyet 134 országból 50 ezer látogató keresett fel. 2017-ben a bio-élelmiszerek értékesítése 10 milliárd eurós forgalmat jelentett Németországban. Legjobban a tej és tejtermékek, a húsok és húskészítmények, tojás és szárított termékek kereslete nőtt.

Idén az aszúra fókuszál a bormarketing

Elindult „Az aszú éve” kampány az Egyesült Államokban, ahol egy éven keresztül a magyar borokat, elsősorban az aszúféléket népszerűsítik majd.

Németországban a húsfogyasztás megfelezéséért kampányolnak

Húsfogyasztásuk felére csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei „Húsatlasz”-ban a Zöldek pártjához közeli Heinrich Böll alapítvány és a Németországi Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) szakértői. Szerintük országuk egyelőre nem lehet példakép Európának a haszonállatok védelmében, legfeljebb a középmezőnyben található.

Nürnbergben a biovilág

Első ízben lépte át a háromezret a kiállítói létszám nürnbergi Biofach kiállításon, és két új csarnokot is berendeztek a nagy érdeklődésre való tekintettel. Úgy tűnik, a biovilág megállíthatatlanul növekszik. A bioélelmiszer-felhozatalt nézve az idei legnagyobb trendnek az élelmezési célra használható fehérjeforrások, az algák és a vitaminnal dúsított ételek tűnnek, és a vegán termékek élretörése.

A mi erdőnk a FeHoVán

A hagyományokhoz híven, a 25. Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi kiállításon is egységes arculattal, közösen várja a látogatókat a 22 állami erdészeti részvénytársaság a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztériummal karöltve.

Kiköltözik a természetbe az idei Euroflora kiállítás

Az idei, sorban a 11. kiállítás „kivonul” a természetbe, a genovai kiállítási csarnok helyett a Nervi Parkban rendezik meg összesen 17 ezer négyzetméteren. A négy fő elem (tűz, víz, levegő, föld) köré szerveződő témakörökben láthatjuk a dísznövénytermesztés és -alkalmazás legkülönfélébb elemeit Olaszországban, Genovában idén április 21. és május 6. között.

Biotermesztés és hibridvetőmag – kizárják egymást vagy jó barátok?

A mainstream biofelfogással szemben a holland zöldségnemesítő Bejo azon a nézeten van, hogy a korszerű hibridek nagyon is jól illenek az ökológiai gazdálkodásba. A szerdán, február 14-én nyitó nürnbergi Biofach kiállításon pedig mini-szimpózium keretében mutatják be a cég szakemberei, miként nemesítenek kifejezetten biotermesztésre szánt fajtákat, és hogyan zajlik náluk a biovetőmag-előállítás.

Kókuszchips nyerte az innovációs díjat Berlinben

Kihirdették a Fruit Logistica Innovation Award nyertesét: egy olaj és zsír nélkül készülő kókuszchipset talált a legmenőbbnek a berlini kiállítás szakmai közönsége. A második helyezett egy ízletes és sokáig eltartható barna paradicsom lett, a harmadik pedig egy felerészben bio-fűrostokból készülő csomagolóanyag.

Gépekkel a munkaerőhiány ellen

Az országszerte fokozódó munkaerőhiány miatt a díszfaiskolákban a kézimunkaerő-igényes munkafolyamatok, így a konténertelepek gyommentesen tartása is nehézségekbe ütközik. A gépesítés kérdéskörét, illetve a faiskolai dísznövények védelmének részleteit járták körbe az előadók az Alföldi Faiskolai Egyesület Kecskeméten rendezett tanácskozásán.