Back to top

Középpontban a növények Zundertben

Megnyílt a hollandiai Zundertben a térség legnagyobb díszfaiskolai kiállítása, a Groot Groen Plus 2017. A kifejezetten a kereskedők számára rendezett szakvásáron a növényeket helyezték előtérbe. A szakvásáron október 4-től 6-ig, három napon át több mint 300 kiállító várja a nemzetközi látogatókat.

A megnyitót egy „zöld város” főterének berendezett központi téren, kellemes, reggelizős környezetben és hangulatban tartották. David Bömer a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy fontos céljuk, hogy még nemzetközibbé tegyék a kiállítást, és mind több külföldi kiállítót és látogatót vonjanak be. A kiállítás középpontjába a növényt helyezték. A kiállító cégek megjelölhették, melyek a kedvenc növényeik, amelyekre jobban rá szeretnék irányítani a vásárlók figyelmét. A szakmai látogatók a néhány éve újdonságként bemutatott növényeket értékelhették. A közönségszavazás eredményét a zárónapon teszik közzé.

A kiállítók kínálatuk legjavát mutatták be évről évre a Groot Groen Plus-on
A kiállítók kínálatuk legjavát mutatják be évről évre a Groot Groen Plus-on
Fotó: Pap Edina

Az esemény kétségkívül a legizgalmasabb része az újdonságdíjak és a standdíjak átadása. A 12 jelölt növényújdonság közül ötöt díjaztak; 2 bronz, 1 ezüst és 2 arany minősítést osztottal ki. A zsűri az idén bronzérmet adott az Ilex meserveae Annys Dwarf és a Chamaecyparis lawsoniana Twisted Ball fajtáknak. Ezüst minősítést kapott a Caryopteris clandodensis Lissteph. Aranyérmes lett a Fargesia murieliae Elias, valamint a Buddleya alternifolia Pmoore12 (kereskedelmi neve Unique).

Buddleya alternifolia Pmoore12
Buddleya alternifolia Pmoore12
Fotó: Pap Edina

A Boskoopi Királyi Kertészeti Társaság (KVBC) az idén is kiosztotta a többéves szabadföldi teszteken legjobban teljesítő növénynek járó díjat, amit az idén a japán nemesítésű Hydrangea You and Me Together kapta, amelynek fajtavédelmét a Plantipp látja el.

Peter van Rijssen, a Plantipp ügyvezetője (jobbra) és Ronald Houtman, a KVBC fajtaszakértője (balra) mutatja be a You and Me Together hortenziát
Peter van Rijssen, a Plantipp ügyvezetője (jobbra) és Ronald Houtman, a KVBC fajtaszakértője (balra) mutatja be a You and Me Together hortenziát
Fotó: Pap Edina

Standok közül a legjobb helyi kiállítónak járó „Imago" díjat a zsűri a Hergo faiskolának ítélte oda. A Groot Groen Plus alapítójáról elnevezett, legszebb standnak járó Jac Lodders-díjat a szintén helyi Special Plant Zundert kertészet kapta, aki a saját kertben nevelhető teacserjét és a belőle készíthető zöldteát népszerűsítette, képzett barista közreműködésével.

A legszebb és egyben a leginformatívabb standnak járó Jan van Dongen-díjat a holland független növény-egészségügyi és minőségellenőrző szolgálat, a Naktuinbouw érdemelte ki. Standjukon a manapság legégetőbb növényvédelmi problémákra kaphattak megoldási javaslatokat az érdeklődők, egyebek mellett a Xylella fastidiosa baktérium terjedését megelőző higiéniai intézkedésekről is.

A Special Plant Zundert nyertes standja
A Special Plant Zundert nyertes standja
Fotó: Pap Edina

A rendezvényről részletesen a Kertészet és Szőlészet hetilapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

Nem tart ki tavaszig a hagyma

A holland statisztikai hivatal előzetes adatai szerint a tavalyihoz képest 44 százalékkal kevesebb vöröshagyma várható, így jövő tavasszal nagy mennyiségű importra lesz szükség a piaci igények kielégítésére.

Kiállítás Rákosmentén immár negyvenkilencedszer

A Rákosmenti Kisállattenyésztők Egyesülete idén is megrendezte hagyományos bemutatóját a Jókai Mór Referomátus Általános Iskola tornatermében Rákoscsabán. Közel félezer kisállatot láthattunk: legtöbbjük galamb volt: a frank dobostól kezdve kingeken át a magyar díszpostáig sok szép fajta gyönyörű egyedei tették felejthetetlenné az eseményt.

Bormarketing a karácsonyfa alá

Alapos tervezés után ideális esetben őszre már összeállt, mivel készülünk az év végi ünnepi szezonra. Ha mégsem, most összegyűjtöttük a különböző területeket, amelyekkel hozzájárulhatunk, hogy az értékesítések szempontjából kiemelt időszakból miként hozzuk ki a legtöbbet.

Új vezére van a Coca-Cola magyarországi leányvállalatának

Kerekes Péter több mint 20 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik az FMCG iparágban, többek között a Drehernél, a Reckitt Benckisernél, a SABMiller/AB-inbevnél és az Unilevernél töltött be hazai és nemzetközi vezetői pozíciókat.

Globális márkák a helyiek ellen

A globális márkák igyekeznek a világ minden országában megnyerni a vevőket maguknak. Sikeresen, ahogy azt a Nielsen ez irányú kutatásai mutatják: a fogyasztók néhány kategóriát kivéve általában inkább részesítenek előnyben nagy cégeket, illetve márkákat, mint kisebb belföldi piaci szereplőket.

Flower Power Keukenhofban

A „virágok erejével” ünnepli a Hollandia legnépszerűbb tulipánparkja fennállásának 70. évfordulóját 2019-ben. Élénk színek, hippik, béke és popzene. A hatvanas és hetvenes évek fordulójának életérzése, a vietnámi háborúval szembeni passzív ellenállás jelképe, a Flower Power a tematikája a jövő évi hagymakiültetéseknek a Keukenhof virágparkban.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

A boroknak is van illemtana és néprajzi vonatkozása

Halasi szerzők is közreműködtek a Borkommunikáció című kötet megalkotásában, amely a közelmúltban jelent meg a Századvég Kiadó, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet gondozásában.