0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A kamionokban megy tönkre a zöldség a lezárt katalóniai utakon

Spanyolország zöldségeskertjének életére egyértelműen negatívan hatnak a katalóniai események – állítja az almériai zöldség-gyümölcs ágazatban érdekelt szövetkezeteket tömörítő Coexphal.

A tartományi kormánymegbízottal való tárgyalás során a Coexphal támogatásáról biztosította a spanyol kormányt és a biztonsági erőket, mondván, hogy tagjainak alapvető érdeke az alkotmányos rend mihamarabbi helyreállítása. A szövetség egyúttal védelmet és segítséget kért a kormánytól a zöldséggel-gyümölccsel teli kamionok mellé, amelyeknek Európa felé tartva muszáj áthaladniuk Katalónia területén – írja a német Fruchthandel Magazin online kiadása.

A katalóniai események egyértelműen tovagyűrűztek Almériáig, és igen erősen rontják a Spanyolország legdélebbi szegletében működő, a téli időszakban gyakorlatilag egész Európába zöldséget szállító vállalkozások üzletét – jelezte a Coexphal. Problémát jelent a telekommunikáció blokkolása, valamint az általános sztrájk is, amelynek következtében igencsak visszaestek az Almériába irányuló szállítások.

A legnagyobb gondot azonban mégis az útlezárások okozzák, a Coexphal-tag szövetkezeteknek ugyanis létfontosságú, hogy kamionjaik átjussanak Katalónia útjain. Jelenleg viszont kilométereken keresztül áll a kocsisor, benne az Európa mindenféle országaiba tartó, zöldség-gyümölccsel megrakott kamionokkal. Mivel romlandó áruról van szó, a késedelem könnyen a minőség rovására mehet, nem beszélve a kötbérekről, amelyekre ugyancsak számíthatnak a szállítási határidőket tartani nem tudó vállalkozások.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu