Back to top

Rózsamámor

Pusztazámor neve sokak számára a hulladéklerakó miatt ismerős csupán. A szép, rendezett, jó minőségű utakkal ellátott település a lakók szeretete jeléül a kedves Pusztamámor becenevet kapta. Lombos fákkal, kellemes lankákkal tarkított, dombokkal körülölelt vidéken él Veréb Annamária, a Magyar Rózsatársaság elnöke.

• Mikor kezdődött a rózsák iránti szeretete? – kérdezem Annamaritól, amikor a lejtős telek legmagasabb pontjára épült lakóház felé lépdelünk. Mellettünk jobbról, balról is illatoznak a rózsák.

– Azt hiszem, először az Austin-rózsákról olvastam, illetve arról, hogy mi volt a nemesítő motivációja, kezdjük a beszélgetést a ház teraszán. David Austin olyan rózsákat akart létrehozni, amelyek annyira szépek és illatosak, mint a barokk festmények rózsái, de nem csak egyszer virágoznak. Mivel Magyarországon kevés helyen kaphatók, külföldön szerzem be a töveket. Mindig olyan érzésem van, hogy az ott vásárolt rózsák erősebbek, mint a nálunk kaphatók, és ehhez képest nem sokkal drágábbak. A történelmi rózsákat is külföldről, a Schultheis-rózsakertből rendeltem meg. Körültekintően csomagolják a töveket, nem sérülnek a szállítás során.

A vezérnövények

• Fiatalnak látszik a kert.

– Három éve épült. Azt szerettem volna, hogy a rózsák legyenek a vezérnövények, és mellettük kiegészítésképpen az évelők. Hiányoztak a cserjék és a fák, ezért azokat pótoltam. Azt is fontosnak tartottam, hogy körbejárható legyen, annak idején ugyanis csak a házhoz vezetett út. Az északi oldalról sövénnyel próbáljuk védeni a telket, hogy ne tépázza meg a szél a növényeket. A fagy útját is igyekszem terelgetni, hogy minél kisebb kárt okozzon, ez azonban nem mindig sikerül.

• Kerttervező segített, vagy a saját ötleteit valósította meg?

– A kerttervezés hosszan tartó folyamat, nem csak annyi, hogy a tulajdonos megrendel egy kertet, ami a látványelemek megépítésével és a növények beültetésével elkészül, majd utána csupán szépen karban kell tartani. Amikor nulláról épül a kert, sokakban él a vágy, hogy azonnal mutasson valamit. Ez nem biztos, hogy szerencsés, mert ilyenkor olyan növényeket is elültetünk, amik tényleg gyorsan mutatnak, idővel viszont túlnövik a helyüket. Nekem a nyári orgonával volt ilyen tapasztalatom. Amikor kicsiként elültettem, nem voltam biztos benne, hogy megmarad. Viszont évenként nőtt másfél métert, és volt belőle öt tő. Idén, három év után kiirtottam, pedig gyönyörű virágai miatt könnyű elcsábulni.

Kaptam egy kerttervet fajtalistával és a növényeket is leszállították. A többi a mi dolgunk volt. Nem mindig szerencsés, hogy az elején úgy kerül egy növény a kijelölt helyére, hogy nincs meg a számára megfelelő mikroklíma. Sok növényről tudom, hogyan fognak kinézni öt év múlva, de azt az öt évet túl kell élniük. Például a hegyi juhar (Acer pseudoplatanus ’Brilliantissimum’) még mindig nem érzi jól magát a helyén, mert nincs elég árnyék a számára, sárgás lombja pillanatok alatt megég.

• Először a kert vázát kellene létrehozni?

A tervezés véget ér a tervek átadásával, de sokszor nem pontosan az valósul meg, mert például az adott növény nem képes betölteni a neki szánt szerepet. Jó lenne, ha a tervhez tanácsot is kapnának a megrendelők. Az említett hegyi juhar esetében például elmondhatná a tervező, hogy először egy gyorsan növő fát telepítsünk oda, és a sárga lombú juhart majd csak akkor (kb. nyolc év elteltével) ültessük alá, amikor már árnyék védi. A kerttulajdonos döntse el, hogy megfogadja-e a tanácsot, a tervező azonban mondja el, hogy mit kell tudni arról a különleges lombdíszű fáról.

Ugyanaz és mégis más

• Melyek a kedvenc rózsái?

– Két-három éve kezdtem el az évelőkkel és a rózsákkal ismerkedni, de még hosszú út áll előttem. Kedvenceim most a Rosarium Uetersen, az Uetersener Klosterrose, a sokszirmú, hatalmas virágú John Hamilton és az arasznyi virágfejeket nevelő, gyönyörű Princess Alexandra of Kent.

Mindig meglep, hogy ugyanazok az angol rózsafajták mennyire különbözőek az ismerőseim kertjeiben. Néhol fél méterrel magasabbak, mint nálam, máshol kisebbek, de mindenhol szépen virágoznak. Nagyon szeretem a fáradt színeket, a rózsaszín különleges árnyalatait. Őket kiegészítendő van két bíborvirágú fajtám a történelmi és az angol rózsák között. Nálam a rózsaszín és a bíbor árnyalatok a hangsúlyosak. Amikor új rózsát veszek, fontos, hogy ADR-minősítésű legyen (erről a szigorú növényvédelmi előírásról a Kertbarát Magazin előző számában írtunk részletesen – a szerk.), vagy az értékelésében szerepeljen az, hogy ellenálló fajta.

• Volt olyan, amit lecserélt, mert nem olyan lett, mint amit várt?

– Eredetileg Jasmina rózsát terveztünk a pergolához, de látszott, hogy kisméretű, bókoló virágfejeivel nem lesz elég látványos. Inkább Rosarium Uetersent ültettünk oda, az már beborítja az egész támfalat.

Sövényként is

• A kártevők és a betegségek is okozhatnak meglepetéseket.

– Biológiai készítményekkel, levéltrágyákkal védem meg a töveket. A gyógynövényes leveket nem magam készítem, hanem készen vásárolom. Szerencsére nincsenek csigák, talán azért, mert lejtős a telek, sok a támfal, így nem tudnak növényről növényre mászni. Idén először ültettem dáliákat. Sokan figyelmeztettek, hogy a csigák szinte a kihajtás után azonnal lelegelik őket, itt szerencsére nem. Az évelők és a rózsák táplálására granulált trágyát használok, a lombtrágyához pedig gyógynövény-koncentrátumokat. Legalább évenként egyszer, ősszel vagy tavasszal rezes lemosó permetezésre is sort kerítek.

• A rózsák metszésének is vannak fortélyai.

– Most tanultam meg, hogy az angol rózsák vesszőit kifejezetten magasra, 80 centiméteresre vagy akár egyméteresre kell meghagyni, nem két-három rügyre metszeni. Csak minden harmadik-negyedik évben kell alacsonyabbra vágni őket. Így nagyon szépen fejlődnek, ontják a virágokat. Korábban mindig erősen visszametszettem őket, csenevészebbek voltak, most a bokor is erőteljes, és több a virág is. A vízhiány visszafoghatja a virágzásukat. Az angol rózsák jobban elviselik a félárnyékos helyeket, napon gyorsabban elnyílnak. Ilyen az angol időjárás is, kevesebb a napfény, több az eső. A történelmi rózsák túlnyomó többsége csak egyszer virágzik, ezért nálam, akár a régi kertekben, sövénynek ültettük őket. Virágzáskor lenyűgöző a hatásuk, utána pedig zöld térelválasztóként működnek. Terjedelmes virágtalan bokruk kissé unalmas lenne a vegyes ágyásban.

„Chelsea chop”

Az elnyílt rózsafejeket levágom, az segíti az újbóli virágzást. Május végén – a Chelsea Virágkiállítással egy időben, vagy annak környékén – a magas évelőket, például az őszirózsákat, vagy a lángvirágokat a felükre vágom vissza. A tő újra hajtani kezd, de nem késik a virágzás ideje és legalább húsz centiméterrel alacsonyabb marad. Angliában ez a módszer a virágkiállításról a „Chelsea chop” nevet kapta. Igyekszem úgy ültetni évelőket a rózsák közé, hogy idővel teljesen fedjék a talajt és ne engedjenek teret a gyomoknak.

Vannak olyan szép évelők is a kertünkben, amelyek maguktól szaporodnak, de nem erőszakosan, megállíthatatlanul. Három évvel ezelőtt még jelentős összeget költöttünk növényvásárlásra, hogy beültethessük a kertet évelőkkel, most pedig már én adhatok másoknak belőlük, például harangvirágot, méhbalzsamot. Nagy élmény a növényajándékozás.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Száraz nyarak slágernövényei

Tikkasztó nyarainkon parkjaink slágernövényei a kakastaréjok vagy más néven celóziák. Vajon miért csak a parkokban terjedtek el, miért nem találkozhatunk velük az egynyárivirág-palánták kínálatában?

Kiheverték a növények is az áradást Szentgotthárdon

Hetekkel ezelőtt jelentős áradás vonult végig a Rába vasi szakaszain. Többek között Szentgotthárdnál is, ahonnan a Vas megyei hírportál olvasója fotókat küldött arról, hogyan regenerálódtak a növények.

Ellepték a krumplibogarak a kónyi kerteket

Krumplibogár-invázióval küzdenek Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Ezerszám lepik el a bogarak birtokaikat és szinte mindent elpusztítanak, ami eléjük kerül.

Ovikertben termesztik a kicsik a tízóraihoz a zöldségeket

Magaságyás készült a Ficánkoló óvoda udvarán Vasváron. A mini zöldségeskert érdekessége, hogy ovis kezek ültették a magokat, palántákat. A termőföldet is maguk keverték a kicsik.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.

Már a termelés rovására megy, hogy nincs elég idénymunkás

A mezőgazdaság egyre jobban megérzi, hogy alig vannak alkalmi munkavállalók. Hajdú-Bihar megyében is akadnak olyan gazdák, akik kevesebbet tudnak termelni, mivel nincs ember, aki betakarítsa a termést.

Kertészeti tanácsadója is van az agrárminiszternek

Nagy István agrárminiszter felkérte a FruitVeB alelnökét, hogy vegyen részt az Agrárminiszteri tanácsadó Testület munkájában.

Rózsaünnepet tartanak szombaton a fertődi Esterházy-kastélyban

Gyermekprogramokkal és furulyakoncerttel színesített rózsaünnepet tartanak szombaton a fertődi Esterházy-kastély rózsakertjében, ahol mintegy kilencezer tő rózsa virágzik ebben a hónapban - tájékoztatta az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-t.

A GMO petúniaügy folytatása

A tavaly tavasszal váratlanul piacra került, genetikailag módosított (GM vagy GMO) narancssárga petúniák nagy visszhangot keltettek, a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt az esetről. A Nébih idei kora tavaszi mintavételei azonban megnyugtató eredménnyel zárultak.