Back to top

Rózsamámor

Pusztazámor neve sokak számára a hulladéklerakó miatt ismerős csupán. A szép, rendezett, jó minőségű utakkal ellátott település a lakók szeretete jeléül a kedves Pusztamámor becenevet kapta. Lombos fákkal, kellemes lankákkal tarkított, dombokkal körülölelt vidéken él Veréb Annamária, a Magyar Rózsatársaság elnöke.

• Mikor kezdődött a rózsák iránti szeretete? – kérdezem Annamaritól, amikor a lejtős telek legmagasabb pontjára épült lakóház felé lépdelünk. Mellettünk jobbról, balról is illatoznak a rózsák.

– Azt hiszem, először az Austin-rózsákról olvastam, illetve arról, hogy mi volt a nemesítő motivációja, kezdjük a beszélgetést a ház teraszán. David Austin olyan rózsákat akart létrehozni, amelyek annyira szépek és illatosak, mint a barokk festmények rózsái, de nem csak egyszer virágoznak. Mivel Magyarországon kevés helyen kaphatók, külföldön szerzem be a töveket. Mindig olyan érzésem van, hogy az ott vásárolt rózsák erősebbek, mint a nálunk kaphatók, és ehhez képest nem sokkal drágábbak. A történelmi rózsákat is külföldről, a Schultheis-rózsakertből rendeltem meg. Körültekintően csomagolják a töveket, nem sérülnek a szállítás során.

A vezérnövények

• Fiatalnak látszik a kert.

– Három éve épült. Azt szerettem volna, hogy a rózsák legyenek a vezérnövények, és mellettük kiegészítésképpen az évelők. Hiányoztak a cserjék és a fák, ezért azokat pótoltam. Azt is fontosnak tartottam, hogy körbejárható legyen, annak idején ugyanis csak a házhoz vezetett út. Az északi oldalról sövénnyel próbáljuk védeni a telket, hogy ne tépázza meg a szél a növényeket. A fagy útját is igyekszem terelgetni, hogy minél kisebb kárt okozzon, ez azonban nem mindig sikerül.

• Kerttervező segített, vagy a saját ötleteit valósította meg?

– A kerttervezés hosszan tartó folyamat, nem csak annyi, hogy a tulajdonos megrendel egy kertet, ami a látványelemek megépítésével és a növények beültetésével elkészül, majd utána csupán szépen karban kell tartani. Amikor nulláról épül a kert, sokakban él a vágy, hogy azonnal mutasson valamit. Ez nem biztos, hogy szerencsés, mert ilyenkor olyan növényeket is elültetünk, amik tényleg gyorsan mutatnak, idővel viszont túlnövik a helyüket. Nekem a nyári orgonával volt ilyen tapasztalatom. Amikor kicsiként elültettem, nem voltam biztos benne, hogy megmarad. Viszont évenként nőtt másfél métert, és volt belőle öt tő. Idén, három év után kiirtottam, pedig gyönyörű virágai miatt könnyű elcsábulni.

Kaptam egy kerttervet fajtalistával és a növényeket is leszállították. A többi a mi dolgunk volt. Nem mindig szerencsés, hogy az elején úgy kerül egy növény a kijelölt helyére, hogy nincs meg a számára megfelelő mikroklíma. Sok növényről tudom, hogyan fognak kinézni öt év múlva, de azt az öt évet túl kell élniük. Például a hegyi juhar (Acer pseudoplatanus ’Brilliantissimum’) még mindig nem érzi jól magát a helyén, mert nincs elég árnyék a számára, sárgás lombja pillanatok alatt megég.

• Először a kert vázát kellene létrehozni?

A tervezés véget ér a tervek átadásával, de sokszor nem pontosan az valósul meg, mert például az adott növény nem képes betölteni a neki szánt szerepet. Jó lenne, ha a tervhez tanácsot is kapnának a megrendelők. Az említett hegyi juhar esetében például elmondhatná a tervező, hogy először egy gyorsan növő fát telepítsünk oda, és a sárga lombú juhart majd csak akkor (kb. nyolc év elteltével) ültessük alá, amikor már árnyék védi. A kerttulajdonos döntse el, hogy megfogadja-e a tanácsot, a tervező azonban mondja el, hogy mit kell tudni arról a különleges lombdíszű fáról.

Ugyanaz és mégis más

• Melyek a kedvenc rózsái?

– Két-három éve kezdtem el az évelőkkel és a rózsákkal ismerkedni, de még hosszú út áll előttem. Kedvenceim most a Rosarium Uetersen, az Uetersener Klosterrose, a sokszirmú, hatalmas virágú John Hamilton és az arasznyi virágfejeket nevelő, gyönyörű Princess Alexandra of Kent.

Mindig meglep, hogy ugyanazok az angol rózsafajták mennyire különbözőek az ismerőseim kertjeiben. Néhol fél méterrel magasabbak, mint nálam, máshol kisebbek, de mindenhol szépen virágoznak. Nagyon szeretem a fáradt színeket, a rózsaszín különleges árnyalatait. Őket kiegészítendő van két bíborvirágú fajtám a történelmi és az angol rózsák között. Nálam a rózsaszín és a bíbor árnyalatok a hangsúlyosak. Amikor új rózsát veszek, fontos, hogy ADR-minősítésű legyen (erről a szigorú növényvédelmi előírásról a Kertbarát Magazin előző számában írtunk részletesen – a szerk.), vagy az értékelésében szerepeljen az, hogy ellenálló fajta.

• Volt olyan, amit lecserélt, mert nem olyan lett, mint amit várt?

– Eredetileg Jasmina rózsát terveztünk a pergolához, de látszott, hogy kisméretű, bókoló virágfejeivel nem lesz elég látványos. Inkább Rosarium Uetersent ültettünk oda, az már beborítja az egész támfalat.

Sövényként is

• A kártevők és a betegségek is okozhatnak meglepetéseket.

– Biológiai készítményekkel, levéltrágyákkal védem meg a töveket. A gyógynövényes leveket nem magam készítem, hanem készen vásárolom. Szerencsére nincsenek csigák, talán azért, mert lejtős a telek, sok a támfal, így nem tudnak növényről növényre mászni. Idén először ültettem dáliákat. Sokan figyelmeztettek, hogy a csigák szinte a kihajtás után azonnal lelegelik őket, itt szerencsére nem. Az évelők és a rózsák táplálására granulált trágyát használok, a lombtrágyához pedig gyógynövény-koncentrátumokat. Legalább évenként egyszer, ősszel vagy tavasszal rezes lemosó permetezésre is sort kerítek.

• A rózsák metszésének is vannak fortélyai.

– Most tanultam meg, hogy az angol rózsák vesszőit kifejezetten magasra, 80 centiméteresre vagy akár egyméteresre kell meghagyni, nem két-három rügyre metszeni. Csak minden harmadik-negyedik évben kell alacsonyabbra vágni őket. Így nagyon szépen fejlődnek, ontják a virágokat. Korábban mindig erősen visszametszettem őket, csenevészebbek voltak, most a bokor is erőteljes, és több a virág is. A vízhiány visszafoghatja a virágzásukat. Az angol rózsák jobban elviselik a félárnyékos helyeket, napon gyorsabban elnyílnak. Ilyen az angol időjárás is, kevesebb a napfény, több az eső. A történelmi rózsák túlnyomó többsége csak egyszer virágzik, ezért nálam, akár a régi kertekben, sövénynek ültettük őket. Virágzáskor lenyűgöző a hatásuk, utána pedig zöld térelválasztóként működnek. Terjedelmes virágtalan bokruk kissé unalmas lenne a vegyes ágyásban.

„Chelsea chop”

Az elnyílt rózsafejeket levágom, az segíti az újbóli virágzást. Május végén – a Chelsea Virágkiállítással egy időben, vagy annak környékén – a magas évelőket, például az őszirózsákat, vagy a lángvirágokat a felükre vágom vissza. A tő újra hajtani kezd, de nem késik a virágzás ideje és legalább húsz centiméterrel alacsonyabb marad. Angliában ez a módszer a virágkiállításról a „Chelsea chop” nevet kapta. Igyekszem úgy ültetni évelőket a rózsák közé, hogy idővel teljesen fedjék a talajt és ne engedjenek teret a gyomoknak.

Vannak olyan szép évelők is a kertünkben, amelyek maguktól szaporodnak, de nem erőszakosan, megállíthatatlanul. Három évvel ezelőtt még jelentős összeget költöttünk növényvásárlásra, hogy beültethessük a kertet évelőkkel, most pedig már én adhatok másoknak belőlük, például harangvirágot, méhbalzsamot. Nagy élmény a növényajándékozás.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természetközeli megoldásokat sürgettek az élhető városokért

Kétnapos szakmai fórumot tartottak Budapesten a világ városi zöldfelület-fejlesztésben érintett szakemberei, tájépítői, építészei. Sok kérdés vetődött fel azzal kapcsolatban, vajon meddig tágíthatjuk a természetalapú megoldások körét, és hol – inkább a külvárosokban vagy a belvárosokban is – elhelyezhetők ezek a felületek?

Amarillisz karácsonyra

Az amarillisz a karácsonyi időszak egyik legkedveltebb virága - cserepes és vágott virágként is. Változatos színekben kapható, de a piros a legkeresettebb. Tartósságával és szárankénti több virágával vívott ki népszerűséget magának az évek során.

Azok a csodás kérgek...

November végére a fák, cserjék megszabadultak lomruhájuktól, az élénk őszi lombdíszű fák is elhullatták leveleiket. A zúzmarás hajnalokon, hólepte téli napokon most tűnik elő a kérgek, vesszők eddig rejtett szépsége.

Termeszthetnénk is a galagonyát

A galagonyák gazdasági értékei közt gyógyászati és népjóléti szerepüket, faanyagukat, pomológiai és dendrológiai tulajdonságaikat célszerű vizsgálni, illetve hogy mennyire alkalmasak emberi fogyasztásra és mi a szerepük az állatvilág táplálkozásában. Több faj fontos egészségvédő lehet az ember szív- és érrendszerében, illetve gyógyszer-alapanyagok forrása.

Közmunkásokkal orvosolnák a kertészet munkaerő-hiányát

Arra nem született érdemi megoldás, hogy a mezőgazdasági bruttó átlagbér 20 százalékkal elmarad az országos átlagtól, és a képzés színvonalának javítása is visszatérő igény, de a közmunka termelési szezon utánra korlátozása, vagy az idénymunkások bejelentésének egyszerűsítésére nagyon is konkrét javaslatok jöttek a Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságában.

Alma a Mikulás zsákjában

Az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az almafogyasztást ösztönző programja keretében közel ezer mikuláscsomagot állított össze és osztott szét országszerte az óvodásoknak és gyermekotthonokban élőknek december 6-án, Mikulás napján, amelyekbe friss alma is került. A program egyik állomása a Komáromi Tóparti Óvoda volt.

Világrekorder lehetne az 500 éves szőlőtőke

Messzi földről csodájára járnak a világ egyik legöregebbjének számító, évről évre kiváló termést hozó szőlőtőkéjének. Hivatalosan – a Guinness-rekord szerint – a szlovéniai Maribor büszkélkedhet a világ legidősebb, 350 éves szőlőtőkéjével, a nem hivatalos rekorder azonban Pécsen van, melyet valószínűleg a török korban ültettek.

Vannak még nyitott támogatási jogcímek a díszkertészek számára

A Vidékfejlesztési Programban a kertészetfejlesztési támogatások közül a dísznövénytermesztők körében az üveg- és fóliaház-építési támogatás volt a legnépszerűbb - hallhattuk Nagy Attilától, a Miniszterelnökég Agrár-vidékfejlesztési Államtitkársága EMVA Stratégiai Főosztályának vezetőjétől bükfürdői szakmai rendezvényen.

Fóliafektetők és –fölszedők

A kertészeti termesztésben, elsősorban a zöldségkultúrákban a gazdálkodók folyamatosan keresik azokat a technológiákat, amelyek a koraiságot segítik. Szerencsés, ha ezek talajvédő, nedvességmegőrző, vegyszertakarékos, a növények növekedési erélyét fokozó, a gyomosodást gátló, fenntartható megoldások. Az egyik ilyen lehetőség a talajtakarás.

Támogatást várnak a díszkertészek az új károsítók megfékezéséhez

Hatékonyabb termelői érdekképviseletre, tervezői, megrendelői oldalról átgondoltabb zöldfelületgazdálkodásra, szabályozói oldalról az újonnan betelepülő károkozók elleni védekezés támogatására lenne szükség a dísznövényágazat érdemi fejlődéséhez - derült ki a Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közös bükfürdői fórumán.