Back to top

A sertéstartás ABC-je Herceghalmon

Jelenlegi termelési eredményeink - amit a genetika biztosít – jelentősen elmaradnak a lehetőségektől - derült ki az idei Sertés Szakmai Napon Herceghalmon. A tanácskozáson főként arra koncentráltak, hogyan lehetne ezen változtatni, szóba került a genetikai, takarmányozási, illetve állategészségtani újdonságok mellett a sertéstelepek gazdasági lehetőségei, a hatékony és eredményes hizlalás módja.

„Szakmai rendezvényünkön olyan időszerű, érdekes témákat mutatunk be, amelyek megvitatásával mindenki értékes információkkal bővíthati szakmai tudását”- nyitotta meg Herceghalmon az idei Sertés Szakmai Napot Bustyaházai László. Az UBM Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, olyan takarmányozási céget vezet, amely több ponton is kapcsolódik a termeléshez. A szakember bejelentette, november elsejétől az UBM csapatot erősíti Bessenyei István, aki a cégen belül a sertéságazatért felel.

A nemzetközi szakmai konferencián neves hazai előadók mutatták be a sertéságazat aktuális genetikai, takarmányozási, illetve állat egészségtani újdonságait. Szó esett a sertéstelepek gazdasági lehetőségeiről, a menedzsment fontosságáról, a hatékony és eredményes hizlalásról is.

Mint a tanácskozáson elhangzott,

jelenlegi termelési eredményeink - amit a genetika biztosít – jelentősen elmaradnak a lehetőségektől.

Intenzít tartásban gyakorta előfordul a gyomorfekély
A magas termelési szintű telepeken az állomány egyöntetűsége kritikus, ami változtatásokra kényszeríti a gazdákat. Ennek legkritikusabb pontjai a megfelelő kocatakarmány, a kolosztrum felvétel, a koca tejtermelés és a megfelelő kiegészítő takarmányozás.

A teljesség igénye nélkül, gyakorlati körülmények között enyhébb-súlyosabb választás utáni fejlődésbeli visszamaradást okozhatnak a helytelen takarmányváltás, a nem megfelelő vízellátás, a kedvezőtlen istállóklíma, a takarmányozási eredetű hiánybetegségek, vagy akár a gyomorfekély kialakulása.

Ez utóbbi kapcsán előadásában Biksi Imre, az Állatorvostudományi Egyetem docense kifejtette, minél kisebb a takarmány szemcsemérete, annál gyorsabb a gyomor kiürülése, és annál nagyobb a gyomorfekély kialakulásának kockázata. A búza például darálás közben hajlamos kisebb részekre szétesni, így kevésbé védi meg az állatot a gyomorban a normál esetben rétegződő takarmány. A szakember hosszan sorolta a gyomorfekély kialakulásának okait, így az éhezést – ami következhet az etető leállásából, hőstressz, vagy éppen E-vitamin hiány miatt– emelte ki. Mint elmondta, intenzív tartásban szinte nincsen olyan állomány, melyben ne találnánk gyomorfekélyes állatokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több országgal folyik egyeztetés a sertéspestis kapcsán

Ukrajnán kívül több más országgal is egyeztetés folyt vagy folyik a sertéspestis ügyében - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

ASP: enyhül az ukrán szigor

Újra szállíthatóak állateledelek és növényi eredetű takarmányok Ukrajnába hazánk ASP-vel nem érintett területeiről. A magyar vállalkozások számára rendkívül kedvező döntés dr. Bognár Lajos országos főállatorvos személyes tárgyalásai, valamint a szakértői egyeztetések eredménye.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.

Diákmunkások a sertéstelepen

Egyre nyilvánvalóbb és égetőbb probléma a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A kétkezi munka tisztelete átalakult az elmúlt évtizedekben, kevesebb fiatal látja a jövőjét, a boldogulását ebben az ágazatban. Üdítő­ kivételek azonban mindig vannak. Találkoztunk olyanokkal, akik már a diákmunka adta lehetőséget megragadva úgy határoztak, egy sertéstelepen próbálják ki magukat.

Két véglet között mozognak a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak májusban 0,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze.

Tömeges méhpusztulás hazánkban: a teljes ágazat kutatja a rejtély okát

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák, elkezdtek pusztulni a méhek – távol a kaptártól, a termőföldeken. A teljes körű vizsgálat elindult. Az agrárium minden szereplőjének érdeke, hogy kiderüljön, mi állhat az országos jelenség hátterében. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke foglalja össze a jelenlegi helyzetet és beszámol a következő lépésekről is:

Már fizetik a baromfi és sertés állatjóléti támogatásokat

A Magyar Államkincstár megkezdte a 2018. első negyedéves baromfi és sertés állatjóléti támogatások kifizetését.

Még bizonytalan az idei méztermelő szezon

A méhegészségügyi problémák és az időjárási körül­mények egyaránt nehezítették idén a méhészek munkáját. Az egyik legfőbb probléma, hogy teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy mi okozta az elmúlt hetekben tapasztalt népességcsökkenést a kaptárakban.

Felelős állattartás és a jó PR: példát mutatott a Telenor

A Telenor egy hörcsög miatt módosítja a reklámfilmjét. Kevés nagyvállalat veszi ilyen komolyan a felelős állattartást, egyben azt, hogy nem terjeszt hülyeségeket, csak mert cukin mutat a reklámban.

ASP: kamatmentes hitel és többlettámogatás a mangalicára

Eddig sikerült elkerülni a nagyobb bajt a sertéságazatban Magyarországon - mondta Nagy István agrárminiszter. Noha csökkent a hazai sertéshús ára, a folyamat egyelőre nem hozható összefüggésbe a  vaddisznóállományban fellelt afrikai sertéspestises ese­tekkel - derült ki az ágazati egyeztetés után.