Back to top

Az élet fája

A kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai világkiállításon hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját hasznosító Élet Fája állt. Az ötletről és tartalmáról Orlóci Lászlóval beszélgettünk, aki tanácsadóként vett részt a magyar pavilon koncepciójának kidolgozásában.

- Ha szimbolikusan is, de helyet kaphatott a növény egy energetikai kiállításon.

- A Kazahsztánban megrendezett esemény fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energia­hatékonyság volt. A megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó témákat a megszokottól eltérően kicsit izgalmasabban akartuk bemutatni. Elképzelésünket arra alapoztuk, hogy a napenergiát hasznosító növény a fotoszintézisen keresztül maga is energiatermelővé válik. Az Élet Fája és a hozzárendelt „Life Energy” mottó az egyik legfontosabb zöld energiaforrást, a napenergiát helyezte a magyar pavilon koncepciójának és mondanivalójának középpontjába.

- Mit üzent az Élet Fa?

- Már a tavalyi antalyai botanikai világkiállítás magyar megjelenésének tervezésekor is felmerült, hogy az ősmagyar jelképrendszerből merítsünk tartalmi és látványelemeket. Ez alkalommal is latolgattuk, mik lennének azok a pusztai népek életében közös pontok – hisz Kazahsztán is több törzsből álló pusztai nép –, ami méginkább elősegítené a helybéli látogatók megszólítását. Így esett a választás a fára, amely mindkét nép mondavilágában hasonló jelképrendszerrel van jelen. A hármasság elvét hordozó fa gyökerével, törzsével, koronájával a múltat a jelent és a jövőt jelképezi.

A magyar pavilon látványterve
Fotó: Stern Communications

- Miként tudták mejeleníteni a fák energetikai hasznát?

- Nyolc téma köré csoportosítottuk a mondanivalóinkat. Tudományos posztereken „szóltunk” a fotoszintézisről, a mesterséges fotoszintézisről, amellyel már több kutatás is foglalkozik, a növényről mint erőműről (hogyan termel energiát), az energianövényekről (hogy lehet az energiát kinyerni), a növényről, mint emberi energiáról (táplálék), az energiatermelés feltételeiről, a környezettisztításról (remediáció), és végül a növényekből meríthető spirituális energiáról. A kiállítói térben elhelyezett leírásokat angol és orosz nyelven olvashatták a látogatók. Igyekeztünk a gyermekek nyelvére is lefordítani az említett nyolc történetet. Az egyik legnehezebb munka volt az érdeklődésüket fölkeltő és könnyen értelmezhető 30-40 másodperces animációk elkészítése. A növényben keringő szénhidrátra kockacukorral utaltak a kisfilmek visszatérő figurái, a fiatalok számára is megkedvelhető mosolygós levelek.

- Hogy képzeljük el az Élet Fáját?

- Az érdeklődők a fa törzsén tanulmányozhatták az edénynyalábokban végbemenő körforgást, áramlást, a növény napi működését, a fotoszintézist és a szénhidrát-anyagcserét. Napkorong jelképezte a nap pályáját. Az asszimiláták (tápanyagok) éjszakai áramlását, és a fák energiaellátását oda-vissza mozgó, lassan lüktető kék-piros fények szemléltették: a napfelkelte után beinduló fotoszintézist a lombtól lefelé irányuló piros, míg a vízben oldott anyagok és tápanyagok forgalmát a gyökerektől induló kék színű fénycsíkok gyorsabb áramlása mutatta. Az egész lombkorona betakarta a 400 m2-es standot. A pavilonba betérők évgyűrűket ábrázoló burkolaton lépkedve átmehettek a fa belsején. Örömmel mondhatom, a koncepció kiállta a próbát és sikeres volt. A kiállítók versenyében ezüstéremmel díjazták ötletünket.

- Kertészeti szempontból volt hozadéka a kiállításnak?

- A magyar kormány a kiállításon való megjelenés támogatásával a két ország közötti kapcsolatok erősítésére törekszik. Egyik, és a kertészetet érintő hozadékként tekinthetünk a magyar-kazah tudományos együttműködési megállapodás aláírására, amely a Pannon Breeding programot érinti. (A Pannon Breeding a kontinentális éghajlatra alkalmas szárazságtűrő és betegség-ellenálló Kárpát-medencei taxonok felkutatását, nemesítését és parametrizálását felkaroló, különféle projekteket, innovációkat támogató hazai program.) A Pannon Breeding és a megalakuló Kazah Breeding közös témák mentén tervez tudományos munkákat a jövőben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kékhüvelycserje és az akebi

Az akebifélék családjába kilenc nemzetség mintegy 50 faja tartozik. Egyetlen kivétellel (Decaisnea) valamennyien örökzöld vagy lombhullató, fásszárú kúszónövények, liánok.

A ménesbirtok múltja elevenedett meg a sátorban

Mezőhegyesen most az agrárkiállítás körül forog minden. A látogatók a helyszínt adó ménesbirtok bő kétszázharminc éves történelmének tárgyaiból is láthatnak válogatást.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

Az ország legnagyobb és legboldogabb tökei

Valószínűleg nem csak az országban a legnagyobb, de a legboldogabb tökök is Keszler László gárdonyi kertjében teremnek. A most hétvégi rácalmási tökfesztiválon idén is megvédte tökkirályi címét a gazda, akinek sok gondozási titka van Ezek közül azonban talán a leglényegesebb az odafigyelés, mellyel szeretett növényeit gondozza.

Lesz elég az értékes csonthéjasból

Már javában tart a dió betakarítása Magyarországon. Átlagos mennyiségre és megfelelő minőségre számít a FruitVeb Magyar Zöldség-, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

A belföldi piacra megy a körte Kanizsáról

Lassan befejeződik a körte betakarítása a Gyümölcskert Zrt.-nél. A termés túlnyomó többségét ma már a belföldi piacokon értékesíti a cég.

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.