Back to top

Az élet fája

A kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai világkiállításon hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját hasznosító Élet Fája állt. Az ötletről és tartalmáról Orlóci Lászlóval beszélgettünk, aki tanácsadóként vett részt a magyar pavilon koncepciójának kidolgozásában.

- Ha szimbolikusan is, de helyet kaphatott a növény egy energetikai kiállításon.

- A Kazahsztánban megrendezett esemény fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energia­hatékonyság volt. A megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó témákat a megszokottól eltérően kicsit izgalmasabban akartuk bemutatni. Elképzelésünket arra alapoztuk, hogy a napenergiát hasznosító növény a fotoszintézisen keresztül maga is energiatermelővé válik. Az Élet Fája és a hozzárendelt „Life Energy” mottó az egyik legfontosabb zöld energiaforrást, a napenergiát helyezte a magyar pavilon koncepciójának és mondanivalójának középpontjába.

- Mit üzent az Élet Fa?

- Már a tavalyi antalyai botanikai világkiállítás magyar megjelenésének tervezésekor is felmerült, hogy az ősmagyar jelképrendszerből merítsünk tartalmi és látványelemeket. Ez alkalommal is latolgattuk, mik lennének azok a pusztai népek életében közös pontok – hisz Kazahsztán is több törzsből álló pusztai nép –, ami méginkább elősegítené a helybéli látogatók megszólítását. Így esett a választás a fára, amely mindkét nép mondavilágában hasonló jelképrendszerrel van jelen. A hármasság elvét hordozó fa gyökerével, törzsével, koronájával a múltat a jelent és a jövőt jelképezi.

Kazah energetikai kiáll. pavilon_latvanyterv.png

A magyar pavilon látványterve
Fotó: Stern Communications

- Miként tudták mejeleníteni a fák energetikai hasznát?

- Nyolc téma köré csoportosítottuk a mondanivalóinkat. Tudományos posztereken „szóltunk” a fotoszintézisről, a mesterséges fotoszintézisről, amellyel már több kutatás is foglalkozik, a növényről mint erőműről (hogyan termel energiát), az energianövényekről (hogy lehet az energiát kinyerni), a növényről, mint emberi energiáról (táplálék), az energiatermelés feltételeiről, a környezettisztításról (remediáció), és végül a növényekből meríthető spirituális energiáról. A kiállítói térben elhelyezett leírásokat angol és orosz nyelven olvashatták a látogatók. Igyekeztünk a gyermekek nyelvére is lefordítani az említett nyolc történetet. Az egyik legnehezebb munka volt az érdeklődésüket fölkeltő és könnyen értelmezhető 30-40 másodperces animációk elkészítése. A növényben keringő szénhidrátra kockacukorral utaltak a kisfilmek visszatérő figurái, a fiatalok számára is megkedvelhető mosolygós levelek.

- Hogy képzeljük el az Élet Fáját?

- Az érdeklődők a fa törzsén tanulmányozhatták az edénynyalábokban végbemenő körforgást, áramlást, a növény napi működését, a fotoszintézist és a szénhidrát-anyagcserét. Napkorong jelképezte a nap pályáját. Az asszimiláták (tápanyagok) éjszakai áramlását, és a fák energiaellátását oda-vissza mozgó, lassan lüktető kék-piros fények szemléltették: a napfelkelte után beinduló fotoszintézist a lombtól lefelé irányuló piros, míg a vízben oldott anyagok és tápanyagok forgalmát a gyökerektől induló kék színű fénycsíkok gyorsabb áramlása mutatta. Az egész lombkorona betakarta a 400 m2-es standot. A pavilonba betérők évgyűrűket ábrázoló burkolaton lépkedve átmehettek a fa belsején. Örömmel mondhatom, a koncepció kiállta a próbát és sikeres volt. A kiállítók versenyében ezüstéremmel díjazták ötletünket.

- Kertészeti szempontból volt hozadéka a kiállításnak?

- A magyar kormány a kiállításon való megjelenés támogatásával a két ország közötti kapcsolatok erősítésére törekszik. Egyik, és a kertészetet érintő hozadékként tekinthetünk a magyar-kazah tudományos együttműködési megállapodás aláírására, amely a Pannon Breeding programot érinti. (A Pannon Breeding a kontinentális éghajlatra alkalmas szárazságtűrő és betegség-ellenálló Kárpát-medencei taxonok felkutatását, nemesítését és parametrizálását felkaroló, különféle projekteket, innovációkat támogató hazai program.) A Pannon Breeding és a megalakuló Kazah Breeding közös témák mentén tervez tudományos munkákat a jövőben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felújítják a japán kerteket világszerte

Megújítják a növényzetet és az elhanyagolt fahidakat és kőburkolatokat a világ számos japánkertjében a japán földművelésügyi minisztérium jóvoltából. Még az idén két kertben kezdik meg a munkálatokat japán szakértők segítségével, hogy autentikusan és minden igényt kielégítőén visszaállíthassák a kertek régi pompáját.

A birs újrafelfedezése

Függetlenül a feldolgozás formájától, mind a modern, mind „nagyanyáink” konyhája nagy szeretettel használja a birset. A modern konyhaművészetben a birs újrafelfedezése tapasztalható, és nagy népszerűségre tett szert mint pálinka-alapanyag. Házikertben pedig dísznövénynek is beillik.

Hódítottak a magyar termékek Kölnben

Nagy érdeklődés mutatkozott a kiváló minőségű magyar élelmiszerek iránt az idei Anugán, a világ vezető élelmiszer- és vendéglátóipari szakvásárán. Több mint 70 cég képviselte Magyarországot, közülük 34-en az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával, közösségi megjelenéssel mutathatták be portékáikat a látogatóknak. A siker nem maradt el, szinte állandó volt az érdeklődés a hazai ízek iránt.

Nevetős nosztalgia - Aranyosi Péter kertjében jártunk

A humor nagydíját idén Aranyosi Péternek ítélte a szakma. A friss Karinthy-gyűrűs a stand-up műfajban jeleskedik, ahogy ő mondja, „sajátszájas” humorista, így aztán sok titka nem maradhat. Tudja róla a közönség, hogy borsodi fiú, szenvedélyes Diósgyőr-szurkoló, hadtörténet- és Csillagok háborúja szakértő, derék családapa és nem utolsósorban lelkes kertész.

A világ krémje előtt a magyar élelmiszeripar

Több mint hetven magyar cég szerepel a világ vezető élelmiszergazdasági szakkiállításán, a németországi Kölnben megrendezett Anugán - közölte Földművelésügyi Minisztérium. A kiállításon 74 magyar kiállító - legkisebbtől a legnagyobb hazai húsipari, hűtőipari, italgyártók, méhészetek, édesipari cégek - van jelen, ágazatonként mutatkoznak be a mintegy 160 ezres nemzetközi szakmai publikum számára.

Dísznövényes találkozó a Budai Campuson

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara és a Magyar Díszkertészek Szövetsége immár 22. alkalommal szervezi meg a szakképző intézmények tanulóinak Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Versenyét és szakmai találkozóját. A színes-szagos verseny és kavalkád október 13-15. között kerül megrendezésre az egyetem Budai Campusán.

Évi 50 ezer hektárral növelnénk az öntözött területeket

Az öntözés fontosságáról beszélt a földművelésügyi miniszter Kisújszálláson, a Tisza-völgy rendezéséről szóló konferencián. Fazekas Sándor elmondta, hogy az öntözésnek kiemelt szerepe van a szélsőséges időjárással járó kockázatok kivédésében Magyarországon, így 20-40 százalékos plusz bevételt lehetne elérni. A kormány célja, hogy évi 50 ezer hektárral bővüljön az öntözött terület.

A fagyokig szedhetjük

Sokan nem kellő időben végzett betakarítással kockáztatják az éves munka eredményét. Különösen a tárolásra szánt fajták esetében lehet sokat rontani a minőségen, az eltartás eredményességén. A korán, nem kellő érettségben vagy későn, túlérve, nem kellő óvatossággal betakarított vetemény akár a legjobb tárolási feltételek mellett is megsemmisülhet.

Rózsamámor

Pusztazámor neve sokak számára a hulladéklerakó miatt ismerős csupán. A szép, rendezett, jó minőségű utakkal ellátott település a lakók szeretete jeléül a kedves Pusztamámor becenevet kapta. Lombos fákkal, kellemes lankákkal tarkított, dombokkal körülölelt vidéken él Veréb Annamária, a Magyar Rózsatársaság elnöke.

Középpontban a növények Zundertben

Megnyílt a hollandiai Zundertben a térség legnagyobb díszfaiskolai kiállítása, a Groot Groen Plus 2017. A kifejezetten a kereskedők számára rendezett szakvásáron a növényeket helyezték előtérbe. A szakvásáron október 4-től 6-ig, három napon át több mint 300 kiállító várja a nemzetközi látogatókat.