Back to top

Az élet fája

A kazah fővárosban, Asztanában megrendezett energetikai világkiállításon hazánk is részt vett. A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilonban a nap energiáját hasznosító Élet Fája állt. Az ötletről és tartalmáról Orlóci Lászlóval beszélgettünk, aki tanácsadóként vett részt a magyar pavilon koncepciójának kidolgozásában.

- Ha szimbolikusan is, de helyet kaphatott a növény egy energetikai kiállításon.

- A Kazahsztánban megrendezett esemény fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energia­hatékonyság volt. A megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó témákat a megszokottól eltérően kicsit izgalmasabban akartuk bemutatni. Elképzelésünket arra alapoztuk, hogy a napenergiát hasznosító növény a fotoszintézisen keresztül maga is energiatermelővé válik. Az Élet Fája és a hozzárendelt „Life Energy” mottó az egyik legfontosabb zöld energiaforrást, a napenergiát helyezte a magyar pavilon koncepciójának és mondanivalójának középpontjába.

- Mit üzent az Élet Fa?

- Már a tavalyi antalyai botanikai világkiállítás magyar megjelenésének tervezésekor is felmerült, hogy az ősmagyar jelképrendszerből merítsünk tartalmi és látványelemeket. Ez alkalommal is latolgattuk, mik lennének azok a pusztai népek életében közös pontok – hisz Kazahsztán is több törzsből álló pusztai nép –, ami méginkább elősegítené a helybéli látogatók megszólítását. Így esett a választás a fára, amely mindkét nép mondavilágában hasonló jelképrendszerrel van jelen. A hármasság elvét hordozó fa gyökerével, törzsével, koronájával a múltat a jelent és a jövőt jelképezi.

A magyar pavilon látványterve
Fotó: Stern Communications

- Miként tudták mejeleníteni a fák energetikai hasznát?

- Nyolc téma köré csoportosítottuk a mondanivalóinkat. Tudományos posztereken „szóltunk” a fotoszintézisről, a mesterséges fotoszintézisről, amellyel már több kutatás is foglalkozik, a növényről mint erőműről (hogyan termel energiát), az energianövényekről (hogy lehet az energiát kinyerni), a növényről, mint emberi energiáról (táplálék), az energiatermelés feltételeiről, a környezettisztításról (remediáció), és végül a növényekből meríthető spirituális energiáról. A kiállítói térben elhelyezett leírásokat angol és orosz nyelven olvashatták a látogatók. Igyekeztünk a gyermekek nyelvére is lefordítani az említett nyolc történetet. Az egyik legnehezebb munka volt az érdeklődésüket fölkeltő és könnyen értelmezhető 30-40 másodperces animációk elkészítése. A növényben keringő szénhidrátra kockacukorral utaltak a kisfilmek visszatérő figurái, a fiatalok számára is megkedvelhető mosolygós levelek.

- Hogy képzeljük el az Élet Fáját?

- Az érdeklődők a fa törzsén tanulmányozhatták az edénynyalábokban végbemenő körforgást, áramlást, a növény napi működését, a fotoszintézist és a szénhidrát-anyagcserét. Napkorong jelképezte a nap pályáját. Az asszimiláták (tápanyagok) éjszakai áramlását, és a fák energiaellátását oda-vissza mozgó, lassan lüktető kék-piros fények szemléltették: a napfelkelte után beinduló fotoszintézist a lombtól lefelé irányuló piros, míg a vízben oldott anyagok és tápanyagok forgalmát a gyökerektől induló kék színű fénycsíkok gyorsabb áramlása mutatta. Az egész lombkorona betakarta a 400 m2-es standot. A pavilonba betérők évgyűrűket ábrázoló burkolaton lépkedve átmehettek a fa belsején. Örömmel mondhatom, a koncepció kiállta a próbát és sikeres volt. A kiállítók versenyében ezüstéremmel díjazták ötletünket.

- Kertészeti szempontból volt hozadéka a kiállításnak?

- A magyar kormány a kiállításon való megjelenés támogatásával a két ország közötti kapcsolatok erősítésére törekszik. Egyik, és a kertészetet érintő hozadékként tekinthetünk a magyar-kazah tudományos együttműködési megállapodás aláírására, amely a Pannon Breeding programot érinti. (A Pannon Breeding a kontinentális éghajlatra alkalmas szárazságtűrő és betegség-ellenálló Kárpát-medencei taxonok felkutatását, nemesítését és parametrizálását felkaroló, különféle projekteket, innovációkat támogató hazai program.) A Pannon Breeding és a megalakuló Kazah Breeding közös témák mentén tervez tudományos munkákat a jövőben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Száraz nyarak slágernövényei

Tikkasztó nyarainkon parkjaink slágernövényei a kakastaréjok vagy más néven celóziák. Vajon miért csak a parkokban terjedtek el, miért nem találkozhatunk velük az egynyárivirág-palánták kínálatában?

Kiheverték a növények is az áradást Szentgotthárdon

Hetekkel ezelőtt jelentős áradás vonult végig a Rába vasi szakaszain. Többek között Szentgotthárdnál is, ahonnan a Vas megyei hírportál olvasója fotókat küldött arról, hogyan regenerálódtak a növények.

Ellepték a krumplibogarak a kónyi kerteket

Krumplibogár-invázióval küzdenek Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Ezerszám lepik el a bogarak birtokaikat és szinte mindent elpusztítanak, ami eléjük kerül.

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

Ovikertben termesztik a kicsik a tízóraihoz a zöldségeket

Magaságyás készült a Ficánkoló óvoda udvarán Vasváron. A mini zöldségeskert érdekessége, hogy ovis kezek ültették a magokat, palántákat. A termőföldet is maguk keverték a kicsik.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.

Már a termelés rovására megy, hogy nincs elég idénymunkás

A mezőgazdaság egyre jobban megérzi, hogy alig vannak alkalmi munkavállalók. Hajdú-Bihar megyében is akadnak olyan gazdák, akik kevesebbet tudnak termelni, mivel nincs ember, aki betakarítsa a termést.

Megéri a hőerőműnek eladni a szalmabálákat

Hetek óta láthatjuk az utak mentén a szalmabálák erőművi hasznosítására felhívó óriás plakátokat, javában tart már a Pannon-Biomassza Kft. tüzelőanyag-beszerző kampánya. Az első bálák megérkezését a pécsi erőműbe ugyan most késlelteti a csapadékosra fordult időjárás, de amint jönnek a szárazabb napok, megkezdődhet a betakarítás, a bálázás és a beszállítás.

Kertészeti tanácsadója is van az agrárminiszternek

Nagy István agrárminiszter felkérte a FruitVeB alelnökét, hogy vegyen részt az Agrárminiszteri tanácsadó Testület munkájában.