0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Erős mezőny, nehéz pályák

A 2017-es Európa-bajnokságon az Ullevi arénában, telt ház előtt dőlt el az egyéni érmek sorsa. A riói olimpia egyéni ezüstérmese, Peder Fredricson hibátlannal várta H&M All Innel a mindent eldöntő utolsó pályát, ahol egy verőhibával és egy időtúllépéssel, összesen 5,00 hibaponttal végzett. A hazai közönség nagy örömére aranyéremmel a nyakában hőssé vált.

A csapatversenyben pedig a Rodrigo Pessoa által vezetett írek tudtak győzni. Hazánk legjobb eredményét Krucsó Szabolcs érte el, Chacco Blue II-vel sikerült bekerülnie a második középdöntőbe. Lássuk, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak csapatunk tagjai.

Németh István

Szövetségi kapitány

Hogyan sikerült a magyar csapat felkészülése?

Az idén kevés CSIO-n voltunk, egyebek között a linzi és a sopoti CSIO, illetve a somorjai két négycsillagos hétvége voltak a felkészülési versenyek. Ezeken kívül mindenkinek volt egyéni versenye. Úgy gondolom, jól sikerült a felkészülés, mindenki máshogy készült, nem egyforma menedzselést kaptak a lovak. Jó formában voltak a párosok, jó szereplést vártunk az Eb-n.

Az idei Eb Aachennel összehasonlítva milyen volt?

Nem lehet összehasonlítani, mert az aacheni pálya füves, a stadion speciális. A mostani versenyt egy futballstadionban rendezték, nagyon jól kivitelezett homokos talajon. A bajnokságnak megfelelő szintű, fokozatosan nehezedő, elég kemény pályákat építettek. A nemzetközi sajtóban is lehetett olvasni, hogy az első napi vadász versenyszámban nem voltak ideálisak a fényviszonyok, talán emiatt fordult elő több lónál is indokolatlan hiba. Az indulók létszáma nem érte el az aacheni Európabajnokságét. Nem indult az angol csapat, valószínűleg azért, mert nem voltak nyerő esélyesek, néhány nagy lovasnál problémát okoz a Global versenysorozat versenyeivel összeegyeztetni a bajnokságokat. Nem minden lovas, illetve tulajdonos akarja bajnokságokon indítani a lovát. Ettől függetlenül erős csapatok szerepeltek, az első három (ír, svéd, svájci) mindenképp nagyon erős volt. Ami még oka lehet az alacsonyabb létszámnak, hogy az idei Eb még nem minősítő, a vb és a következő Eb ad majd minősülést a következő olimpiára. Ettől függetlenül a kontinensviadalnak megvan a rangja.

Hogyan értékeled a versenyzők teljesítményét?

A sorsolás elég szerencsétlenül alakult, első csapatnak sorsoltak ki, csapaton belül pedig Hugyecz Mariann vállalta magára a reggeli kezdést Chacco-Boy-jal. Az előbbiekben említett kedvezőtlen fényviszonyok okán három vonalban is nappal szemben kellett lovagolni. Sajnos ez a kezdés nem jól sikerült és ez rányomta a bélyegét a folytatásra, Mariann lova pedig másnap sem volt jó formában, így föladta a második pályát. Horváth Balázs Zordonnal a vadászugratást egy verőhibával teljesítette, az elődöntőben pedig két ugrást ütöttek. Nagyon kár volt az utolsó ugrásért, ami egy 160 cm-nél magasabb, meredek akadály volt, amit éppenhogy lehúzott a hátuljával a ló. Szabó Gábor lovával, Bölcsésszel a vadász versenyszámban egy gyors pályát lovagolt, sajnos az egyik vonal nem sikerült jól és az összetett A és B elemét is leütötték. Bölcsész a második napot is jól kezdte, de a hatodik ugrás leesett és ezután sorban ütötte le az akadályokat. Ez igazi hidegzuhany volt, ilyet még nem láttam Bölcsésztől. Krucsó Szabolcs lovától az eddigiek alapján mindenki jó teljesítményt remélt, jó pályákat is lovagolt. Az első napi vadász számban Gáborral együtt a középmezőnyben végeztek. A második napi nehezebb pályán is nagyon jól ugrott a lova, időtúllépéssel és egy verőhibával zárt, így Szabolcs bejutott a legjobb ötvenbe. A harmadik pálya villanyfényes versenyszám volt, ami még nehezebb feladatot rótt a lovasokra, még jobban kijött Chacco Blue rutintalansága, a pálya eleje nem sikerült olyan jól, de a végére látszott, hogy ezt csupán a ló tapasztalatlansága okozta, mert a pálya második felén már jól teljesített a páros, összesítésben végül a 43. helyen végeztek. Sajnos a csapat két lova, Chacco-Boy és Bölcsész sem volt jó formában, így a csapatversenyben nem értünk el jó eredményt. Összességében nézve, ettől az Eb-től többet vártunk, de hasonlóan sikerült az aachenihez, egy lovasunk bejutott a középdöntőbe.

Az eredménytől függetlenül véleményed szerint jó az irány? Miben lehetne esetleg változtatni?

Nekünk kevés olyan lovunk van, ami ilyen szinten tud ugrani, tehát csak óvatos felkészüléssel tudjuk menedzselni a lovakat. Mindenkinek az a célja, hogy legyen ezek mögött a jó lovak mögött utánpótlás, ami segíti a CSIO és CSI versenyeken a minősülést a nagydíjra, hiszen így kímélhetnék a lovasok az elsőszámú lovaikat. Talán ez hiányzik a legjobban nekünk és még mindig a minél magasabb szintű versenyeken való részvétel, a rutinszerzés céljából.

Krucsó Szabolcs

Fantasztikus formát mutattál az Európa- bajnokságon, a legeredményesebb tagja voltál a válogatottnak. A legjobb ötven lovas között lovagolhattál a második középdöntőben. Végül a 43. helyen végeztél. Mennyi kellett volna a döntőhöz? Hogyan értékeled a teljesítményedet?

A második fordulóban hibátlanul kellett volna lovagolnom, vagy egy fával, de igazából reálisan itt tartunk, a ló 10 éves, ami ebben a mezőnyben fiatal. A döntős lovak majdnem mind indultak két évvel ezelőtt Aachenben, ez a ló két évvel ezelőtt még nem is volt nálunk. A rutinja még nincs meg, csak egy kicsi hiányzott neki, hogy bejusson a 25-be, de nem tart még ott.

Az ob-n is szárnyalt Chacco Blue II – ezúton is gratulálunk a magyar bajnoki címhez –, ami különösen jó teljesítmény egy olyan erőt próbáló verseny után, mint az Eb. Ha a ló eddigi versenykarrierjét tekinted, véleményed szerint meddig érhet fel?

Azt gondolom, hogy már így is felért arra a szintre, ami a lovaknál a legmagasabb szint, ennél nagyobbra nem kell felérni, hanem ezen a szinten kell rutinosodni. Szerencsére a tulajdonosai úgy döntöttek, hogy marad, úgyhogy van esélyünk a jövő évi vb-re, ahova már jóval összeszokottabb párosként tudunk készülni. A magyar bajnokságon nem indultam volna, ha bejutottam volna az Eb-n a döntőbe. Mivel ez nem sikerült, úgy gondoltam, jó levezető verseny lesz a lónak. Ez is azt bizonyítja, hogy nagyon jó kondiban van, ezért is tudott úgy menni, ahogy ment.

Hogyan építettétek fel a lovat, hogyan készült fel az Eb-re? Hiszen nem volt túl sok idő rá.

Eköré a ló köré épült az összes versenyem, már januárban megvolt a terv, milyen versenyekre fogok vele menni, ehhez tartottuk magunkat végig. Nagy erőnléti munkát kap. Otthoni lovasa, akivel együtt lovagoljuk Chaccót, egy görög lány, Alex Alexopoulou. Vele naponta legalább kétszer dolgozik, de van, amikor háromszor is kimegy. Az egész év erről szólt, hogy ezt a lovat készítettük. Sokszor foglalkozunk vele keveset, erőnléti és idomítómunkát kap. Ugrani keveset ugrunk, jobbára csak versenyen. Elmegyünk egy kisebb versenyre, például egy kétcsillagosra, ott készítem fel a nagyobb versenyre, utána megyünk négycsillagosra. Otthon nem szoktam nagyon ugrani, csak gimnasztikákat, kis kavalettiket.

Mik a terveid vele a fedeles szezonra, illetve a jövő évre?

A fedeles szezonra semmi, mert most elmegy fedezni egy hónapra Németországba, de az idő alatt is munkában lesz, mert testvérem, Balázs fogja lovagolni. Amikor visszajön és össze tudom még rakni, akkor lehet, hogy egy-két versenyre még elmegyünk az év végén, aztán januárban megint megy spermavételre. Most megérdemli, hogy pihenjen, de biztos, hogy versenyszezonban nem fogunk fedeztetni vele. A következő szezonban a vb a cél.

Horváth Balázs

Hogyan sikerült a felkészülés az Eb-re, milyen elvárásokkal indult és mit sikerült megvalósítani?

Ez volt a harmadik Európa-bajnokság, amelyen részt vettem. Windsor és Aachen után Göteborg új volt számomra, de a korábbi évek tapasztalatával kezdtem neki a felkészülésnek.

Zordonnal az egész szabadtéri szezonban rangos nemzetközi versenyeken indultunk, nagy elvárást támasztottam vele szemben. Igyekeztem tudatosan időzíteni a sportformáját és felépíteni a versenyeinket. Úgy érzem, hogy idén stabilan jól teljesített és minden egyes tétversenyen számíthattam rá.

Az Eb előtt Somorján versenyeztünk utoljára, ahol nagyon jól ugrott a CSI4* Grand Prix 160 cm-es versenyszámában. Olomoucban szintén 160 cm-en mentem vele a CSI3*-W Grand Prix versenyszámban, ahol hetedik helyen zártunk. A sopoti CSIO5*-n 150 és 160 cm-en versenyeztünk, a linzi CSIO4* Nemzetek Díjában ötödik helyezettek voltunk, előtte Arezzóban negyedikek a 150 cm-es Grand Prix-ben. Ezekkel a versenyekkel a hátunk mögött indultunk neki Göteborgnak.

A hosszú út eléggé megviselte a lovat, ahogy megérkezett a verseny helyszínére, hőemelkedése volt és köhögött, aggódtam miatta, nem voltam biztos abban, hogy regenerálódni tud a verseny első napjáig. Az Európa-bajnokság első versenyszámában, a vadászugratásban Zordon mégis a legjobb formáját mutatta, nagyon igyekezett, és egy verőhibával teljesítettük a pályát. A második versenyszámban, a középdöntőben két verőhibát vétettünk. A tizennégy akadályból álló nehéz pálya végére kissé elfáradt a ló és ebből adódtak a hibák. Mindkét pályán úgy éreztem, hogy minden tőle telhetőt megtesz és nagyon együttműködő volt. A teljes európai élmezőny részvételével zajló versenyen kiváló teljesítményt nyújtott, és élmény volt vele versenyezni. A magyar válogatott nem jutott be a második fordulóba. Egyéniben pedig nagyon kevésen, egy hibaponton múlott a továbbjutásunk, de mindezek ellenére nem voltam csalódott. Rendkívül erős mezőnyben, nehéz, technikás pályákon, nem szokványos környezetben versenyeztünk, Zordon teljesítményével elégedett voltam, úgy gondolom, hogy ez a fajta terhelés komoly rutinszerzésre ad lehetőséget és építi a versenyzőket.

Mik a terveid a továbbiakban?

Az országos bajnokság volt a következő állomás, ahol Zordon háromból három pályán teljesített hibátlanul. Még egy nemzetközi versenyt tervezek vele itt a szezon végére, utána a fiatalabb lovaimmal készülök versenyezni. A fedeles szezonunk még tervezés alatt.

Hugyecz Mariann

Hogyan sikerült a felkészülésed?

Úgy érzem, Chacco-Boy már körülbelül két éve nagyon kiegyensúlyozottan teljesít a legmagasabb kategóriákban, nagy rutinra tett szert. Sok versenyen tudok vele indulni. A felkészülési időszakban Asconában ötcsillagos verseny nagydíjában egy hibapontunk volt időtúllépésért, St. Gallenben ugyancsak ötcsillagos versenyen indultunk és a nagydíjat 4 hibaponttal zártuk, a sopoti ötcsillagos verseny Nemzetek Díjában négy hibaponttal, illetve hibátlanul lovagoltunk.

Az első nap első indulója voltál, hogyan befolyásolja ez a lovast? Mennyire nehéz ilyenkor belovagolni a pályára, mi a legfontosabb dolog, amire ilyenkor koncentrálsz?

Nem zavart, hogy első induló voltam, ezt inkább szinte megtiszteltetésként éltem meg. Jó lett volna ugyan egy-két lovast megnézni, hiszen sokszor nem úgy lovagolhatóak a vonalak, mint ahogy mi azt pálya nézéskor kigondoljuk. Chacco-Boy-jal viszont ez nem okoz nagy gondot, hiszen vele sokszor kell pálya közben megváltoztatni a stratégiámat. A pályára lovagláskor csak magamra és a lovamra koncentrálok, hiszen senkit sem lehet példaként venni. Így teljesen a saját tervem és érzéseim szerint kell cselekednem, senki sem tud befolyásolni, ez lehet jó és rossz is.

Összességében hogyan értékeled az idei Eb-t, milyen volt a csapat, mennyire ült rá a hangulatra az Eb-t megelőző sajnálatos esemény?

Én és Chacco-Boy évek óta erre az Eb-re készültünk, nagyon tudatosan felépített edzés- és versenytervvel, ezért óriási csalódás volt a teljesítményünk, de mint kiderült, nem az én vagy a lovam hibájából. A Göteborgban részt vett csapat csapatszelleme nagyon jó volt, csak azzal foglalkoztunk, ami a dolgunk, hogy minél jobban teljesítsünk és az aktuális helyzetből megpróbáljuk kihozni a legjobbat. Volt, akinek sikerült, volt, akinek nem.

Nem indultál a felnőtt ob-n, mi volt az oka?

Nem terveztem indulni az idei ob-n, mert ugyanakkor volt Pezinokban egy világkupa- verseny, ahol a pontok miatt fontos volt elindulnom és szerencsére nagyon jól is sikerült, hiszen Chacco-Boy-jal harmadik helyen végeztünk a világkupán, így újra célba vettük a 2018-as világkupa-döntőbe való bejutást.

Szabó Gábor

Hogyan sikerült a felkészülésed?

Az előtte kitűzött versenyeken meg voltam vele elégedve, bizakodtam Bölcsészben, de sajnos Pozsonyban az első két nap eredményes szereplése után a harmadik nap történt egy incidens, ami kihatással volt az Eb-re való felkészülésünkre. A doppingvizsgálatot, a folyamatos vérvételeket mi kértük, hogy megtudjuk, mi lett a lovunkkal. Ez a bizonytalanság végigkísérte az utolsó két hetünket, nem tudtuk, hogy dolgozzunk vagy ne dolgozzunk a lóval, nem tudtuk, hogy mehetünk- e az Eb-re, sajnos ez hatással volt a felkészülésünkre.

Ezek után milyen elvárásaid voltak?

Akkor tudtuk meg, hogy indulhatunk-e, amikor a lovak már elmentek. A vizsgálatnak, amit kezdeményeztünk, két hét a lefutási ideje, és az Eb idején járt le. Az eredményt nem közölték velünk, csak annyit, hogy indulhatunk. Magát az eredményt csak az Eb után hozták a tudomásunkra. Megmondom őszintén, hogy bíztam a múltban, Bölcsész tavaly az ország legjobb lova tudott lenni, bíztam benne, hogy most is helyt fogunk állni, de sajnos nem úgy sikerült az Eb, ahogy szerettem volna.

Ettől eltekintve milyen volt a csapatszellem kint?

Meglepően jó, nagyon jó összetartás volt közöttünk, összeszokott csapat ment ki. Ez mindenkinek nagyban segítette az ottani munkáját. Jó volt a szállítás, minden lóápoló segített mindenkinek minden lónál, ami különleges dolog, ennek nagyon örültem.

Mik a terveid?

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban még viták vannak, de annyit elmondhatok, hogy vagy a világkupát, vagy a jövő évi vb-t szeretném beiktatni. A világkupa-pontversenyben nagyon jól állok, ha nem csúszok lejjebb, akkor azt részesítem előnyben, viszont ha lejjebb csúszom, nem akarok mindent feláldozni, hogy a ranglistán elöl tudjak szerepelni, mert az a nyári szezon rovására menne.

James Wingrave

Bár „csak” tartalékversenyzőként, de te is részt vettél Göteborgban és szép eredménnyel végeztél. Milyen versenyszámokban indultál és hogyan értékeled a teljesítményedet?

A tartaléklovasoknak és a csapatlovasok tartaléklovainak rendeztek három versenyszámot, a bajnokságtól függetlenül. Az első 1,45 m kétfázisos volt, a második 1,50 m hibaidős, és végül következett az 1,55 m-es nagydíj. Mindhárom számban jól szerepelt Quirosa. Az 1,50 m-ben harmadik helyet szereztünk, előttünk Alberto Zorzi (Jan Tops lovasa, többszörös GCT-nyerő), és Simone Blum (Alice-szal szintén GCT 2. helyet szerzett Berlinben). A nagydíjban – ami Németh István csapatkapitány jellemzése szerint akkora, vagy nagyobb volt, mint a legtöbb Nemzetek Díja – ugyancsak lámpafénynél, egy fával végzett Quirosa. Ez a teljesítmény a 14. helyezést jelentette. Nem tudtam tavasszal eleget versenyezni Quirosával, és amiatt későn kezdődött számunkra a szezon. Egyrészt nagyon örülök az eredményemnek, mert még a mellékszámokban is nagy teljesítmény jól szerepelni egy Európa-bajnokságon, ráadásul lámpafényes számokban olyan mezőny ellen sikeresen versenyezni, amely ellen mindig nehéz lenne. Másrészt az ember ilyenkor óhatatlanul is elgondolkodik azon, mi lehetett volna, ha pár hónappal előbb találtuk volna meg a formánkat, mert akkor talán befértünk volna a csapatba és harcolhattam volna az országért.

Forrás: Pegazus