Back to top

A fagyokig szedhetjük

Sokan nem kellő időben végzett betakarítással kockáztatják az éves munka eredményét. Különösen a tárolásra szánt fajták esetében lehet sokat rontani a minőségen, az eltartás eredményességén. A korán, nem kellő érettségben vagy későn, túlérve, nem kellő óvatossággal betakarított vetemény akár a legjobb tárolási feltételek mellett is megsemmisülhet.

Nem is beszélve a tárolási gombás és baktériumos betegségekről, amelyeket nagyon gyakran a termőföldről, a kertből viszünk a tárolókba. Néha nagyon jelentéktelen, aprónak látszó dolgokon múlik az eltartás sikere. Sokszor a gyakran emlegetett hibákat nem veszik kellően komolyan a termesztők, és évről évre ugyanabba a hibába esve okoznak maguknak veszteséget.

A tárolási vagy rövidebb időre szóló átmeneti tárolási szempontok szinte növényfajonként eltérnek, fontossági sorrendjük változik. A legtöbb vetemény szedési idénye nem ér véget szeptemberben; kellő figyelemmel, termesztői ismerettel a fagyokig vagy azt követően is szedhetők, betakaríthatók lennének.

A paprikát, ha szakszerűen gondozzuk, egészen a

fagyokig szedhetjük. Felvetődik a kérdés, hogy mit értünk szakszerű ápolás, gondozás alatt? Vannak determinált (csokros) típusú fajták, amelyek egy idő után befejezik hosszanti növekedésüket, nem képeznek újabb hajtásokat és virágokat. Ezeknek a szedési idénye korlátozott. Ugyanakkor már a szabadföldi fajták között is akad szép számmal folytonnövő típus, amelyekre igaz a fenti megállapítás, hogy szakszerű gondozás mellett akár október végéig is képesek teremni, amelyek a következők:

Öntözés. A paprika folyamatosan igényli a vizet; egy-egy kifejlett tő akár a napi 2-3 litert is képes elpárologtatni. Természetesen ez az érték a júniusi-júliusi napokra vonatkozik, szeptemberben már ennek legfeljebb a felét, harmadát használja fel a növény, ami alapvetően a hőmérséklettől és a fényviszonyoktól függ. Ennek ellenére folyamatosan kell öntözni, azaz a talajt nedvesen kell tartani. Az öntözés elmaradása kényszerérést, bogyófoltosodást eredményez. Hasonlóan fontos a párásítás, ami a talaj, a növények napi többszöri 1-1 mm-es öntözését, vízzel történő „permetezését” jelenti.

Fejtrágyázás. A vízigényhez hasonlóan jelentősen csökken a tápanyagigény is. Ezt leginkább a növény leveleiről lehet megítélni, ha az alsó levelek világosabbak, mint a felsők, célszerű kis adagban (1-2 dkg/m2) nitrogénműtrágyát adni, de legfeljebb csak a hónap végéig.

Növényvédelem. Nyár végére a paprikát tömegesen lepik el a levéltetvek és atkák. Sokszor, közvetlenül vagy közvetve, ezek vetnek véget a növény életének, elszaporodva súlyos vírusfertőzést okozhatnak. Ezért ellenük védekezni kell, messzemenőkig szem előtt tartva a növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi előírásait. Egy elhanyagolt állományt olyan mértékben képesek meglepni, elfertőzni az említett rovarok, hogy egészséges, fogyasztható termés nem szedhető róluk.

Ritkítás, levelezés. A fejletlen, beteg termés

visszafogja a növényt. Ezért az olyan paprikákat, amelyek foltosak, fertőzöttek, napégettek, amelyeket úgysem fogunk felhasználni, haladéktalanul távolítsuk el a tövekről. Hasonló fontos a beteg, száraz, többnyire a növény alján elhelyezkedő funkcióképtelen levelek letépése.

Talajlazítás. A folyamatos öntözés hatására a talajok nagy része összetömörödik, a gyökerek számára levegőtlenné válik. A talaj felületének sekély lazításával az egyébként is laza talajt igénylő paprika gyökerei levegőssé válnak, ami nagyon fontos a folyamatos termésképzéshez.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az illatos ibolya

Március elején-közepén egy-két hétre mennyei illattal telik meg a levegő: erdőszéleken, árokpartokon, előkertekben ezrével virítanak az ibolyák.

Elhunyt Tomcsányi Pál kertészmérnök, az MTA rendes tagja

Életének 94. évében meghalt Tomcsányi Pál, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, kertészmérnök, egyetemi tanár, a gyümölcsnemesítés neves szakembere, az agrármarketing hazai meghonosítója. Tomcsányi Pált február 22-én érte a halál - közölte az MTA.

Imádták a rovarételeket a konferencián

Hihetetlen érdeklődés, több száz fő részvétele mellett rendezték meg az első rovaripari konferenciát a Szent István Egyetem szervezésében. A rovarok tenyésztését, takarmányozási és élelmiszeripari felhasználását kutató tanácskozáson kifejezetten népszerű volt a kóstoltatás is.

A kitolódó tél nem kedvez a palántanevelésnek

Hóval borítottak a város körüli dombok, és a hét végére még kemény fagyokat ígér a meteorológia. Mintha nem akarna véget érni a tél. Pedig egyszercsak eljön a tavaszi palántázások időszaka. A kertészek már javában készülnek erre.

Több a hazai tej a boltok polcain

A tej terméktanács szerint míg a kiskereskedelmi láncok döntő többsége már a hazai termelésből származó tejet részesíti előnyben, ugyanakkor sajtból még mindig a külföldiből van több az áruházakban - olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

Kalocsa környékén aggódnak a pockok miatt

Kemény fagyok alig voltak ezen a télen. Amíg az előző az itatókat károsította, addig az utóbbi a kártevők elszaporodását eredményezheti a földeken, ahogy arra néhány éve volt is példa: szinte letarolta a kalászosokat és a repcemezőket egy jelentős pocokinvázió. Ez idén megismétlődhet.

Még nem tudni pontosan, mennyivel drágul a kenyér

Hamarosan ismét többet kell fizetnünk a kenyérért és a péksüteményekért. Előbbi ára tíz forinttal is emelkedhet kilónként – hívta fel rá a figyelmet a Magyar Pékszövetség.

Virágárusító automatája is van a belga rózsakertészetnek

A rózsatermesztésnek Európában is van létjogosultsága, a távoli földrészekről érkező portéka mellett a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között nevelt nyugat-európai árura is van kereslet. Az energia-hatékonyságot célzó megfontolt fejlesztésekkel gazdaságos szinten termeszthető növény, vallja Wim Scheers, belga termesztő. A Floraldaily internetes portálon megjelent cikket adjuk közre.

Gyógyítható a mogyoróallergia?

Sikerült megelőzni a mogyoróallergiás reakciókat egy nagy létszámú kutatás során, amelyben a beteg gyerekek napi egy mogyoróliszt-kapszulát szedtek fél éven át, hogy kialakuljon bennük a tolerancia.

Növénytáplálás: gyökértől a levélig

Idén már második alkalommal – mintegy kétszáz „vegytiszta” résztvevővel – szervezték meg a Pest megyei Tápanyag-gazdálkodási Tanácskozást.