Back to top

A fagyokig szedhetjük

Sokan nem kellő időben végzett betakarítással kockáztatják az éves munka eredményét. Különösen a tárolásra szánt fajták esetében lehet sokat rontani a minőségen, az eltartás eredményességén. A korán, nem kellő érettségben vagy későn, túlérve, nem kellő óvatossággal betakarított vetemény akár a legjobb tárolási feltételek mellett is megsemmisülhet.

Nem is beszélve a tárolási gombás és baktériumos betegségekről, amelyeket nagyon gyakran a termőföldről, a kertből viszünk a tárolókba. Néha nagyon jelentéktelen, aprónak látszó dolgokon múlik az eltartás sikere. Sokszor a gyakran emlegetett hibákat nem veszik kellően komolyan a termesztők, és évről évre ugyanabba a hibába esve okoznak maguknak veszteséget.

A tárolási vagy rövidebb időre szóló átmeneti tárolási szempontok szinte növényfajonként eltérnek, fontossági sorrendjük változik. A legtöbb vetemény szedési idénye nem ér véget szeptemberben; kellő figyelemmel, termesztői ismerettel a fagyokig vagy azt követően is szedhetők, betakaríthatók lennének.

A paprikát, ha szakszerűen gondozzuk, egészen a

fagyokig szedhetjük. Felvetődik a kérdés, hogy mit értünk szakszerű ápolás, gondozás alatt? Vannak determinált (csokros) típusú fajták, amelyek egy idő után befejezik hosszanti növekedésüket, nem képeznek újabb hajtásokat és virágokat. Ezeknek a szedési idénye korlátozott. Ugyanakkor már a szabadföldi fajták között is akad szép számmal folytonnövő típus, amelyekre igaz a fenti megállapítás, hogy szakszerű gondozás mellett akár október végéig is képesek teremni, amelyek a következők:

Öntözés. A paprika folyamatosan igényli a vizet; egy-egy kifejlett tő akár a napi 2-3 litert is képes elpárologtatni. Természetesen ez az érték a júniusi-júliusi napokra vonatkozik, szeptemberben már ennek legfeljebb a felét, harmadát használja fel a növény, ami alapvetően a hőmérséklettől és a fényviszonyoktól függ. Ennek ellenére folyamatosan kell öntözni, azaz a talajt nedvesen kell tartani. Az öntözés elmaradása kényszerérést, bogyófoltosodást eredményez. Hasonlóan fontos a párásítás, ami a talaj, a növények napi többszöri 1-1 mm-es öntözését, vízzel történő „permetezését” jelenti.

Fejtrágyázás. A vízigényhez hasonlóan jelentősen csökken a tápanyagigény is. Ezt leginkább a növény leveleiről lehet megítélni, ha az alsó levelek világosabbak, mint a felsők, célszerű kis adagban (1-2 dkg/m2) nitrogénműtrágyát adni, de legfeljebb csak a hónap végéig.

Növényvédelem. Nyár végére a paprikát tömegesen lepik el a levéltetvek és atkák. Sokszor, közvetlenül vagy közvetve, ezek vetnek véget a növény életének, elszaporodva súlyos vírusfertőzést okozhatnak. Ezért ellenük védekezni kell, messzemenőkig szem előtt tartva a növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi előírásait. Egy elhanyagolt állományt olyan mértékben képesek meglepni, elfertőzni az említett rovarok, hogy egészséges, fogyasztható termés nem szedhető róluk.

Ritkítás, levelezés. A fejletlen, beteg termés

visszafogja a növényt. Ezért az olyan paprikákat, amelyek foltosak, fertőzöttek, napégettek, amelyeket úgysem fogunk felhasználni, haladéktalanul távolítsuk el a tövekről. Hasonló fontos a beteg, száraz, többnyire a növény alján elhelyezkedő funkcióképtelen levelek letépése.

Talajlazítás. A folyamatos öntözés hatására a talajok nagy része összetömörödik, a gyökerek számára levegőtlenné válik. A talaj felületének sekély lazításával az egyébként is laza talajt igénylő paprika gyökerei levegőssé válnak, ami nagyon fontos a folyamatos termésképzéshez.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természetközeli megoldásokat sürgettek az élhető városokért

Kétnapos szakmai fórumot tartottak Budapesten a világ városi zöldfelület-fejlesztésben érintett szakemberei, tájépítői, építészei. Sok kérdés vetődött fel azzal kapcsolatban, vajon meddig tágíthatjuk a természetalapú megoldások körét, és hol – inkább a külvárosokban vagy a belvárosokban is – elhelyezhetők ezek a felületek?

Amarillisz karácsonyra

Az amarillisz a karácsonyi időszak egyik legkedveltebb virága - cserepes és vágott virágként is. Változatos színekben kapható, de a piros a legkeresettebb. Tartósságával és szárankénti több virágával vívott ki népszerűséget magának az évek során.

Szavazzunk az év gyümölcsére!

Az idén először hagyományteremtő szándékkal indít szavazást az év gyümölcséről a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN). A magyar fajták szaporításával és forgalmazásával foglalkozó cég ezzel szeretné felhívni a figyelmet a kevésbé ismert gyümölcsfajokra és -fajtákra.

Beütött a karácsony az élelmiszeriparban

Az ünnepek közeledtével a hazai élelmiszervállalatok kampányüzemmódba kapcsoltak annak érdekében, hogy minél több termékük kerüljön a fa alá. A teljesség igénye nélkül utánanéztünk, hogy egyes magyar cégek miképpen próbálnak érvényesülni a legnagyobb közösségi média felületen.

Azok a csodás kérgek...

November végére a fák, cserjék megszabadultak lomruhájuktól, az élénk őszi lombdíszű fák is elhullatták leveleiket. A zúzmarás hajnalokon, hólepte téli napokon most tűnik elő a kérgek, vesszők eddig rejtett szépsége.

Termeszthetnénk is a galagonyát

A galagonyák gazdasági értékei közt gyógyászati és népjóléti szerepüket, faanyagukat, pomológiai és dendrológiai tulajdonságaikat célszerű vizsgálni, illetve hogy mennyire alkalmasak emberi fogyasztásra és mi a szerepük az állatvilág táplálkozásában. Több faj fontos egészségvédő lehet az ember szív- és érrendszerében, illetve gyógyszer-alapanyagok forrása.

Termesszünk kaktuszt?

Táplálékként, takarmányként és vízraktározóként való hasznosíthatósága miatt a kaktusz egyre fontosabb lehet a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésében – hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az MTI beszámolója szerint.

Az olaszok komolyan vették: világörökség a nápolyi pizza

Nem kevesebb, mint kétmillió ember vette a fáradtságot, és aláírta azt a petíciót, amelyikben arra kérik az UNESCO-t, hogy a nápolyi pizza is kerüljön a szellemi kulturális örökségek listájára.

Közmunkásokkal orvosolnák a kertészet munkaerő-hiányát

Arra nem született érdemi megoldás, hogy a mezőgazdasági bruttó átlagbér 20 százalékkal elmarad az országos átlagtól, és a képzés színvonalának javítása is visszatérő igény, de a közmunka termelési szezon utánra korlátozása, vagy az idénymunkások bejelentésének egyszerűsítésére nagyon is konkrét javaslatok jöttek a Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságában.

Alma a Mikulás zsákjában

Az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az almafogyasztást ösztönző programja keretében közel ezer mikuláscsomagot állított össze és osztott szét országszerte az óvodásoknak és gyermekotthonokban élőknek december 6-án, Mikulás napján, amelyekbe friss alma is került. A program egyik állomása a Komáromi Tóparti Óvoda volt.