0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 23.

A sasréti Mária-szobor újra várja a zarándokokat

Újra felállították Almamelléken a Mária-szobrot, mely a Mecsekerdő Zrt. keresztény vonatkozású erdei emlékhelyek felújítása című projektje keretében készült el. A program eredményeképp összesen 27 erdei emlékhely újult meg a Mecsekerdő Zrt. működési területén, köztük fa- és kőkeresztek, források, emlékművek, haranglábak és képoszlopok.

Újra felállították Almamelléken a Mária-szobrot, mely a Mecsekerdő Zrt. keresztény vonatkozású erdei emlékhelyek felújítása című projektje keretében készült el. A program záróünnepségére 2017. október 8-án került sor Almamellék területén, Sasrét-pusztán, a patinás vendégház udvarán.  Keszi Lászlónak, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójának köszöntő szavai után Dalvári Vince, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának vezetőhelyettese mondott avatóbeszédet, majd Dr. Udvardy György, pécsi megyéspüspök áldotta meg a Mária-szobrot. A Voice Singers együttes Balási Szabolcs karnagy vezetésével a hely és az alkalom szelleméhez illő műveket adott elő, fokozva ezzel is az ünnep fényét.

A projekt keretében összesen 27 erdei emlékhely újult meg a Mecsekerdő Zrt. működési területén, köztük fa- és kőkeresztek, források, emlékművek, haranglábak és képoszlopok. A Mecsek Egyesület, illetve a Pécsi Egyházmegye is komoly szerepet vállalt abban, hogy a tervek megvalósulhassanak.

A sasréti vadászkastély melletti lourdes-i szűzanya szobrát a múlt század 20-as éveiben a helyi főerdész, Bázler Ernő (Ernst Bassler) családja állíttatta. A tégla talapzaton álló eredeti gipszszobor mintegy egy méter magas volt, s barlangját – egyedülálló módon – egy hatalmas bükkfa törzséből faragták ki, előtte pedig egy pad állt. A hajdani szobrot a világháborút követően megrongálták, s az ötvenes években megsemmisült.

Az új szobor Vanyur István, szigetvári szobrászművész márványból készült alkotása, melyet egy kőből készült barlangban állítottak föl. A szobor más, hasonló erdei emlékhelyekhez hasonlóan elmélkedésre, lelki felüdülésre invitálja az erdőt járókat, zarándokokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/A Mi Erdőnk