0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Sok nyúl, sok macska a Lurdy Házban

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Magyar Macskamánia Egyesület macskakiállítását nyúlkiállítással együtt tartják, ahol a hazánkban fellelhető nyúlfajták legtöbbjét felvonultatják a tenyésztők. Így volt ez az október első hétvégéjén megrendezett seregszemlén is.

Nemcsak tapsifülesekből és cicákból, hanem különféle pókokból és hüllőkből is némi ízelítőt kapott a látogató, sőt törpesünök és görények is várták a rendezvényre érkezőket. A nálunk széles körben elterjedt maine coonoknál és brit rövidszőrű macskáknál elsősorban a ritka színváltozatokat keresték. Mivel ma már hazánkban is igen széles a fajtaválaszték, ezért egyre kevesebb az olyan tenyésztő, aki nálunk ismeretlen fajta tartására vállalkozik.

A nyulak közül nagy volt az érdeklődés a fehér angóranyulak iránt, melyek, amellett, hogy hobbiállatként is kiválóak, gazdasági hasznot is hajthatnak: hosszú szőrszálaikból akár házi feldolgozás során is kiváló minőségű fonal készíthető. Újabban egyre divatosabbak az ilyen, saját előállítású alapanyagból készült termékek. Ezeket a könnyű, jól szigetelő ruhadarabokat elsősorban a vastagabb pénztárcájú, tudatos fogyasztók helyezik szívesen kosarukba, akik nemritkán közvetlenül a termelőtől vásárolnak.

Magyar óriásnyúlból vadas színű példányokat láthattunk, a törpékből elsősorban rexeket állítottak ki, de orosz törpéket is bemutattak a rendezvényen. Újabban egyre többen vállalkoznak kabátrajzos nyulak tenyésztésére is, ami különösen nagy szakértelmet igényel. Ez is bizonyítéka annak, hogy háztáji nyúltenyésztésünk egyre jobban fejlődik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kistermelők Lapja