0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Scnakfűszerként hasznosul a minőségi hazai fűszerpaprika

A Chio termékek gyártója, az Intersnack idén 200 tonna fűszerpaprikát vásárol Magyarországon, ezzel továbbra is az egyik legnagyobb hazai fűszerpaprika exportőrök közé tartozik. A cégcsoport kizárólag minőségi magyar őrleménnyel gyártja egyik legfontosabb termékét, amelyet több európai gyárban is használnak, és 13 piacra jut a vele ízesített snackekből.

A nálunk leginkább Chio és Pom Bär márkáiról ismert Intersnack idén mintegy 200 tonna magyar fűszerpaprika őrleményt vásárol fel hazai termelőktől. Ezzel a vállalatcsoport már évtizedek óta a fűszer egyik legnagyobb felvásárlójának számít Magyarországon. A magyar termelőktől származó paprikát az Intersnack saját németországi üzemébe szállítja, ahol többféle snackfűszert készítenek belőle.

Szabó Gábor, az Intersnack Magyarország Kft. vállalati kapcsolatok vezetője iparági forrásokat idézve elmondta, hogy évente mintegy 3500 tonna paprikaőrlemény készül Magyarországon, és nagyjából 500 tonna kerül külföldre. Az export közel 50 százalékát az Intersnack vásárolja fel, így a vállalat a meghatározó exportőrnek számít.

A magyar és német snack-gyárakon kívül a francia, holland és cseh üzemekbe is kerül a magyaros snack-fűszerekből. Győrben a hosszú és rövid sóspálcikát, Hollandiában a bundázott mogyorót ízesítik vele. A magyar paprikát tartalmazó snackeket 13 országban, köztük Svájcban, Bulgáriában, Oroszországban, Szlovéniában, és az Egyesült Államokban is forgalmazzák.

Szabó Gábor szerint a hazai fűszerpaprika-piac legnagyobb problémája, hogy míg német fogyasztók – legalábbis sós snackként fogyasztva – értékelik és meg is fizetik a minőségi paprikát, addig Magyarországon kevésbé egységesek a fűszerpaprikával szemben támasztott minőségi elvárások.

„Nálunk szélesebb a paprikaőrlemény felhasználási területe, ennek ellenére a fogyasztók egy nagy része sajnos nem tudja, milyen a jó minőségű paprika és így a piacon a gyenge portéka is vevőre talál. Pedig a megfelelően feldolgozott magyar paprika aromája és ízesítő képessége kiemelkedő. ” – mondta Szabó Gábor.

Az Intersnack Magyarország Kft. piacvezető a sós snack termékek kategóriájában. A Chio és Pom Bär termékeket is gyártó cég az elmúlt 10 évben 3,5 milliárd forintot meghaladó értékű beruházással és több mint 15 milliárd forint adóbefizetéssel járult hozzá a hazai gazdaság sikeréhez. Az Intersnack Magyarország Kft. anyavállalata, a német családi tulajdonú Intersnack csoport 17 országban működik, és 8000 embert foglalkoztat. Forgalma meghaladja az évi 2,1 milliárd eurót.

Forrás: Intersnack Magyarország közlemény