Back to top

A támogatások így nem segítik a versenyképesség javulását

Szent Mihály napja a juhászoknak a számadás, a behajtás ünnepe, ettől kezdve a karácsonyra készülnek. Nyereséges lesz-e az idei évük – kérdeztük Jávor Andrást a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét.

Támogatással igen, de e nélkül a termelők többsége egyáltalán nem tudna eredményt elkönyvelni - felelte megkereséünkre Jávor András, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke.

Pontosabban azok, akik az átlagnál jobban termelnek, noha ez nekik sem lesz csúcs évük, tisztességesen meg tudnak élni a juhászatból, sőt nekik nyereségük is lesz.  Az átlagosak a támogatással együtt valahogy kijönnek, az átlag alattiak viszont még a támogatással is veszteségesen dolgoznak.

De nem is érdemelnék meg, hogy nyereségük legyen, olyan gyengén gazdálkodnak, és nem igen törekszenek a változtatásra. A rossz tenyészetekben az árbevételnek nagyjából a 60 százaléka a támogatásból származik, még az átlagosokban is megközelítőleg a 30 százalékot ez adja - mondta lapunk érdeklődésére a szakember. 

Összességében az egész ágazatról elmondható, hogy növelni kéne a termelékenységet, a termelés szervezettségét. Kevés az egy anyára vetített bárányszám, kicsi a koncentráció és nagy a jövedelemigény. Száz anyából nem lehet megélni, eltartani a családot.

A megtermelt áru minőségén is van mit javítani, és új kereskedelmi partnereket kell keresnünk. Nincs marketing, piackutatás, nincs kereskedelemfejlesztés. A partnerek olyan áron veszik meg tőlünk a bárányt, amit ők szabnak meg.

Az ágazat állategészségügyi státuszát is át kell tekinteni, és a támogatások struktúráján is változtatni kellene. A támogatások elegendőek, de igazából nem szolgálják az előre lépést, a versenyképesség javulását.  A rossz is képes elvegetálni, amíg kapja a dotációt.

A terméktanács szeretné a jelenlegi rendszert átalakítani, és a támogatásokat bizonyos eredményekhez, célok eléréséhez kötni.  Egyelőre úgy néz ki, hogy a közel jövőben ezen nem tudunk változtatni, de reménykedünk… - tette hozzá az elnök. 

 

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszázmillióból újulhatnak meg a népi építészeti emlékek

A Miniszterelnökség döntést hozott a 300 millió forint keretösszegű Népi Építészeti Programban elnyerhető támogatásokról. A veszélyeztetett népi építészeti örökség fenntartását célzó felhívásra 69 támogatási kérelmet nyújtottak be, közel 570 millió forint értékben. Jövőre 1,5 milliárd forintot különítettek el e célra, a Lechner Tudásközpont még a télen közzéteszi a pályázati feltételeket.

Magyar termelői és értékesítési szövetkezet alakult Kárpátalján

A magyar kormány 35 millió forintos támogatásával megalakult a Kárpátaljai Termelői és Értékesítési Szövetkezet (KTÉSZ), a határon túli magyarlakta területek első ilyen szervezete, ami egész Kárpátalján szervezi a magyar vállalkozások termelői tevékenységét, minőségi termékeinek értékesítését - jelentette be Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke Beregszászon.

Kétezer galambbal ünnepelték a jubileumot

December második hétvégéjén rendezték meg a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének (MGKSZ) Nemzeti Galamb- és Díszmadár Kiállítását, mely a szövetség 135 éves fennállása alkalmából szervezett jubileumi ünnepségsorozatának záróakkordja volt.

Hamarabb fizetik a tenyészkos- és tenyészbak támogatást

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a jogszabályokban biztosított ügyintézési határidőt lerövidítve december 1-vel végrehajtotta a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet alapján benyújtott támogatási kérelmek bírálatát és folyósítását.

Jövőre máshogy kell beadni a tész-ek operatív programját

Tész-vezetőknek rendezett továbbképzést a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Szent István Egyetem Budai Campusán. Új miniszteri rendelet szabályozza a termelői értékesítő szervezetek operatív programjának elkészítési módját, annak a részleteiről esett szó.

Ismét módosult az agrár-környezetgazdálkodási felhívás

A kettős finanszírozás elkerülése érdekében módosult az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című (VP4-10.1.1-16 kódszámú és a VP4-10.1.1-15 kódszámú) felhívások dokumentációja.

Közel félmilliárd az állami kóser zöldségtermesztés fejlesztésére

Egyetért a kormány a kóser zöldségtermesztéssel és -feldolgozással kapcsolatos beruházások támogatásával – derül ki a Magyar Közlönyből. Ezért összesen 450 millió forintot biztosit a kisvárdai kóserpalánta-nevelde fűtésének, valamint a Fényeslitke külterületén tervezett zöldségfeldolgozó üzem és logisztikai központ fejlesztésének támogatásának előkészítésére.

Tehéntrágyát igényel a Toyota új autója

A kaliforniai szarvasmarhatelepek trágyáját, pontosabban az abból felszabaduló metánt felhasználó, áramot és hidrogént előállító erőművel tervezi ellátni az amerikai piacra szánt hidrogénes járművei energiaellátását a Toyota - derült ki a Los Angeles-i Auto Show-n.

Jelentős átalakulást várnak az erdélyi földpiacon

Az erdélyi földtulajdonosi struktúra jelentős közeljövőbeli átalakulását prognosztizálja Kerezsi Miklós. A UBM Feed Románia Kft. kisebbségi tulajdonosának számító East Csoport vezetője szerint „érdemes észnél lenni”, mivel várhatóan nagy területek cserélnek majd gazdát.

Végre elindulhat a szolnoki citromsav gyár építése

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a kínai-magyar vegyesvállalat, a BBCA Szolnok Zrt. aláírta a szolnoki citromsav gyár felépítéséhez szükséges 12 éves lejáratú, közel 32 milliárd forint keretösszegű hitel-megállapodást, amelynek köszönhetően elindulhat a beruházás - közölte az MFB.