Back to top

A támogatások így nem segítik a versenyképesség javulását

Szent Mihály napja a juhászoknak a számadás, a behajtás ünnepe, ettől kezdve a karácsonyra készülnek. Nyereséges lesz-e az idei évük – kérdeztük Jávor Andrást a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét.

Támogatással igen, de e nélkül a termelők többsége egyáltalán nem tudna eredményt elkönyvelni - felelte megkereséünkre Jávor András, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke.

Pontosabban azok, akik az átlagnál jobban termelnek, noha ez nekik sem lesz csúcs évük, tisztességesen meg tudnak élni a juhászatból, sőt nekik nyereségük is lesz.  Az átlagosak a támogatással együtt valahogy kijönnek, az átlag alattiak viszont még a támogatással is veszteségesen dolgoznak.

De nem is érdemelnék meg, hogy nyereségük legyen, olyan gyengén gazdálkodnak, és nem igen törekszenek a változtatásra. A rossz tenyészetekben az árbevételnek nagyjából a 60 százaléka a támogatásból származik, még az átlagosokban is megközelítőleg a 30 százalékot ez adja - mondta lapunk érdeklődésére a szakember. 

Összességében az egész ágazatról elmondható, hogy növelni kéne a termelékenységet, a termelés szervezettségét. Kevés az egy anyára vetített bárányszám, kicsi a koncentráció és nagy a jövedelemigény. Száz anyából nem lehet megélni, eltartani a családot.

A megtermelt áru minőségén is van mit javítani, és új kereskedelmi partnereket kell keresnünk. Nincs marketing, piackutatás, nincs kereskedelemfejlesztés. A partnerek olyan áron veszik meg tőlünk a bárányt, amit ők szabnak meg.

Az ágazat állategészségügyi státuszát is át kell tekinteni, és a támogatások struktúráján is változtatni kellene. A támogatások elegendőek, de igazából nem szolgálják az előre lépést, a versenyképesség javulását.  A rossz is képes elvegetálni, amíg kapja a dotációt.

A terméktanács szeretné a jelenlegi rendszert átalakítani, és a támogatásokat bizonyos eredményekhez, célok eléréséhez kötni.  Egyelőre úgy néz ki, hogy a közel jövőben ezen nem tudunk változtatni, de reménykedünk… - tette hozzá az elnök. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sorra nyeri kutyáival a nemzetközi versenyeket

Franciaországban rendezett, nemzetközi kutyakiállításon szerzett első helyezést a hónap elején Chloe nevű kutyájával a kisterenyei Verebélyi Orsolya. A tizenkét, gyönyörű bordeaux-i dogból álló tenyészet tulajdonosa beszélt az ebekkel való mély kapcsolatáról, a versenyekre való felkészítésről és a külföldi megmérettetéseken átélt ­izgalmakról.

Komplex öntözési programra van szükség

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai napján.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

A húsuk is egészségesebb: a csillagfürt, mint nyúltakarmány

A jelen és a jövő mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívása, hogy bolygónk növekvő népességének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítson, úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat is megóvja. A Föld növekvő népességének élelmiszerszükségletét egyre csökkenő földterületen kell előállítani.

Tizenegy ország tiltotta ki a belga sertéshúst

Az afrikai sertéspestis miatt tizenegy Európai Unión kívüli ország függesztette fel a sertéshús importját Belgiumból - közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.

Újra divatban az ezüstfácán

Az utóbbi hónapokban egyértelművé vált, hogy újra lendületbe került a hazai díszfácántenyésztés, s úgy tűnik, nemcsak a ritkább, nagy értékű fajok iránt mutatkozik nagy érdeklődés, hanem a hazánkban már régóta tartottak iránt is, melyek a kezdők számára is ajánlhatók. A leggyakrabban tartott fajok között szerepel az ezüstfácán is.

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Kevesebb takarmánykeveréket gyártottak tavaly

Magyarországon 3,526 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2017-ben, amely közel 4 százalékkal maradt el a 2016. évi mennyiségtől – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

A magyar gazdák számára elfogadhatatlan a közös uniós agrártámogatások csökkentése - mondta Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.