Back to top

A támogatások így nem segítik a versenyképesség javulását

Szent Mihály napja a juhászoknak a számadás, a behajtás ünnepe, ettől kezdve a karácsonyra készülnek. Nyereséges lesz-e az idei évük – kérdeztük Jávor Andrást a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét.

Támogatással igen, de e nélkül a termelők többsége egyáltalán nem tudna eredményt elkönyvelni - felelte megkereséünkre Jávor András, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke.

Pontosabban azok, akik az átlagnál jobban termelnek, noha ez nekik sem lesz csúcs évük, tisztességesen meg tudnak élni a juhászatból, sőt nekik nyereségük is lesz.  Az átlagosak a támogatással együtt valahogy kijönnek, az átlag alattiak viszont még a támogatással is veszteségesen dolgoznak.

De nem is érdemelnék meg, hogy nyereségük legyen, olyan gyengén gazdálkodnak, és nem igen törekszenek a változtatásra. A rossz tenyészetekben az árbevételnek nagyjából a 60 százaléka a támogatásból származik, még az átlagosokban is megközelítőleg a 30 százalékot ez adja - mondta lapunk érdeklődésére a szakember. 

Összességében az egész ágazatról elmondható, hogy növelni kéne a termelékenységet, a termelés szervezettségét. Kevés az egy anyára vetített bárányszám, kicsi a koncentráció és nagy a jövedelemigény. Száz anyából nem lehet megélni, eltartani a családot.

A megtermelt áru minőségén is van mit javítani, és új kereskedelmi partnereket kell keresnünk. Nincs marketing, piackutatás, nincs kereskedelemfejlesztés. A partnerek olyan áron veszik meg tőlünk a bárányt, amit ők szabnak meg.

Az ágazat állategészségügyi státuszát is át kell tekinteni, és a támogatások struktúráján is változtatni kellene. A támogatások elegendőek, de igazából nem szolgálják az előre lépést, a versenyképesség javulását.  A rossz is képes elvegetálni, amíg kapja a dotációt.

A terméktanács szeretné a jelenlegi rendszert átalakítani, és a támogatásokat bizonyos eredményekhez, célok eléréséhez kötni.  Egyelőre úgy néz ki, hogy a közel jövőben ezen nem tudunk változtatni, de reménykedünk… - tette hozzá az elnök. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milyen a jó galambdúc?

Húsgalambjaink életének minősége, jólléte (welfare) nemcsak fontos állatvédelmi szempont, de a sikeres galambhús-előállítás alapja is. Az első komoly hiba, amit elkövethetünk a sikeres húsgalambtartás ellen, az a nem megfelelően kialakított dúc.

„Szociális csirkefarm” a tanácselnök kertjében

Először csak kicsiben, néhány közmunkással kezdődött el pár éve az a program a faluban, amely idén egy virágzó, mintegy tucat helyinek munkát adó, a környéket friss baromfi hússal ellátó vállalkozássá nőheti ki magát.

Jó tanuló a szamár!

A szamár hazánkban meglehetősen mostoha sorsú volt, mondhatni, csak a megtűrték a ló mellett – de nem csak a Kárpát-medencében volt így, hanem a világ számos országában is. Nálunk igazán csak a juhászok értékelték sokra ezt a jobb sorsra érdemes állatot.

Birkanyírás A-tól Z-ig

Tavasszal, az ellések befejeztével kezdetét veszi a birkanyírási szezon. Évente legalább egyszer, de még jobb, ha kétszer szabadítják meg az állatot a gyapjától annak érdekében, hogy az energiáját ne a teste hűtésére, hanem a megevett takarmány hasznosítására fordítsa. Így a legtöbb helyen nyáron is megnyírják a birkákat.

Öt köbméternyi állatbőrt dobtak ki Pápán

Mintegy 50-60 haszonállat, elsősorban birka lenyúzott bőrét rakták le ismeretlenek a pápai Határ utcának a Szabó Dezső utcához közeli, fákkal és bokrokkal körbevett egyik földútján az előző héten. A város a környezetszennyezés péntek délutáni észlelését követően néhány órán belül elszállíttatta a maradványokat. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Hét nógrádi települést nyilvánítottak fertőzött területté

Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek a napokban és megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.

Az Európai Bizottság támogatja a BIOEAST kezdeményezést

 Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST kezdeményezést - közölte az Agrárminisztérium.

Csaknem félmilliárdos támogatással fejlesztik mezőgépgyártást a Mchale-nél

Európai uniós pályázaton csaknem félmilliárd forint támogatást nyert a mezőgazdasági gépgyártás fejlesztésére Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a szolnoki székhelyű McHale Hungária Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Kft. (McHale Hungária Kft.) vezette konzorcium.

A csapodár függőcinege

A függőcinege apró termetű, mozgásában a cinegékre emlékeztető madár, de nem rokona a hazánkban élő cinegéknek, például a szén- vagy a kék cinegének sem. A faj Európában elsősorban a középső és a keleti tájakon honos, nyugaton jóval ritkább, de például Portugáliában és a Brit-szigeteken teljesen hiányzik.

Feketehattyú-veszély?!

Amikor az Ausztráliában őshonos fekete hattyút a XIX. században elkezdték díszmadártartás céljára jelentősebb mennyiségben importálni Európába, biztos, hogy nem gondolt arra senki, hogy ezzel akár faunánkat is veszélyeztethetik.