Back to top

A támogatások így nem segítik a versenyképesség javulását

Szent Mihály napja a juhászoknak a számadás, a behajtás ünnepe, ettől kezdve a karácsonyra készülnek. Nyereséges lesz-e az idei évük – kérdeztük Jávor Andrást a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét.

Támogatással igen, de e nélkül a termelők többsége egyáltalán nem tudna eredményt elkönyvelni - felelte megkereséünkre Jávor András, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke.

Pontosabban azok, akik az átlagnál jobban termelnek, noha ez nekik sem lesz csúcs évük, tisztességesen meg tudnak élni a juhászatból, sőt nekik nyereségük is lesz.  Az átlagosak a támogatással együtt valahogy kijönnek, az átlag alattiak viszont még a támogatással is veszteségesen dolgoznak.

De nem is érdemelnék meg, hogy nyereségük legyen, olyan gyengén gazdálkodnak, és nem igen törekszenek a változtatásra. A rossz tenyészetekben az árbevételnek nagyjából a 60 százaléka a támogatásból származik, még az átlagosokban is megközelítőleg a 30 százalékot ez adja - mondta lapunk érdeklődésére a szakember. 

Összességében az egész ágazatról elmondható, hogy növelni kéne a termelékenységet, a termelés szervezettségét. Kevés az egy anyára vetített bárányszám, kicsi a koncentráció és nagy a jövedelemigény. Száz anyából nem lehet megélni, eltartani a családot.

A megtermelt áru minőségén is van mit javítani, és új kereskedelmi partnereket kell keresnünk. Nincs marketing, piackutatás, nincs kereskedelemfejlesztés. A partnerek olyan áron veszik meg tőlünk a bárányt, amit ők szabnak meg.

Az ágazat állategészségügyi státuszát is át kell tekinteni, és a támogatások struktúráján is változtatni kellene. A támogatások elegendőek, de igazából nem szolgálják az előre lépést, a versenyképesség javulását.  A rossz is képes elvegetálni, amíg kapja a dotációt.

A terméktanács szeretné a jelenlegi rendszert átalakítani, és a támogatásokat bizonyos eredményekhez, célok eléréséhez kötni.  Egyelőre úgy néz ki, hogy a közel jövőben ezen nem tudunk változtatni, de reménykedünk… - tette hozzá az elnök. 

 

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fél év alatt több mint 200 milliárdot kaptak a gazdák

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet összesítette az idei első félévben agrár- és vidékfejlesztésre kifizetett forrásokat. Az összeg mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, melynek oka az előző évi előleg és részkifizetés nagysága.

Amilyen a takarmány olyan a sajt?

„Ahány szem árpát adsz a lovadnak, annyi bűnöd bocsáttatik meg” egy részlet a Koránból, a mohamedánok szent könyvéből. Vajon a kecsketartók hogy vannak ezzel? Adnak egyáltalán árpát, zabot a kecskének? Mindkét takarmány nyersrostban gazdagabb, mint a kukorica, vagyis alkalmasabb a kecskék takarmányozására. Mégis főleg kukoricát kapnak a kecskék.

Már csak elektronikusan értesítenek a támogatási hibákról

A Magyar Államkincstár október 16-ától megkezdte azoknak az adategyeztetésre felszólító végzéseknek a kiküldését, amelyek az ügyfelek egységes területalapú kérelmeiben szereplő hibákat tartalmazzák. Fontos változás, hogy az idén már kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki ezeket az adategyeztetésre felszólító leveleket.

Hazai fehérjetakarmányra cserélnénk az import szóját

Az import, sokszor GMO tartalmú szójatakarmány kiváltására Nemzeti Fehérjetakarmány Programot indítana a Földművelésügyi Minisztérium, amely mintegy 8 milliárd forint nemzeti támogatással megvalósított kutatási programmal mozdítaná elő a hazai fehérjetakarmány előállítást, felhasználást. A megvalósításával évi 80-100 milliárd forinttal növelhető a mezőgazdasági kibocsátás szintje.

Módosítják az élelmiszeripari pályázatot, átmenetileg felfüggesztették a kérelembeadást

Az irányító hatóság az „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” című pályázatra a kérelmek beadását a feltételek módosítása miatt ideiglenesen felfüggeszti.

Invazív teknősök hazánkban

Az invazív fajok problémaköréről nehéz objektíven nyilatkozni. Sajnos sok a témával kapcsolatos „sajtókacsa”, továbbá az ezzel kapcsolatos hivatalos intézkedések is olykor eléggé „íróasztalszagúak”. Mi lehet a megoldás?

Utalják az előleget, számolja ki mennyit várhat!

Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete az egyes agrártámogatások 2017. évi összegeiről. Az egységes területalapú támogatás október 16-tól kifizethető előlege hektáronként legfeljebb 32 110 forint lehet.

Tojásszövetség: növelni kell a belföldi tojásfogyasztást és az önellátottságot

Növelni kell a magyarországi tojástermelést, hogy a nagyüzemi tojás-önellátottsági szint a mostani mintegy 50 százalékról 75 százalékra emelkedjen - ezt a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség, MTTSz) alelnöke mondta a tojás világnapja alkalmából Budaörsön.

Hétfőtől újra benyújthatóak a méhészeti kifizetési igények

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján 2017. október 16-ától újra igényelhető méhészeti támogatás - hívta fel a figyelmet a Magyar Államkincstár.

Augusztusban szinte minden drágult

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).