Back to top

Adócsökkentést tervez Varga Mihály

Jövő évtől 19,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás a parlamentnek benyújtott, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat szerint.

A parlament honlapján kedden közzétett törvényjavaslat indokolása szerint a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán 2016. november 24-én megállapodtak a minimálbér, a garantált bérminimum, és a reálbérek emeléséről, valamint a munkáltatói bérterhek csökkentéséről.

A megállapodásnak megfelelően a makrogazdasági feltételek kedvező alakulására tekintettel a törvényjavaslat a szociális hozzájárulási adó kulcsának a korábban tervezett 20 százalékra csökkentése helyett 19,5 százalékra csökkentését kezdeményezi 2018 január elsejétől. Ezzel párhuzamosan az egészségügyi hozzájárulás 22 százalékos kulcsa is 19,5 százalékra csökkenhet.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jövőre ismét alkalmazhat egy régi-új fegyvert a NAV

A tervek szerint január 1-jétől lép hatályba az új adóigazgatási rendtartásról szóló törvény. A tervezetről és az abban újraszabályozott becslés jogintézményéről Fekete Zoltán Titusz, az RSM adótanácsadója beszélt az InfoRádió Adóinfó című magazinműsorában.

Támogatott kapacitásbővítés a Kalocsai Fűszerpaprikánál

Az ipar húzóágazatai között ott van a magyar élelmiszeripar is, így itt különösen fontos a teljesítmény emelkedése - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kapacitásbővítő fejlesztését bemutató tájékoztatón. A cég 133 millió forintot kap az NGM nagyvállalati beruházási programban.

Rekordot döntött az alkalmi munkások száma, de a trükközés se múlt el

Alkalmi és idénymunkások garmadáját alkalmazták idén a munkáltatók, fél év alatt közel hatszázezer ilyen bejelentés érkezett az adóhivatalhoz. A munkaerő­piac felfutását jelzi, hogy idén sokkal több alkalmi munkás, jóval több munkaadónál és számottevően több napot dolgozott le, mint a korábbi években. Így az állam több bevételt kapott: majdnem hétmilliárd forint közteher érkezett az államkasszába.

Mindent a kisüzemi bortermelői regiszterről

Megjelent a kisüzemi bortermelői regiszterről szóló rendelet. Így 2017. október 1-jétől új, egyszerűbb nyilvántartási lehetőség nyílt a kisüzemi bortermelők számára. A kamara pedig részletes és egyértelmű útmutatót készített az alkalmazásához.

Vita az Európai Bizottsággal az ekáer miatt (összefoglaló)

Európai Bizottság: a magyar áfaelőírások sértik az uniós szabályokat, mert a határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságokat vezet be. Az NGM szerint megvédjük az ekáert, ráadásul érthetetlennek nevezték a döntést, mivel egy hete még épp az adóelkerülés csökkentésében játszott szerepe miatt emelte ki pozitív példaként a rendszert az Európai Bizottság egy tanulmánya.

Az élelmiszeripari cégek is esélyesek állami tőkebefeketetésre

Csaknem 50 ipari kis- és középvállalkozás (kkv) versenyképességét erősíti Budapesten és Pest megyében a szeptemberben indított Irinyi II. Kockázati Tőkealap - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.

Vámszabad területe is van már az országnak

Vámszabad területté jelölt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy, a záhonyi szabad vállalkozási zónában lévő több mint 17 ezer négyzetméteres területet – közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a MÁV.

Januártól szigorúbb adóvégrehajtási szabályok jönnek

2018-tól nehezebb lesz kibújni a köztartozások megfizetése alól, ugyanis a NAV 2018. január 1-től általános végrehajtási hatósággá válik– olvasható a Mazars adótanácsadó összefoglalójában. Az új szabályok szerint már félmillió forintnál kisebb tartozás esetén is elrendelhető lesz az ingatlan-végrehajtás; a gépkocsi pedig akkor is végrehajtható lesz, ha a házastársi közös vagyonba tartozik.

Öröm, hogy van még magyar kézműves termék

Pénteken tartották az OMÉK keretében a Magyar Kézműves Remek díjátadót, amelyen a kézművesség, a népi iparművészet legjobb képviselői kapnak elismerést.

A dolgozók adóterhét is csökkentenék

A jövőre ígértnél nagyobb mértékben, akár 4 százalékponttal is csökkenhet a járulék, sajtóhírek szerint a dolgozók terheiből is lefaragna a kormány.