Back to top

A világ krémje előtt a magyar élelmiszeripar

Több mint hetven magyar cég szerepel a világ vezető élelmiszergazdasági szakkiállításán, a németországi Kölnben megrendezett Anugán - közölte Földművelésügyi Minisztérium. A kiállításon 74 magyar kiállító - legkisebbtől a legnagyobb hazai húsipari, hűtőipari, italgyártók, méhészetek, édesipari cégek - van jelen, ágazatonként mutatkoznak be a mintegy 160 ezres nemzetközi szakmai publikum számára.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a kiállítás alkalmából kétoldalú tárgyalásokat folytatott Észak-Rajna Vesztfália tartomány politikai és gazdasági döntéshozóival. A tárgyalásokon a kiváló minőségű, biztonságos, GMO-mentes magyar élelmiszerek piaci bővítésének lehetőségeiről, a GMO-mentesség megerősítése érdekében létrehozott német-magyar együttműködés elmélyítéséről, valamint az EU közös agrárpolitikájának jövőjéről esett szó.

A magyar Agrármarketing Centrum (AMC) a német és globális élelmiszerpiac iránt érdeklődő magyar gyártók részére közösségi megjelenést is rendezett. A Düsseldorfi Főkonzulátus és az AMC közös szervezésében innovatív magyar cégeket bemutató, továbbá magyar cégek üzletkötéseit támogató üzleti fórumra is sor került, amelyet Zsigó Róbert nyitott meg. Az eseményen vezető beszerzők, üzletkők, döntéshozók vettek részt - áll a közleményben.

A Kóstold meg a jövőt! mottóval megrendezett vásár a szervezők szerint tíz kiállítás egyben, az ágazat tíz fő területére összpontosít, a fagyasztott élelmiszerektől a forró italokig valamennyi témában egy-egy nemzetközi kiállítással felérő programot kínál a látogatóknak. Az Anugát kétévente rendezik meg, az idén több mint 7400 kiállító mutatkozik be.

A kiállítók között a legkisebbtől a legnagyobb hazai húsipari, hűtőipari, italgyártó cégekek mellett méhészetek, édesipari szereplők is bemutatkoznak. 

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Németország bioforradalma: 10 milliárdos rekordforgalom

Február derekán 93 ország 3.218 kiállítója részvételével Nürnbergben megtartották az idei Biofach szakkiállítást, melyet 134 országból 50 ezer látogató keresett fel. 2017-ben a bio-élelmiszerek értékesítése 10 milliárd eurós forgalmat jelentett Németországban. Legjobban a tej és tejtermékek, a húsok és húskészítmények, tojás és szárított termékek kereslete nőtt.

Prémium készételeket gyárt majd a Fornetti alapítója

A Fornetti eladása után prémium ételgyárat indít Palásti József. A Fornetti látványpékségek alapítója csaknem kétéves fejlesztést követően idén ősszel lép piacra. A mintegy négymilliárd forintos befektetéssel létrehozott üzemben fokozatosan indul a termelés, a készételekkel várhatóan idén szeptemberben találkozhatnak először a megrendelők.

Németországban a húsfogyasztás megfelezéséért kampányolnak

Húsfogyasztásuk felére csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei „Húsatlasz”-ban a Zöldek pártjához közeli Heinrich Böll alapítvány és a Németországi Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) szakértői. Szerintük országuk egyelőre nem lehet példakép Európának a haszonállatok védelmében, legfeljebb a középmezőnyben található.

Mégsen gluténmentes az annak jelölt kukoricachips

Gluténmentes, bio kukorica chips-ben 29,4-33,1 mg/kg mennyiségű glutént mutatott ki önellenőrzés során a belga gyártó vállalat – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül. A termékből Magyarország mellett 24 EU tagállamba és Svájcba szállítottak.

Nürnbergben a biovilág

Első ízben lépte át a háromezret a kiállítói létszám nürnbergi Biofach kiállításon, és két új csarnokot is berendeztek a nagy érdeklődésre való tekintettel. Úgy tűnik, a biovilág megállíthatatlanul növekszik. A bioélelmiszer-felhozatalt nézve az idei legnagyobb trendnek az élelmezési célra használható fehérjeforrások, az algák és a vitaminnal dúsított ételek tűnnek, és a vegán termékek élretörése.

A mi erdőnk a FeHoVán

A hagyományokhoz híven, a 25. Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi kiállításon is egységes arculattal, közösen várja a látogatókat a 22 állami erdészeti részvénytársaság a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztériummal karöltve.

Kiköltözik a természetbe az idei Euroflora kiállítás

Az idei, sorban a 11. kiállítás „kivonul” a természetbe, a genovai kiállítási csarnok helyett a Nervi Parkban rendezik meg összesen 17 ezer négyzetméteren. A négy fő elem (tűz, víz, levegő, föld) köré szerveződő témakörökben láthatjuk a dísznövénytermesztés és -alkalmazás legkülönfélébb elemeit Olaszországban, Genovában idén április 21. és május 6. között.

Biotermesztés és hibridvetőmag – kizárják egymást vagy jó barátok?

A mainstream biofelfogással szemben a holland zöldségnemesítő Bejo azon a nézeten van, hogy a korszerű hibridek nagyon is jól illenek az ökológiai gazdálkodásba. A szerdán, február 14-én nyitó nürnbergi Biofach kiállításon pedig mini-szimpózium keretében mutatják be a cég szakemberei, miként nemesítenek kifejezetten biotermesztésre szánt fajtákat, és hogyan zajlik náluk a biovetőmag-előállítás.

Kókuszchips nyerte az innovációs díjat Berlinben

Kihirdették a Fruit Logistica Innovation Award nyertesét: egy olaj és zsír nélkül készülő kókuszchipset talált a legmenőbbnek a berlini kiállítás szakmai közönsége. A második helyezett egy ízletes és sokáig eltartható barna paradicsom lett, a harmadik pedig egy felerészben bio-fűrostokból készülő csomagolóanyag.

Zavar az erőben

Radikális változást vetít előre a frisstermék-disztribúció megszokott rendjében a berlini Fruit Logisticára megjelent trendjelentés. Az iránymutató összeállítás kifejti, miként helyezhetik új alapokra a friss zöldség-gyümölcs bizniszt a piacok, a fogyasztók, a vállalkozók és a technológiák.