Back to top

Felpörög a kínai agrárkereskedelem

Sikerrel integrálta a Cofco a korábban csak részben tulajdonolt, majd teljes egészében megvásárolt Noble Agri agrárlogisztikai vállalatot. Az átszervezés után most a növekedés jöhet – mondta a Reutersnek a cég vezetője.

Az észak-amerikai piacot venné célba a Cofco, amely sikerrel integrálta a korábban csak részben tulajdonolt agrárlogisztikai cégét, a Noble Agrit. A kínai vállalat az amerikai beszállítókkal kötött múlt hónapban aláírt megállapodás révén a jövőben a gabona- valamint olajosmag-szállítmányokra kíván fókuszálni, de a cukorkereskedelemben is előre kívánnak lépni – nyilatkozta a Reutersnek Johnny Chi, a vállalat CEO-ja. A vállalatvezető hozzátette: azt követően, hogy a Cofco sikerrel integrálta a Noble Agrit, és a Niderát, valamint egy új központot épített Genfben, most a további piaci növekedésre koncentrálhat.

gabona.jpg

Gabona
Gabona
Fotó: Stock

A korábban a Noble Group részeként a Cofco-val közösen tulajdonolt Noble Agrit az utóbbi kivásárolta. A mezőgazdasági termeléssel és kereskedelemmel, ezen keresztül pedig logisztikával is foglalkozó óriáscég üzleti modelljének lényege, hogy az alacsony termelési költségű régiókban, így például Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Kelet-Európában, Indiában és Ausztráliában előállított termékeket az élénk kereslettel rendelkező Ázsiában és a Közel-Keleten értékesíti.

A vállalat így termelési, feldolgozási és logisztikai létesítményeket tulajdonol és működtet a globális kereskedelmi útvonalak stratégiai pontjain.

 

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még többet költöttünk zöldségre és gyümölcsre

Évente 330 milliárd forintot költünk zöldségre és gyümölcsre egy kutatás szerint. A széles választék, a jó minőség és kedvező ár a legfontosabb szempontok a vásárlásnál.

Új logisztikai központot adott át a Penny Market Veszprémben

A Penny Market Veszprémben nyitotta meg harmadik logisztikai központját, amely a nyugat-magyarországi üzleteket szolgálja ki, jelentősen növelve az eddigi kapacitást. A 9 milliárd forintból létrejött 15 ezer raklap kapacitású komplexum 150 munkahelyet hoz létre.

Minden eddiginél több élelmiszeradomány

Az Élelmezési Világnapon élelmiszerekkel teli teherautó-konvoj haladt át Budapesten. Élelmiszeripari, kiskereskedelmi cégek jóvoltából 19 teherautó 30 tonna élelmiszeradományt szállított rászoruló családoknak. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület kezdeményezése az élelmiszerpazarlás és az éhezés ellentmondására hívta fel a figyelmet.

Tojásszövetség: növelni kell a belföldi tojásfogyasztást és az önellátottságot

Növelni kell a magyarországi tojástermelést, hogy a nagyüzemi tojás-önellátottsági szint a mostani mintegy 50 százalékról 75 százalékra emelkedjen - ezt a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség, MTTSz) alelnöke mondta a tojás világnapja alkalmából Budaörsön.

Precíziós gazdálkodás: most vagy soha

Most a legalkalmasabb az idő arra, hogy a gazdálkodók belevágjanak a precíziós mezőgazdaságba, hisszen a kedvező kamatkörnyezet mellett egyre nagyobb fenyegetést jelent a támogatási rendszer átalakulása.

Élelmiszerkereskedelmet oktatnak a SPAR teremben a SZIE Budai Campusán

Tizenhároméves kapcsolat megkoronázásának nevezték a SPAR terem átadását a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. Az egyetem és a kereskedelmi lánc a duális képzésben is együttműködik, sőt új szakirány elindításában játszott szerepet az, hogy a hazai láncok olyan szakembereket szeretnének alkalmazni, akiket az élelmiszermérnöki ismereteken kívül kereskedelmi szaktudással is felvérteztek.

Egy egész borvidék vált a tűz martalékává

A Kalifornia területén tomboló tűzvész hatalmas károkat okozott a Napa völgyben és környékén található világhírű borospincékben. Több mint 46 ezer hektáron égtek porig a szőlőbirtokok, a tűznek már 15 halálos áldozata van és ezreket kellett evakuálni a területről.

Tovább növeli értékesítését a legnagyobb palackos bor forgalmazó

A Varga Pincészet várhatóan 16 millió palack bort értékesít az idén Magyarországon , mintegy másfél millióval többet, mint tavaly – tájékoztatta az MTI-t a pincészet egyik tulajdonosa. Varga Péter szerint az idén 21 millió kilogramm szőlőt dolgoznak fel, 30 százalékkal meghaladva a tavalyi mennyiséget. Közel 2 millió kilogramm saját termésük, mintegy 19 milliót pedig vásárolnak.

Készletezésre kényszerít a piac, de a trükköket még tanulni kell

A tartósan alacsony gabonaárak mellett a termelők értékesítési hajlandósága is egyre visszafogottabb, így folyamatosan nő a tárolási idő és a készletnagyság. Mindez komoly kihívást jelent a gazdák számára, amire a megfelelő fajtaválasztással és tárolási technológiával egyaránt fel kell készülni – hangzott el a K&H és az Agrár Európa Kft. által szervezett Agrár Klub legutóbbi rendezvényén.

Jól célzott intézkedésekkel kell gyorsítani a vidék fejlődését

A fejlődő országok előtt álló népesedési és gazdasági problémák orvoslásában is szerepe lehet a vidéki térségek fejlesztésének, derül ki a FAO Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete 2017 című kiadványából. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a vidék hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik az élelmiszer-termelésben és egyéb kapcsolódó iparágakban.