Back to top

Idén másodszor ünneplik a Műtrágya Világnapját

Először tavaly, 2016. október 13-án rendezték meg a Műtrágya Világnapját. Ennek oka, hogy 1908-ban ezen a napon szabadalmaztatták az ammóniaszintézis eljárását. Az esemény fő célja, hogy a Föld lakosságát a műtrágyák előnyeiről és felhasználásáról tájékoztassa, és hogy világszerte támogassa a mezőgazdasági kutatást és innovációt a fenntartható jövő érdekében.

A műtrágya világnapja egy globális esemény. Először tavaly, 2016. október 13-án rendezték meg, azóta ünnepeljük a műtrágyákat október 13-án. A dátumválasztás nem a véletlen műve.

Október 13. annak az évfordulója, hogy Fritz Haber és Carl Bosch 1908-ban szabadalmaztatta az ammóniaszintézis eljárását, melyet ma is Haber-Bosch-eljárásként ismer a világ.

A technológiai innovációnak és fejlesztésnek köszönhetően az európai ammóniaüzemek a világ legenergiahatékonyabb üzemei közé tartoznak.

A műtrágya világnapján a műtrágyák népszerűsítésével azt is tudatosítjuk, hogy e termékek segítségével biztosíthatjuk a világ élelmiszer-ellátását az elkövetkezendő évtizedekben.

 

Az esemény fő célja, hogy a Föld lakosságát a műtrágyák előnyeiről és felhasználásáról tájékoztassuk, és hogy világszerte támogassuk a mezőgazdasági kutatást és innovációt a fenntartható jövő érdekében. Napjainkban a műtrágyáknak köszönhető a világ élelmiszer-termelésének 50 százaléka, és ez az arány csak nőni fog, mivel a Föld népessége a mai 7,2 milliárdról várhatóan 9 milliárd fölé nő 2050-re.

 

Forrás: 
borealis-lat.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénytáplálás: gyökértől a levélig

Idén már második alkalommal – mintegy kétszáz „vegytiszta” résztvevővel – szervezték meg a Pest megyei Tápanyag-gazdálkodási Tanácskozást.

Idén is jelentős növekedést vár a Hőgyészi Agrokémiai Kft.

Jelentős árbevétel-növekedést tervez idén a főként agrokemikáliákat, vetőmagokat forgalmazó Hőgyészi Agrokémiai Kft., amely tavaly mintegy tíz százalékkal növelte árbevételét.

Új termék és szolgáltatás a Malagrow-tól

A jól ismert Valagro biostimulátorok és lombtrágyák mellett saját márkás melegen granulált NPK komplex műtrágyával is a piacra lépett a Malagrow Kft., hogy a növények tápanyag-ellátásához is kínálhassanak hatékony megoldást a termelőknek. Az újdonságról az AGROMashEXPO kiállításon is tájékozódhattak az érdeklődők.

Az IKR Agrár a kertészeti piacon

Az IKR Agrár Kft. 2013 óta évről évre növeli eredményeit, mára csaknem 100 milliárd forintos forgalmat bonyolít évente. Nem csak inputanyagokat kínáló cégről van szó, fontos integrátor is egyben, sőt, mint a prágai központú Agrofert Holding a.s. tagja, gyártóként is jelen van a piacon.

Egyszerűsítik a műtrágyák csomagolását

Több ponton módosította a Földművelésügyi Minisztérium azt a rendeletet, amely többek között a műtrágyák csomagolásán feltűntetett információkat szabályozza. A cél az egyszerűsítés volt, de továbbra is számos adatot kell rögzíteni a kiszerelésen.

Közel 10 százalékkal estek a műtrágya árak

Idén az első három negyedévben közel 20 százalékkal több nitrogén-foszfor-kálium hatóanyag-tartalmú műtrágyát szórtak ki a földekre a gazdálkodók, mint egy évvel korábban. A forgalomnövekedést az árcsökkenés is segítette.

Tízéves mélyponton a műtrágyaárak

A világpiacon forgalmazott legfontosabb műtrágyák ára tíz éve nem volt ennyire alacsony, mint az idei év közepén.

Kínában támogatják a szerves trágya használatát

Programot indított a kínai mezőgazdasági minisztérium a műtrágyák kiváltására szerves trágyával az ország száz körzetében. A a tea-, a zöldség- és a gyümölcstermesztésben dolgozó gazdák támogatást kapnak a váltáshoz. A műtrágya használat 20 százalékos csökkentése a cél az évtized végéig.

Már vetik a napraforgót és a kukoricát

A műtrágya ára csökkent, a növényvédő szereké vegyesen változott.

Nanohibridekkel kevesebb műtrágyára van szükség

Délkelet-ázsiai kutatók megpróbáltak valamilyen módot találni arra, hogy lassítsák a karbamid lebomlását, hogy a műtrágya minél tovább megmaradjon a talajban.