Back to top

Idén másodszor ünneplik a Műtrágya Világnapját

Először tavaly, 2016. október 13-án rendezték meg a Műtrágya Világnapját. Ennek oka, hogy 1908-ban ezen a napon szabadalmaztatták az ammóniaszintézis eljárását. Az esemény fő célja, hogy a Föld lakosságát a műtrágyák előnyeiről és felhasználásáról tájékoztassa, és hogy világszerte támogassa a mezőgazdasági kutatást és innovációt a fenntartható jövő érdekében.

A műtrágya világnapja egy globális esemény. Először tavaly, 2016. október 13-án rendezték meg, azóta ünnepeljük a műtrágyákat október 13-án. A dátumválasztás nem a véletlen műve.

Október 13. annak az évfordulója, hogy Fritz Haber és Carl Bosch 1908-ban szabadalmaztatta az ammóniaszintézis eljárását, melyet ma is Haber-Bosch-eljárásként ismer a világ.

A technológiai innovációnak és fejlesztésnek köszönhetően az európai ammóniaüzemek a világ legenergiahatékonyabb üzemei közé tartoznak.

A műtrágya világnapján a műtrágyák népszerűsítésével azt is tudatosítjuk, hogy e termékek segítségével biztosíthatjuk a világ élelmiszer-ellátását az elkövetkezendő évtizedekben.

 

Az esemény fő célja, hogy a Föld lakosságát a műtrágyák előnyeiről és felhasználásáról tájékoztassuk, és hogy világszerte támogassuk a mezőgazdasági kutatást és innovációt a fenntartható jövő érdekében. Napjainkban a műtrágyáknak köszönhető a világ élelmiszer-termelésének 50 százaléka, és ez az arány csak nőni fog, mivel a Föld népessége a mai 7,2 milliárdról várhatóan 9 milliárd fölé nő 2050-re.

 

Forrás: 
borealis-lat.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több és olcsóbb műtrágya van a piacon

Az idén az első fél évben a forgalmazók 850 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére, 4,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, miközben a műtrágyák átlagos ára 2,1 százalékkal csökkent - írta a Világgazdaság szerdán az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

Ki milyen műtrágyát?

A világon és Európában is a nitrogén hatóanyagú műtrágyákból termelnek és juttatnak ki a legtöbbet. Az európai felhasználás a jóval kisebb mennyiségben termelt káliumhoz és foszforhoz hasonlóan nitrogénből is alulmúlja a gyártást. Hazánkban is nitrogén hatóanyagból fogy a legtöbb, abból is a kalcium-ammónium-nitrátból. Szerzőink a Faostat-adatokból állították össze a műtrágyapiaci helyzetképet.

Műtrágyával a gyomok ellen

Egy újonnan kifejlesztett műtrágyázási rendszer tápanyaggal látja el a génmódosított gyapotot és eközben pusztítja a herbicidekre egyre rezisztensebbé váló gyomokat.

Folyékony műtrágya-gyártással bővített a Mol-csoport Pozsonyban

Még ebben a hónapban megkezdi a folyékony műtrágya gyártását a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft, miután 18 millió euróból új gyártóegységet kapott a pozsonyi olajfinomító. A Mol közleménye szerint az üzem évente 50 ezer tonna folyékony műtrágyát állít elő, a beruházást a Slovnaft a Stercorat Hungary Kft.-vel közösen hajtotta végre.

Kevesebb műtrágya fogy

Jelentősen csökkent az idei első negyedévben a hazai műtrágya-értékesítés, amellett hogy az árak emelkedtek – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az ebből származó nettó árbevétel harmincötmilliárd forintot tett ki, ami 12,7 százalékkal kisebb, mint 2017 azonos időszakában.

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

Sikeres volt Bige László kötvénykibocsátása

Bige László péti érdekeltsége, a Nitrogénművek Zrt. sikeresen bocsátott ki 200 millió euró értékben devizakötvényeket – számolt be egy nemzetközi szakportál egy magyar vonatkozású tőkepiaci tranzakcióról.

Növénytáplálás: gyökértől a levélig

Idén már második alkalommal – mintegy kétszáz „vegytiszta” résztvevővel – szervezték meg a Pest megyei Tápanyag-gazdálkodási Tanácskozást.

Idén is jelentős növekedést vár a Hőgyészi Agrokémiai Kft.

Jelentős árbevétel-növekedést tervez idén a főként agrokemikáliákat, vetőmagokat forgalmazó Hőgyészi Agrokémiai Kft., amely tavaly mintegy tíz százalékkal növelte árbevételét.

Új termék és szolgáltatás a Malagrow-tól

A jól ismert Valagro biostimulátorok és lombtrágyák mellett saját márkás melegen granulált NPK komplex műtrágyával is a piacra lépett a Malagrow Kft., hogy a növények tápanyag-ellátásához is kínálhassanak hatékony megoldást a termelőknek. Az újdonságról az AGROMashEXPO kiállításon is tájékozódhattak az érdeklődők.