Back to top

Idén másodszor ünneplik a Műtrágya Világnapját

Először tavaly, 2016. október 13-án rendezték meg a Műtrágya Világnapját. Ennek oka, hogy 1908-ban ezen a napon szabadalmaztatták az ammóniaszintézis eljárását. Az esemény fő célja, hogy a Föld lakosságát a műtrágyák előnyeiről és felhasználásáról tájékoztassa, és hogy világszerte támogassa a mezőgazdasági kutatást és innovációt a fenntartható jövő érdekében.

A műtrágya világnapja egy globális esemény. Először tavaly, 2016. október 13-án rendezték meg, azóta ünnepeljük a műtrágyákat október 13-án. A dátumválasztás nem a véletlen műve.

Október 13. annak az évfordulója, hogy Fritz Haber és Carl Bosch 1908-ban szabadalmaztatta az ammóniaszintézis eljárását, melyet ma is Haber-Bosch-eljárásként ismer a világ.

A technológiai innovációnak és fejlesztésnek köszönhetően az európai ammóniaüzemek a világ legenergiahatékonyabb üzemei közé tartoznak.

A műtrágya világnapján a műtrágyák népszerűsítésével azt is tudatosítjuk, hogy e termékek segítségével biztosíthatjuk a világ élelmiszer-ellátását az elkövetkezendő évtizedekben.

 

Az esemény fő célja, hogy a Föld lakosságát a műtrágyák előnyeiről és felhasználásáról tájékoztassuk, és hogy világszerte támogassuk a mezőgazdasági kutatást és innovációt a fenntartható jövő érdekében. Napjainkban a műtrágyáknak köszönhető a világ élelmiszer-termelésének 50 százaléka, és ez az arány csak nőni fog, mivel a Föld népessége a mai 7,2 milliárdról várhatóan 9 milliárd fölé nő 2050-re.

 

Forrás: 
borealis-lat.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közel 10 százalékkal estek a műtrágya árak

Idén az első három negyedévben közel 20 százalékkal több nitrogén-foszfor-kálium hatóanyag-tartalmú műtrágyát szórtak ki a földekre a gazdálkodók, mint egy évvel korábban. A forgalomnövekedést az árcsökkenés is segítette.

Tízéves mélyponton a műtrágyaárak

A világpiacon forgalmazott legfontosabb műtrágyák ára tíz éve nem volt ennyire alacsony, mint az idei év közepén.

Kínában támogatják a szerves trágya használatát

Programot indított a kínai mezőgazdasági minisztérium a műtrágyák kiváltására szerves trágyával az ország száz körzetében. A a tea-, a zöldség- és a gyümölcstermesztésben dolgozó gazdák támogatást kapnak a váltáshoz. A műtrágya használat 20 százalékos csökkentése a cél az évtized végéig.

Már vetik a napraforgót és a kukoricát

A műtrágya ára csökkent, a növényvédő szereké vegyesen változott.

Nanohibridekkel kevesebb műtrágyára van szükség

Délkelet-ázsiai kutatók megpróbáltak valamilyen módot találni arra, hogy lassítsák a karbamid lebomlását, hogy a műtrágya minél tovább megmaradjon a talajban.