Back to top

Idén másodszor ünneplik a Műtrágya Világnapját

Először tavaly, 2016. október 13-án rendezték meg a Műtrágya Világnapját. Ennek oka, hogy 1908-ban ezen a napon szabadalmaztatták az ammóniaszintézis eljárását. Az esemény fő célja, hogy a Föld lakosságát a műtrágyák előnyeiről és felhasználásáról tájékoztassa, és hogy világszerte támogassa a mezőgazdasági kutatást és innovációt a fenntartható jövő érdekében.

A műtrágya világnapja egy globális esemény. Először tavaly, 2016. október 13-án rendezték meg, azóta ünnepeljük a műtrágyákat október 13-án. A dátumválasztás nem a véletlen műve.

Október 13. annak az évfordulója, hogy Fritz Haber és Carl Bosch 1908-ban szabadalmaztatta az ammóniaszintézis eljárását, melyet ma is Haber-Bosch-eljárásként ismer a világ.

A technológiai innovációnak és fejlesztésnek köszönhetően az európai ammóniaüzemek a világ legenergiahatékonyabb üzemei közé tartoznak.

A műtrágya világnapján a műtrágyák népszerűsítésével azt is tudatosítjuk, hogy e termékek segítségével biztosíthatjuk a világ élelmiszer-ellátását az elkövetkezendő évtizedekben.

 

Az esemény fő célja, hogy a Föld lakosságát a műtrágyák előnyeiről és felhasználásáról tájékoztassuk, és hogy világszerte támogassuk a mezőgazdasági kutatást és innovációt a fenntartható jövő érdekében. Napjainkban a műtrágyáknak köszönhető a világ élelmiszer-termelésének 50 százaléka, és ez az arány csak nőni fog, mivel a Föld népessége a mai 7,2 milliárdról várhatóan 9 milliárd fölé nő 2050-re.

 

Forrás: 
borealis-lat.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Műtrágyával a gyomok ellen

Egy újonnan kifejlesztett műtrágyázási rendszer tápanyaggal látja el a génmódosított gyapotot és eközben pusztítja a herbicidekre egyre rezisztensebbé váló gyomokat.

Folyékony műtrágya-gyártással bővített a Mol-csoport Pozsonyban

Még ebben a hónapban megkezdi a folyékony műtrágya gyártását a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft, miután 18 millió euróból új gyártóegységet kapott a pozsonyi olajfinomító. A Mol közleménye szerint az üzem évente 50 ezer tonna folyékony műtrágyát állít elő, a beruházást a Slovnaft a Stercorat Hungary Kft.-vel közösen hajtotta végre.

Kevesebb műtrágya fogy

Jelentősen csökkent az idei első negyedévben a hazai műtrágya-értékesítés, amellett hogy az árak emelkedtek – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az ebből származó nettó árbevétel harmincötmilliárd forintot tett ki, ami 12,7 százalékkal kisebb, mint 2017 azonos időszakában.

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

Sikeres volt Bige László kötvénykibocsátása

Bige László péti érdekeltsége, a Nitrogénművek Zrt. sikeresen bocsátott ki 200 millió euró értékben devizakötvényeket – számolt be egy nemzetközi szakportál egy magyar vonatkozású tőkepiaci tranzakcióról.

Növénytáplálás: gyökértől a levélig

Idén már második alkalommal – mintegy kétszáz „vegytiszta” résztvevővel – szervezték meg a Pest megyei Tápanyag-gazdálkodási Tanácskozást.

Idén is jelentős növekedést vár a Hőgyészi Agrokémiai Kft.

Jelentős árbevétel-növekedést tervez idén a főként agrokemikáliákat, vetőmagokat forgalmazó Hőgyészi Agrokémiai Kft., amely tavaly mintegy tíz százalékkal növelte árbevételét.

Új termék és szolgáltatás a Malagrow-tól

A jól ismert Valagro biostimulátorok és lombtrágyák mellett saját márkás melegen granulált NPK komplex műtrágyával is a piacra lépett a Malagrow Kft., hogy a növények tápanyag-ellátásához is kínálhassanak hatékony megoldást a termelőknek. Az újdonságról az AGROMashEXPO kiállításon is tájékozódhattak az érdeklődők.

Az IKR Agrár a kertészeti piacon

Az IKR Agrár Kft. 2013 óta évről évre növeli eredményeit, mára csaknem 100 milliárd forintos forgalmat bonyolít évente. Nem csak inputanyagokat kínáló cégről van szó, fontos integrátor is egyben, sőt, mint a prágai központú Agrofert Holding a.s. tagja, gyártóként is jelen van a piacon.

Egyszerűsítik a műtrágyák csomagolását

Több ponton módosította a Földművelésügyi Minisztérium azt a rendeletet, amely többek között a műtrágyák csomagolásán feltűntetett információkat szabályozza. A cél az egyszerűsítés volt, de továbbra is számos adatot kell rögzíteni a kiszerelésen.