Back to top

Új taggal gyarapodott az elit klub

A Vasi vadkörte pálinka is eredetvédett lett; az Eredetvédelmi program keretében nemzeti oltalmat kapott - jelentette be a földművelésügyi miniszter a Magyar Pálinka Házában.

Fazekas Sándor kiemelte: a Vasi vadkörte pálinka révén egy újabb pálinkavidék is felkerült a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsök termőtájai közé. A pálinka és a gyümölcs termőhelye ugyanis összekapcsolódik a magyarországi és az uniós eredetvédelmi rendszerben.

Emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2014-ben tűzte ki feladatként, hogy minél több magyar élelmiszer és ital legyen földrajzilag eredetvédett azért, hogy megfelelő minőségben jól láthatóan legyen jelen a belső és külső piacokon egyaránt. Ennek jegyében indult el 2015-ben az Eredetvédelmi program.

A pálinkánál különösen fontos, hogy lehetőleg az ország valamennyi jelentős termőhelye legyen eredetvédett, hogy minél több pálinkavidék legyen az országban. Fontos, hogy Magyarország a megfelelő jogi és szakmai háttérrel élni tudjon az Európai Unió eredetvédelmi szabályai által nyújtott lehetőségekkel.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikomokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a vadkörte olyan különleges gyümölcs, amelyet már az ókorban is ismertek, és szerettek az emberek. Amikor a térség eredetvédett pálinkájáról született döntés, azért határoztak a vadkörte mellett, mert az egyik leggyakoribb vadgyümölcs és az emberek évszázadok óta ismerik és szeretik, hathatós marketinget is lehet hozzá kapcsolni.

Az előállító Birkás Pálinkaház tulajdonosa, Birkás István kijelentette: a Vasi vadkörte pálinka oltalom alá helyezése azért nagy dolog, mert egy olyan helyileg ismert érték kapott eredetvédelmet, amely példaként szolgálhat mások számára is.

2016-ban 965 ezer hektoliterfok pálinka - egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg - került kereskedelmi forgalomba, szemben az előző évi 908 ezer hektoliterfokkal. A bérfőzött párlat mennyisége tavaly 4,3 millió hektoliterfok volt, 2015-ben ez a mennyiség 4,8 millió hektoliterfok volt. A magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Októberben újra Csopaki Kódex sétáló kóstolót tartanak

Az idén ősszel október 21-én újra megrendezik a Csopaki Kódex sétáló kóstolót a környékbeli pincészetekkel, izgalmas borokkal, és ehhez illeszkedő menüvel a paloznaki Sáfránkert Vendéglőben. A Csopaki Kódexben az egyik legszigorúbb minőségi előírásokat fektették le annak érdekében, hogy jellegzetes, természetes Csopaki Olaszrizlingek szülessenek.

Az ország legjobb pálinkái az OMÉK-on is bemutatkoztak

„A magyar pálinkák évről évre jobb eredményeket érnek el”- kezdte megnyitóját Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter a Pálinkakiválóságok Könyve bemutatóján kiemelte, egyedi termékről van szó, amely szemünk láttára fejlődik. A tárcavezető hozzátette, a konyakok, a viszkik és a vodkák a röviditalok robosztus képviselői, míg a pálnikák adják a finomságot, a sokszínűséget.

Ínyencségek vidékről

Bodzabogyó lekvár, Bogárzó juhgomolya, Galántai-féle vecsési savanyúkáposzta, kevi birkapörkölt és kevi lakodalmas perec... Mindez csak töredéke annak a 159 terméknek, amely az elmúlt években elnyerte a HÍR – Hagyományok-Ízek-Régiók – védjegyet.

Mire jó az eredetvédelem?

A minisztérium által indított eredetvédelmi program célja, hogy minél több fölrajzi árujelzős termék legyen hazánkban, és a termelők élvezhessék az általa elérhető értékesítési biztonságot és magasabb árakat - hangzott el az OMÉK Eredetvédelem a termelők szolgálatában című tanácskozásán. Az oltalmazott termékekkel előnyt élveznek a termelők az elővásárlás és az előhaszonbérlet estében.

Aranyat érő cseppek

A Birkás Pálinkafőzde széles szortimenttel jelent meg az OMÉK-on, s bár szinte minden termékcsaládjukból hoztak mutatóba, mégsem tudják az összes terméküket bemutatni a látogatóknak. Így is 23 féle terméket kínálnak. Hoztak a mézesekből, az ágyaspálinkákból, a 40, a 48 százalékos és az 56 fokos párlatokból. „Emellett különlegességként itt van a sárgarépa párlatunk is”- hívta fel a figyelmet Birkás István cégtulajdonos.

Újraalkották a Budapesti Téliszalámit

Eredetvédett recept alapján készített, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű terméket állítottak elő a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának munkatársai a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztályának szakmai támogatásával.

Egyre népszerűbb az uniós földrajzi eredetvédelem

A déli tagállamok közül sokaknak fontosak a minőséget szavatoló rendszerek. Az Európai Unióban 1402 regisztrált és földrajzi eredetvédelmi jelzéssel rendelkező termék van. Szemben a növekvő világtermeléssel, az európai élelmiszer előállítók számára a minőség is fontos, ami alapján vásárlók különbséget tesznek a termékek között.

A borok ujjlenyomata

„Egyre fontosabb boraink hitelességének megerősítése, ennek segítésére megalkotjuk a magyar borok eredetmintázati térképét”- mondotta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szerdai sajtótájékoztatón. Magyarországnak a minőségről kell szólnia, s ebben nagy szerepe van a mintegy száz országba eljutó bornak.

Egyre több és jobb pálinkát hoznak forgalomba

Idén is díjazták az ország legjobb pálinkáit. A Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén a parlamentben kiderült, hogy nemcsak a forgalomba hozott pálinka mennyisége nőtt az elmúlt évben, de a pálinkafőzdék, kereskedelmi főzdék száma is, de ami a legfőbb: bővült a versenyre nevezett tételek száma és javult a minősége is. Tavaly több mint 1,9 millió liter került forgalomba, míg 2015-ben 1,8 millió.

Budapesten tanácskozik a szőlő- és borjogászok krémje

A szőlészet és a borászat fejlődéséhez erős termelői közösségekre van szükség - hangsúlyozta Gál Péter, a FM helyettes államtitkára a Szőlő- és Borjogászok Nemzetközi Egyesülete Európai Tagozatának budapesti konferenciáján. Többek között az új borászati és szőlészeti szabályozásokról és gyakorlatokról, az uniós borkereskedelem akadályairól hallgathattak meg előadásokat a résztvevők.