Back to top

Új taggal gyarapodott az elit klub

A Vasi vadkörte pálinka is eredetvédett lett; az Eredetvédelmi program keretében nemzeti oltalmat kapott - jelentette be a földművelésügyi miniszter a Magyar Pálinka Házában.

Fazekas Sándor kiemelte: a Vasi vadkörte pálinka révén egy újabb pálinkavidék is felkerült a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsök termőtájai közé. A pálinka és a gyümölcs termőhelye ugyanis összekapcsolódik a magyarországi és az uniós eredetvédelmi rendszerben.

Emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2014-ben tűzte ki feladatként, hogy minél több magyar élelmiszer és ital legyen földrajzilag eredetvédett azért, hogy megfelelő minőségben jól láthatóan legyen jelen a belső és külső piacokon egyaránt. Ennek jegyében indult el 2015-ben az Eredetvédelmi program.

A pálinkánál különösen fontos, hogy lehetőleg az ország valamennyi jelentős termőhelye legyen eredetvédett, hogy minél több pálinkavidék legyen az országban. Fontos, hogy Magyarország a megfelelő jogi és szakmai háttérrel élni tudjon az Európai Unió eredetvédelmi szabályai által nyújtott lehetőségekkel.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikomokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a vadkörte olyan különleges gyümölcs, amelyet már az ókorban is ismertek, és szerettek az emberek. Amikor a térség eredetvédett pálinkájáról született döntés, azért határoztak a vadkörte mellett, mert az egyik leggyakoribb vadgyümölcs és az emberek évszázadok óta ismerik és szeretik, hathatós marketinget is lehet hozzá kapcsolni.

Az előállító Birkás Pálinkaház tulajdonosa, Birkás István kijelentette: a Vasi vadkörte pálinka oltalom alá helyezése azért nagy dolog, mert egy olyan helyileg ismert érték kapott eredetvédelmet, amely példaként szolgálhat mások számára is.

2016-ban 965 ezer hektoliterfok pálinka - egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg - került kereskedelmi forgalomba, szemben az előző évi 908 ezer hektoliterfokkal. A bérfőzött párlat mennyisége tavaly 4,3 millió hektoliterfok volt, 2015-ben ez a mennyiség 4,8 millió hektoliterfok volt. A magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fontos a hagyományos értékek védelme

2017. december 7-én tartották a Termelői Közösségek Napját, melynek keretein belül a Földművelésügyi Minisztérium épületében konferenciára, illetve adventi vásárra is sor került.

Megkapta az uniós eredetvédelmet a makói petrezselyemgyökér

Az OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) nevű uniós címke megszerzésével az egyebek között a szentesi paprika, a szőregi rózsatő, a gönci kajszibarack és a gyulai kolbász alkotta zártkörű klubhoz csatlakozott a makói petrezselyemgyökér.

Düsseldorfba készül a magyar bor- és pálinkakészítők legjava

Alaposan ki akarja használni a jövő márciusi Prowein nyújtotta marketing és kapcsolatteremtési lehetőségeket Magyarország - derült ki a bor és szeszesital ágazat legnagyobb szakvásárát beharangozó rendezvényen. Az AMC közösségi standján a pálinkakészítők, a Magyar Turisztikai Ügynökségén a borászok megjelenését támogatják 90 százalékban. Utóbbira december 7-ig még jelentkezhetnek az érintettek.

Villányban jól működik az eredetvédelem

Az eredetvédelem hatékony eszköz a hozzáadott érték növelésére és az értékesítési lehetőségek javítására – hangsúlyozta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Franc & Franc Konferencián, a Villányi borvidékhez tartozó Palkonyán.

Medvefogó - nem csak vadászoknak

Egy klasszikus mézes likőrrecept az ünnepekre. A recept Poroszországból származik, és szakmától illetve nemtől függetlenül egy kis változtatással idehaza is elkészíthető. Kell hozzá zamatos méz és vodka vagy pálinka.

Az olcsó, lédig bor exportunk ugrott meg az idén

Az év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a mennyisége pedig 31,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, csökkent a kivitt borok egységára - hangzott el az Országgyűlési mezőgazdasági bizottsága szőlő-bor-pálinka albizottságának ülésén. Jelentős volt a növekedés azokon a piacokon, ahová alacsony átlagáron jellemzően lédig borokat exportál Magyarország.

Narancspálinka és paradicsombor

Hagyományőrzés és akár extrémnek is nevezhető újítások mellett szívélyes vendéglátás jellemzi Palik László peszekteregnyei biotermelő pincészetét, ahova a Magyar Borszakírók Körének tagjaival együtt jutott el e cikk szerzője. A történelmi Eszterházy pincében bioborokat, különleges gyümölcsborokat és párlatokat kóstoltak a szakírók.

Októberben újra Csopaki Kódex sétáló kóstolót tartanak

Az idén ősszel október 21-én újra megrendezik a Csopaki Kódex sétáló kóstolót a környékbeli pincészetekkel, izgalmas borokkal, és ehhez illeszkedő menüvel a paloznaki Sáfránkert Vendéglőben. A Csopaki Kódexben az egyik legszigorúbb minőségi előírásokat fektették le annak érdekében, hogy jellegzetes, természetes Csopaki Olaszrizlingek szülessenek.

Az ország legjobb pálinkái az OMÉK-on is bemutatkoztak

„A magyar pálinkák évről évre jobb eredményeket érnek el”- kezdte megnyitóját Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter a Pálinkakiválóságok Könyve bemutatóján kiemelte, egyedi termékről van szó, amely szemünk láttára fejlődik. A tárcavezető hozzátette, a konyakok, a viszkik és a vodkák a röviditalok robosztus képviselői, míg a pálnikák adják a finomságot, a sokszínűséget.

Ínyencségek vidékről

Bodzabogyó lekvár, Bogárzó juhgomolya, Galántai-féle vecsési savanyúkáposzta, kevi birkapörkölt és kevi lakodalmas perec... Mindez csak töredéke annak a 159 terméknek, amely az elmúlt években elnyerte a HÍR – Hagyományok-Ízek-Régiók – védjegyet.