Back to top

Új taggal gyarapodott az elit klub

A Vasi vadkörte pálinka is eredetvédett lett; az Eredetvédelmi program keretében nemzeti oltalmat kapott - jelentette be a földművelésügyi miniszter a Magyar Pálinka Házában.

Fazekas Sándor kiemelte: a Vasi vadkörte pálinka révén egy újabb pálinkavidék is felkerült a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsök termőtájai közé. A pálinka és a gyümölcs termőhelye ugyanis összekapcsolódik a magyarországi és az uniós eredetvédelmi rendszerben.

Emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2014-ben tűzte ki feladatként, hogy minél több magyar élelmiszer és ital legyen földrajzilag eredetvédett azért, hogy megfelelő minőségben jól láthatóan legyen jelen a belső és külső piacokon egyaránt. Ennek jegyében indult el 2015-ben az Eredetvédelmi program.

A pálinkánál különösen fontos, hogy lehetőleg az ország valamennyi jelentős termőhelye legyen eredetvédett, hogy minél több pálinkavidék legyen az országban. Fontos, hogy Magyarország a megfelelő jogi és szakmai háttérrel élni tudjon az Európai Unió eredetvédelmi szabályai által nyújtott lehetőségekkel.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikomokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a vadkörte olyan különleges gyümölcs, amelyet már az ókorban is ismertek, és szerettek az emberek. Amikor a térség eredetvédett pálinkájáról született döntés, azért határoztak a vadkörte mellett, mert az egyik leggyakoribb vadgyümölcs és az emberek évszázadok óta ismerik és szeretik, hathatós marketinget is lehet hozzá kapcsolni.

Az előállító Birkás Pálinkaház tulajdonosa, Birkás István kijelentette: a Vasi vadkörte pálinka oltalom alá helyezése azért nagy dolog, mert egy olyan helyileg ismert érték kapott eredetvédelmet, amely példaként szolgálhat mások számára is.

2016-ban 965 ezer hektoliterfok pálinka - egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg - került kereskedelmi forgalomba, szemben az előző évi 908 ezer hektoliterfokkal. A bérfőzött párlat mennyisége tavaly 4,3 millió hektoliterfok volt, 2015-ben ez a mennyiség 4,8 millió hektoliterfok volt. A magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaly felpörgött a házi pálinkafőzés

Nagy keletje volt tavaly a házi pálinkának. A szeszfőzdék 8,8 millió liter, ötvenszázalékos pálinkának megfelelő párlatot készítettek, miközben sokan úgy döntöttek, inkább otthon, saját üsttel maguk állítják elő a szeszt. Az otthoni pálinkakészítők tavaly 85 millió forint közterhet róttak le, tízmillióval többet, mint egy évvel korábban.

Uniós oltalmat kapott a monori bor

Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) hagyott jóvá a monori régióban termelt borok számára - közölte az uniós bizottság. A bizottság jóváhagyása a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra, és az azokból készült küvékre érvényes. A bort a monori borrégióhoz tartozó területeken termelt szőlőből állíthatják elő.

Újabb magyar áruk kaphatnak uniós védelmet

Újabb négy termék kaphat földrajzi oltalmat, az erre irányuló kérelmek a legfrissebb Földművelésügyi Értesítőben jelentek meg. Eszerint a balatoni hal, a szilvásváradi pisztráng, a homokháti őszibarack pálinka és a jászsági nyári szarvasgomba szerezhet eredetvédettséget a következő időszakban.

Már lehet nevezni a Brillante pálinkaversenyre

2018. április 27. és 30. között, immáron tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.

Ausztriában folytatódik a kürtőskalács-háború

Az osztrák kormány illetékes hivatalához fordult a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület, mert megfúrták a magyar Földművelésügyi Minisztériumnál a kezdeményezését.

Fontos a hagyományos értékek védelme

2017. december 7-én tartották a Termelői Közösségek Napját, melynek keretein belül a Földművelésügyi Minisztérium épületében konferenciára, illetve adventi vásárra is sor került.

Megkapta az uniós eredetvédelmet a makói petrezselyemgyökér

Az OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) nevű uniós címke megszerzésével az egyebek között a szentesi paprika, a szőregi rózsatő, a gönci kajszibarack és a gyulai kolbász alkotta zártkörű klubhoz csatlakozott a makói petrezselyemgyökér.

Düsseldorfba készül a magyar bor- és pálinkakészítők legjava

Alaposan ki akarja használni a jövő márciusi Prowein nyújtotta marketing és kapcsolatteremtési lehetőségeket Magyarország - derült ki a bor és szeszesital ágazat legnagyobb szakvásárát beharangozó rendezvényen. Az AMC közösségi standján a pálinkakészítők, a Magyar Turisztikai Ügynökségén a borászok megjelenését támogatják 90 százalékban. Utóbbira december 7-ig még jelentkezhetnek az érintettek.

Villányban jól működik az eredetvédelem

Az eredetvédelem hatékony eszköz a hozzáadott érték növelésére és az értékesítési lehetőségek javítására – hangsúlyozta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Franc & Franc Konferencián, a Villányi borvidékhez tartozó Palkonyán.

Medvefogó - nem csak vadászoknak

Egy klasszikus mézes likőrrecept az ünnepekre. A recept Poroszországból származik, és szakmától illetve nemtől függetlenül egy kis változtatással idehaza is elkészíthető. Kell hozzá zamatos méz és vodka vagy pálinka.