Back to top

Fenntartható tojásrekord holland módra

A helyben, etikusan, fenntartható módon előállított élelmiszerek piaca valósággal szárnyal manapság. Ugyan ezek a hívószavak remek marketinget teremtenek, de az élelmiszer-termelőknek nehéz megállapítaniuk, hogy az általuk előállított étel valójában milyen hatással van a környezetre, amíg a gazdaságukból a fogyasztók asztalára kerül.

Ez azonban nem igaz a holland Kipster csirkefarmra. Saját bevallásuk szerint ők a „világ legállat- és legkörnyezetbarátabb csirkefarmja”. A limburg-i székhelyű holland tojásfarm szerint ők termelték a világon az első széndioxiod-semleges tojást.

Minden lépésük azt célozza, hogy a széndioxid kibocsátásukat kontrollálják, kezdve azzal, hogy milyen energiát használnak, egészen addig, hogy milyen fajtájú tyúkokat tartanak. A Kipster gazdaságban 1100 napelem található, de a megtermelt energiának csak 40 százalékát használják fel. A többit eladják, ami számításaik szerint ellensúlyozza a széndioxid-kibocsátásukat. A farmon a barna helyett a fehér tyúkfajtákat részesítik előnyben, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek. A Kipster farm tyúkjainak még az étrendjét is úgy tervezték, hogy az a hulladék mennyiségét csökkentse. Az étrendjükben olyan élelmiszeripari hulladékok szerepelnek, mint a megmaradt kenyér, vagy mezőgazdasági melléktermékek. De például nem etetetünk velük kukoricát, mutatott rá Ruud Zanders gazdálkodó.

A legérdekesebb talán mégis az, hogy a farm tyúkjainak hozzáférésük van néhány igen csinos és divatos újításhoz. A Dierenbescherming állatjóléti szervezettel együttműködve megalkottak egy üvegfalú kertet fatörzsekkel és más szórakoztató elemekkel a szárnyasok számára. A gazdaságban ezen kívül van még két külső terület, ahol a madarak levegőzhetnek.

A tojások azonban nem olcsók - 23-24 eurocent (70-75 forint) körül árulják -, főleg ha azt vesszük figyelembe, hogy a fogyasztók az árat előnyben részesítik az etikussággal szemben. Azonban ha a közelmúlt élelmiszerbiztonsági botrányára gondolunk, ami a nagy európai tojástermelőket érintette, talán mégiscsak jó hír, sőt, követendő modell lehet a holland farm példája.

Forrás: 
www.extracrispy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olaszország küzd a madárinfluenzával

Olaszországban októberben és novemberben számos madárinfluenza megbetegedést jelentettek, a vadmadarak mellett hízópulyka, broiler és tojótyúk állományból is. Zárt és szabadtartású állományban is észlelték a kórt, több tízezer madarat pusztítottak el.

Szárnyaló piac, megdöbbent fogyasztók, új kockázatok

Madárinfluenza, fipronil, uniós tojáspiaci és kiskereskedelmi játszmák, és ismét madárinfluenza Olaszországban - rossz éve van a tojástermelőknek, de a fogyasztóknak is, mivel az utóbbi hetekben drasztikus, és nem lassuló áremelkedést tapasztalhattak a boltokban. Nagy a bizonytalanság, hogy meddig tart az emelkedés, van, aki szerint legkorábban januárban kezdődhet az árcsökkenés.

A galamb trágyája is érték

Galambot sokféle céllal, és ennek megfelelően sokféle fajtát tarthat az ember: vannak dísz-, sport- és haszonfajták is. Az már kérdésesebb, hogy mi lesz a tartás során keletkező melléktermék sorsa. A Közel-Kelet több országában a mai napig galambtrágyát használnak a kisgazdaságokban a dinnye, az uborka és újabban a paradicsom termesztéséhez is.

Tyúktoll adja az otthon melegét

Ahol emberek vannak, ott csirkéket is találunk. A hatalmas csirkepopuláció egyik következménye az óriási mennyiségű tyúktoll, amit általában elégetnek vagy hulladéklerakókban helyeznek el, ezzel szennyezve a környezetet. A világ egyik legkihasználatlanabb mellékterméke, a baromfitelepekről származó toll, a jövőben házak szigetelésében lehet segítségünkre.

Drasztikus átalakulás készülődik az élelmiszeriparban - mi lesz az állattartókkal?

Húsnélküli hús, rovaralapú élelmiszerek – ma ez még elképzelhetetlen, de az élelmiszer-fejlesztés ebbe az irányba is tart. A pulykanapi szakmai tanácskozáson ezek mellett az is kiderült, hogy az állatjóléti szabályok betartása az értékesítés során jelenthet előnyt.

Drága lesz az ünnepi sütemény

Karácsonyig a tojás darabonként 10 forinttal is drágulhat. Fórián Zoltán az Erste Bank agrárszakértője szerint főleg a szűk kínálat hajtja fel az árakat.

Gyönyörű díszbaromfik, ritka galambok éves seregszeméje

Az ismertebb, és a hazai tenyésztésben is gyakoribb fajták kiváló példányai mellett igazi különlegességeket, ritka magyar galambfajtákat, egyéb díszbaromfifélék különleges színváltozatú egyedeit is láthattak a madárbarát érdeklődők a hétvégén a Rákosmenti Kisállattenyésztő Egyesület hagyományos éves kiállításán.

Még mindig fipronil: ezúttal Szlovéniában

A szlovén állategészségügyi hivatal minden bejegyzett tojástermelőnél ellenőrzést tart a következő egy hónapban, miután kiderült, hogy két termelő is tiltott, fipronil tartalmú rovarirtó szert használt - közölte a szlovén POP TV szerdán.

Vak tyúk is tojik tojást - sőt, még többet is!

Kutatók többször tapasztalták, hogy látó társaikhoz képest a vak csirkéknek nemcsak a reprodukciós aktivitásuk kezdődik előbb, de ciklusonként több tojást is termelnek. A kanadai Guelph Egyetem egyik munkatársa azt vizsgálja, hogy mi befolyásolja a vak madarakban ezt a jelenséget.

Mától utalják a tenyészbaromfi támogatást

Megkezdődött a tenyészbaromfi állatjóléti támogatás 2016/2017. támogatási év kifizetése, miután a Magyar Államkincstár befejezte a kifizetési kérelmek bírálatát - adta hírül a Kincstár.