Back to top

Fenntartható tojásrekord holland módra

A helyben, etikusan, fenntartható módon előállított élelmiszerek piaca valósággal szárnyal manapság. Ugyan ezek a hívószavak remek marketinget teremtenek, de az élelmiszer-termelőknek nehéz megállapítaniuk, hogy az általuk előállított étel valójában milyen hatással van a környezetre, amíg a gazdaságukból a fogyasztók asztalára kerül.

Ez azonban nem igaz a holland Kipster csirkefarmra. Saját bevallásuk szerint ők a „világ legállat- és legkörnyezetbarátabb csirkefarmja”. A limburg-i székhelyű holland tojásfarm szerint ők termelték a világon az első széndioxiod-semleges tojást.

Fotó: Kipster
Minden lépésük azt célozza, hogy a széndioxid kibocsátásukat kontrollálják, kezdve azzal, hogy milyen energiát használnak, egészen addig, hogy milyen fajtájú tyúkokat tartanak. A Kipster gazdaságban 1100 napelem található, de a megtermelt energiának csak 40 százalékát használják fel. A többit eladják, ami számításaik szerint ellensúlyozza a széndioxid-kibocsátásukat. A farmon a barna helyett a fehér tyúkfajtákat részesítik előnyben, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek. A Kipster farm tyúkjainak még az étrendjét is úgy tervezték, hogy az a hulladék mennyiségét csökkentse. Az étrendjükben olyan élelmiszeripari hulladékok szerepelnek, mint a megmaradt kenyér, vagy mezőgazdasági melléktermékek. De például nem etetetünk velük kukoricát, mutatott rá Ruud Zanders gazdálkodó.

A legérdekesebb talán mégis az, hogy a farm tyúkjainak hozzáférésük van néhány igen csinos és divatos újításhoz. A Dierenbescherming állatjóléti szervezettel együttműködve megalkottak egy üvegfalú kertet fatörzsekkel és más szórakoztató elemekkel a szárnyasok számára. A gazdaságban ezen kívül van még két külső terület, ahol a madarak levegőzhetnek.

Fotó: Kipster

A tojások azonban nem olcsók - 23-24 eurocent (70-75 forint) körül árulják -, főleg ha azt vesszük figyelembe, hogy a fogyasztók az árat előnyben részesítik az etikussággal szemben. Azonban ha a közelmúlt élelmiszerbiztonsági botrányára gondolunk, ami a nagy európai tojástermelőket érintette, talán mégiscsak jó hír, sőt, követendő modell lehet a holland farm példája.

Forrás: 
www.extracrispy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Jól alakul a víziszárnyasok eladása

Jól alakul a víziszárnyasok eladása a belföldi és az exportpiacokon, az első félévben a kacsa kivitele megduplázódott, és libánál is jelentős növekedés látható tavalyhoz képest - mondta Fórián Zoltán agrárszakértő, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezetője a Magyar Hírlapnak.

Madárinfluenza esetén is mehet a magyar baromfi Japánba

A jövőben egy esetleges madárinfluenza járvány esetén már nem az egész ország, hanem csak a fertőzött területről származó baromfitermékekkel szemben vezet be korlátozásokat Japán. A magyar élelmiszerexportot érintő újabb siker egy másfél éve tartó tárgyalássorozat eredménye, melyet az új állategészségügyi bizonyítvány elfogadásával erősített meg nemrég a japán hatóság.

A baromfiágazat húzza a húsipart

A baromfitenyésztés a legjobban teljesítő hazai állattenyésztési ágazat – mondta el Nagy István agrárminiszter a tárca szakmai napján. Kiemelte: a baromfiágazat a rendszerváltás óta folyamatosan fejlődik, döntően magyar maradt a tulajdonosi kör és a belföldi húsfogyasztás több mint felét fedezi.

15 milliárd forintból bővül a kisvárdai baromfifeldolgozó

A kormány 3,4 milliárd forinttal támogatja a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó üzemének 15 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Filléres szuperélelmiszer

Egészség ab ovo. Egy ecuadori tanulmány szerint napi egy tojás elfogyasztásával 47 százalékkal kevesebb a valószínűsége annak, hogy a csecsemők elmaradnak a fejlődésben. A tojás az embernél is az élet raktára, gyakorlatilag minden benne van, ami a test felépítéséhez szükséges, és 74 százalékkal kevesebb valószínűséggel lesznek alultápláltak.

Kicsi, de nagyon értékes

A pici, és barna foltos tojásokról ma már köztudott, hogy fürjtojások, de sokszor mégsem tesszük be a kosarunkba, mert nem tudjuk, mit is kezdjünk velük.

Drágulhat a baromfihús

Várhatóan drágul a közeljövőben a baromfihús a hazai kereskedelemben. Az ágazat szereplői költségeik növekedése miatt kényszerülnek áremelésekre – hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Csaknem kétszer annyi kacsát tartunk, mint egy évvel ezelőtt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018. június 1-jén az egy évvel korábbihoz képest a kacsaállomány drasztikusan, 41 százalékkal, 3,5 millióról több mint 5 millióra nőtt. Gyarapodott a ludak száma is félmillióval, 2,8 millióról 3,3 millió egyedre.

Több a tojás, csökken az ára

Miközben a KSH adatai szerint Magyarországon csökkent a tyúkfélék száma – idén június 1-jén 35 millió volt, ami 776 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál –, a tojóállomány egy év alatt 432 ezerrel 11 millióra bővült. Az étkezési tojás termelése is emelkedett, az első öt havi 482,6 millió darab közel 20 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél.