Back to top

Fenntartható tojásrekord holland módra

A helyben, etikusan, fenntartható módon előállított élelmiszerek piaca valósággal szárnyal manapság. Ugyan ezek a hívószavak remek marketinget teremtenek, de az élelmiszer-termelőknek nehéz megállapítaniuk, hogy az általuk előállított étel valójában milyen hatással van a környezetre, amíg a gazdaságukból a fogyasztók asztalára kerül.

Ez azonban nem igaz a holland Kipster csirkefarmra. Saját bevallásuk szerint ők a „világ legállat- és legkörnyezetbarátabb csirkefarmja”. A limburg-i székhelyű holland tojásfarm szerint ők termelték a világon az első széndioxiod-semleges tojást.

Minden lépésük azt célozza, hogy a széndioxid kibocsátásukat kontrollálják, kezdve azzal, hogy milyen energiát használnak, egészen addig, hogy milyen fajtájú tyúkokat tartanak. A Kipster gazdaságban 1100 napelem található, de a megtermelt energiának csak 40 százalékát használják fel. A többit eladják, ami számításaik szerint ellensúlyozza a széndioxid-kibocsátásukat. A farmon a barna helyett a fehér tyúkfajtákat részesítik előnyben, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek. A Kipster farm tyúkjainak még az étrendjét is úgy tervezték, hogy az a hulladék mennyiségét csökkentse. Az étrendjükben olyan élelmiszeripari hulladékok szerepelnek, mint a megmaradt kenyér, vagy mezőgazdasági melléktermékek. De például nem etetetünk velük kukoricát, mutatott rá Ruud Zanders gazdálkodó.

A legérdekesebb talán mégis az, hogy a farm tyúkjainak hozzáférésük van néhány igen csinos és divatos újításhoz. A Dierenbescherming állatjóléti szervezettel együttműködve megalkottak egy üvegfalú kertet fatörzsekkel és más szórakoztató elemekkel a szárnyasok számára. A gazdaságban ezen kívül van még két külső terület, ahol a madarak levegőzhetnek.

A tojások azonban nem olcsók - 23-24 eurocent (70-75 forint) körül árulják -, főleg ha azt vesszük figyelembe, hogy a fogyasztók az árat előnyben részesítik az etikussággal szemben. Azonban ha a közelmúlt élelmiszerbiztonsági botrányára gondolunk, ami a nagy európai tojástermelőket érintette, talán mégiscsak jó hír, sőt, követendő modell lehet a holland farm példája.

Forrás: 
www.extracrispy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áttörés a kukorica tápértékének növelésében

Egy új kutatásban arra keresték a választ, hogyan csökkenthető az állati takarmányok mennyisége és az élelmiszer-termelési költségek a kukorica arányának növelésével. A tudósok hatékony módszert találtak arra, hogy javítsák a kukorica tápértékét egy baktérium génjének beiktatásával, amely egy új vizsgálat szerint kulcsfontosságú tápanyagot termel, ami a metionin.

Akvizíciókkal nőne a Tranzit-Food

A működési modellt, a belső struktúrát és a vállalati kultúrát hozzá kell igazítani a cégmérethez – vallja Szabó Ákos. A Tranzit-Food Kft. ügyvezetője szerint ötszázmillió euró éves árbevételű cégméret alatt nem érdemes megjelenni a tőzsdén.

Tojásszövetség: növelni kell a belföldi tojásfogyasztást és az önellátottságot

Növelni kell a magyarországi tojástermelést, hogy a nagyüzemi tojás-önellátottsági szint a mostani mintegy 50 százalékról 75 százalékra emelkedjen - ezt a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség, MTTSz) alelnöke mondta a tojás világnapja alkalmából Budaörsön.

Megkapták a baromfisok az állatjóléti támogatásokat

A Magyar Államkincstár kifizette a 2017. második negyedéves baromfi állatjóléti támogatásokat: a múlt hét végén megkezdték a mintegy 3,1 milliárd forint utalását is.

Egyre dagad a tojásbotrány Németországban

Tojáslikőrtől száraztésztáig számos élelmiszerben mutattak ki fipronilt Németországban a növényvédőszer-hatóanyaggal szennyezett tojások ügyében végzett elemzések - írta kedden a Süddeutsche Zeitung című lap, amely szerint a hatóságok megpróbálták eltitkolni az eredményeket.

A szépséges itáliai hasznot is hajt

A német tenyésztők felfigyeltek az Észak-Olaszországból származó livornói tyúkra, és 1870. táján tenyészteni kezdték. Ebből az állományból lett az a fajta, amit ma itáliaiként ismerünk.

Mitől olcsó a brazil csirke?

Hazánkban is kapható a fagyasztott, fél kilogrammos kiszerelésű brazíliai csirkemáj, aminek már az ára is fölöttébb gyanús – írja a Magyar Nemzet.

Kicsi, egészséges és eladható

A japán császárok tuberkulózis ellen ették, Kínában pedig ma is gyógyszerként használják – vagy inkább fogyasztják. Az antioxidánsban gazdag aprócska fürjtojás ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet tartalmaz, mint a tyúktojás – fele annyi koleszterin mellett.

Alapos ellenőrzésekre számíthatnak a baromfitartók a közeljövőben

Nagyszabású járványvédelmi auditokra számíthatnak a közeljövőben a baromfitartók. A hatósági vizsgálatok célja a madárinfluenza megelőzése, melynek felbukkanására az őszi-téli vadmadárvonulások idején ismét nagyobb az esély.

A madárinfluenza járvány elleni védekezésben dolgozókat tüntettek ki

A madárinfluenza járvány elleni védekezésben nyújtott áldozatos munkájuk elismeréseként huszonhatan vehettek át Miniszteri Elismerő Oklevelet Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkártól a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett ünnepségen.