Back to top

Fenntartható tojásrekord holland módra

A helyben, etikusan, fenntartható módon előállított élelmiszerek piaca valósággal szárnyal manapság. Ugyan ezek a hívószavak remek marketinget teremtenek, de az élelmiszer-termelőknek nehéz megállapítaniuk, hogy az általuk előállított étel valójában milyen hatással van a környezetre, amíg a gazdaságukból a fogyasztók asztalára kerül.

Ez azonban nem igaz a holland Kipster csirkefarmra. Saját bevallásuk szerint ők a „világ legállat- és legkörnyezetbarátabb csirkefarmja”. A limburg-i székhelyű holland tojásfarm szerint ők termelték a világon az első széndioxiod-semleges tojást.

Fotó: Kipster
Minden lépésük azt célozza, hogy a széndioxid kibocsátásukat kontrollálják, kezdve azzal, hogy milyen energiát használnak, egészen addig, hogy milyen fajtájú tyúkokat tartanak. A Kipster gazdaságban 1100 napelem található, de a megtermelt energiának csak 40 százalékát használják fel. A többit eladják, ami számításaik szerint ellensúlyozza a széndioxid-kibocsátásukat. A farmon a barna helyett a fehér tyúkfajtákat részesítik előnyben, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek. A Kipster farm tyúkjainak még az étrendjét is úgy tervezték, hogy az a hulladék mennyiségét csökkentse. Az étrendjükben olyan élelmiszeripari hulladékok szerepelnek, mint a megmaradt kenyér, vagy mezőgazdasági melléktermékek. De például nem etetetünk velük kukoricát, mutatott rá Ruud Zanders gazdálkodó.

A legérdekesebb talán mégis az, hogy a farm tyúkjainak hozzáférésük van néhány igen csinos és divatos újításhoz. A Dierenbescherming állatjóléti szervezettel együttműködve megalkottak egy üvegfalú kertet fatörzsekkel és más szórakoztató elemekkel a szárnyasok számára. A gazdaságban ezen kívül van még két külső terület, ahol a madarak levegőzhetnek.

Fotó: Kipster

A tojások azonban nem olcsók - 23-24 eurocent (70-75 forint) körül árulják -, főleg ha azt vesszük figyelembe, hogy a fogyasztók az árat előnyben részesítik az etikussággal szemben. Azonban ha a közelmúlt élelmiszerbiztonsági botrányára gondolunk, ami a nagy európai tojástermelőket érintette, talán mégiscsak jó hír, sőt, követendő modell lehet a holland farm példája.

Forrás: 
www.extracrispy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb régióban lesznek elérhetők a helyi baromfikból készült friss termékek

A tatai Horváth Agrofarmon 110 millió forintos beruházással napi kétezer baromfi feldolgozására alkalmas félautomata vágóhíd létesült. A Boravis baromfivágóhídra a Komárom-Esztergom megyei állattartó telepekről vásárolják fel az állatokat, a friss termékeket főként a térségben értékesítenék. A cég éves árbevétele 180 millió forint, a vágóhíd teljes kapacitásánál évi 500 milliós bevétel a cél.

Már növekedésre számít a baromfi ágazat 2018-ban

A madárinfluenza miatt a magyarországi baromfiállomány élősúlyban 5,2 százalékkal, egyedszámban pedig 4,3 százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest - közölte a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója az MTI érdeklődésére. A madárinfluenza járvány mintegy 20 milliárd forint ágazati kárt okozott, amelyből a közvetlen kár 11-12 milliárd forintot tett ki.

Normalizálódik a tojás ára

Nem lesz hiány tojásból húsvétkor – az örvendetes hírről a Magyar Idők számolt be. A lapnak Kele Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elmondta, hogy a tavalyi drágulást okozó helyzet év végére normalizálódott, így ma már nem lehet tojáshiányról beszélni az Európai Unióban.

Gyöngytyúkunk őse a fekete kontinensen

A sisakos gyöngytyúkról, mint házi gyöngytyúkunk őséről viszonylag gyakrabban olvashatunk különféle szakkönyvekben – az elmúlt években több kutatás is irányult vadonbéli viselkedésének megfigyelésére. Ezek eredményei alapján ma már könnyebben érthetjük meg gyöngytyúkjaink viselkedését, ami a gazdaságos termelés egyik alapja is.

Miért mondjuk: „iszik, mint a gödény”?

A rózsás gödény mintegy másfél méteres testhosszával, hatalmas, jellegzetes csőrével lenyűgözi a madárbarátokat. Csőrét lényegében egy hatalmas halfogó eszköznek is tekinthetjük. Felső kávája kampós, míg az alsón egy terjedelmes, torokra is kiterjedő bőrzacskó található.

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása decemberben

Tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérve a novemberi 7,7 százalék után. A növényi termékek 6,0, az élő állatok, állati termékek 3,8 százalékkal drágultak. A tavalyi egész év átlagában a mezőgazdasági termelői árak 5,6, százalékkal voltak magasabbak, mint 2016-ban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megállíthatatlan a sertésállomány zsugorodása

Az elmúlt egy évben 18 ezerrel nőtt a szarvasmarha-, 6 ezerrel a juhállomány, ugyanakkor a sertések száma 37 ezerrel, a tyúkoké pedig 183 ezerrel csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az infláció sokszorosával drágultak az alapvető élelmiszerek

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, decemberhez viszonyítva pedig 0,3 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legjobban a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt az előző év azonos időszakához képest, a tűzifa 13,7, a palackos gáz 10,4 százalékkal drágult.

Ötödével nőtt a tojásimport tavaly

Növekedhet az Európai Unió tojástermelése – írta friss jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Magyarországon jócskán nőtt a behozott tojás mennyisége tavaly január-október között. 2018 elején csaknem 14 százalékkal csökkent a tojás csomagolóhelyi átlagára.

Veszélyezteti a szabadkereskedelmi megállapodás a hazai baromfiipart

Több uniós tagállam – köztük Magyarország – szakmai szervezetei tiltakoztak az Európai Unió és a latin-amerikai országokat tömörítő Mercosur csoport közötti szabadkereskedelmi tárgyalások miatt, mivel a hírek szerint az Európai Bizottság hajlandó lenne tovább emelni az unióba vámmentesen behozható baromfihúskvótán.