Back to top

Halas- és horgásztavak létesítése

Az utóbbi időben gyakran hallani, hogy a magyar lakosság nem fogyaszt elegendő halat, és – már csak az egészségesebb táplálkozási szokások meghonosítása érdekében is – szükséges lenne ezen változtatni. Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint nem fogyasztunk kellő mennyiségű halat, hazánkban a szabadidő eltöltésének egyik igen népszerű formája a horgászat.

Halat bizonyos esetekben halászhatunk egyes természetes vizeinkben, és itt adottak a lehetőségek a horgászatra is, viszont vannak tájegységek, ahol erre nemigen van lehetőség. Ezeken a területeken halastavakat és horgásztavakat lenne szükséges létesíteni, hogy a kellő halmennyiséghez hozzájussunk, és biztosítani lehessen a horgászok szenvedélyének kielégítését is.

Az összes tulajdonostárs beleegyezése szükséges

Nézzük meg tehát, hogy miként létesíthetünk halastavat, illetve horgásztavat. Mielőtt a részletekbe belemennénk, határozzuk meg a kettő közötti különbséget. A halastó célja egy nagyobb halmennyiség „megtermelése”, míg a horgásztó funkciója a hobbihorgászok kiszolgálása, annak biztosítása, hogy a szabadidejükben horgászattal foglakozók számára megfelelő helyet, és nem utolsósorban megfelelő halmennyiséget és minőséget biztosítson. Ezzel együtt a szabályozásukban nincsenek óriási különbségek.

A halastó az Ingatlan-nyilvántartási Törvény szerint önálló művelési ágnak minősül, de nem minősül termőföldnek. Mind a halastó, mind a horgásztó létesítéséhez vízjogi engedély szükséges. A vízjogi engedélyezési eljárás igen bonyolult és sokrétű eljárás, aminek már az elindításához feltétlenül szükség van vízjogban jártas szakember bevonására, ezért csak a lényegesebb szabályokat ismertetjük.

Az első és legfontosabb, hogy a létesítendő tó területének valamennyi tulajdonostársa beleegyezése szükséges a tó létesítéséhez. Az engedélykérelemhez szükséges az érintett ingatlan három hónapnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapja, valamint hiteles térképmásolata. Ha a létesítendő tó területe termőföldként (és nem kivett területként) van nyilvántartva, akkor szükséges a termőföld végleges más célú hasznosításának előzetes engedélyezése, mely a földhivatal hatáskörébe tartozó eljárás. Végleges más célú hasznosítási engedélyt a földhivatal akkor ad ki, ha az adott termőföld gyengébb minőségű. A gyengébb minőség az adott föld környezetének átlagos minősége alapján értendő.

A halak védelméről szóló jogszabályokról se feledkezzünk meg!

A vízjogi engedélykérelemhez részletes műszaki tervre van szükség, mely – a többi között – tartalmaz talajmechanikai szakvéleményt, a tervezett beruházás vízigényét, a víz biztosításának módját, az esetlegesen feleslegessé váló vízmennyiség elvezetésének módját, helyét (milyen természetes vízbe, vagy létesítménybe kerül elvezetésre), a természetes vízveszteség pótlásának módját, a létrejövő tó felelős üzemeltetőjének megnevezését, az állandó vízminőség biztosításának módját, ellenőrzését – hogy csak a legfontosabbakat említsük. Részletes szabályok vonatkoznak arra, hogy a létesítendő tó milyen módon és mértékben kerülhet kapcsolatba a felszíni és a felszín alatti természetes vizekkel, melyet a tervezőnek természetesen figyelembe kell vennie. A vízjogi engedély szempontjából külön kérdés a vízminőség, amire hatással van a tóba telepítendő halállomány, annak táplálása, szaporítása, lehalászása. A tervezőnek a tervben erre is ki kell térnie, valamint arra is, hogy milyen növényekkel kívánja betelepíteni a tavat, mert természetszerűleg ez is hatással van a vízminőségre. Ennek során figyelemmel kell lenni a halgazdálkodásról és a halak védelméről szóló jogszabályokban foglaltakra is.

A tavak létesítése esetén az eljáró vízjogi hatóság a megyei kormányhivatal, azzal, hogy több szakhatóságot köteles eljárásába bevonni.

Ha az engedélyezésen és a létesítésen túl vagyunk, akkor már nincs más dolgunk, mint élni a halastavak és horgásztavak nyújtotta lehetőségekkel. Fogyasszunk halat, és szabadidőnket töltsük el a természetben horgászattal.

Dr. Cenner Tibor

cenner@cenner.hu

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2017/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több ezer tonna halat exportálunk

Lesz elegendő magyar hal az év végi ünnepekre, sőt a kiegyensúlyozott belföldi kínálat mellett jelentős mennyiség jut exportra is - mondta az MTI-nek a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője. A hal néhány százalékkal drágább, mint tavaly, a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt, az áremelkedés mértéke azonban nem éri el a 10 százalékot.

Dupla annyit bírságoltak a halőrök, mint tavaly

Idén tavalyhoz képest a duplájára, 8 millió forintra nőtt az Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) feljelentései alapján a jogszerűtlen horgászat és halászat miatt kiszabott halvédelmi bírságok összege, amely arányosan emelkedett a tettenérések, feljelentések számával – mondta Zsigmond Richárd, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője Budapesten.

Kezdenek profitot hozni a japán kékúszójú tonhalfarmok

Több kékúszójú tonhalfarm is hatalmas mennyiségű, zárt ciklusban tenyésztett tonhalat készül a piacra dobni, melyeknek a teljes szaporodási ciklusa fogságban zajlott le. Ez azért jelentős, mert bár ez a faj szerepel a vándorló tengeri halakat védelmező 1982-es ENSZ Tengerjogi Egyezmény első függelékében, mégis ipari méretben halásszák, és kihalás fenyegeti.

Magyar hal fogyasztására ösztönöz a minisztérium

Szeretnénk, ha a hazai, jó minőségű magyar halak minél szélesebb körben ismertek és kedveltek lennének – mondta a magyar agrártárca vezetője Közép-Európa legnagyobb tógazdaságának őszi lehalászásán, a Hortobágyon. Az egészségtudatos táplálkozás, a célzott kampányok, valamint az étkezési hal áfájának jövő év januári csökkentése növelheti a hazai halfogyasztást Fazekas Sándor szerint.

Áfacsökkentés előtt még drágul a hal

Néhány tíz forinttal drágább lesz karácsony környékén a hal, mint egy éve. Bár a jövőre esedékes áfacsökkentést követően vélhetően csökken a hal ára, a piaci szereplők szerint hosszú távon az euró­pai uniós területalapú támogatás bevezetése tarthatja alacsonyan az árakat.

Éveken át nem sikerült rendbetenni az állami halgazdaságok működését

A Hortobágyi Halgazdaságnál főleg a számviteli szabályokkal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél a vagyonelemek törvény szerinti nyilvántartásával, a közbeszerzési szabályok betartásával gyűlt meg a bajuk az állami tulajdonnal gazdálkodóknak - derült ki az Állami Számvevőszék 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéséből.

Több a horgász, mint a hely a Balatonnál

Egyre többen horgásznak a Balatonnál, ahol jövőre sem nő a horgászjegyek ára - hangzott el a IV. Balatoni Horgászkonferencián Balatonfüreden. Ahogy az is, hogy a part menti horgászhelyek gyakorlatilag beteltek, ezért célszerű lenne csónakkikötőket építeni. Földrajzi oltalom alá kerülhet a balatoni hal.

Ősi halászfortélyok a Mura mentén

Hajdanán a Mura-parti ember napi étke volt a hal. A víz közelsége és halbősége tálcán kínálta a fogás lehetőségét, ami seregnyi ötletet szült a halak becserkészésére és megfogására. Ma is vannak még, akik őrzik a hagyományt, és gyakorolják e módszereket.

Izraelben etetik a vonuló pelikánokat

Idén is eteti az izraeli állam azt a több tízezer vonuló madarat, amely Dél-Európából Közép-Afrikába tartva megpihen az ország területén.

Több tonna invazív haltól szabadult meg a Tisza-tó

Miközben a parti horgászhelyek rendbetétele és karbantartása zajlik a Tisza-tavon, a tározó üzemeltetője és a kikötők a téli üzemre készülnek. Elkezdődött az invazív fajok gyérítése is a tározó teljes területén.