Back to top

Halas- és horgásztavak létesítése

Az utóbbi időben gyakran hallani, hogy a magyar lakosság nem fogyaszt elegendő halat, és – már csak az egészségesebb táplálkozási szokások meghonosítása érdekében is – szükséges lenne ezen változtatni. Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint nem fogyasztunk kellő mennyiségű halat, hazánkban a szabadidő eltöltésének egyik igen népszerű formája a horgászat.

Halat bizonyos esetekben halászhatunk egyes természetes vizeinkben, és itt adottak a lehetőségek a horgászatra is, viszont vannak tájegységek, ahol erre nemigen van lehetőség. Ezeken a területeken halastavakat és horgásztavakat lenne szükséges létesíteni, hogy a kellő halmennyiséghez hozzájussunk, és biztosítani lehessen a horgászok szenvedélyének kielégítését is.

Az összes tulajdonostárs beleegyezése szükséges

Nézzük meg tehát, hogy miként létesíthetünk halastavat, illetve horgásztavat. Mielőtt a részletekbe belemennénk, határozzuk meg a kettő közötti különbséget. A halastó célja egy nagyobb halmennyiség „megtermelése”, míg a horgásztó funkciója a hobbihorgászok kiszolgálása, annak biztosítása, hogy a szabadidejükben horgászattal foglakozók számára megfelelő helyet, és nem utolsósorban megfelelő halmennyiséget és minőséget biztosítson. Ezzel együtt a szabályozásukban nincsenek óriási különbségek.

A halastó az Ingatlan-nyilvántartási Törvény szerint önálló művelési ágnak minősül, de nem minősül termőföldnek. Mind a halastó, mind a horgásztó létesítéséhez vízjogi engedély szükséges. A vízjogi engedélyezési eljárás igen bonyolult és sokrétű eljárás, aminek már az elindításához feltétlenül szükség van vízjogban jártas szakember bevonására, ezért csak a lényegesebb szabályokat ismertetjük.

Az első és legfontosabb, hogy a létesítendő tó területének valamennyi tulajdonostársa beleegyezése szükséges a tó létesítéséhez. Az engedélykérelemhez szükséges az érintett ingatlan három hónapnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapja, valamint hiteles térképmásolata. Ha a létesítendő tó területe termőföldként (és nem kivett területként) van nyilvántartva, akkor szükséges a termőföld végleges más célú hasznosításának előzetes engedélyezése, mely a földhivatal hatáskörébe tartozó eljárás. Végleges más célú hasznosítási engedélyt a földhivatal akkor ad ki, ha az adott termőföld gyengébb minőségű. A gyengébb minőség az adott föld környezetének átlagos minősége alapján értendő.

A halak védelméről szóló jogszabályokról se feledkezzünk meg!

A vízjogi engedélykérelemhez részletes műszaki tervre van szükség, mely – a többi között – tartalmaz talajmechanikai szakvéleményt, a tervezett beruházás vízigényét, a víz biztosításának módját, az esetlegesen feleslegessé váló vízmennyiség elvezetésének módját, helyét (milyen természetes vízbe, vagy létesítménybe kerül elvezetésre), a természetes vízveszteség pótlásának módját, a létrejövő tó felelős üzemeltetőjének megnevezését, az állandó vízminőség biztosításának módját, ellenőrzését – hogy csak a legfontosabbakat említsük. Részletes szabályok vonatkoznak arra, hogy a létesítendő tó milyen módon és mértékben kerülhet kapcsolatba a felszíni és a felszín alatti természetes vizekkel, melyet a tervezőnek természetesen figyelembe kell vennie. A vízjogi engedély szempontjából külön kérdés a vízminőség, amire hatással van a tóba telepítendő halállomány, annak táplálása, szaporítása, lehalászása. A tervezőnek a tervben erre is ki kell térnie, valamint arra is, hogy milyen növényekkel kívánja betelepíteni a tavat, mert természetszerűleg ez is hatással van a vízminőségre. Ennek során figyelemmel kell lenni a halgazdálkodásról és a halak védelméről szóló jogszabályokban foglaltakra is.

A tavak létesítése esetén az eljáró vízjogi hatóság a megyei kormányhivatal, azzal, hogy több szakhatóságot köteles eljárásába bevonni.

Ha az engedélyezésen és a létesítésen túl vagyunk, akkor már nincs más dolgunk, mint élni a halastavak és horgásztavak nyújtotta lehetőségekkel. Fogyasszunk halat, és szabadidőnket töltsük el a természetben horgászattal.

Dr. Cenner Tibor

cenner@cenner.hu

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2017/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Balin, domolykó vagy kövi csík lesz a befutó?

A Magyar Haltani Társaság a korábbi évek gyakorlatához igazodva most is két fogható és egy védett fajt állított jelöltként az Év hala-választásra. Már lehet szavazni a jövő Év Halára.

Ön tudja mi van a halrudakban?

Számos hibát talált a halrudacskák legfrissebb terméktesztje során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), 15 esetben hatósági eljárást indítottak - közölte a hivatal. A Nébih három esetben figyelmezteti a vállalkozásokat, és kötelezi a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél pedig összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki - közölték.

Informatikával és képzésekkel erősít a Nébih rapsicok ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 241 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programból, amelyből tovább erősíti eszköztárát az illegális tevékenységet végzők kiszűréséhez. A projekt többek között elősegíti a hatósági ellenőrzéseket támogató informatikai rendszer fejlesztését.

Algériában is elismerik a magyar haltermelés eredményeit

Tavaly ősszel kormánydelegáció utazott Algériába, ahová magyar halas szakemberek is elkísérték a Földművelésügyi Minisztérium küldöttségét. Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke is jelen volt azokon a tárgyalásokon, amelyeken az algériai halászati ágazati vezetők kérték a szakmai együttműködést.

A halászati de minimis támogatások 2016-ban

A csekély összegű, más néven de minimis támogatások lényege, hogy az előre korlátozott nagyságú, kizárólag nemzeti forrásból biztosított egyedi támogatások és azok tagállami összegének limitálása nem jelentenek akkora beavatkozást, hogy az a tagállami, illetve a közösségi piacon bármiféle kereskedelmi zavart keltene.

Vízügyi fejlesztések és invazív halfajok a Tiszán

Már zajlik a Kisköre és Szolnok közti, és előkészítés alatt áll a Csongrádig tartó szakasz hullámtérfejlesztése a Tiszán, Tószegnél pedig töltésfejlesztési munkálatok kezdődnek - derült ki az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága ülésén. Terjednek az invazív halfajok, és a hatalmas "horgász nyomás" miatt csak telepítéssel nem biztosítható a megfelelő halállomány.

Érkeznek a pontyok a Balatonba

Elkezdődött az őszi haltelepítés a Balatonba, eddig 47 tonna, kifogható méretű, háromnyaras ponty került a tóba – számolt be Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BH) horgászati ágazatvezetője kedden, amikor sajtónyilvános lehalászást tartottak a társaság balatonlellei - írmapusztai - halastavánál.

Halra magyar!

Halfogyasztás tekintetében egész Európában a sereghajtók közé tartozunk. „Pedig a halételek egészségesek, ráadásul a magyar halak ízletesek, és akadnak jó, változatos receptjeink is”- hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet az OMÉK-on a halfogyasztás népszerűsítése érdekében szerveztek.

Megnehezíti a klímaváltozás a pontytenyésztők életét

Az évszázad végére a tengerek és óceánok hőmérséklete 2-4 Celsius fokkal emelkedik a Nemzetközi Klímaváltozási Panel legborúlátóbb előrejelzése szerint. Hogyan hat ez a magas kereskedelmi értékű kagylókra, rákokra, halakra?

Felpörgött a cégalapítás az akvakultúra ágazatban

A magyarországi halgazdálkodás jövedelmezőségére a 16 milliárd forintos uniós támogatás éppúgy jótékony hatással lehet, mint a jövő évi 22 százalékpontos áfacsökkentés. A terület 284 társaságának múlt évi együttes forgalma 14,45 milliárd forint volt.