Back to top

Halas- és horgásztavak létesítése

Az utóbbi időben gyakran hallani, hogy a magyar lakosság nem fogyaszt elegendő halat, és – már csak az egészségesebb táplálkozási szokások meghonosítása érdekében is – szükséges lenne ezen változtatni. Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint nem fogyasztunk kellő mennyiségű halat, hazánkban a szabadidő eltöltésének egyik igen népszerű formája a horgászat.

Halat bizonyos esetekben halászhatunk egyes természetes vizeinkben, és itt adottak a lehetőségek a horgászatra is, viszont vannak tájegységek, ahol erre nemigen van lehetőség. Ezeken a területeken halastavakat és horgásztavakat lenne szükséges létesíteni, hogy a kellő halmennyiséghez hozzájussunk, és biztosítani lehessen a horgászok szenvedélyének kielégítését is.

Az összes tulajdonostárs beleegyezése szükséges

Nézzük meg tehát, hogy miként létesíthetünk halastavat, illetve horgásztavat. Mielőtt a részletekbe belemennénk, határozzuk meg a kettő közötti különbséget. A halastó célja egy nagyobb halmennyiség „megtermelése”, míg a horgásztó funkciója a hobbihorgászok kiszolgálása, annak biztosítása, hogy a szabadidejükben horgászattal foglakozók számára megfelelő helyet, és nem utolsósorban megfelelő halmennyiséget és minőséget biztosítson. Ezzel együtt a szabályozásukban nincsenek óriási különbségek.

A halastó az Ingatlan-nyilvántartási Törvény szerint önálló művelési ágnak minősül, de nem minősül termőföldnek. Mind a halastó, mind a horgásztó létesítéséhez vízjogi engedély szükséges. A vízjogi engedélyezési eljárás igen bonyolult és sokrétű eljárás, aminek már az elindításához feltétlenül szükség van vízjogban jártas szakember bevonására, ezért csak a lényegesebb szabályokat ismertetjük.

Az első és legfontosabb, hogy a létesítendő tó területének valamennyi tulajdonostársa beleegyezése szükséges a tó létesítéséhez. Az engedélykérelemhez szükséges az érintett ingatlan három hónapnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapja, valamint hiteles térképmásolata. Ha a létesítendő tó területe termőföldként (és nem kivett területként) van nyilvántartva, akkor szükséges a termőföld végleges más célú hasznosításának előzetes engedélyezése, mely a földhivatal hatáskörébe tartozó eljárás. Végleges más célú hasznosítási engedélyt a földhivatal akkor ad ki, ha az adott termőföld gyengébb minőségű. A gyengébb minőség az adott föld környezetének átlagos minősége alapján értendő.

A halak védelméről szóló jogszabályokról se feledkezzünk meg!

A vízjogi engedélykérelemhez részletes műszaki tervre van szükség, mely – a többi között – tartalmaz talajmechanikai szakvéleményt, a tervezett beruházás vízigényét, a víz biztosításának módját, az esetlegesen feleslegessé váló vízmennyiség elvezetésének módját, helyét (milyen természetes vízbe, vagy létesítménybe kerül elvezetésre), a természetes vízveszteség pótlásának módját, a létrejövő tó felelős üzemeltetőjének megnevezését, az állandó vízminőség biztosításának módját, ellenőrzését – hogy csak a legfontosabbakat említsük. Részletes szabályok vonatkoznak arra, hogy a létesítendő tó milyen módon és mértékben kerülhet kapcsolatba a felszíni és a felszín alatti természetes vizekkel, melyet a tervezőnek természetesen figyelembe kell vennie. A vízjogi engedély szempontjából külön kérdés a vízminőség, amire hatással van a tóba telepítendő halállomány, annak táplálása, szaporítása, lehalászása. A tervezőnek a tervben erre is ki kell térnie, valamint arra is, hogy milyen növényekkel kívánja betelepíteni a tavat, mert természetszerűleg ez is hatással van a vízminőségre. Ennek során figyelemmel kell lenni a halgazdálkodásról és a halak védelméről szóló jogszabályokban foglaltakra is.

A tavak létesítése esetén az eljáró vízjogi hatóság a megyei kormányhivatal, azzal, hogy több szakhatóságot köteles eljárásába bevonni.

Ha az engedélyezésen és a létesítésen túl vagyunk, akkor már nincs más dolgunk, mint élni a halastavak és horgásztavak nyújtotta lehetőségekkel. Fogyasszunk halat, és szabadidőnket töltsük el a természetben horgászattal.

Dr. Cenner Tibor

cenner@cenner.hu

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2017/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lendületet kapott tavaly a haltermelés

Megugrott tavaly az étkezési pontytermelés, 18,6 százalékkal nagyobb volt a tógazdaságok kibocsátása. Az étkezési célra szánt ragadazóhalak lehalászása viszont tovább csökkent.

A nők jobb horgászok, mint a férfiak

Egy horgásztársaság a férfitagok női hozzátartozóinak rendezett versenyt. Kiderült, hogy tehetséggel is szerencsével is jól állnak a nők, sőt az eredményt tekintve lepipálták a férfiakat.

A vízlépcső miatt eltűnt halakat telepítenek vissza

Többezernyi, Gödöllőn szaporított márnát engedtek szabadon Pösténypusztán. Kapás Imre, a HENOSZ ügyvezető elnöke elmondta: a haltelepítés története a bős–nagymarosi vízlépcső építésére vezethető vissza, ugyanis az Ipoly hosszában sajnos már nem átjárható a halak számára.

Tórekord: hatalmas halat fogtak Maconkán

A Maconkai-víztározót és tórendszerét nem véletlenül nevezik horgászparadicsomnak. Az ott található Rekord-tó nemcsak a csúcsméretű halak, hanem számos különleges és ritka kopoltyús fellegvára is.

Fellendíti a halgazdálkodást az Európai Parlament döntése

Ha a támogatások életbe lépnek, akkor a halfogyasztás érdemben növekedésnek indulhat, a rendelkezésre álló erőforrások növelésével még több és jobb árut tudnak termelni.

Az Európai Parlament kiáll az édesvizi akvakultúra támogatásáért

Az Európai Parlament (EP) elfogadott állásfoglalása szerint fenntartható és versenyképes uniós akvakultúrára van szükség, az Európai Uniónak ehhez megfelelően kell finanszíroznia az édesvízi ágazatot, amely nagyban hozzájárul az európai polgárok élelmiszerellátásához, és jelentős környezeti szolgáltatásokat tesz lehetővé - közölte az uniós parlament.

Hemzsegnek a harcsák a Dunában

Harcsaivadékok ezreit engedték el a Duna több szakaszán is. A HVDSZ harcsatelepítést tartott a múlt héten. Jelentős mennyiségük meg fog maradni, készen arra, hogy évek múltán ők legyenek a dunai csúcsragadozók.

Az Agrárminisztérium továbbra is kiáll a halászati ágazat mellett

Nagy István agrárminiszter a kicsi, de fontos halászati ágazattal jó kapcsolatokat ápol, amelyet tovább szeretne erősíteni. A Magyar Mezőgazdaságban megjelenő Halászati Lapoknak adott interjújában kitért többek között a vízgazdálkodást, a Szigetköz természetes halállományának utánpótlását, a vízterek rehabilitációját, és a Magyar Minőségi Hal tanúsító védjegyet érintő kérdésekre is.

Szeptembertől jön a plasztik horgászkártya

Szeptembertől elérhető lesz a plasztik magyar horgászkártya, a papír alapú horgászigazolványt felváltó okmány használata 2019. január 1-jétől kötelező - mondta a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke csütörtökön Szegeden.

Több ezer kilogramm pontyot telepítettek Békés megye vizeibe

Több mint 13 ezer kilogramm, háromnyaras, 1,5-1,7 kiló átlagsúlyú pikkelyes pontyokat telepít ezekben a napokban a kezelésébe tartozó vizekbe a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.