0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Halas- és horgásztavak létesítése

Az utóbbi időben gyakran hallani, hogy a magyar lakosság nem fogyaszt elegendő halat, és – már csak az egészségesebb táplálkozási szokások meghonosítása érdekében is – szükséges lenne ezen változtatni. Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint nem fogyasztunk kellő mennyiségű halat, hazánkban a szabadidő eltöltésének egyik igen népszerű formája a horgászat.

Halat bizonyos esetekben halászhatunk egyes természetes vizeinkben, és itt adottak a lehetőségek a horgászatra is, viszont vannak tájegységek, ahol erre nemigen van lehetőség. Ezeken a területeken halastavakat és horgásztavakat lenne szükséges létesíteni, hogy a kellő halmennyiséghez hozzájussunk, és biztosítani lehessen a horgászok szenvedélyének kielégítését is.

Az összes tulajdonostárs beleegyezése szükséges

Nézzük meg tehát, hogy miként létesíthetünk halastavat, illetve horgásztavat. Mielőtt a részletekbe belemennénk, határozzuk meg a kettő közötti különbséget. A halastó célja egy nagyobb halmennyiség „megtermelése”, míg a horgásztó funkciója a hobbihorgászok kiszolgálása, annak biztosítása, hogy a szabadidejükben horgászattal foglakozók számára megfelelő helyet, és nem utolsósorban megfelelő halmennyiséget és minőséget biztosítson. Ezzel együtt a szabályozásukban nincsenek óriási különbségek.

A halastó az Ingatlan-nyilvántartási Törvény szerint önálló művelési ágnak minősül, de nem minősül termőföldnek. Mind a halastó, mind a horgásztó létesítéséhez vízjogi engedély szükséges. A vízjogi engedélyezési eljárás igen bonyolult és sokrétű eljárás, aminek már az elindításához feltétlenül szükség van vízjogban jártas szakember bevonására, ezért csak a lényegesebb szabályokat ismertetjük.

Az első és legfontosabb, hogy a létesítendő tó területének valamennyi tulajdonostársa beleegyezése szükséges a tó létesítéséhez. Az engedélykérelemhez szükséges az érintett ingatlan három hónapnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapja, valamint hiteles térképmásolata. Ha a létesítendő tó területe termőföldként (és nem kivett területként) van nyilvántartva, akkor szükséges a termőföld végleges más célú hasznosításának előzetes engedélyezése, mely a földhivatal hatáskörébe tartozó eljárás. Végleges más célú hasznosítási engedélyt a földhivatal akkor ad ki, ha az adott termőföld gyengébb minőségű. A gyengébb minőség az adott föld környezetének átlagos minősége alapján értendő.

A halak védelméről szóló jogszabályokról se feledkezzünk meg!

A vízjogi engedélykérelemhez részletes műszaki tervre van szükség, mely – a többi között – tartalmaz talajmechanikai szakvéleményt, a tervezett beruházás vízigényét, a víz biztosításának módját, az esetlegesen feleslegessé váló vízmennyiség elvezetésének módját, helyét (milyen természetes vízbe, vagy létesítménybe kerül elvezetésre), a természetes vízveszteség pótlásának módját, a létrejövő tó felelős üzemeltetőjének megnevezését, az állandó vízminőség biztosításának módját, ellenőrzését – hogy csak a legfontosabbakat említsük. Részletes szabályok vonatkoznak arra, hogy a létesítendő tó milyen módon és mértékben kerülhet kapcsolatba a felszíni és a felszín alatti természetes vizekkel, melyet a tervezőnek természetesen figyelembe kell vennie. A vízjogi engedély szempontjából külön kérdés a vízminőség, amire hatással van a tóba telepítendő halállomány, annak táplálása, szaporítása, lehalászása. A tervezőnek a tervben erre is ki kell térnie, valamint arra is, hogy milyen növényekkel kívánja betelepíteni a tavat, mert természetszerűleg ez is hatással van a vízminőségre. Ennek során figyelemmel kell lenni a halgazdálkodásról és a halak védelméről szóló jogszabályokban foglaltakra is.

A tavak létesítése esetén az eljáró vízjogi hatóság a megyei kormányhivatal, azzal, hogy több szakhatóságot köteles eljárásába bevonni.

Ha az engedélyezésen és a létesítésen túl vagyunk, akkor már nincs más dolgunk, mint élni a halastavak és horgásztavak nyújtotta lehetőségekkel. Fogyasszunk halat, és szabadidőnket töltsük el a természetben horgászattal.

Dr. Cenner Tibor

cenner@cenner.hu

Forrás: Kistermelők Lapja