Back to top

Hol tart a jégkárelhárító rendszer kiépítése?

Jövő tavasztól vége a pusztító erejű jégesőknek – ígérik a szakemberek. Az országos jégkárelhárító rendszer kiépítéséért és üzemeltetéséért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felel, a szakemberek már a startvonalon állnak, hogy megkezdhessék a mintegy kétmilliárd forintos beruházás munkálatait. Terveik szerint 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd a rendszer.

A kivitelezés a pályázati forrás elnyerése után azonnal indul, és a rendszer a tervezett időponttól, 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd. Ezzel Magyarország lesz az első olyan uniós ország, ahol teljes lefedettségű jégkár enyhítő rendszer üzemel, aminek a kiépítéséről évek óta álmodoznak a gazdák, megvalósítására eddig azonban még senki nem vállalkozott. Nem véletlen, hiszen nem volt olyan szervezet, amely egy ekkora beruházás kockázatait fel tudta volna vállalni.

A kamara a maga nagyságával, költségvetési stabilitásával, szakmai hátterével ma már garanciát jelent a szakszerű tervezésre, kivitelezésre és üzemeltetésre – mondta Győrffy Balázs elnök.

A költségek nagy részét a Vidékfejlesztési Program pályázatából finanszírozzák, a támogatásról várhatóan még ebben a hónapban megszületik a döntés.

A mintegy kétmilliárd forintos projekt azonban önerőt is igényel majd. Már most látható, hogy 200 millió forint saját erővel a kamarának is be kell szállnia a programba.

A határidő szoros, ezért a közbeszerzéseket feltételes jelleggel már elindították. Ez azt jelenti, hogy ha megkapják a támogatásról szóló döntést, már nem kell a közbeszerzésekkel időt tölteni, hanem indulhat is a megvalósítás. Így remélhetőleg tartható lesz a kamara által tervezett határnap, és 2018. május elsejére működőképes lesz az országos jégkárelhárító rendszer.

Az, hogy ekkortól az ország teljes területét meg tudjuk óvni a jégkártól hatalmas lehetőséget jelent majd a termelési kockázatok csökkentésére, hiszen a kamarai tagdíjbevételeknek mintegy tízszeresét fogják tudni így minden évben termelési értékként megóvni.

De nem csak a gazdálkodóknak hajt majd ez a rendszer hasznot, éppen úgy védeni fogja a településeken található épületeket, ingatlanokat, gépkocsikat, mint a határt – jelentette ki az elnök.

Nagyon fontos része ennek a beruházásnak, hogy a rendszer kiépítése, és üzemeltetése a gazdáktól egyetlen plusz forint befizetést sem fog igényelni, pedig a kárenyhítő rendszer nem olyan modell, amibe egyszer bele kell tenni a pénzt és utána elketyeg magától. A nagyságrendileg kétmilliárdos beruházási költség mellett ugyanis mintegy másfél milliárdos működtetési költségre is szükség lesz - évente.

Sikerült azonban - karöltve a Földművelésügyi Minisztériummal - az Európai Unióval  egy olyan alkut kötni, hogy az üzemeltetést a kárenyhítési rendszerből lehessen fedezni. Jelenleg már közel 30 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítési rendszerben, amely egyrészt gazdálkodói befizetés, másrészt állami forrás. Ebből bőségesen futja az üzemeltetésre, már csak azért is, mert a kárenyhítési alapra nehezedő kárigényeket a jégkár enyhítő rendszer üzembe lépése jelentősen csökkenti majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy alföldi megye növelné leginkább az öntözött területeit

Lezárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által koordinált vízigény-felmérés: a közel 40 ezer válaszadó a jelenlegi terület többszörösén, 377 ezer hektáron öntözne. Négy alföldi megye növelné leginkább a vízpótlással művelt területeit.

A díszkertészeken is múlik az agrárium jövője

A kertészeti szakma csak úgy érvényesítheti eredményesen érdekeit, ha érdemi javaslatokat és konkrét megoldásokat tesz le a kormány asztalára. Ezt immár a Magyar Díszkertészek Szövetségének küldöttein keresztül a Magyar Agrárgazdasági Kamarában a díszkertészek a korábbinál hangsúlyosabban tehetik meg - mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a zöld szakma közös bükfürdői konferenciáján.

Március közepéig várja a földgázigényeket a kamara a közös beszerzéshez

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tendert indít. A tagi igények megismeréséhez, a pályázati feltételeinek kialakításához energetikai felmérés is kezdődött.

Stratégiai együttműködést kötött az agrárkamara és a MÉDOSZ

A vidék megtartó erejének növelése érdekében stratégiai együttműködést kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripai és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetével (MÉDOSZ).

Csökkent a halálos munkabalesetek száma az agráriumban

Több mint 30 százalékkal csökkent tavaly a munkahelyi tragédiák száma az agráriumban. Az eredményességre tekintettel az NGM munkavédelmi kampánya idén is folytatódik.

Nem támogatjuk a Latin-Amerikával tervezett uniós szabadkereskedelmet

Több mint hétmilliárd eurós kárt okozhat az Európai Unió mezőgazdaságának a Mercosur-csoporttal kötendő szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodást több tagállam, köztük hazánk is ellenzi. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint minimálisra kellene csökkenteni a Dél-Amerikából érkező cukor-, baromfi-, etanol- és rizsimportot.

Európai mintaként szolgál a magyar falugazdász-hálózat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai 2014 óta közel 1000 milliárd forintnyi forrás lehívásához segítették hozzá a gazdálkodókat. A 650 fős országos kamarai falugazdász-hálózat személyes segítségére az idei egységes kérelmek beadásánál is számíthatnak a gazdák – hangzott el a NAK megújult mezőcsáti falugazdász-irodájának február 2-i átadásán.

FM: a mezőgazdaság sikere az alkalmazkodáson múlik

A magyar mezőgazdaság sikere azon múlik, hogy tud-e élni a digitalizációval, milyen gyorsan alkalmazza a legkorszerűbb számítástechnikai eljárásokat és a precíziós gazdálkodást - szögezte le a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára egy szakmai tanácskozáson.

Új NAK-központ Karcagon

Az ország hatodik NAK Szolgáltató Központját nyitotta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken Karcagon. A falugazdászi körzetközponttal közös épületben működve többek közt tájékoztatási, tanácsadási szolgáltatásokat is biztosítanak a karcagi, és környékbeli termelőknek. A szervezők célja, hogy emellett egyfajta közösségi központtá is váljon a gazdák számára az új létesítmény.

A Kaposvári Egyetem laborja a gazdák szolgálatába áll

Rövid határidő, jó ár-érték arány – ezek a legfőbb jellemzői annak a laboratóriumi talajvizsgálatnak, amit a Kaposvári Egyetem akkreditált talajtani laborja biztosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tápanyag-gazdálkodási terv készítési szolgáltatásához kapcsolódóan. A szolgáltatás kezdetben öt megyében lesz elérhető, később azonban a sor – új partnerek bevonásával – bővülni fog.