Back to top

Hol tart a jégkárelhárító rendszer kiépítése?

Jövő tavasztól vége a pusztító erejű jégesőknek – ígérik a szakemberek. Az országos jégkárelhárító rendszer kiépítéséért és üzemeltetéséért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felel, a szakemberek már a startvonalon állnak, hogy megkezdhessék a mintegy kétmilliárd forintos beruházás munkálatait. Terveik szerint 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd a rendszer.

A kivitelezés a pályázati forrás elnyerése után azonnal indul, és a rendszer a tervezett időponttól, 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd. Ezzel Magyarország lesz az első olyan uniós ország, ahol teljes lefedettségű jégkár enyhítő rendszer üzemel, aminek a kiépítéséről évek óta álmodoznak a gazdák, megvalósítására eddig azonban még senki nem vállalkozott. Nem véletlen, hiszen nem volt olyan szervezet, amely egy ekkora beruházás kockázatait fel tudta volna vállalni.

A kamara a maga nagyságával, költségvetési stabilitásával, szakmai hátterével ma már garanciát jelent a szakszerű tervezésre, kivitelezésre és üzemeltetésre – mondta Győrffy Balázs elnök.

A költségek nagy részét a Vidékfejlesztési Program pályázatából finanszírozzák, a támogatásról várhatóan még ebben a hónapban megszületik a döntés.

A mintegy kétmilliárd forintos projekt azonban önerőt is igényel majd. Már most látható, hogy 200 millió forint saját erővel a kamarának is be kell szállnia a programba.

A határidő szoros, ezért a közbeszerzéseket feltételes jelleggel már elindították. Ez azt jelenti, hogy ha megkapják a támogatásról szóló döntést, már nem kell a közbeszerzésekkel időt tölteni, hanem indulhat is a megvalósítás. Így remélhetőleg tartható lesz a kamara által tervezett határnap, és 2018. május elsejére működőképes lesz az országos jégkárelhárító rendszer.

Az, hogy ekkortól az ország teljes területét meg tudjuk óvni a jégkártól hatalmas lehetőséget jelent majd a termelési kockázatok csökkentésére, hiszen a kamarai tagdíjbevételeknek mintegy tízszeresét fogják tudni így minden évben termelési értékként megóvni.

De nem csak a gazdálkodóknak hajt majd ez a rendszer hasznot, éppen úgy védeni fogja a településeken található épületeket, ingatlanokat, gépkocsikat, mint a határt – jelentette ki az elnök.

Nagyon fontos része ennek a beruházásnak, hogy a rendszer kiépítése, és üzemeltetése a gazdáktól egyetlen plusz forint befizetést sem fog igényelni, pedig a kárenyhítő rendszer nem olyan modell, amibe egyszer bele kell tenni a pénzt és utána elketyeg magától. A nagyságrendileg kétmilliárdos beruházási költség mellett ugyanis mintegy másfél milliárdos működtetési költségre is szükség lesz - évente.

Sikerült azonban - karöltve a Földművelésügyi Minisztériummal - az Európai Unióval  egy olyan alkut kötni, hogy az üzemeltetést a kárenyhítési rendszerből lehessen fedezni. Jelenleg már közel 30 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítési rendszerben, amely egyrészt gazdálkodói befizetés, másrészt állami forrás. Ebből bőségesen futja az üzemeltetésre, már csak azért is, mert a kárenyhítési alapra nehezedő kárigényeket a jégkár enyhítő rendszer üzembe lépése jelentősen csökkenti majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fazekas: a szakképzésen is múlik a mezőgazdaság versenyképessége

A magyar mezőgazdaság versenyképessége nagy mértékben függ az ágazatban dolgozók szakképzettségétől, a szakemberhiány megoldásától, és az oktatás minőségétől - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter Nagykátán, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közötti megállapodás aláírásán.

Készül a támogatás a viharkárosult kertészeknek

Jövedelempótló támogatást kaphatnak azok a kertészek, akiknek fóliasátrait megtépázta az őszi vihar. Az agrártárca tervei szerint a károsultak emellett Agrár Széchenyi Kártya-program keretében igényelhető, költség- és kamatmentes vis maior hitelt is felvehetnek majd. A miniszter bízik benne, hogy a jövő év elején megkaphatják az állami juttatást a kertészek.

Támogatást várnak a díszkertészek az új károsítók megfékezéséhez

Hatékonyabb termelői érdekképviseletre, tervezői, megrendelői oldalról átgondoltabb zöldfelületgazdálkodásra, szabályozói oldalról az újonnan betelepülő károkozók elleni védekezés támogatására lenne szükség a dísznövényágazat érdemi fejlődéséhez - derült ki a Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közös bükfürdői fórumán.

A NAK-nál is készülnek a karácsonyi cipősdoboz akcióra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 950 ezer forint értékben adományoz élelmiszervásárlási utalványt rászoruló családok részére a karácsonyi Cipősdoboz Akció keretében. Az utalványokat a kamara vezetői már átadták a szervezőknek. Emellett a Kamara munkatársai idén is gyűjtenek cipősdobozokat, valamint önkéntesként segítenek a gyűjtőpontokon.

Ismerje meg az új megyei kamarai tisztviselőket!

A múlt héten lezajlott megyei agrárkamarai tisztújítás legfontosabb eredményét, az új elnökök nevével már a hét elején közzétette a NAK. Most az öt évre újonnan megválasztott megyei tisztviselők részletes listáját közöljük. A köztestület tisztújításának utolsó állomása az országos alakuló küldöttgyűlés lesz. Erre 2017. december 20-án kerül sor Budapesten, a Parlament Felsőházi termében.

Növekedhet a kkv-export?

Összefogás, a feldolgozás erősítése, valamint a kis- és középvállalkozások exportra ösztönzése kellene leginkább a versenyképesség átfogó javításához – hangzott el a Világgazdaság által a témában tartott konferencián Budapesten.

Megvannak a NAK megyei tisztségviselői

2017. november 23-25. között rendezték meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei alakuló küldöttgyűléseit, ahol megválasztották a megyei tisztségviselőket.

Másfél millió eurós zöldségkampány indul

Az utóbbi 15 évben a világban és az EU-ban is csökken a friss kertészeti termékek iránti kereslet - írja a Világgazdaság a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára hivatkozva. Jövőre bővül a népszerűsítő, fogyasztásösztönző kampányba bevonható termékkör: gyakorlatilag az összes fontos hazai zöldség- és gyümölcsféle szerepet kap majd a következő 3 évben.

Repültek a fóliasátrak: volt, aki feladta a növénytermesztést

Heves megye „fóliás” településein is jelentős károkat okozott az október végi, szokatlanul szeles idő. Volt, aki emiatt abba is hagyta a növénytermesztést­, hiszen a fóliára nem köthető biztosítás, az esetleges károkat a gazdálkodók kénytelenek „lenyelni”.

Célzottan mérné fel az öntözési hajlandóságot a kamara

A Belügyminisztérium öntözési lehetőséget tud teremteni számos településen – mondta a Világgazdaságnak Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az integráció a fennmaradás kulcsa.