Back to top

Hol tart a jégkárelhárító rendszer kiépítése?

Jövő tavasztól vége a pusztító erejű jégesőknek – ígérik a szakemberek. Az országos jégkárelhárító rendszer kiépítéséért és üzemeltetéséért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felel, a szakemberek már a startvonalon állnak, hogy megkezdhessék a mintegy kétmilliárd forintos beruházás munkálatait. Terveik szerint 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd a rendszer.

A kivitelezés a pályázati forrás elnyerése után azonnal indul, és a rendszer a tervezett időponttól, 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd. Ezzel Magyarország lesz az első olyan uniós ország, ahol teljes lefedettségű jégkár enyhítő rendszer üzemel, aminek a kiépítéséről évek óta álmodoznak a gazdák, megvalósítására eddig azonban még senki nem vállalkozott. Nem véletlen, hiszen nem volt olyan szervezet, amely egy ekkora beruházás kockázatait fel tudta volna vállalni.

A kamara a maga nagyságával, költségvetési stabilitásával, szakmai hátterével ma már garanciát jelent a szakszerű tervezésre, kivitelezésre és üzemeltetésre – mondta Győrffy Balázs elnök.

A költségek nagy részét a Vidékfejlesztési Program pályázatából finanszírozzák, a támogatásról várhatóan még ebben a hónapban megszületik a döntés.

A mintegy kétmilliárd forintos projekt azonban önerőt is igényel majd. Már most látható, hogy 200 millió forint saját erővel a kamarának is be kell szállnia a programba.

A határidő szoros, ezért a közbeszerzéseket feltételes jelleggel már elindították. Ez azt jelenti, hogy ha megkapják a támogatásról szóló döntést, már nem kell a közbeszerzésekkel időt tölteni, hanem indulhat is a megvalósítás. Így remélhetőleg tartható lesz a kamara által tervezett határnap, és 2018. május elsejére működőképes lesz az országos jégkárelhárító rendszer.

Az, hogy ekkortól az ország teljes területét meg tudjuk óvni a jégkártól hatalmas lehetőséget jelent majd a termelési kockázatok csökkentésére, hiszen a kamarai tagdíjbevételeknek mintegy tízszeresét fogják tudni így minden évben termelési értékként megóvni.

De nem csak a gazdálkodóknak hajt majd ez a rendszer hasznot, éppen úgy védeni fogja a településeken található épületeket, ingatlanokat, gépkocsikat, mint a határt – jelentette ki az elnök.

Nagyon fontos része ennek a beruházásnak, hogy a rendszer kiépítése, és üzemeltetése a gazdáktól egyetlen plusz forint befizetést sem fog igényelni, pedig a kárenyhítő rendszer nem olyan modell, amibe egyszer bele kell tenni a pénzt és utána elketyeg magától. A nagyságrendileg kétmilliárdos beruházási költség mellett ugyanis mintegy másfél milliárdos működtetési költségre is szükség lesz - évente.

Sikerült azonban - karöltve a Földművelésügyi Minisztériummal - az Európai Unióval  egy olyan alkut kötni, hogy az üzemeltetést a kárenyhítési rendszerből lehessen fedezni. Jelenleg már közel 30 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítési rendszerben, amely egyrészt gazdálkodói befizetés, másrészt állami forrás. Ebből bőségesen futja az üzemeltetésre, már csak azért is, mert a kárenyhítési alapra nehezedő kárigényeket a jégkár enyhítő rendszer üzembe lépése jelentősen csökkenti majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„November 3-án újra Magosz”

Komolyan veszi, és alapvetően jó érzésekkel néz a kamarai választások elé Győrffy Balázs elnök, a Magosz elnökjelöltje, aki az ország egyik legjelentősebb köztestületének tartja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. Nem ért egyet azokkal a kritikákkal, amikkel illetik tevékenységüket, de mint mondja, ilyen a demokrácia: éppen ezért állítottak listát mások is.

Jól fizet a halal élelmiszer

A modern élelmiszerfeldolgozás viszonyaira is alkalmazhatók a muszlim vallásos előírások, a halal szabályainak betartása pedig új, fizetőképes piacokat nyithat meg a gyártók előtt – hangzott el a NAK húsiparról szóló rendezvényén kedden.

Még van mit javítani az agrárszakmák presztízsén

Nagyon kevés középiskolás választja az agrár-élelmiszergazdasághoz kötődő szakképzéseket. Közben a munkáltatóknak égető szükségük van szakképzett emberekre, a NAK és az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése szerint főleg húsfeldolgozókra, állatgondozókra, állattenyésztőkre, pékekre, sütőipari szakmunkásokra, mezőgazdasági gépkezelőkre és gépszerelőkre van kereslet.

A Magosz szerint az agrárium jövője a tét a választásokon

Az egész agrárium jövője múlik a novemberi 3-i kamarai választásokon: a tagok szavazataikkal nemcsak a köztestület felépítéséről és működéséről, hanem a hazai agrár-élelmiszer gazdaság egészének jövőjéről hozhatnak döntést - idézi a szerdai Magyar Idők Jakab Istvánt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnökét.

Egyetlen támogatás se vesszen el

A falugazdász-hálózat az agrárgazdasági kamara védőernyője alatt egyfajta köldökzsinórrá vált a gazdák és az uniós intézményrendszer között. A termelők napi szinten támaszkodnak a falugazdászok munkájára. Együttműködésük a jövőben még eredményesebbé válhat, hiszen a hiánypótlási kötelezettségekről ezután a falugazdászok is értesítést kapnak. Így még időben segíthetnek.

Régi-új, de jól használható megoldás a szennyvíziszap

Környezettudatos kezeléssel nem csak a hulladékkezelési gondjaink oldódnak meg, de egy kedvező tulajdonságokkal rendelkező tápanyag-utánpótló anyagot is kapunk - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által a szennyvíziszap mezőgazdasági hasznosítása témakörében szervezett, ismeretterjesztő és -bővítő célú előadássorozatának győri állomásán.

Mindent a kisüzemi bortermelői regiszterről

Megjelent a kisüzemi bortermelői regiszterről szóló rendelet. Így 2017. október 1-jétől új, egyszerűbb nyilvántartási lehetőség nyílt a kisüzemi bortermelők számára. A kamara pedig részletes és egyértelmű útmutatót készített az alkalmazásához.

Nemcsak hasznos, de látványosabb is a növényvédelmi- és időjárás-előrejelző rendszer

Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) által működtetett növényvédelmi- és időjárás-előrejelző rendszer. Az idén négyéves rendszer oldalára eddig feltöltött több mint 37 ezer bejegyzés bizonyítja a szolgáltatás létjogosultságát.

MOSZ álláspont a kamarai választásról

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke egy elvi kérdés felvetésével kezdte a szervezet sajtótájékoztatóját, amit a közelgő agrárgazdasági kamarai választások alkalmából tartottak. A MOSZ a választásokat igazságtalannak és törvénytelennek tartja, ennek ellenére indul a november 3-ai voksoláson, elsősorban azért, hogy teret biztosítson a NAK működésével kapcsolatban egyre növekvő termelői elégedetlenségnek.

Október közepétől indul az előlegfizetés

Október 16-tól megkezdik a 2018-ra járó területalapú és zöldítési támogatások előlegének kifizetését. Több mint 170 ezer gazdálkodó juthat most hozzá teljes támogatásának 70 százalékához, segítséget kapva ezzel az őszi munkák elvégzéséhez. A támogatás többi részét jövő nyárig utalják az igénylőknek, akik így összességében hektáronként nagyjából 70 ezer forinthoz juthatnak.