Back to top

Hol tart a jégkárelhárító rendszer kiépítése?

Jövő tavasztól vége a pusztító erejű jégesőknek – ígérik a szakemberek. Az országos jégkárelhárító rendszer kiépítéséért és üzemeltetéséért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felel, a szakemberek már a startvonalon állnak, hogy megkezdhessék a mintegy kétmilliárd forintos beruházás munkálatait. Terveik szerint 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd a rendszer.

A kivitelezés a pályázati forrás elnyerése után azonnal indul, és a rendszer a tervezett időponttól, 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd. Ezzel Magyarország lesz az első olyan uniós ország, ahol teljes lefedettségű jégkár enyhítő rendszer üzemel, aminek a kiépítéséről évek óta álmodoznak a gazdák, megvalósítására eddig azonban még senki nem vállalkozott. Nem véletlen, hiszen nem volt olyan szervezet, amely egy ekkora beruházás kockázatait fel tudta volna vállalni.

A kamara a maga nagyságával, költségvetési stabilitásával, szakmai hátterével ma már garanciát jelent a szakszerű tervezésre, kivitelezésre és üzemeltetésre – mondta Győrffy Balázs elnök.

A költségek nagy részét a Vidékfejlesztési Program pályázatából finanszírozzák, a támogatásról várhatóan még ebben a hónapban megszületik a döntés.

A mintegy kétmilliárd forintos projekt azonban önerőt is igényel majd. Már most látható, hogy 200 millió forint saját erővel a kamarának is be kell szállnia a programba.

A határidő szoros, ezért a közbeszerzéseket feltételes jelleggel már elindították. Ez azt jelenti, hogy ha megkapják a támogatásról szóló döntést, már nem kell a közbeszerzésekkel időt tölteni, hanem indulhat is a megvalósítás. Így remélhetőleg tartható lesz a kamara által tervezett határnap, és 2018. május elsejére működőképes lesz az országos jégkárelhárító rendszer.

Az, hogy ekkortól az ország teljes területét meg tudjuk óvni a jégkártól hatalmas lehetőséget jelent majd a termelési kockázatok csökkentésére, hiszen a kamarai tagdíjbevételeknek mintegy tízszeresét fogják tudni így minden évben termelési értékként megóvni.

De nem csak a gazdálkodóknak hajt majd ez a rendszer hasznot, éppen úgy védeni fogja a településeken található épületeket, ingatlanokat, gépkocsikat, mint a határt – jelentette ki az elnök.

Nagyon fontos része ennek a beruházásnak, hogy a rendszer kiépítése, és üzemeltetése a gazdáktól egyetlen plusz forint befizetést sem fog igényelni, pedig a kárenyhítő rendszer nem olyan modell, amibe egyszer bele kell tenni a pénzt és utána elketyeg magától. A nagyságrendileg kétmilliárdos beruházási költség mellett ugyanis mintegy másfél milliárdos működtetési költségre is szükség lesz - évente.

Sikerült azonban - karöltve a Földművelésügyi Minisztériummal - az Európai Unióval  egy olyan alkut kötni, hogy az üzemeltetést a kárenyhítési rendszerből lehessen fedezni. Jelenleg már közel 30 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítési rendszerben, amely egyrészt gazdálkodói befizetés, másrészt állami forrás. Ebből bőségesen futja az üzemeltetésre, már csak azért is, mert a kárenyhítési alapra nehezedő kárigényeket a jégkár enyhítő rendszer üzembe lépése jelentősen csökkenti majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Első alkalommal rendezik meg az Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferenciát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Kaposvári Egyetemmel és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen 2018. szeptember 27-én ingyenes szakmai rendezvényt tart I. Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferencia címmel.

Megúszták nagy tüzek nélkül: jól halad a napraforgó betakarítása

A csapadékhiány miatt a kukoricától­ nem várható rekordtermés­, a napraforgó elfogadható lesz. Heves megyében a tavaszi vetésű növények idén várhatóan kevesebbet teremnek majd mint tavaly, Békés megyében az elmúlt időszakban 26 gabona eredetű tűzeset történt, ezek közül kiemelkedő, illetve magas riasztási fokú nem volt.

Együnk több hazai almát!

A fővárosban indította el almafogyasztást ösztönző közös kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A friss gyümölcs, valamint a felhasználásával készült pite, és almafröccs kóstoltatásával egybekötött népszerűsítő rendezvényt az ősz folyamán több helyen megismétlik.

A megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni a halbetegségek ellen

A halbetegségek kórokozóinak 10-20 százalékát már ismerik az állatorvosok, a többit még nem. A halak a lehalászás, a szállítás és a lerakodás során könnyen megfertőződhetnek, de a gondatlan tógazdák saját maguk is elősegíthetik a betegségek kialakulását.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

Európai tejtermelői körkép az aszály árnyékában

Európa legnagyobb tejtermelő régiói is érintettek a takarmánytermő területeket sújtó időjárási szélsőségektől. A nyári hónapok rendkívül száraz időjárása miatt a tejtermelés európai növekedési ütemének visszaesésre kell számítani. Várható a téli takarmányhiány, valamint a tehénkivágások növekvő száma.

Fókuszban a tejföl, joghurt, kefir, túró és sajtok

„Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” címen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismét meghirdeti ingyenes szakmai programsorozatát. A most induló gyakorlati napok a savas- és oltós alvasztású termékgyártás témákban biztosítanak lehetőséget a kamarai tagok számára. 

Látványos szántóföldi rendezvényre készülnek Mezőhegyesen

A Bábolnai Gazdanapok alighogy véget értek, a szakma ismét egy látványos rendezvényen gyűlik össze. A II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szeptember 20-án és 21-én várja látogatóit, méghozzá Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság területén. A szervezők a helyszínen tartott sajtótájékoztatón foglalták össze a közelgő esemény legfontosabb tudnivalóit.

Külföldön is nagyon keresett a jó minőségű, magyar dió

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián.