Back to top

Hol tart a jégkárelhárító rendszer kiépítése?

Jövő tavasztól vége a pusztító erejű jégesőknek – ígérik a szakemberek. Az országos jégkárelhárító rendszer kiépítéséért és üzemeltetéséért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felel, a szakemberek már a startvonalon állnak, hogy megkezdhessék a mintegy kétmilliárd forintos beruházás munkálatait. Terveik szerint 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd a rendszer.

A kivitelezés a pályázati forrás elnyerése után azonnal indul, és a rendszer a tervezett időponttól, 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd. Ezzel Magyarország lesz az első olyan uniós ország, ahol teljes lefedettségű jégkár enyhítő rendszer üzemel, aminek a kiépítéséről évek óta álmodoznak a gazdák, megvalósítására eddig azonban még senki nem vállalkozott. Nem véletlen, hiszen nem volt olyan szervezet, amely egy ekkora beruházás kockázatait fel tudta volna vállalni.

A kamara a maga nagyságával, költségvetési stabilitásával, szakmai hátterével ma már garanciát jelent a szakszerű tervezésre, kivitelezésre és üzemeltetésre – mondta Győrffy Balázs elnök.

A költségek nagy részét a Vidékfejlesztési Program pályázatából finanszírozzák, a támogatásról várhatóan még ebben a hónapban megszületik a döntés.

A mintegy kétmilliárd forintos projekt azonban önerőt is igényel majd. Már most látható, hogy 200 millió forint saját erővel a kamarának is be kell szállnia a programba.

A határidő szoros, ezért a közbeszerzéseket feltételes jelleggel már elindították. Ez azt jelenti, hogy ha megkapják a támogatásról szóló döntést, már nem kell a közbeszerzésekkel időt tölteni, hanem indulhat is a megvalósítás. Így remélhetőleg tartható lesz a kamara által tervezett határnap, és 2018. május elsejére működőképes lesz az országos jégkárelhárító rendszer.

Az, hogy ekkortól az ország teljes területét meg tudjuk óvni a jégkártól hatalmas lehetőséget jelent majd a termelési kockázatok csökkentésére, hiszen a kamarai tagdíjbevételeknek mintegy tízszeresét fogják tudni így minden évben termelési értékként megóvni.

De nem csak a gazdálkodóknak hajt majd ez a rendszer hasznot, éppen úgy védeni fogja a településeken található épületeket, ingatlanokat, gépkocsikat, mint a határt – jelentette ki az elnök.

Nagyon fontos része ennek a beruházásnak, hogy a rendszer kiépítése, és üzemeltetése a gazdáktól egyetlen plusz forint befizetést sem fog igényelni, pedig a kárenyhítő rendszer nem olyan modell, amibe egyszer bele kell tenni a pénzt és utána elketyeg magától. A nagyságrendileg kétmilliárdos beruházási költség mellett ugyanis mintegy másfél milliárdos működtetési költségre is szükség lesz - évente.

Sikerült azonban - karöltve a Földművelésügyi Minisztériummal - az Európai Unióval  egy olyan alkut kötni, hogy az üzemeltetést a kárenyhítési rendszerből lehessen fedezni. Jelenleg már közel 30 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítési rendszerben, amely egyrészt gazdálkodói befizetés, másrészt állami forrás. Ebből bőségesen futja az üzemeltetésre, már csak azért is, mert a kárenyhítési alapra nehezedő kárigényeket a jégkár enyhítő rendszer üzembe lépése jelentősen csökkenti majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megmenekülhetnek egyes tejautomaták

Megjelent az automata felügyeleti egységgel (AFE) fel nem szerelhető berendezések szabályozására vonatkozó módosító javaslat, amely kedvezően befolyásolhatja az érintett automaták üzemeltetőit. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy a berendezések üzemeltetésének folytatásához a Magyar Posta felé 2018. június 30-ig minden érintett üzemeltetőnek újra kell jeleznie szerződéskötési szándékát.

Durvul a parlagfű-kommandó

A pollenkoncentráció, valamint a fertőzött területek nagyságának csökkentéséhez az Agrárminisztérium a korábbiaknál hatékonyabb és szigorúbb ellenőrzéseket javasol. Június végéig kell kiirtani a parlagfüvet. Kérik a gazdákat, hogy 2018-ban is kiemelt figyelmet fordítsanak a napraforgó-, kukorica- és a szójakultúrák gyommentesen tartására.

400 éves a kecskeméti barackpálinka

„A kiváló alapanyag a jó barackpálinka lelke”- hallhattuk Győrffy Balázst, a NAK elnökét a III. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián. A bor egyre népszerűbb a hölgyek körében, de a pálinka is kezd elfogadottá válni, utalt a szakember arra, hogy az Agrárgazdasági Kamara mellett a Kunsági Női Borrend is kivette részét a szervezésből.

Egyeztetne a szakma a népegészségügyi termékadó módosításáról

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információi szerint folyamatban van a népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás módosítása. A két szervezet hiányolja, hogy nem egyeztettek velük ennek kapcsán, és levélben kérte a pénzügyminisztertől a tervezett lépések felfüggesztését, a szakmai egyeztetések lefolytatását.

Már csak pár nap maradt az egységes kérelmek módosítására

A termelőknek június 19-ig van lehetőségük  az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Szükséges a gabonák fordított áfája a kamara szerint

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tapasztalatai szerint a gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott, 2018. december 31-én lejáró fordított áfafizetési rendszer hatására jelentősen visszaszorult a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív export, és számottevő mértékben tisztult a piac. Ezért a NAK a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítását szorgalmazza.

ASP: Az ellenszer: tisztaság és műveltség

Létezik uniós (társfinanszírozott tagállami) támogatás a helyzet kezelésére - hangzott el egy, a közelmúltban az afrikai sertéspestis stratégiai menedzsmentjével foglalkozó konferencián, amelyen átfogó képet kaphattak a résztvevők azon közép-európai országok járványügyi és sertéspiaci helyzetéről is, ahol már nemcsak vaddisznókban, hanem házisertésekben is felbukkant a vírus.

Egy hét múlva lesz magyar dinnye

A sok csapadék és napsütés kiváló dinnyeidényt ígér, a fogyasztók jó minőségű friss hazai terméseknek örülhetnek, ráadásul a szokásosnál 1-2 héttel korábban. Ahhoz azonban, hogy a termesztők is jó évet zárjanak, fokozni kell az együttműködésüket, és még jobban kell alkalmazkodni a piaci igényekhez - hangsúlyozták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dinnyeszezont beharangozó sajtótájékoztatóján.

Sertéspestis: az vár ránk is, ami a lengyelekkel történt?

A lengyelországi tapasztalatok hasznosak lehetnek az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi kezelésében. Bár ott nem számolták még fel a betegséget, de a sertéságazatban tevékenykedőknek meg kellett tanulniuk együtt élni vele.

Villamosenergia-beszerzési tender – felméri az igényeket a NAK

Június 12-től június 30-ig lesz elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) portálján a tagok számára a villamosenergia-tendert megelőző on-line igényfelmérés. A NAK közös villamosenergia-beszerzéssel kapcsolatos tenderének célja, hogy a kamarai tagok számára alacsonyabb villamosenergia-árak és kedvezőbb szerződéses feltételek alakuljanak ki.